Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Το bailin ξεκίνησε: Η Τράπεζα Πειραιώς χρεοκόπησε.

 Εγκληματική η σιωπή της συμπολίτευσης (αντιπολίτευσης).



Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη


Εξαφανισμένη η ΝΔ με πρόφαση την επιλογή Προέδρου απο τα πολιτικά και οικονομικά δρώμενα. 
Χρεοκόπησε η Τράπεζα Πειραιώς και κανείς δεν άκουσε τίποτα. Δεν ξέρω τι να πώ πιά.
Η Τράπεζα Πειραιώς έκανε προσφορά ανταλλαγής σε ομολογιούχους της ομολόγων αξίας 1,1 δις ευρώ (τόσα της λείπουν) με μετοχές της (αξίας μικρότερης απο μία τσίχλα) με στόχο να αυξήσει τη ρευστότητα της που δημιουργήθηκε απο την εξαγωγή κεφαλαίων πολλών δις στο εξωτερικό, όταν δεν υπήρχαν τα capital controls και εν τη απουσία ελέγγων απο την ΕΚΤ του Μάριο Ντράγκι. 
Αυτό έφερε σαν αποτέλεσμα την υποβάθμισή της απο
την Standard and Poor's σε κατηγορία Default (χρεοκοπία), γιατί θεώρησε τη πράξη αυτή της τράπεζας σαν ανταλλαγή υπό πίεση (distressed exchange) αφού οι επενδυτές θα κάνουν την ανταλλαγή σε μικρότερη συνολική αξία από αυτήν που υπόσχονταν οι αρχικοί τίτλοι. 
Διερωτώμαι γιατί δεν είναι και επίσημα σε κατηγορία Default και οι άλλες 3 συστημικές τράπεζες. Η Eurobank π.χ. έκανε την ίδια δουλειά πριν 2 χρόνια,  ανταλλάσσοντας πειθαναγκαστικά τα ομόλογα που είχε φορτώσει στους πελάτες της με μετοχές αξίας 1,54 € τη μία, ενώ σήμερα είναι η αξία τους είναι στα 0,02 €! 
Αυτό που έκανε η Τράπεζα Πειραιώς, δείχνει ότι έχει ξεκινήσει το κούρεμα των ομολογιούχων (το λέμε bailin). Είναι κούρεμα, αφού οι ομολογιούχοι είναι υποχρεωμένοι να ανταλλάξουν τα ομόλογα τους με κάτι μικρότερης αξίας.
Οι μικροκαταθέτες πάλι απο καιρό δεν μπορούν να πάρουν τα κεφάλαιά τους απο τις συστημικές τράπεζες, κάτι που όπως έχουμε ξαναπεί είναι ένα ισοδύναμο του bailin. 
Τα δύο δις ευρώ που θέλει να εκταμιεύσει η κυβέρνηση με τις πλάτες του Μοσκοβισί είναι για τις τράπεζες, για να μη φανεί. 
Εγκληματική η σιωπή της συμπολίτευσης (αντιπολίτευσης).

Πηγή
 attikanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: