Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Bundesbank: H Γερμανία έχει εξοικονομήσει επί κρίσης 240 δισ. από τόκους

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗΣ


Η Γερμανία έχει εξοικονομήσει 240 δισ. ευρώ από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 μέχρι και το 2016, χάρη στο χαμηλότερο κόστος δανεισμού και εξυπηρέτησης του χρέους που απολαμβάνει. Η πτώση της απόδοσης των γερμανικών κρατικών ομολόγων οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στην επεκτατική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και στο γεγονός πως τα γερμανικά ομόλογα θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια» σε περιόδους κρίσης.

Παρ' όλα αυτά πολλοί Γερμανοί πολιτικοί, όπως ο υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζουν ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και το πρόγραμμα αγοράς δημοσίων ομολόγων θα πρέπει να αντιστραφούν διότι είναι εις βάρος των Γερμανών αποταμιευτών.

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αποκάλυψε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα 16 κρατίδια, δήμοι και ταμεία κοινωνικής ασφάλισης εξοικονόμησαν το κολοσσιαίο ποσό των 240 δισ. ευρώ την τελευταία οκταετία.

Μόνο στη διάρκεια του 2016, η Γερμανία εξοικονόμησε ποσό ύψους 47 δισ. ευρώ, χάρη στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο όπου έχουν υποχωρήσει τα επιτόκια δανεισμού. Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να πετύχει υψηλό δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2015 και το 2016 σε μεγάλο βαθμό χάρη στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ, η οποία άρχισε να αγοράζει μαζικά κρατικά ομόλογα τον Μάρτιο του 2015.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: