Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Αέρας κοπανιστός

Οι σίγουρες παραχωρήσεις και οι υποτιθέμενες «εγγυήσεις»
Εικόνα: Μανώλης ΚοττάκηςΑπό τον
Μανώλη Κοττάκη
Νομίζω ότι άδικα χάνουμε τον χρόνο μας σε περιττές αντιδικίες για το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα υπογράψει την Κυριακή στις Πρέσπες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ: Η κυβέρνηση χάρισε οριστικά, διά παντός το όνομα «Μακεδονία» στα Σκόπια αντί μηδενικών εγγυήσεων και εξασφαλίσεων. Τα περί ακυρότητας της συμφωνίας σε περίπτωση που δεν αναθεωρηθεί το Σύνταγμα των Σκοπίων και αυτοδίκαιης ακυρότητας επίσης της πρόσκλησης του ΝΑΤΟ προς τα Σκόπια σε περίπτωση αθέτησης των συμφωνημένων (διαβεβαιώσεις Τσίπρα στο διάγγελμά του) είναι αέρας κοπανιστός.
Από τη στιγμή που υπογράφουμε το όνομα «Μακεδονία» και αναγνωρίζουμε τους όρους «μακεδονικό έθνος» και «μακεδονική γλώσσα», μπαίνουμε σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Μελέτησα προσεκτικά το κείμενο της συμφωνίας και ιδού γιατί καταλήγω σε αυτό το συμπέρασμα. Με το άρθρο 1 ορίζεται ότι «η παρούσα συμφωνία είναι τελική και από τη θέση της σε ισχύ τερματίζει την Ενδιάμεση Συμφωνία που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη στις 13 Σεπτεμβρίου 1995». Με το άρθρο 1, παρ. 2 «τα μέρη αναγνωρίζουν ως δεσμευτικό το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών». Με το άρθρο 2 η Ελλάδα «συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην υποψηφιότητα ή την ένταξη του δεύτερου μέρους υπό το όνομα και τις ορολογίες του άρθρου 1 της παρούσας συμφωνίας σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς όπου η Ελλάς είναι μέλος».

Τι προκύπτει από όλα αυτά; Δεσμευόμαστε, πρώτον από την αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Δεσμευόμαστε επίσης να άρουμε τα βέτο είτε για παροχή της ιδιότητας του υποψήφιου μέλους για τους γείτονες σε έναν διεθνή οργανισμό είτε της πλήρους ένταξης σε αυτόν. Πάμε τώρα στο κρίσιμο: Υπάρχει οδός επιστροφής από αυτές τις δεσμεύσεις; Αν τυχόν ο λαός των Σκοπίων απορρίψει τη συμφωνία στο δημοψήφισμα ή η Βουλή των Σκοπίων αρνηθεί να αναθεωρήσει το Σύνταγμα, είναι δυνατή για εμάς η επιστροφή στην προτέρα κατάσταση; Οσον αφορά το όνομα, δυστυχώς όχι. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στην Ενδιάμεση Συμφωνία για να τους πούμε ξανά FYROM. Καταργήθηκε. «Τερματίζεται».

Και από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός τούς αποκαλεί επανειλημμένως «Βόρεια Μακεδονία» πριν καν υπογραφεί η συμφωνία, δημιουργούνται ήδη τετελεσμένα. Το όνομα, λοιπόν, ήδη το χάσαμε και δεν έχουμε εγγυήσεις. Τι γίνεται τώρα με το erga omnes, το Σύνταγμα και τα λοιπά θέματα. Εψαξα όλη τη συμφωνία για να εντοπίσω το άρθρο που μας έταξε ο κύριος Τσίπρας περί αυτοδίκαιας ακυρότητας της συμφωνίας σε περίπτωση αθέτησης των όρων που θέτουμε για Σύνταγμα - erga omnes και αυτοδίκαιας ακυρότητας της πρόσκλησης στο ΝΑΤΟ. Μάταιος κόπος. Η συμφωνία δεν λέει πουθενά τίποτε. Αντιθέτως, όπως είχαμε προβλέψει (αντιδικώντας στο παρελθόν με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο για την έννοια διεθνής ευθύνη), τις τυχόν διαφορές Ελλάδας - Σκοπίων κατά την εφαρμογή της καλούμαστε να τις λύσουμε με διαπραγματεύσεις, με διαιτησία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (άρθρο 19).
Τα δε λοιπά μέλη του ΝΑΤΟ δεν δεσμεύονται νομικά έναντι ημών στην περίπτωση που οι γείτονες αθετήσουν τους ελληνικούς όρους. Η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης από τα λοιπά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ εξαρτάται με βάση το Βουκουρέστι από το θέμα της ονομασίας το οποίο ελύθη, άρα μπορούν να μας παρακάμψουν οποτεδήποτε (με την εξαίρεση της υποβολής βέτο).

