Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ

Στον Ορθόδοξο τύπο της 6ης Νοεμβρίου, μπορούμε να βρούμε έναν περιεκτικό “ορισμό” των Ιερών Κανόνων της Εκκλησίας, οι οποίοι κυβερνούν την Εκκλησία με την βοήθεια της Διοικήσεώς της. Ένα Σύστημα Νόμων της Πολιτείας του Θεού το οποίο είναι καλύτερο και αληθινώτερο υποτίθεται του Συστήματος Νόμων που ρυθμίζουν την ζωή της Λατινικής Εκκλησίας και το οποίο απορρέει από τον “ΠΡΩΤΟ”. Ας σημειώσουμε πως αυτά τα δύο συστήματα, της πολλαπλότητος, των πολλών της Συνόδου και του ενός του Πρωτείου, θα ενωθούν στα πρότυπα της Φιλοσοφίας!

«Δια την ηγεσίαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας ουδεμίαν σημασίαν έχουν οι Ιεροί Κανόνες (παραπονείται ο Ο.Τ.). Ούτε το “Πηδάλιον”, το οποίον είναι το Σύνταγμα της Εκκλησίας. Εις την πολιτικήν το Σύνταγμα είναι ο Ανώτατος Καταστατικός Χάρτης, ο οποίος καθορίζει το πλαίσιον της λειτουργίας του πολιτικού, κοινωνικού, οικονομικού, δικαστικού... συστήματος. Εις την Εκκλησίαν το Σύνταγμα είναι τό “Πηδάλιον”. Οι Επίσκοποί μας κλονίζουν την εμπιστοσύνην των ορθοδόξων πιστών εις τους Επισκόπους».

Δυστυχώς για όλους μας, ο κληρικαλισμός αγνοεί τους κοινούς τόπους της συγχρόνου κοινωνικής Επιστήμης, για να μπορέσει να δει πόσο μακρυά βρίσκεται από την Εκκλησία του Κυρίου!

Ας δούμε μερικές αρχές: Η κοινωνική θεωρία γνωρίζει το αντικείμενό της, την κοινωνία και την ανθρώπινη πράξη μέσα σ' αυτή, μόνον όταν το αντικείμενο αυτό το συγκροτεί αξιακά!

Η θεωρία έχει ως μόνο πρακτικό αίτημα, την περαιτέρω ύπαρξη του αντικειμένου της. Ελέγχει δηλαδή αν μπορεί μια κοινωνία υπό την συγκεκριμένη της μορφή να αναπαραχθεί, αν διασφαλίζει την ίδια της την αναπαραγωγή, αν μπορεί να διατηρήσει την ύπαρξή της.

Η ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΑΓΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΤΗΣ ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ!

Όταν ο πιο έμπειρος κανονολόγος της Εκκλησίας, ο κ. Μπούμης, προσπάθησε να υπερασπισθεί τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας από τις κατηγορίες του κ. Γιανναρά, οι οποίες περιέχονται στο βιβλίο του “Ενάντια στην θρησκεία”, έγραψε το εξής, μεταξύ άλλων: Οι Κανόνες εξασφαλίζουν την Ισότητα των πιστών!

Μεγάλη η Χάρι τους, διότι όπως τα Δικαιώματα εξασφαλίζουν την Ισότητα των πολιτών υπό τον Νόμον, οι Κανόνες εξασφαλίζουν την Ισότητα υπό τίνος πράγματος; ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ, δυστυχώς!

Ο κληρικαλισμός παρέδωσε την Εκκλησία, με την Επιστήμη του Πηδαλίου, στην Αμαρτία. Ουδεμία σχέση έχει με την Εκκλησία του Κυρίου. Ούτε πρόκειται να έχει η νέα της μορφή υπό τον ΠΑΠΑ!

Ας προσέξουμε λοιπόν μια για πάντα πως όλοι μας οι Άγιοι βρέθηκαν σε “φονική” σύγκρουση, όπως και ο Κύριος, με τους Άρχοντες των Κανόνων, σε όλες τις εποχές, μη εξαιρουμένου και του Αγίου Νεκταρίου, του οποίου την μνήμη εορτάζουμε!

Διότι οι Άρχοντες των Κανόνων, βρίσκονται υπεράνω αυτών, όπως ακριβώς και οι πολιτικοί βρίσκονται υπεράνω των νόμων.

Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: