Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Αποδομώντας τα έμφυλα στερεότυπα στα σχολεία

Αποτέλεσμα εικόνας για έμφυλα στερεότυπα στα σχολεία
Ρέθυμνο, 17 Ιανουαρίου 2017
Αποδομώντας τα έμφυλα στερεότυπα στα σχολεία
Όπως έγινε γνωστό, το Υπουργείο Παιδείας στα πλαίσια του θεσμού της «Θεματικής Εβδομάδας»και της «Αειφόρου Αναπτύξεως», στις 23/12/2016 και με το χαρακτήρα του κατ’ επείγοντος, εξέδωσε εγκύκλιο κατά την οποία όλα τα γυμνάσια της χώρας υποχρεωτικά, οφείλουν να υλοποιήσουν πρόγραμμα με θέμα:«Σώμα και Ταυτότητα».

Μία σύντομη-συνοπτική ματιά τόσο στην ίδια την εγκύκλιο, όσο και στο διατιθέμενο υπό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής πολιτικής (ΙΕΠ)βοηθητικό υλικό και δραστηριότητες, εκτός από τη διαπίστωση ότι στο σύνολό τους αυτά, εμπεριέχουν ομολογουμένως αρκετά θετικά και σημαντικά, προς «ενημέρωση και ευαισθητοποίηση» των μαθητών, στοιχεία, παρά ταύτα εύλογα προκαλεί κάποιες απορίες έως και ανησυχίες, ως προς την καταλληλότητα παιδαγωγικά (και χριστιανικά) του υλικού αυτού προς παιδιά12-15 ετών.
Πιο συγκεκριμένα,αναφορικά με τα έμφυλα στερεότυπα–μερικά απ’ τα οποία πράγματι, οφείλουν να σχετικοποιηθούν ή και αποδομηθούν-η όλη λογική της εγκυκλίου διέπεται νομίζω, από μία όντως απολυτοποίηση η οποία φτάνει σαφώς μέχρι  την υπερβολή, ή θα λέγαμε την ισοπέδωση″ κάθε διαχωριστικής γραμμής ή ιδιαιτερότητας ανάμεσα στα 2 φύλλα –έως και συγχύσεωςαυτών- και αν δεν κάνω λάθος, τα εκπεμπόμενα προς τους ανήλικους μαθητές μηνύματα, αναφέρονται και επιδιώκουν να επιδράσουν μέχρι και στην αντίληψη των παιδιών, συνολικά ως προς την ταυτότητα αλλά και τη...«διαμόρφωση˝ φύλλου».
Επ’ αυτού, η αίσθηση προσωπικά που αποκόμισα από την εγκύκλιο και το προτεινόμενο υλικό, είναι ότι επί του συγκεκριμένου θέματος τα παιδιά Γυμνασίου κατ’ ουσία θα διδαχτούν, πως μοναδική πραγματική διαφορά μεταξύ των 2 φύλων, είναι εκείνη...της ανατομικής διαφοροποίησης″ και μόνο!
Εκείνο το οποίο διαφαίνεται από τις σχετικές παραπομπές του υλικού είναι ότι: ταύτιση του «Βιολογικού φύλου»με το, όπως λέγεται, «κοινωνικό φύλο»-συμπεριλαμβάνοντας στο κοινωνικό αυτό φύλο ως στοιχείο,και τοναναμενόμενο″ από την κοινωνίασεξουαλικό προσανατολισμό″-αποτελεί στερεότυπο και ως τέτοιο, οφείλει κι αυτό και επιχειρείται να «αποδομηθεί» απ’ τη συνείδηση των παιδιών!
Παρακάτω παρατίθενται ενδεικτικά και προς προβληματισμό κάποια αποσπάσματα από το παρατιθέμενο στο διαδίκτυο υπό του Ι.Ε.Π. υλικό.
Κατ’ αρχάς, κατά την επί των θεμάτων συζήτηση:
«δεν επιδιώκεται μόνο η απόκτηση πληροφοριών ή γνώσεων αλλά και η αλλαγή αντιλήψεων και συμπεριφορών».
Στα δε θέματα, εκτός των άλλων αναγράφονται:
·                     «Βιολογικό και Κοινωνικό Φύλο»
·                     «Αποδομώντας τα έμφυλα στερεότυπα»
·                     «Φύλο, ΣεξουαλικόςΠροσανατολισμός ...»
·                     «Ομοφοβία και Τρανφοβίαστην κοινωνία και στοσχολείο»*.

Στα πλαίσια της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών αναφέρεται ότι:
·                     «Οι ολοκληρωμένες ερωτικές εμπειρίες και η ερωτική πράξη είναι πολύ θετικά βήματα όταν γίνονται με τον κατάλληλο σύντροφο και στον κατάλληλο χρόνο».
·                     «Ενημερώσου από τον / την ιατρό σου για το τι μπορείς να κάνεις εάν το προφυλακτικό σπάσει (επείγουσα αντισύλληψη)».
Εδώ, η συμβουλή του προγράμματος, φαίνεται να αγνοεί″ ότι η «επείγουσα αντισύλληψη» περιλαμβάνει και μεθόδους κατά τις οποίες γίνεται έκτρωση! Ενώ μεταξύ των δραστηριοτήτων ενυπάρχουν προτεινόμενες συζητήσεις και θέματα όπως:
·                     «Γιατί σκεφτόμαστε διαφορετικά για τα κορίτσια και διαφορετικά για τα αγόρια; Έτυχε ποτέ να θέλουμε να κάνουμε κάτι που θεωρείται “αγορίστικο” ή “κοριτσίστικο”; Τι συνέβη;»
·                     «στερεότυπο: Οι γυναίκες πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην οικογένεια και όχι στην εκπαίδευση και την εργασία τους». (Εδώ εννοείται σαφώς ότι η πρώτη προτεραιότητα, ως στερεότυπο οφείλει κι αυτή ...να αποδομηθεί απ’ τις συνειδήσεις των παιδιών!)
·                     «Στερεότυπα και διαμόρφωσητης ταυτότητας φύλου»!!
·                     «Οµοφυλοφιλία (στάσεις- σχόλια) • Σεξουαλικές ταυτότητες και στερεότυπα φύλου».
Στο σημείο αυτόείναι σαφές, ότι  η σεξουαλικότητα συσχετίζεται με ...στερεότυπα τα οποία φυσικά, κατά το πρόγραμμα, ίσως δεν πρέπει τάχα να παίξουν καθοριστικό ρόλο επί του ζητήματος!
·                     «αναγνώριση της προέλευσης των προσωπικών αξιών, στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με τις ταυτότητες φύλων και...επαναπροσδιορισμός(!) τους από του μαθητές».
·                     «είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η διαδικασία ευαισθητοποίησης φτάνοντας στο τελικό της στάδιο, αυτό της αποδόμησης των μηνυμάτων (έμφυλων στερεοτύπων)».
·                     «ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. Η έμφυλη διχοτόμηση των παιχνιδιών αποκλείει κορίτσια και αγόρια από την απόκτηση σημαντικών εμπειριών».
·                     «Παιχνίδια:Συζήτηση (ερώτηση):  Γιατί είναι κακό τα αγόρια .....να δοκιμάζουν πώς είναι να στέκονται ή να περπατάνε και με τα παπούτσια της μαμάς(!), να δοκιμάζουν τα ...ρούχα (δεν εξηγεί: τη μπλούζα ή πχ.  τη φούστα ή και το καλτσόν;) και τα κοσμήματα της αδελφής τους, να ντυθούν ...πριγκίπισσα ή σταχτοπούτα(!!) σε ειδικές περιστάσεις;»!!!
Νομίζω ότι τα παραπάνω ευθυγραμμίζονται πλήρως με τον επιχειρούμενο εσχάτως, διαχωρισμό των έμφυλων ταυτοτήτων –το να είναι κανείς άνδρας ή γυναίκα- από τη βιολογική πραγματικότητα**• κάτι που ως ενέργεια αλλά και σύγχρονο ιδεολογικό ρεύμα (για το οποίο φυσικά δεν ερωτηθήκαμε ως γονείς εάν συμφωνούμε) συνιστά καθεαυτό, αφ’ ενός μεν απάτη προς τα παιδιά, αφ’ ετέρου δε διαστροφή εξ’ ορισμού!
Υπενθυμίζεται εδώ, ότι με βάση το αρθ. 16 (παρ. 2) του Συντάγματος: «η παιδεία ...έχει σκοπό (και) την ηθική αγωγή των Eλλήνων»• κάτι που τουλάχιστο στα παραπάνω αποσπάσματα δεν φαίνεται να λαμβάνεται υπ’ όψιν. Εκ του αντιθέτου, ερωτήσεις-συζητήσεις και εν γένει«βιωματικές προσεγγίσεις» του προγράμματος, όπως φαίνεταιενδέχεται να ...̏δοκιμάσουν˝  και διεγείρουν τη φαντασία των παιδιών μας, εξοικειώνοντάς τα με το αντικείμενο της φαντασίας τους (ή των εισηγητών!), κάτι που προσιδιάζει σε προπαγάνδα.
Έπειτα βεβαίως από τη θεσμική καταξίωση  και την (προς το παρόν ακόμα) μερική εξίσωση των ομοφυλόφιλων «σχέσεων» με το γάμο ετερόφυλων ζευγαριών, ας μην φανεί  υπερβολικό ότι αργά ή γρήγορα, η εκ της ανθρωπίνης φυσιολογίας και σεξουαλικότητος εκτροπή, θα διδάσκεται στα παιδιά μας εντός του σχολείου, ως ενός ενδεχομένως απ’ τους μελλοντικούς τους ...«προσανατολισμούς»! Ας μην απορήσουμε επίσης,όταν εισαχθούν τάχα για λόγους κατάρριψης έμφυλων στερεοτύπων και κατά τα πρότυπα άλλων «φωτισμένων» χωρών, κείμενα ακόμη και στο δημοτικό πχ. με τίτλο:«Ο Βασιλιάς κι ...ο βασιλιάς»!!***
……………………………………………………

*Kars1918.wordpress.com/  ** Στις 2/5/2014, πραγματοποιήθηκε σε Δημοτικό των Αθηνών ημερίδα με αυτό ακριβώς το θέμα: “Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση, παιδιά – γονείς – εκπαιδευτικοί”./ ***http://opaidagogos
ΣΧΟΛΙΟ: Από φιλανθρωπία καί μόνον οφείλουμε νά ενημερώσουμε τούς Μουσουλμάνους- διότι μάλλον δέν είναι ενήμεροι- ότι προωθούν τά παιδιά τους στά σχολεία γιά νά τά κάνουν αδελφές τρανσέξουαλ.
Αμέθυστος

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπαρχει ενα χιουμοριστικο βιντεο στο you tube λεγεται Modern Educayshun απο τν Neel Kolhatkar...σε λιγα λεπτα δειχνει τι μελλει γενεσθαι για την Παιδεια&τα παιδια..!!!!

amethystos είπε...

Μπορούμε επίσης νά ενθαρρύνουμε καί τούς υπουργούς παιδείας ότι η ηλικία δέν είναι εμπόδιο. Εφόσον ανακάλυψαν τήν κοινωνική σύσταση τού φύλλου άς μήν διστάζουν, ποτέ δέν είναι αργά.

Ανώνυμος είπε...

χχα..μη βαζεις ιδεες..!!!

Ανώνυμος είπε...

Σωστά, ας τα εφαρμόσουν στους εαυτούς τους οι αναίσχυντοι. Λύσσαξαν να προωθήσουν τις διαστροφικές θεωρίες τους σε αθώες ηλικίες. Ρωτάνε τα μικρά παιδάκια αν οι ομοφυλόφιλοι γεννήθηκαν έτσι (σε λάθος σώμα) όπως τους λένε στο σχολείο, και δεν ξέρουν οι γονείς τι να τους πουν! Αν πουν "έτσι γεννήθηκαν" σου λένε άρα "δεν φταίνε", αν πουν "αυτό επιλέγουν" σου λένε "είναι δικαίωμά τους".. Απελπισία.. Λες και δεν έχουμε άλλα προβλήματα!
Εμάς δεν μας είχαν απασχολήσει ποτέ αυτά τα θέματα. Και δεν μιλάμε για δεκαετίες ΄60 ή ΄70 (εννοείται ότι παλιά, σίγουρα ήταν άγνωστα όλα αυτά), αλλά για δεκαετία από 1990 μέχρι 2000 στα Λύκεια και στα Πανεπιστήμια ΔΕΝ υπήρχαν τέτοια θέματα. Είμασταν φίλοι, κοιμόμασταν και μαζί πολλές φορές (άτομα ίδιου φύλου), και ήταν όλα τόσο καθαρά και αθώα. Δεν "συναντούσες" ομοφυλόφιλο (τουλάχιστον δεν εκδηλωνόταν)! Τώρα τι έπαθαν όλοι;;!! Ξαφνικά "έγιναν" όλοι gay;; Αν δουν στο σχολείο δυο παιδιά αγκαλιασμένα τους λενε (μεταξύ σοβαρού και αστείου) "είστε gay"..! Δηλαδή έκαναν τα μικρά παιδιά πονηρά και με βρώμικο μυαλό;;!! Δημιουργείται "κλίμα", συνειδητά, και οργανωμένα! Και πρώτα από την τηλεόραση που γέμισε με gay! Αυτούς προωθεί το κύκλωμα των ΜΜΕ!Μας καταστρέφουν μεθοδικά και ύπουλα.Το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται ούτε αναφέρεται μόνο στο "τι κάνει ο άλλος στο κρεβάτι του" όπως τους αρέσει να λένε, για να το παρουσιάσουν ως μια επιμέρους πλευρά της ζωής, αλλά αγκαλιάζει τον όλο άνθρωπο, την "υγεία", συνοχή, ακόμα και οντότητα μιας κοινωνίας.. Τι να πούμε... Ο κόσμος έπρεπε να ξεσηκωθεί.Δεν ξέρω τι έχουμε πάθει πια εμείς οι Έλληνες. Φαίνεται πως τίποτα δεν μπορεί να μας βγάλει από την μακαριότητα του λήθαργου!
Τα πραγματικά ποσοστά ομοφυλόφιλων είναι πολύ μικρά και θα μπορούσαν σε μια νορμάλ κοινωνία να αντιμετωπιστούν με σωστή αγωγή ακόμα και φαρμακευτική θεραπεία αλλά κυρίως μέσω της κατήχησης στην πίστη στον Χριστό που έχει εξουσία και δύναμη να αλλάζει τα πάντα. Αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ακριβώς το αντίθετο. Η ομοφυλοφιλία έγινε η τελευταία λέξη της μόδας! Και απέκτησε τη σημειολογία της έκφρασης της ανθρώπινης ελευθερίας.Τι κρίμα..

amethystos είπε...

Τό φύλο υπάρχει πρίν αποκτήσουμε ορμόνες. Σήμερα τό φύλο ταυτίζεται μέ τίς ορμόνες, μέ τήν σεξουαλική λειτουργία, γιά νά περιέλθει στά χέρια τής χημείας, τής επιστήμης καί τού χρήματος.Ο φυσικός άνθρωπος γεννιέται καί φεύγει χωρίς ορμόνες. Σήμερα πρέπει νά ελεγχθούν όλα από τήν διάνοια, η καρδιά εκτοπίστηκε από τό κέντρο της, ακόμη καί η ανακάλυψη τού ασυνειδήτου βιώθηκε σάν ένας νέος τόπος πρός κατάκτησι, αποικιοκρατικά. Τό πρόβλημα είναι ο διανοούμενος. Ο οποίος εφόσον αρνείται τόν έμφυτο νόμο πού υπάρχει στόν νού στό βάθος τής καρδίας είναι υποχρεωμένος νά στηριχθεί στόν νόμο τής επιστήμης γιά νά έχει τήν ψευδαίσθηση τής αυτοκυριαρχίας τήν οποία όμως διαθέτει εκ φύσεως ο έμφυτος νόμος. Ο οποίος χάνεται στόν κατακερματισμό τής επιθυμίας καί τής ικανοποιήσεώς της.

Ανώνυμος είπε...

Η διάνοια θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι και μια άλλη έκφραση και ερμηνεία της σημασίας του καρπού της γνώσης του καλού και του κακού. Με απλά λόγια ότι ΕΓΩ ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ για το "καλό και το κακό", και είμαι "ως Θεός".
Το φύλο πραγματικά υπάρχει από την αρχή της ζωής και το βλέπουμε ακόμα και στα ζώα. Ένα μικρό σκυλάκι για παράδειγμα, αν είναι αρσενικό είναι πιο θαρραλέο, "τσακώνεται", ξεθαρρεύει και πηγαίνει μακρύτερα, ενώ το θηλυκό είναι πιο αφοσιωμένο, δεν απομακρύνεται κτλ.. Τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία, σχεδόν μηνών ακόμα, ξεχωρίζουν πολύ έντονα.
Μέσα στα υπόλοιπα που ακούμε υπάρχουν και κάποιες παιδαριώδεις ερμηνείες ότι π.χ. έβαζαν στον Καβάφη φορεματάκια όταν ήταν μικρός γιατί ήθελαν κορίτσι. Δεν νομίζω ότι ισχύει. Δηλαδή πόσο μπορεί να επηρεάσουν τα οικογενειακά απωθημένα ώστε να συμβεί τόσο μεγάλη ανατροπή σε έναν άνθρωπο;; Όλα αυτά είναι πάθη της ψυχής δαιμονιώδη και σκοτεινά, όπως και άλλες πολύ χειρότερες εμετικές διαστροφές που σε κάνουν να ντρέπεσαι που είσαι άνθρωπος. Η εσωτερική ρίζα βέβαια είναι η πτωτική κατάσταση του νου που είχε από τον Θεό τον έμφυτο νόμο Του και τον έχασε και είναι τώρα αυτονομημένος και στηριγμένος στην διάνοια και την απολύτως περιορισμένη και συνήθως σκοτισμένη ανθρώπινη λογική.Το "ασυνείδητο" αυτός ο σκοτεινός τόπος που "ανακαλύφθηκε" και "κατακτιέται" τον τελευταίο αιώνα όπως και το..διάστημα.. είναι το πιο πρόσφορο πεδίο δράσης των δαιμόνων.Γι αυτό ακριβώς προωθούνται έντονα όλες οι πρακτικές "χαλάρωσης", γιόγκα, και όχι μόνο όλα αυτά που είναι γνωστά ότι καταργούν τον φύλακα του νου που είναι η συνείδηση [να κατανοώ τι μου συμβαίνει.. τι θα δεχτώ ή θα απορρίψω (αγρυπνείτε και προσεύχεστε)], αλλά κυρίως μέσα από την γενική ασάφεια και σύγχυση των νοημάτων της νέας εποχής του συγκρητισμού σε όλα τα επίπεδα και πεδία της ζωής.

amethystos είπε...

Εβαζαν φορεματάκια στά αγόρια παντού γιά νά μήν τά κλέβουν γιατί ήταν λιγότερα. Αλλά τό κυριώτερο ίσως γιά τήν εποχή πού ζούμε είναι τό χρήμα πού θά πέσει στίς μαφίες τών φαρμάκων καί μάλιστα τών φορολογουμένων αφού είναι δικαίωμα. Φάρμακα, εγχειρήσεις, πλαστικές, ψυχαναλυτές. Σέ μιά εποχή πού στερεύει σιγά σιγά η πηγή τού καρκίνου.

Ανώνυμος είπε...

Να διαχωρίσω στο σχόλιο 12.20 το "ασυνείδητο" που είναι ο σκοτεινός χώρος (επιθυμιών, απωθημένων, ανέκφραστων αδιαμόρφωτων πραγμάτων σε λανθάνουσα κατάσταση κτλ..) στον οποίο αποδίδει πλέον η ψυχολογία μέσω της ψυχανάλυσης, το μεγαλύτερο μέρος της προσωπικότητας του ανθρώπου (όπως εκφράζεται μέσα από τις επιλογές του και την εξέλιξη του χαρακτήρα και της ζωής του), από το θέμα της "απώλειας συνείδησης" που επιχειρείται με τις πρακτικές που ανέφερα, αλλά και το θέμα της ασάφειας και σύγχυσης λόγω συγκρητισμού της νέας εποχής και έλλειψης σταθερής αντικειμενικής αλήθειας.Είναι τρία τελείως διαφορετικά θέματα.
Παρόλα αυτά "χρησιμοποιούνται" και τα τρία και κατά κάποιο τρόπο αλληλοσυμπλέκονται.
Όσον αφορά το θέμα της οικονομικής εκμετάλλευσης των ομοφυλόφιλων, υπάρχει και αυτό όπως υπάρχει ολόκληρη βιομηχανία μόδας και ομορφιάς με αμύθητα κέρδη, αλλά υπάρχει ακόμα κάτι πιο "σημαντικό"..Είναι ο "ευνουχισμός" της κοινωνίας, η "θηλυκοποίηση" του πληθυσμού, και ο καλύτερος "έλεγχος" του.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...