Στην πραγματικότητα το έργο έχει τελειώσει. Αναγνωρίσαμε τα Σκόπια ως Μακεδονία, τους δώσαμε καθεστώς υποψήφιου μέλους σε Ε.Ε. - ΝΑΤΟ και εκείνα χωρίς κυρωτικό μηχανισμό εναντίον τους μπορούν και πάλι να αφήσουν τον χρόνο να λειτουργεί υπέρ τους. Με τις υγείες μας.
ΣΧΟΛΙΟ: Τά ίδια τετελεσμένα ισχύουν καί στά εκκλησιαστικά πράγματα Τό ίδιο σκοτεινό χαρτί -τήν Τουρκία- έπαιξε καί ο Βαρθολομαίος. Μέ τήν ψευδο-σύνοδο. Η εκκλησία τής Ελλάδος κινείται συστηματικά κατόπιν εορτής. Κατόπιν συνεννοήσεως. Παίζουν όλοι τους τούς θεσμούς ταχυδακτυλουργικά μέ σημειωμένες τράπουλες. ΟΛΟΙ ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ. Στηρίζοντας συμφέροντα μέ ημερομηνία λήξεως. Μάς είναι απλώς ακατανόητο τό γεγονός ότι ζούμε τό τέλος, τά πάντα είναι ληγμένα, δέν χωρούν συμφέροντα. Ζούμε ήδη κατόπιν εορτής. Οι Θεσμοί καί τά θεσμικά όργανα είναι απλώς όργανα. Μιά εικονική πραγματικότης έχει σκεπάσει τά πάντα. Μόνον η επιστροφή στίς πηγές τής πραγματικότητος μπορεί νά αλλάξει τούς όρους τού παιχνιδιού. Αλλά δέν είναι κατανοητή πιά.
Αμέθυστος

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι, ζούμε πλέον σαν "ζόμπι"... Η μόνη μας 'διέξοδος' είναι η 'κάθετη' πλέον αναφορά στον ίδιον τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, και τη Μητέρα Του, και τους αγίους...

Μαρία Π. είπε...

Ένα τσουνάμι σαρώνει τα πάντα.Η ψευδοσύνοδος που μεθόδευσε τις συμμετοχές επισκόπων και τις ψηφοφορίες, εξαφάνισε τη λέξη αίρεση, επισημοποίησε την εκκοσμίκευση και τον συγκρητισμό, εξυπηρέτησε τα συμφέροντα των Αμερικανών του ΠΣΕ και του Πάπα, είναι ένα σημείο των καιρών, και συμβαδίζει με όλα τα υπόλοιπα που διαδραματίζονται γύρω μας. Από την άλλη έγινε και η αιτία για πολλούς να αφυπνιστούν και να αρχίσουν να ψάχνουν.
ΜΑΚΑΡΙ (και το λέω ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ) Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΦΩΤΙΣΕΙ ΟΛΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

Αφού αμέθυστε για αυτούς ο Κύριος είναι μία ιδέα που τεκμηριώνει την μεγάλη ιδέα που έχουν για τον εαυτό τους τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτούς;
Από το Φανάρι ως μαγαζάκι βυζαντινισμού δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε τίποτα διαφορετικό.
Θυμάσαι τι είχε πει στον Χριστόδουλο τότε που ξεκινούσε η ξεφτίλα της χώρας μας σε ανύποπτο χρόνο για τους κατοικούντες τον τόπο τούτο σχετικά με τις "Νέες Χώρες" ;
"Έχω πολλά βέλη στην φαρέτρα μου" Και βουτηγμένα στο δηλητήριο να συμπληρώσω εγώ όπως αποδεικνύετε.
Από βοσκός τσοπαναρέος είναι μία στροφή πλευρού στον ύπνο δρόμος
Παρακαλώ να μην ληφθεί τούτο ως φιλοχριστοδουλική θέση.
Να ρωτήσω επίσης, θυμάtαι κανείς την θεοσεβή κυρία παρατρεχάμενη της αρχιεπισκοπής που έκανε τον αμόρφωτο καταληψία σταρ σε μία μέρα;
Να ολοκληρώσω τις αναμνήσεις με μία κοινή ερώτηση που όμως δεν έχει και τόσο απλή απάντηση "Αλήθεια που κολλάει ο Καμένος με τον Ψεύτη;"
Αμέθυστε η βρόμα είναι τεράστια και πρέπει να έχουμε κατά νου τον Κύριο και μόνο. Η Εκκλησία δεν είναι μαγαζάκι τους. Είναι του Κυρίου και να έχουμε κατά νου πως δεν θα διώξουν τα άγρια τα ήμερα. Ούτε προτεστάντες θα γίνουμε ούτε αποτοιχισμένοι.Αλλά ούτε "ευσεβείς" αυλοκόλακες οργανωσιακοί.
ΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΛΑ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ ΠΩΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΜΑΝΤΟ.
Αυτοί που συμπεριφέρονται σαν κληρονόμοι του και αποφασίζουν σαν τσοπαναρέοι για τον Λαό η γλώσσα του οποίου έγινε διάκονος ΚΥΡΙΟΥ και οι άγιοι από τα σπλάχνα του Μάρτυρες Του ας προετοιμαστούν για το τι ψυχή θα παραδώσουν. Άλλο τόσο πρέπει και εμείς. ΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΉ ΕΠΟΧΉ ΜΕ ΤΗΝ ΚΆΘΕ ΈΝΝΟΙΑ.
Νο έχουμε τούτο κατά νου και προχωράμε για τον Κύριο.



χαλαρωσε είπε...

ΑΔΕΡΦΙΑ ΘΑ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ, ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΦΕΓΓΟΥΝ ΤΑ ΑΣΤΡΑ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ. ΜΗΝ ΠΡΟΔΙΔΕΤΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΟΥΤΕ ΚΑΤ ΕΛΑΧΙΣΤΟ. ΑΨΗΦΕΙΣΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΤΙΠΟΤΕ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ.
Η ΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ. ΘΑ ΛΑΧΤΑΡΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΚΙΑΧΤΡΑ ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΑ. ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ. Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΞΕΠΟΥΠΟΥΛΙΑΣΜΕΝΟΣ. ΕΝΑ ΚΕΝΟΤΑΦΙΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΟΥΣ. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ. ΠΟΥ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΓΟΤΘΙΚΑ ΣΤΙΦΗ; ΑΤΕΝΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ. ΕΠΟΧΗ ΑΝΑΓΓΕΝΗΣΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΜΑΣ. ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΣΥΝΕΧΩΣ. ΕΝΔΥΝΑΜΩΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ. Η ΔΕΙΛΙΑ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ. ΟΡΘΙΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣ ΤΙΜΗ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ. ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ; ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΕΥΚΟΛΗ.

ΕΣΤΙΝ ΟΥΝ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΛΕΓΕΙ ΚΥΡΙΟΣ.

ΜΕ ΟΛΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ.

ΜΕ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΟΥ.

ΕΡΧΟΥ ΚΥΡΙΕ.

ΘΑΡΣΕΙΤΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΕ ΟΛΟΥΣ.

https://www.youtube.com/watch?v=bFGgjJNx69k