Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ – ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΑ

Από την εποχή της Αναγεννήσεως, από την εποχή που ο Pico della Mirandola κήρυξε την «αξιοπρέπεια του ανθρώπου» σαν το θαύμα της ζωής και της Φύσεως, την ανθρώπινη τελειότητα σαν την κορυφή της Φύσεως, ξεκίνησε και η εξέλιξη του πολιτισμού και της Ιστορίας. Ο άνθρωπος άρχισε να εξελίσσεται καθορίζοντας σαν ορίζοντα του νοήματός του την Φύση και την σχέση του με την Φύση, απολαμβάνοντας δηλ. την τελειότητά του σαν πρόσωπο. Επαναστατικά εγκατέλειψε τον Νοητό κόσμο και την Εκκλησία, στη σχέση του με τα οποία έχανε την αξιοπρέπειά του και την τελειότητά του!

Με τον Καρτέσιο συνειδητοποίησε πως ο Θεός είναι παντοδύναμος και επινόησε ένα εσωτερικό φρούριο Ικανό, σύμφωνα με τα σχέδια του ιδίου του Καρτέσιου, να μας προστατεύση από την παντοδυναμία του Θεού, αναλόγως παντοδύναμο και αυτό, το "ΕΓΩ σκέπτομαι".

Άρχισε λοιπόν να αποδεικνύει πως υπάρχει, νίκησε την Φύση, ανακάλυψε το "ΕΓΩ πράττω" και σήμερα είναι έτοιμο να νικήσει και τον Θεό-αγάπη! Έφτιαξε το ανάλογο του Θεού-αγάπη, το πρόσωπο, και κήρυξε την δόξα του προσώπου, σαν τον τρόπο υπάρξεως του υπαρκτού με τον τρόπο υπάρξεως του ακτίστου. Ακόμη δεν έχει καταλάβει πως κινείται σε φαύλο κύκλο και πως περιμένει ακόμη να συνειδητοποιήσει πόσο βαθειά και ανέφικτη είναι η πρώτη εντολή του Κυρίου: “Ου ποιήσεις σεαυτώ είδωλον”!

Παράλληλα με την ανθρωπολογική εξέλιξη είχαμε και την Φυσική εξέλιξη, την Επιστήμη της Φύσεως, την αποικιοκρατία της φύσεως. Όπως παληά ο Προμηθέας έδωσε την φωτιά στους ανθρώπους για να ζήσουν σαν θεοί, οι σύγχρονοι Φυσικοί ανακάλυψαν το Νέκταρ, το ποτό της αθανασίας των θεών, για να ζήσουν οι άνθρωποι σαν αθάνατοι θεοί. ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

Ανακάλυψαν την ταυτότητα αιτίας και αποτελέσματος, ξέφυγαν από την μεταφυσική διαφορά Αιτίας και αιτιατού. Δημιούργησαν τον Μηχανικό άνθρωπο και τον βιομηχανικό πολιτισμό. Ο άνθρωπος-μηχανή έβρισκε την μοίρα του και την τύχη του μέσα στην αλυσίδα μιας μονάδος παραγωγής.

Η Μηχανή εξελίχθηκε γρήγορα σαν πληροφορία και η πληροφορία δημιούργησε τον πολιτισμό της πληροφορικής. Το απόγειο δε αυτού του πολιτισμού είναι το χρηματιστήριο, το οποίο έχει μεταμορφώσει ακόμη και την επιστήμη, της οποίας τα εργαστήρια ερεύνης τροφοδοτούν ακατάπαυστα με πληροφορίες χρήσιμες και έτοιμες το χρηματιστήριο της υγείας και της ομορφιάς.
Η κρίση των τραπεζών που ζούμε σήμερα σηματοδοτεί το τέλος αυτής της εποχής και την αρχή της επόμενης εξελικτικής βαθμίδος. Η παλιά ταυτότητα (αιτία και σκοπός ταυτόν), που ισχύει στην εποχή της πληροφορικής, αρχίζει ήδη να ξεπερνιέται.

Φτάνουμε ήδη στην νέα ανθρωπότητα, στην εποχή του θεάματος. Στην εικονική πραγματικότητα, στην αντικατάσταση της ψυχής από τον εγκέφαλο, στην αντικατάσταση του Νου από την Διάνοια, του Λόγου από τη Λογική.

Δυστυχώς πέσαμε άθελά μας πάνω σε δυσεπίλυτο πρόβλημα: ο εγκέφαλος είναι η έδρα των επιθυμιών. Τόσο μεγάλο δε είναι το πρόβλημα που το νέο κέντρο σχεδιασμού και επιχειρήσεων μοιάζει με ακατοίκητο από χρόνια σπίτι, ερειπωμένο, μισοσαπισμένο και γεμάτο από την σκοτεινή ζωή που πολεμούσαν οι άνθρωποι για να μπορούν να κατοικούν και να μεταμορφώνουν τον χώρο σε χρόνο. Ο εγκέφαλος παρά τη βοήθεια της Λογικής γίνεται σιγά-σιγά υγρή ζούγκλα. Ο νόμος του δυνατού επιβάλλεται ξανά στο ερείπιο, ο νόμος της πιο δυνατής, άπειρης επιθυμίας. Αυτή που δίνει και την νέα ταυτότητα!

Αιτιώδης αρχή της νέας ανθρωπότητας η ευτυχία δια της ηδονής! Μ' αυτό το νέο όχημα σήμερα ο ανθρώπινος εγκέφαλος ξεκινά το ταξείδι του στον έσχατο κόσμο του θεάματος! Γιατί έσχατος; Γιατί συμμετέχει στην Αιτία και η Αρχή, σαν υποζύγιό της!

Ένας νέος Σταυρός δίνει κατεύθυνση και σωτηρία στην νέα ανθρωπότητα από τα τσιμπήματα του αρχαίου ήθους, ένα νέο ξύλο ζωής! Το HOLLYWOOD. Μόνος πόθος του υπαρκτού ανθρώπου, η δόξα και μόνον αυτή. Ο στέφανος της αθανασίας, η συμμετοχή του στον νέο ουρανό των υπέρλαμπρων αστέρων του Χόλλυγουντ!

Η Αιτιώδης αρχή δεν έχει πέρας, ορίζοντάς της το άπειρο! Το άπειρο της ηδονής! Η νίκη του απείρου στο πεπερασμένο συντονισμένη με τη νίκη στη Φύση από την Επιστήμη η οποία φαίνεται να υπερβαίνει επιτυχώς το κακό και φαίνεται να μετατρέπει τη ζωή της ανθρωπότητος σ’ έναν Επίγειο παράδεισο, στον οποίο πραγματοποιούνται τα Έσχατα, οι έσχατες επιθυμίες, οι έσχατες προσδοκίες!

Την νίκη του απείρου στο πεπερασμένο την εκμεταλλεύονται αποτελεσματικά και σύγχρονες Θεολογίες εγκαθιστώντας αναλογίες ανάμεσα στο άπειρο και στο άκτιστο!
Η αποτελεσματικότερη Χολιγουντιανή Θεολογία μέχρι στιγμής είναι ενός Έλληνος Ορθοδόξου, του κ. Ζηζιούλα. Διάσημου Θεολόγου της νέας εσχατολογικής εποχής! Ο επίσκοπος Χρυσοστόλιστος, στο κέντρο της Θ. Ευχαριστίας εικονίζει τα έσχατα, τον Χριστό της δόξης!

Πώς φτάσαμε όμως στην ευλογημένη εποχή του Θεάματος, όπου κάθε άνθρωπος εξασφαλίζει το δικαίωμα του καταρχάς στην ηδονή και σιγά-σιγά στην ευτυχία και στην δόξα;

Με την επανάσταση των νέων. Ξεκίνησε στην Καλιφόρνια ως γνωστόν, όπου και συνεχίζει να έχει το κέντρο της, το Χόλλυγουντ. Σήμερα είναι πλέον και ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς! Εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον γνωστό κόσμο και τον κατέκτησε με όχημα την σεξουαλική επανάσταση και με την βοήθεια της ανίκητης προπαγάνδας, της σύγχρονης μουσικής! Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα και η εξέλιξη της ανθρωπότητας! Νους υγιής εν σώματι υγιεί! Άθληση και Μουσική, δύναμις και αρμονία! Σώματα χωρίς απωθημένα, ψυχολογικά υγιείς νέοι, παραδομένοι στις αρμονίες της ποπ και της Ραπ μουσικής. Το MTV μεταμόρφωσε σιγά-σιγά κάθε δεκαεξάχρονο κοριτσόπουλο σε μυθολογικές βασίλισσες, και τα Επτά Θαύματα της ανθρωπότητος κοσμούν κάθε πάρτυ γενεθλίων άξιο λόγου. Η Ιστορία, η ιστορικο-φιλολογική σχολή τώρα δικαιώνονται, παρελθόν και μέλλον ένα!

Ποια είναι η ουσία του θεάματος; Βεβαίως θα την βρούμε στους ανθρώπους που γνώριζαν από ουσίες! Συγκεκριμένα λοιπόν, ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος αναφέρει πως ευτυχώς ο Θεός έβαλε μέσα στην γυναίκα την ντροπή. Γιατί αν η γυναίκα δεν ντρεπόταν, κανείς δεν θα μπορούσε να γλιτώσει από τον πειρασμό. ΚΑΝΕΙΣ.

Αυτή είναι η ουσία του πολιτισμού του θεάματος! Άντρες και γυναίκες έχασαν το φύλο τους και έχασαν και την ντροπή τους. Να λένε ανοησίες, να είναι ανούσιοι, να κερδίζουν τη δόξα με το ξεγύμνωμα! Κάποτε η αναίδεια στολιζόταν βασιλικά, σήμερα ξεγυμνώνεται πρωτόπλαστα, απελευθερώνεται η κοιλιακή χώρα με όλα της τα προσόντα!

Τελευταίοι στολισμένοι της γης οι ορθόδοξοι επίσκοποι!
Όπως μαθαίνουμε όμως έχουν αρχίσει την προσαρμογή τους στον νέο κόσμο, με μία πρωτόπλαστη, ξεγυμνωμένη “εσωτερική” περιβολή, με πολλά, πάρα πολλά προσωπικά δεδομένα.

Αιτιώδης Αρχή λοιπόν το όνομα της Δόξης!

Και ήδη η ανθρωπότης, εκτός μερικών συντηρητικών, καθυστερημένων, θρησκευτικών υπολειμμάτων της εξελικτικής πορείας, βαδίζει από “δόξης εις δόξαν”! Almost!

Βρε τί παθαίνουμε εμείς οι Χορεύτριες!

Εκδόσεις αμέθυστος
e-mail: amethystos.books@gmail.com
amethystosbooks.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: