Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, ο θεολόγος της ετερότητας


Ο Πρωτοπρ. Νικόλαος Λουδοβίκος, Καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και Διευθυντής Έκδοσης του Επιστημονικού Περιοδικού «Analogia» μιλάει στην παρουσίαση της έκδοσης ευρετηρίου λημμάτων από τα έργα του αγ. Μαξίμου του Ομολογητού, με το γενικό τίτλο «Μαξιμιανόν Ταμείον» από το Γέρ. Βενέδικτο Νεοσκητιώτη.
pemptousia

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί το περιοδικό αυτό να μακροημερεύσει
και επιτύχει στους στόχους του, αλλά στα αγγλικά!
Γίναμε χωριό τελικά.
ΚΣΝ

amethystos είπε...

Στήν Αγγλία καταξιώθηκε ο Λουδοβίκος,δίπλα στόν Κάλλιστο Γουέαρ. Πολέμησε μέ τόν Γιαγκάζογλου γιά τήν διαδοχή τού Ζηζιούλα αλλά τελικά στήν δεύτερη θέση κάθισε ο Γιαγκάζογλου. Είναι καί θά είναι φιλοενωτικός. Κατόρθωσε νά δημιουργήσει μιά ορθόδοξη ταυτότητα καί ξεγελά διάφορους. Η νεοορθοδοξία προσπαθεί νά αναδείξει τόν Αγιο Μάξιμο στήν περιωπή τού Αυγουστίνου. Η μάχη γιά τά δευτερεία απηχεί τήν φιλοδοξία τού εωσφόρου καί τό πρωτείο τού Πάπα τό οποίο είναι δευτερείο στήν πραγματικότητα απηχεί καί αυτό τό αίτημα τών Αποστόλων νά καθήσουν στά δεξιά τού Κυρίου.

Ανώνυμος είπε...

Ενα σχολιο για τον Καλλιστο Γουεαρ που ανεφερες Αμεθυστε . Λοιπον κακως ο Γιανναρας και αλλοι λεν οτι η Ορθοδοξια λειτουργει ποδοσφαιρικα στις μερες μας και το λεν απαξιωτικα . Η Ορθοδοξια λειτουργουσε ποδοσφαιρικα δηλαδη αξιοκρατικα στα παλια χρονια οταν καθ ομολογια του Λιβανιου επαιρνε τους καλυτερους ( Χρυσοστομο ) και πιο μετα οταν επαιρνε μεταγραφη απο την διπλωματια μεγαλοφυιες σαν τον Μεγα Φωτιο και τον Γρηγοριο Παλαμα . Η αγιοτητα τους φανηκε μετα αλλα η εκκλησια τους πηρε στην ταξη του κληρου βασει της κατα κοσμο αξια τους . Ο Καλλιστος Γουεαρ λοιπον ορθως εγινε απο μερους του Ορθοδοξος γιατι με το που πηρε την μεταγραφη ( συγνωμη βαφτιση ηθελα να πω )εγινε με την μια Αρχιερεας και καθηγητης Πανεπιστημιου . Χωρις η διοικηση της ΠΑΕ ( Οικ . Πατριαρχειο )να σκεφτει οτι η προσφορα στον συλλογο ειναι μηδενικη . Αν ο Γουεαρ δοκιμαζε σαν Αγγλος την αξια του νεαρος στον δημοφιλεστατο στην χωρα του ποδοσφαιρικο χωρο βασει της ευστροφιας του ( εχω δει απο περιεργεια λογο του στο 4Ε , κοιμοντουσαν και οι καρεκλες )δεν θα γινοταν αναπληρωματικος ουτε στην Τζιλινχαμ . Απο Φουλαμ , QPR κλπ ουτε απο εξω δεν θα περνουσε . Αφηνουμε πια στις θετικες επιστημες . Ενω με το που βαφτιστηκε , σου λεει αν εχω μακροζωια η αιωνια βασιλεια ειναι μακρια , βαστα για προκαταβολη του παραδεισου να παρω μια αρχιερατεια και μια καθηγεσια . Και ετσι μια μεταγραφη που στον χωρο της μπαλας που τα κριτηρια ειναι με γυμνο οφθαλμο δεν θα ηταν ουτε μεταγραφη ΚΤΕΛ στον χωρο της τωρινης Ορθοδοξιας παρουσιαστηκε σαν μεταγραφη αεροδρομιου . Αφου λοιπον εχει που εχει το Φαναρι εφαρμοσμενο Οικουμενισμο ας τον εστελνε στα πλαισια του ΠΣΕ με υποσχετικη για μια πενταετια σε μια Β εθνικης εκκλησιας . Πχ μεθοδιστες δυτικου Γιορκσαιρ η καλβινιστες βορειας Σκωτιας . Οχι απευθειας δεσποτη και καθηγητη δηλαδη Ματεους και Φεργκιουσον ταυτοχρονα . Χωρις να εχει βαλει γκολ ουτε σε ματς κυπελου . Να μην μιλησουμε για ετερο αστερα προσηλυτο που μας ηρθε απο την Λ.Αμερικη και αφου δοκιμασε καθ ομολογια του σαν χιπυς και απετυχε ( στην μπαλα δεν δοκιμασε καν , οταν ηταν νεος στην χωρα του μεσουρανουσαν οι Κουμπιλιας , Γκαγιαρδο ,Σοτιλ )εγινε μοναχος και αντι να μεινει στην μετανοια εγινε ομολογιουχος κελιωτης και πνευματικος καθοδηγητης . Και ο αντιοικουμενιστικος χωρος εχει μεταγραφες επιπεδου Βισμπαντεν που μας το παιζουν Μεσσι και Μουρινιο αλλα ας μην τους αναφερουμε και γκαριξουν καποιοι . Οποτε καταληγοντας Αμεθυστε καταλαβαινεις γιατι στην τωρινη Ορθοδοξια ο Φεργκιουσον του οικουμενισμου ειναι ο Ζηζιουλας που κανονικα στον χωρο της μπαλας ουτε την Αστραπη Δενδροποταμου δεν θα προπονουσε στον δε χωρο του αντιουκουμενισμου μοστραρουν για Μουρινιο και Αντσελοτι οι Τενεδες και Αλεφαντοι . Και οποιος καταλαβε καταλαβε . ΑΜ

amethystos είπε...

Φοβερά κέφια φίλε. Μυστικιστική γλώσσα γιά μυημένους. Ακόμη καί τά ονόματα πάντως μπαίνουν κανα τέταρτο , τραυματίες κι' έξω. Ολοι γιά τά αυτόγραφα.