Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ Η ΑΤΤΙΚΗ: Στάχτη και αποκαϊδια Βαρνάβας, Καπανδρίτι, Κάλαμος – Νέα αγωνία από τις αναζωπυρώσεις


Στάχτη έχουν γίνει χιλιάδες στρέμματα πρασίνου αλλά και περιουσίες πολιτών που είδαν τα σπίτια τους παραδομένα στις φλόγες, από τη φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στον Κάλαμο.

Η φωτιά ξεκίνησε στον Κάλαμο, πέρασε από τους Αγίους Αποστόλους προς στον Βαρνάβα, ενώ οι φλόγες κατευθύνονται προς το Σέσι Γραμματικού και το Καπανδρίτι.

«Η πυρκαγιά έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω της μεταβλητότητας που παρουσίαζε η ένταση και η διεύθυνση του ανέμου, του είδους της βλάστησης, της ποσότητας της καύσιμης ύλης και του ανάγλυφου της περιοχής εκδήλωσής της και δεν κατέστη δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο στο αρχικό της στάδιο» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στον Κάλαμο στη θέση Αγκώνα όπου σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να τις αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.

Οι πυροσβέστες «επιτάσσοντας» μπουλντόζες του στρατού προσπαθούν να ανοίξουν δρόμους όπου δεν υπάρχουν ώστε να καταφέρουν να φτάσουν κοντά στις φλόγες και να προσπαθήσουν να περιορίσουν το μέτωπο.

Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι εκδηλώθηκε νέο μέτωπο στο Καπανδρίτι και μετά τις 15:00 το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργούσε το μέτωπο της φωτιάς εντοπίζονταν στο Μετόχι.

Έκκληση απευθύνει η Πυροσβεστική προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Καλάμου όπου μαίνεται η καταστροφική πυρκαγιά, «να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και να μην παρεμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών», με δεδομένο ότι η φωτιά καίει δάσος, όπου υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής:

«Σχετικά με την πυρκαγιά στον Κάλαμο Αττικής, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά έχουν αυξηθεί σημαντικά, με ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα.

Συνολικά στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος: 72 οχήματα με 180 πυροσβέστες και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Από αέρος, επιχειρούν διαδοχικά για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα.

Πιο συγκεκριμένα λαμβάνουν μέρος συνολικά πέντε αεροσκάφη (δύο CL 415 και τρία CL 215) Canadair, τρία ελικόπτερα Chinook, δύο ελικόπτερα S-64 Sikorsky , δύο ελικόπτερα Kamov και δύο ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος (ένα Super Puma και ένα BK). Τα εναέρια μέσα προσγειώνονται στα όρια της πτητικής αυτονομίας τους προκειμένου να ανεφοδιαστούν με καύσιμο και γίνει σύντομος τεχνικός επανέλεγχος.

Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας, έξι χωματουργικά μηχανήματα, και από τις ένοπλες δυνάμεις στρατιωτικό προσωπικό και τέσσερα μηχανήματα.

Επειδή η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε ιδιαίτερη από πλευράς επικινδυνότητας περιοχή (μικτή οικιστική ζώνη) και με ταχύτητα, απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών.

Επίσης, οι οδηγοί των οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού αυτών.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει πανικός, αντίθετα θα πρέπει όλοι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.

Είναι μια δύσκολη ημέρα, χρειάζεται ψυχραιμία και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε».

Εξάλλου, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαραθώνα, Αδάμ Μεγαπάνος, η πυρκαγιά έχει μέτωπο 25 χιλιομέτρων, εξακολουθεί και είναι ανεξέλεγκτη και μαίνεται σε περιοχή δύσβατη, με πολύ πυκνό δάσος.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο είναι σε εξέλιξη η εκκένωση δυο στρατοπέδων στην περιοχή τόσο από το προσωπικό τους όσο και από τα πυρομαχικά που είναι αποθηκευμένα καθώς και δυο κατασκηνώσεων.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της κοινοτάρχης Βαρνάβα Χαραλαμπία Ασημακοπούλου, που όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ «καίγονται τα πάντα» ενώ απηύθυνε, παράλληλα, έκκληση για υδροφόρες καθώς το αντλιοστάσιο του χωριού έχει υποστεί ζημιές και υπάρχει πρόβλημα με τον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων.

Όπως εξήγησε το κύριο μέτωπο της φωτιάς είναι αυτό που κατευθύνεται προς την παραλία με κατοίκους της περιοχής να εκφράζουν την ανησυχία για το ενδεχόμενο η φωτιά να «περάσει» προς το Γραμματικό, όπου για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις.

ΚΟΛΑΣΗ ΣΕ ΚΑΛΑΜΟ – ΒΑΡΝΑΒΑ: Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά με πολλά μέτωπα – Συγκλονιστικές φωτογραφίες (ΒΙΝΤΕΟ)

πηγη

national-pride

Δεν υπάρχουν σχόλια: