Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Λύνοντας το “Αίνιγμα” του κακού

Ο κ. Γιανναράς συνεχίζει ανεμπόδιστα τον οντολογικό του μόχθο. Έχει ολοκληρώσει πλέον το φιλοσοφικό του σύστημα και δεν διστάζει να ελέγξει μ’ αυτό ακόμη και τον Κύριο. Όπως θα έλεγε και η συμπάθειά του ο Βολταίρος, ξεψάρωσε! Για να δούμε λοιπόν αυτός ο ώριμος μάγκας, τι έχει να μας συμβουλεύση, σε ποια εμπειρία στηρίχθηκε, ποιον δρόμο περπάτησε, τι σοφία απέκτησε σαν σωσμένος, ολοκληρωμένος υπαρκτικά άνθρωπος! Όλα αυτά βρίσκονται κλειδαμπαρωμένα –διότι η γλώσσα του σημαίνει, όπως έλεγε και ο αγαπητός του Ηράκλειτος– στο “Αίνιγμα του κακού”, στο οποίο αποκαλύπτεται ξανά η πνευματική δύναμις του οντολογικού ερωτήματος.

Υπήρξε σκλάβος της θρησκειοποιημένης Εκκλησίας, όπως μας περιγράφει στο βιβλίο του “Ενάντια στη θρησκεία” και ελευθερώθη από μια συγκλονιστική εμπειρία “Ναυτίας”. Η οποία τον οδήγησε κατευθείαν στον επαναστατημένο και απελευθερωμένο υπαρξισμό και στην Γη της Επαγγελίας, την οντολογία του Χάϊντεγκερ. Η οντολογία του Χάϊντεγκερ είναι μια εξέλιξη της οντολογίας που ήταν σε ισχύ μέχρι τις μέρες του και ονομάζεται συγκεκριμένα Οντολογική διαφορά! Στηρίζεται στον Γερμανικό Ιδεαλισμό, ο οποίος ταύτισε το Είναι με τη Φύση και στην προσωκρατική φιλοσοφία του Ηράκλειτου ιδίως δε στην ένωση των αντιθέτων και στο Αίνιγμα της υπάρξεως. «Φύσις κρύπτεσθαι φιλεί». Μ’ αυτό το φιλοσοφικό σύστημα ο Χάϊντεγκερ φιλοδόξησε να αντικαταστήσει την Εθνική και ακατάλληλη για τον Χριστιανισμό οντολογία του Αριστοτέλη, όπως μας πληροφορεί ο μεγάλος του μαθητής Gadamer, και κατόρθωσε να περπατήση μόνος, από την Έφεσο μέχρι την Θήβα, έξω από την οποία είχε την τελευταία του αποκάλυψη: Το Είναι καθεαυτό είναι η Σφίγγα! Αυτή την σκυτάλη παρέλαβε ο κ. Γιανναράς και με την οντολογική διαφορά στο χέρι και την αναλογία του Ακινάτη στην καρδιά, έφτασε μέχρι τα παλάτια της Θήβας και περιμένει πια την ενθρόνισή του, στον υπέρλαμπρο θρόνο της Θεάς της Έφεσου, της Μεγάλης Μητέρας, σαν θείο βρέφος!

Τι μας καταθέτει ο μέγας Σοφός, βγαλμένο και αυτό από τις εμπειρίες της ζωής του! Σώστε το ΠΡΟΣΩΠΟ! Συγκεκριμένα το πρόσωπο του Ακινάτη, ο οποίος είχε αποφανθεί, σ’ εκείνους τους μακρυνούς Μυθικούς Χρόνους που κατακλύζουν το παρόν μας: “Ο άνθρωπος είναι ένα ον μοναδικό και ανεπανάληπτο, δημιουργημένο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του Θεού. Ό,τι πιο τέλειο υπάρχει σ’ όλη τη Φύση”. Θεολογική Summa Ι, q.29, a.3.

Η πατερική θεολογία, όπως υποτιμητικά ονομάζεται από τον Γιανναρά, δεν υπήρξε ποτέ οντολογία, όπως επίσης δεν υπήρξε ποτέ ούτε η Ελληνική Φιλοσοφία.
Ένα υπέροχο δείγμα της “μεθόδου” υπάρχει στον Λόγο ΚΗ′ Παρ. 13 του Γρηγορίου του Θεολόγου:
«Πώς όλα αυτά τα ορατά και τελείως μόνον έκαστον μπορεί να εικονίση το ένα, που είναι ασύνθετον και ανείκαστον; (δεν εικονίζεται)
Επειδή όμως κάθε λογική φύσις λαχταρά τον Θεόν που είναι ο δημιουργός της, δεύτερον ποιείται πλουν, και αναγκάζεται να παρατηρεί τα ορατά και να θεοποιεί κάποιο από αυτά από άγνοια (διότι ποίον των ορατών υψηλότερον του ορώντος και πόσον έστιν θεοειδέστερον, έτσι ώστε αυτός να το προσκυνή, εκείνο δε να δέχεται την προσκύνησιν;) ή αναγκάζεται να γνωρίση τον Θεόν από το κάλλος και την αρμονία αυτών που βλέπει και καθοδηγείται απ’ όσα βλέπει στα αόρατα (τα υπέρ την όψιν), για να μην ζημιωθεί και ο Θεός εξ’ αιτίας της μεγαλοπρέπειας των ορατών».

Ο κ. Γιανναράς, και είναι εκπληκτικό, δεν λαχταρά τον Θεόν, αλλά τον τρόπο του Θεού, τον οποίο είναι δυνατόν να μιμηθεί το ΠΡΟΣΩΠΟ, δια της αναλογίας, καθότι ο Κύριος με την ενσάρκωσή του “άνοιξε το κατ’ εικόνα στο καθ’ ομοίωσιν”.

Για να ενστερνιστεί λοιπόν αυτή την Σχολαστική διδασκαλία χρειάστηκε να καταργήσει παντελώς το κεφάλαιο αμαρτία! Γι’ αυτό και διαθέτει τις δικές του απόψεις γύρω από την πτώση, τις οποίες φανερώνει χειριζόμενος κατά το δοκούν την εικονολογική γλώσσα της Παλαιάς Διαθήκης! Η Δυτική Χριστιανοσύνη ερμήνευσε την ενσάρκωση σαν την γενναία πράξη αγάπης του Θεού ο οποίος μας ελευθέρωσε από την αμαρτία. Αιτία και σκοπός, η αμαρτία και η λύτρωση. Τώρα ο κ. Γιανναράς με την βοήθεια του Χάϊντεγκερ μας πληροφορεί πως αιτία και σκοπός είναι η απελευθέρωσή μας από τον θάνατο! Δεν μπορεί να χωρέση ο Νους του την διδασκαλία των πατέρων πως η αμαρτία έφερε και φέρνει τον θάνατο!

Δεν καταλαβαίνει πως ο Νόμος μας αποκάλυψε την αμαρτία και πως ο Σταυρός του Κυρίου μας αποκάλυψε τον θάνατο. Πράγματα που αγνοούσε και συνεχίζει να αγνοεί ο άνθρωπος μέχρι σήμερα!

Δεν καταλαβαίνει πως η Εκκλησία δεν είναι το Βασίλειο της πίστεως αλλά το Βασίλειο της Χάριτος. “Καλόν γαρ Χάριτι βεβαιούσθαι την καρδίαν” προειδοποιεί ο Απ. Παύλος στην προς Εβραίους 13,7! Ούτε η θεολογία είναι η ερμηνεία και κατανόηση της πίστεως όπως δίδαξε πρώτος ο Αυγουστίνος.

Δεν καταλαβαίνει πως ο παράδεισος και η Βασιλεία των Ουρανών ουδεμία σχέσιν έχουν.

Δεν καταλαβαίνει πως η Μετάνοια είναι το Μυστήριο της Βασιλείας των Ουρανών και όχι του παραδείσου. Και καταργεί οπωσδήποτε την αλαζονεία της αλήθειας του προσώπου.

Δεν καταλαβαίνει πως η Σωτηρία που υποσχέθηκε ο Κύριος ουδεμία σχέση έχει με την θέωση.

Δεν καταλαβαίνει την ψυχή και την αθανασία της ψυχής διότι δεν δέχεται την αμαρτία, ο αναμάρτητος.

Δεν καταλαβαίνει τον πόνο του Κυρίου και την ειρωνεία του όταν αναφωνεί καθώς ο Αδάμ και η Εύα εγκαταλείπουν τον παράδεισο: “Για δες τώρα που έφαγε ο Αδάμ και τον καρπό του καλού και του κακού έγινε σαν και μας”.

Δεν καταλαβαίνει το πικρό κλάμα του Αδάμ όταν συνειδητοποιεί πως έχασε τον παράδεισο ούτε τον πόνο του όταν έχασε τον Άβελ. Αυτά τα παραμύθια αλλοιώνουν την αλήθεια του προσώπου.

Δεν καταλαβαίνει το κυριώτερο! Το κακό δεν αρνείται την προσφερόμενη στο κτιστό υπαρκτική δυνατότητα να μετάσχει στον τρόπο του ακτίστου, αλλά αυτή τη δυνατότητα την θέλει τώρα, αμέσως, στην στιγμή, στον χρόνο, την αποκτά με την θέλησί του, δια της αναλογίας, εικονίζοντας στην Σύναξη τα έσχατα, εικονίζοντας στην Σχέση τον τρόπο της Αγίας Τριάδος, θέλει να την αποκτήσει με αλαζονεία. Κοινωνώντας τις άκτιστες ενέργειες, θεούμενο και αυτοθεούμενο στην ετερότητά του και μοναδικότητά του! Το κακό πάσχει από βαρειά Μωρία!
Ας δούμε δύο έξοχα παραδείγματα για να τελειώνουμε!
Στο βιβλίο του “Ενάντια στη θρησκεία“ στην σελίδα 190, έχουμε το απόγειο αυτού του κοσμικού πνεύματος που ποιεί σεαυτόν είδωλον!
“Η απάντηση του Χριστού είναι σαφώς επιφυλακτική!...”

Θα περιμέναμε όλοι μας, ένας μεγάλος συγγραφέας όπως ο κ. Γιανναράς, να είναι πάνω απ’ όλα και ένας μεγάλος αναγνώστης! Δυστυχώς με μεγάλη μας έκπληξη και απορία έχουμε συσσωρεύσει πολύ μεγάλο υλικό πλέον το οποίο αποδεικνύει το αντίθετο!

Πώς να εξηγήσουμε την λεπτή διαστρέβλωση του λόγου του Απ. Παύλου στο ίδιο βιβλίο! Ενάντια στην θρησκεία, ο προθάλαμος του Αινίγματος του κακού! Σελίς 195, μνημειώδες! “Ο Απ. Παύλος, τελικά δικαιώνει τον φυσικό δεσμό του γάμου (όχι την εκκλησιαστική προοπτική της ανδρόγυνης σχέσης) μόνο για τον λόγο αποφυγής της πορνείας”.

Νομίζω πως το θέμα της πορνείας, όπως ακριβώς το χειρίζεται για να ελέγξει τον Παύλο, είναι αποκαλυπτικό του Αινίγματος Γιανναράς. Να όμως πως ορίζει ο Απόστολος την πορνεία (Κορ. Α′): “ Όποιος ενώνεται με τον Κύριο γίνεται ένα πνεύμα μαζί του. Μακριά λοιπόν από την πορνεία. Κάθε άλλο αμάρτημα που μπορεί να διαπράξει κανείς βρίσκεται έξω από το σώμα του· αυτός όμως που πορνεύει βεβηλώνει το ίδιο του το σώμα! Ή μήπως δεν ξέρετε πως το σώμα σας είναι ναός του Αγίου Πνεύματος που σας το Χάρισε ο Θεός και βρίσκεται μέσα σας; Δεν ανήκετε στον ευατό σας· σας αγόρασε ο Θεός πληρώνοντας το τίμημα. Το Θεό λοιπόν να δοξάζετε με το σώμα σας και με το πνεύμα σας, που ανήκουν σ’ εκείνον”.

Ο Φιλόσοφός μας όμως δεν ενδιαφέρεται για την Ένωση με τον Κύριο επειδή καταργεί “την αλήθεια του προσώπου”. Προτιμά την Σχέση Κυρίων.
Να δούμε ποιος θα καταλήξει στο τέλος καλύτερα! Ο κ. Γιανναράς με τις Ελεύθερες Σχέσεις του ή εμείς οι ελάχιστοι που συνεχίζουμε να ποθούμε την ένωσή μας με τον Κύριο!
Το μόνο Αίνιγμα που μένει κλείνοντας, αυτό, το τελευταίο βιβλίο του κ. Γιανναρά.

Καλό Παράδεισο!

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να υποθέσω πως δεν έχετε αντιληφθεί ότι ο ειρωνικός τόνος του κειμένου σας σάς τοποθετεί εκτός βασιλείας των ουρανών. Επίσης, προφανώς γνωρίζετε τόσο καλά τη φύση και του Νου του Θεού, που μοιάζετε να ήσασταν μπροστά όταν έφτιαχνε τον κόσμο και τον άνθρωπο - καλώς λοιπόν δεν αφήνετε χώρο στους ανθρώπους που ασχολούνται με τη θεολογία και τη φιλοσοφία να εξακολουθούν να διατυπώνουν ερωτήματα και ''γιατί''. Τα κείμενα δεν είναι είδωλα, αυτό διατύπωσε ο κ. Γιανναράς στο "Αίνιγμα...", εξακολουθούν να ερμηνεύονται από τους ανθρώπους, η ερμηνεία τους είναι δυναμική ουχί στατική και αποστεωμένη. Ψιλά γράμματα, θα μου πείτε...

amethystos είπε...

"Διεγέλα τα πάντα, γέλωτος ορών άξια, τά τοίς πολλοίς σπουδαζόμενα".
Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος.

Φίλε μήν πολυκυκλοφορείς ότι κατοικείς στήν Βασιλεία , γιατί ζούμε σέ πονηρούς καιρούς. Οι έφοροι καιροφυκτούν.
Δές τί γράφει ο Γιανναράς στό "Αίνιγμα τού κακού" σελ. 60 : "Μόνο μετά τήν φανέρωση - πραγμάτωση τής ελευθερίας τού ανθρώπου, ο Θεός δηλώνει τήν ομοιότητα πού έχει ο άνθρωπος μαζί Του : "Ιδού Αδάμ γέγονεν ως είς εξ`ημών, τού γινώσκειν καλόν καί πονηρόν."
Αν αυτός δέν είναι ο ορισμός τού Γράμματος τότε ποιός είναι;
Είναι τό πιό ειρωνικό σημειο τής Γραφής.
Ο Γιανναράς όπως όλοι οι Ρώσοι ερμηνεύει τήν πτώση, τήν ύπαρξη "εδώ καί τώρα", πρός τόν θάνατον, σάν ελευθερία.
Οι Πατέρες ορίζουν τήν Θέωση σάν ελευθερία.
Ο Γιανναράς διαστρέφει όλη τή διδασκαλια τών Πατέρων καί καταστρέφει τήν οδό τής Σωτηρίας.

Ανώνυμος είπε...

Συνεχίζεις να είσαι είρων, βλέπω. Η ειρωνία σου σε μετατρέπει σε αυτό που απεχθάνεσαι, δηλ. την ίδια την κακία και το ιοβόλο μίσος, τόσο προς το Γιανναρά όσο και προς εμέ.

Προσωπικά συμφωνώ με Γιανναρά, Ντοστογιέφσκι και Μπερντιάεβ. Ο τελευταίος αναλύει το μύθο του Μ. Ιεροεξεταστή στο βιβλίο του "το πνεύμα του Ντοστογιέφσκι", όπου εκεί θέτει και τη γνώση του κακού ως προυπόθεση της ελευθερίας, ώστε έπειτα ο άνθρωπος να κάνει την υπέρβαση και να επιλέξει το "καλόν" ελεύθερα. Δηλαδή, αυτό που γράφεις έπειτα για τους Πατέρες.

Ο Γιανναράς δεν καταστρέφει καμία οδό. Καταστροφή εσωτερική είναι μόνο η αντιπάθεια που έχεις για αυτόν. Ενδιαφέρουσα η ερμηνεία περί ειρωνίας του Θεού στο χωρίο αυτό, αλλά, όπως είπα, από τη στιγμή που ο Θεός δεν μιλάει σε κανέναν από εμάς προσωπικά, είμαστε δέσμιοι της ανθρώπινης ερμηνευτικής αδυναμίας.

Ανώνυμος είπε...

"Διεγέλα τα πάντα, γέλωτος ορών άξια, τά τοίς πολλοίς σπουδαζόμενα".
Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος.

Συγγνώμην, τώρα κατάλαβα ότι αυτό το έγραψες προς υπεράσπιση της δηλητηριώδους ειρωνίας.

Υπέροχο! Θα μπορούσε να το είχε γράψει και ο Μποντλαίρ!

:)

amethystos είπε...

Μέ κάτι πρέπει νά συμφωνείς φίλε.Η συμφωνία είναι απαραίτητο στοιχείο τής ταυτότητος.Οταν καταλαβαίνουμε κάτι μέ τήν λογική,κάτι λογικό,τό υποκείμενο τό κάνει δικό του, τό οικειοποιείται.Αυτή είναι η επιτυχία του.Λέει εγώ,λέει ΜΟΥ.Γι'αυτό καί η πίστη τού υποκειμένου είναι ο Ινδουισμός,η πίστη στήν ιερή αγελάδα.Αυτό είναι τό Πρόσωπο.Μασάει καί μηρυκάζει λέξεις.Είναι πιό εύκολο νά επικοινωνήσεις μέ τόν Θεό παρά μέ τόν Γιανναρά.Η παράδοσή μας λέει εξουθένωσε τήν λογική σου,γιά νά αποκτήσεις αρετές πού οδηγούν κάπου.Μέ τήν λογική θά φτιάξεις αξίες πού δέν οδηγούν κάπου.Αλλά δίνουν τήν εντύπωση τής προσωπικότητος.Τό απέραντο βλέμμα τής αγελάδος.Είναι θέμα προαιρέσεως.

Ανώνυμος είπε...

" Μέ τήν λογική θά φτιάξεις αξίες πού δέν οδηγούν κάπου.Αλλά δίνουν τήν εντύπωση τής προσωπικότητος.Τό απέραντο βλέμμα τής αγελάδος.Είναι θέμα προαιρέσεως'

.....σσσσςςςςςς! τι είπε ρε το χαμένο πάλι, τι έγραψε!

Ανώνυμος είπε...

(δεν είμαι ο ανώνυμος 10:30)

αγαπητέ φίλε, μπορεί και να σφάλλω ως προς την προσέγγισή μου της ρωσικής θεολογίας (αν και στην προηγούμενη απάντησή σου δεν αντιλήφθηκα και πολλά, τα λες πολύ μπερδεμένα), αλλά το βασικό θέμα δεν είναι αυτό κατ'εμέ, η κύρια διαφωνία μου είναι ως προς την αισθητική και τον τρόπο που εκφράζεις τις θέσεις σου, κυρίως με τις επιθέσεις σου προς τα πρόσωπα των Γιανναρά, Ζηζιούλα κλπ.

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι που διαφωνούμε μαζί τους συνειδητοί εκπρόσωποι του Εωσφόρου. Γενικότερα διαφωνώ με κάθε εσωτερική εκδήλωση μίσους, έστω και προς αυτόν που βρίζει το Θεό. Το "ιερό" μίσος και η "ιερή" αγανάκτηση είναι στην πραγματικότητα αγάπη προς το εγώ μας, και όχι αγάπη προς το Θεό. Δυστυχώς πολλοί χριστιανοί από μανία εκδικητικότητας, εύχονται ακόμη και την καταδίκη των άλλων στην αιώνια κόλαση - χωρίς να συνειδητοποιούν ότι οι ίδιοι 'κείνη την ώρα που εύχονται κάτι τέτοιο, βρίσκονται στην κόλαση, δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η κόλαση δεν είναι τιμωρία του Θεού/Δικαστού για τις αμαρτίες του ανθρώπου: κόλαση είναι το ίδιο το κακό και η απόλυτη εκδήλωσή του.

Εκτός πια αν δεχτούμε ότι το κακό επιτρέπεται να υπάρχει, ακόμη και σε αυτούς που υπερασπίζονται το Θεό.

Ανώνυμος είπε...

"...Εκτός πια αν δεχτούμε ότι το κακό επιτρέπεται να υπάρχει, ακόμη και σε αυτούς που υπερασπίζονται το Θεό".

1/11/13 11:20 μ.μ.

Ανώνυμε των 11.20 μ.μ. ανοίγεις επικίνδυνο μονοπάτι.
ΚΣΝ

amethystos είπε...

Τό μοντέρνο εγώ δέν εκδηλώνεται σάν εγωισμός πλέον αλλά σάν εσωτερικότης,σάν υποκείμενο.Σάν αληθινό Εγώ.Εδώ οικοδομείται τό Πρόσωπο.Ο Γιανναράς είναι νεοθωμιστής.Επανεισήγαγε στήν Ελλάδα τούς καταδικασμένους ήδη εχθρούς τού Παλαμά.Οι ΡΏΣΟΙ εξελίσσουν τό φιλιόκβε.ΚΑΤΈΚΤΗΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.Εάν τό διανοητικό μας ενδιαφέρον είναι ανθρωπιστικό,ανθρωπολογικό, φυσικά όλα αυτά είναι καλά λίαν.

Ανώνυμος είπε...

Το κακό είναι σαν μια κλειστή τοξική λίμνη. Καθε φορά που κάποιος το εύχεται (για τον άλλο ή και για τον κόσμο ολόκληρο), γινεται αγωγός -το κανάλι- μέσα από το οποίο, αυτό, περνά, διαχέεται.
Πως μπορείς να γίνεις αγωγός του κακού χωρίς να σε "κάψει" η τοξικότητά του;
ΚΣΝ

amethystos είπε...

Τό κακό ανήκει στήν πτώση. Καί εξισούται μέ τό καλό. Γι'αυτό κάνοντας τό καλό καταλήγουμε στό κακό καί αντιστρόφως. Γι'αυτό η ιστορία δέν σχετίζεται μέ τά έσχατα. Τό καλό καί τό κακό είναι ο θάνατος. Πού γεννά τήν αμαρτία.Τήν οποία συνέδεσε ο Κύριος μέ τό πεπερασμένο γιά νά μήν γίνει αθάνατη. Δηλ.μέ τήν πεπερασμένη ζωή, τήν οποία συνέδεσε μέ τούς δερμάτινους χιτώνες.

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, αν αντιλήφθηκα σωστά εκεί που αναφέρεσαι για ανθρωπολογικό ενδιαφέρον και καλά λίαν, έχουμε μία θεολογική δικαίωση και δικαιολόγηση του Κακού (δικαίωση του αισθήματος της μοχθηρίας) - εκ μέρους όσων υπερασπίζονται το θείο Λόγο. Προτείνω και μία οντολογία του Κακού, ήτοι πώς θα τσουρουφλίζεται καλύτερα ο αιρετικός Γιανναράς μετά θάνατον στο πυρ το εξώτερο, έτσι ώστε οι εκ δεξιών του Πατρός να ηδονίζονται καλύτερα στη θέα του.

amethystos είπε...

Βρές σέ ποιόν καί στείλε πρόταση.Προτείνω καί ένα αντίγραφο στόν Cipolla. Πάντως έχεις δίκαιο.

Ανώνυμος είπε...

μα, σε εσένα έκανα την πρόταση !

amethystos είπε...

Aς πάρουμε πρώτα τήν έγκριση τού Cipolla.Εχει μεγάλη πείρα στήν βλακεία.Αν θελήσεις νά μάθεις ανάγνωση,προτίμησε τά παληά αναγνωστικά.Πά-Πά τό παπί, Πί-Πί η πάπια.

Ανώνυμος είπε...

Παραδέξου ότι συμπαθείς το Γιανναρά και θα στείλω στον cipolla την πρόταση, αντί για εσένα.

amethystos είπε...

Είμαστε όλοι μιά παρέα φίλε.Κοινωνία ελευθερίας καί αγάπης.Δέν ξεφεύγει κανείς.Αφού τό εγώ γεννιέται στόν άλλον.Οποιος διαφωνεί είναι λύκος.Απλά πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

Δούλος - Μισθωτός - Φίλος (του Θεού)

Όταν κατανοήσουμε τι σημαίνει αυτό το σχήμα, τότε θα αποκαθάρουμε το χριστιανικό βίωμα από δικανικούς νόμους που ενσπείρουν το φόβο στις ψυχές των χριστιανών και τους αναγκάζουν μέχρι και να κάνουν ελευμοσύνη "για να σώσουν τη ψυχή τους".

Θα ήθελα την προσωπική άποψη του αμεθύστου σχετικά με τον περίφημο τελωνισμό των ψυχών καθώς και με την "απολογία επί του φοβερού βήματος του Χριστού".

Χριστός: Εισαγγελέας ή Αγάπη;

Κόλασις: Παράβαση ή Διάβρωση;

amethystos είπε...

Προτύπωση τής μελλούσης κρίσεως αποτελεί τό ΘΑΒΩΡ.Ολα εξαρτώνται από τήν αντοχή μας στό φώς τήε δόξας τού Κυρίου.Από τό πύρ τής πίστεώς μας΄.ΠΉΡΕ ΜΌΝΟΝ ΤΡΕΊς ΑΠΌ ΤΟΎς ΜΑΘΗΤΈς ΤΟΥ.Εάν στή ζωή μας νερώνουμε τό κρασί μας,τήν πίστη μας, μέ κοσμικούς προβληματισμούς,πού είναι άλυτοι εξ'ορισμού,μέ τό ημερολογιακό,μέ τά δικαιώματα, μέ τήν απόδοση δικαιωσύνης,μέ τήν παράβαση τών κανόνων,ο Κύριος θά μάς τοποθετήσει μακρυά Του,επειδή δέν θά αντέχουμε τήν καθαρότητα,τήν λαμπρότητα τού φωτός Του,γιά νά μήν καούμε.Υπάρχει καί η μαρτυρία τού Αγίου Ιωάννου τής κλίμακος,ο οποίος ομολογεί πώς κάποια στιγμή πού τό επιθύμησε νά δεί τόν Κύριο όπως είναι αιδίως,πρίν τήν ενσάρκωση,άγγελος Κυρίου τόν πληροφόρησε πώς δέν διέθετε ακόμη τό αιώνιο πύρ γιά νά τού επιτραπεί.