Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Είναι ο Θεός εξωγήινος μαθηματικός; Μέρος 2ο

ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝO BINTEOΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΝΟΣ ΕΞΩΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ-ΤΕΧΝΟΔΙΑΝΟΙΑΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΤΟΥ;

Στο πρώτο μέρος του άρθρου, διαβάσατε πώς ο Χιούγκο ντε Γκάρις (Hugo de Garis), ένας από τους πιο γνωστούς μετανθρωπιστές και επιστήμονας στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, υποστηρίζει σε συνέντευξη που έδωσε στον Μπεν Γκέρτζελ (Ben Goertzel), μία άλλη εξέχουσα φυσιογνωμία του διανθρωπισμού, ότι ο Θεός είναι μια τεχνοδιάνοια (artilect) που δημιουργήθηκε σε ένα προγενέστερο σύμπαν και η οποία έχει κατασκευάσει το δικό μας. Επίσης, πληροφορηθήκατε την θεωρία του Γκάρις ότι προς το τέλος του 21ου αιώνα θα ξεσπάσει ένας παγκόσμιος πόλεμος μεταξύ των οπαδών της υπερίσχυσης των τεχνοδιανοιών και των υποστηρικτών του σάπιενς που θα προκαλέσει δισεκατομμύρια νεκρούς. Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να ισχύουν όλα αυτά;
Γκέρτζελ: «Είπατε πιο πριν εάν δεν έχει σχεδιαστεί, τότε είναι απλώς καθαρή πιθανότητα να είναι το σύμπαν μας τόσο εξαιρετικά μαθηματικό. Εντούτοις, μια εναλλακτική υπόθεση, θα ήταν η αυτο-οργάνωση. Ίσως αφηρημένες μαθηματικές δομές, κατά κάποιο τρόπο, είναι ελκυστές υπερφυσικών διαδικασιών αυτο-οργάνωσης. Φανταστείτε κάποιο αρχέγονο «υλικό» αυτο-οργάνωσης σε μια πιο συγκεκριμένη κατάσταση. Αρχικά είναι τόσο αδιαμόρφωτο που δεν διέπεται από συγκεκριμένους φυσικούς νόμους, αλλά στη συνέχεια οι φυσικοί νόμοι σταδιακά αναδύονται. Κατά τον Τζον Γουίλερ (σημ. μτφρ.: διάσημος Αμερικανός φυσικός) αυτή είναι η έννοια του νόμου, ένας «νόμος δίχως νόμο».
Φανταστείτε λοιπόν ότι αυτή η διαδικασία αυτο-οργάνωσης τείνει αναπόφευκτα να οδηγήσει στον σχηματισμό θεμελιωδών δομών φυσικής, με τον ίδιο αόριστο τρόπο που πολλαπλά μόρια διαφορετικών δομών τείνουν να σχηματίζουν ομοειδή κρυσταλλικά μοτίβα, επειδή τα συγκεκριμένα μοτίβα προσελκύουν κρυσταλλική αυτο-οργάνωση.
Επομένως, θα μπορούσε να ισχύει η υπόθεση πως όταν υλοποιείται αρχέγονο υλικό σε σύμπαντα, τα μαθηματικά είναι αυτά που τείνουν να το αυτο-οργανώνουν με συγκεκριμένους νόμους της φυσικής. Αυτό λοιπόν ακριβώς σκέφτηκε ο Τζον Γουίλερ.
Φυσικά, αυτή η ιδέα ενός «νόμου δίχως νόμο» δεν έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα μιας θεότητας που κατασκευάστηκε από προγενέστερους προηγμένους πολιτισμούς. Αλλά είναι μια πιθανή εναλλακτική εξήγηση στο ερώτημα γιατί υπάρχουν τόσα αφηρημένα μαθηματικά στο σύμπαν και δεν αποτελεί μια κοινότυπη, εύκολη εξήγηση τύπου «τυχαιότητας».
Εν πάση περιπτώσει, όσο συζητάμε για φυσική, είμαι επίσης ενθουσιασμένος από την ιδέα της υπερφυσικής σας, δηλαδή από την μελέτη των φυσικών νόμων όλων των δυνατών συμπάντων, όχι μόνον εκείνου όπου ζούμε. Προβληματίζομαι όμως για τον ρόλο που παίζει σε αυτήν, η επιλογή της μετρικής του μαθηματικού συστήματος κάποιου.
Μου φαίνεται ότι αν κάποιος έχει μια σταθερή επιλογή μαθηματικού συστήματος, για παράδειγμα, την τυπική θεωρία Ζερμέλο-Φράνκελ 1 (Ernst Zermelo- Abraham Fraenkel – ZF) ή οποιαδήποτε άλλη, τότε μπορεί κανείς να ρωτήσει: ποια σύνολα φυσικών νόμων, ποιες φυσικές δηλαδή, είναι συνεπείς μ’ αυτό το σύστημα; Θέλω να πω ότι αν κάποιος έχει μια θεωρία για το ποια είδη συνόλων χαρακτηρίζονται ως «χωροχρονικά συνεχή», τότε μπορεί κανείς να ρωτήσει ποια είδη χωροχρονικών συνεχών είναι δυνατά σύμφωνα με την αξιωματική θεμελίωση της θεωρίας των συνόλων Ζερμέλο-Φράνκελ.
Τότε όμως προκύπτει το εξής ερώτημα: από πού προέρχεται το σύστημα αξιωμάτων; Ο Κουρτ Γκέντελ (σημ. μτφρ.: μέγας μαθηματικός, φιλόσοφος και επιστήμων της λογικής, ο σπουδαιότερος μετά τον Αριστοτέλη) μας έδειξε ότι δεν υπάρχει καμμία σωστή επιλογή αξιωματικού συστήματος. Γι’ αυτό μου φαίνεται ότι η υπερφυσική στηρίζεται τελικά σε μια αυθαίρετη επιλογή μαθηματικού συστήματος, αν αντιλαμβάνεστε τι εννοώ.
Δεν μπορείτε να ξεφύγετε από κάποιες θεμελιώδεις υποθέσεις, αν θέλετε να διατυπώσετε το ο,τιδήποτε. Ή μήπως παρερμηνεύω την ιδέα σας; Νομίζετε ότι υπάρχει κάποιο ξεχωριστό, διακριτό μαθηματικό σύστημα αξιωμάτων που διέπει όλα τα σύμπαντα του πολυσύμπαντος; Εάν ναι, τότε ποιο είναι αυτό; Ή μήπως κάτι τέτοιο το γνωρίζει μόνο η μετανθρώπινη μαθηματική θεότητα;»
Ντε Γκάρις: Οι ερωτήσεις σας γίνονται όλο και πιο σημαντικές. Ερμηνεύω την ερώτησή σας ως «Πώς να χαρτογραφήσετε την υπερφυσική σε ένα μαθηματικό σύστημα;» Το σύστημα Zερμέλο-Φράνκελ που χρησιμοποιείται σήμερα φαίνεται ότι λειτουργεί για το σύμπαν μας. Τα ανθρωπικά μαθηματικά μας φαίνεται να αρκούν για να κατανοήσουμε την φυσική του σύμπαντός μας. Το αν μπορεί να αποδειχθούν επαρκή για μία υπέρ-φυσική, είναι μια δύσκολη και μη απαντητέα ερώτηση.
Ως άνθρωποι, είναι πιθανόν ότι ποτέ δεν θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σ’ αυτήν την ερώτηση. Το επίπεδο νοημοσύνης μας είναι πεπερασμένο. Πιθανόν να υπάρχουν πολλά βαθύτατα ερωτήματα στα οποία δεν είμαστε ικανοί να βρούμε απαντήσεις. Μπορεί να υπάρχουν και άλλα, πολύ περίπλοκα ερωτήματα που εμείς, ως ανθρώπινα όντα, αδυνατούμε ακόμη και να συλλάβουμε.
Πόσο μακρυά πηγαίνουν τα μαθηματικά; Εξελιχτήκαμε εμείς οι άνθρωποι για να είμαστε μαθηματικοί; Ίσως το σύμπαν μας δομήθηκε σύμφωνα με μαθηματικές αρχές, επομένως για λόγους δαρβινικής επιβίωσης οι εγκέφαλοί μας αναγκάστηκαν να εξελιχθούν ερμηνεύοντας με μαθηματικούς όρους την συμπεριφορά του σύμπαντός μας, προκειμένου να επιβιώσουν».
Γκέρτζελ: «Το θέμα είναι ότι το εύρος όλων των «πιθανών» φυσικών (ρητώς ή σιωπηρώς) οριοθετείται από κάποιο μαθηματικό σύστημα. Νομίζω ότι:
Α) ένα μαθηματικό σύστημα με κάποιο τρόπο επιλέγεται
Β) μέσα σε αυτό το σύστημα, πολλά είδη φυσικής είναι μαθηματικώς πιθανά, καθένα από τα οποία εκ προοιμίου αντιστοιχεί σε ένα διαφορετικό σύμπαν.
Έτσι, μια ερώτηση, στην μετανθρωπιστική, μαθηματική σας θεολογία, θα ήταν αν οι θεότητες μπορούν να επιλέξουν όχι μόνο να κατασκευάσουν διαφορετικά πιθανά σύμπαντα, αλλά και να λειτουργήσουν μέσα σε διαφορετικά μαθηματικά συστήματα, καθένα από τα οποία δίνει διαφορετικό ορισμό για το ποια σύμπαντα είναι δυνατά.
Κατά μία έννοια, ένα μαθηματικό σύστημα χρησιμεύει ως «μεταφυσική», σωστά; Αναμφισβήτητα, αν μια θεότητα λειτουργεί σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο μαθηματικό σύστημα, τότε δεν μπορεί να δημιουργήσει σύμπαντα πέραν του πεδίου αυτού του συστήματος, εκτός κι αν κάνει «τυχαίες» επιλογές κατά την δική του οπτική.
Έτσι, οι μαθηματικές αξιωματοποιήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν περιορισμό ακόμη και στις θεότητες, στο βαθμό που αυτές οι θεότητες είναι ορθολογιστικές. Από την άλλη πλευρά, οι θεότητες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν εντελώς τις περιορισμένες ανθρώπινες έννοιες της λογικής, των αξιωμάτων και των νόμων…
Εν κατακλείδι λοιπόν, η βασική ερώτηση που θέτω είναι αν νομίζετε ότι τα μαθηματικά αξιώματα αποτελούν εμπόδιο για τις θεότητες ή αν οι θεότητες μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους μαθηματικά συστήματα και να δομήσουν ένα σύμπαν ελεύθερα βασισμένο σε αυτά.
Φυσικά, κανείς από εμάς τους ανόητους μικρόνοες ανθρώπους, δεν γνωρίζει τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις. Το να θέτουμε τέτοιες ερωτήσεις είναι χρησιμότερο προκειμένου να διερευνήσουμε το εύρος των δυνατοτήτων μας, παρά για να βρούμε απαντήσεις στο τρέχον χρονικό πλαίσιο. Αν μπορούσατε να μου απαντήσετε, θα ήταν υπέροχο!»
Γκάρις: «Η ερώτησή σας με συναρπάζει. Το μόνο που έχω δει να σχετίζεται μ’ αυτό ήταν το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Καρλ Σαγκάν, Επαφή, στο οποίο τελικά η υπερευφυΐα που κρατούσε κατάλογο των μορφών ζωής του γαλαξία ήταν αρκετά έξυπνη ώστε να κρύψει ένα μήνυμα μέσα στα δεκαδικά ψηφία της τιμής του Πι 2. Η ανθρώπινη διαίσθησή μου λοιπόν μου λέει ότι τα μαθηματικά είναι προγενέστερα οποιασδήποτε θεότητας. Ακόμα και οι θεότητες πρέπει να τα υπακούουν».
Η εκκλησία του Μαθηματικού Ντεϊσμού
Γκέρτζελ: «Η δική μου διαίσθηση όμως είναι διαφορετική. Τείνω να πιστεύω ότι ένα μαθηματικό σύστημα είναι αναπαράσταση μιας συγκεκριμένης οπτικής γωνίας, παρά κάτι απόλυτο. Ας επιστρέψουμε όμως λίγο στο πρακτικό μέρος, στην έννοια του μαθηματικού ντεϊσμού ως θρησκεία. Η προσέγγισή σας στον ντεϊσμό είναι ασυνήθιστη, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πιστοί θρησκειών όπως ο Χριστιανισμός, το Ισλάμ, ο Ινδουισμός και ο Βουδισμός.
Ποιες νομίζετε ότι είναι οι προοπτικές για μια ευρύτερη αποδοχή του μαθηματικού ντεϊσμού; Πιστεύετε ότι θα καταστεί η παγκόσμια θρησκεία των ανθρώπων καθώς η πλησιάζει η έλευση της Ιδιομορφίας/Μοναδικότητας; Πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν καλύτερα την ανησυχητική φύση των τεχνολογικών μετασχηματισμών που έρχονται;
Μήπως ο κοσμισμός είναι πιο ελκυστικός για τους ανθρώπους που έχουν κάποια θρησκευτική τοποθέτηση; Λαμβάνετε καθόλου υπόψιν σας την ανάδυση των υπαρχουσών Εκκλησιών του Μαθηματικού Ντεϊσμού, όπου oι άνθρωποι κάθονται και τελετουργικά λατρεύουν ομαδικά τη μαθηματική τάξη και ο ιερέας απαγγέλλει τα πιο σημαντικά θεωρήματα στο πλήθος; Πού οδηγούν όλα αυτά;»
Γκάρις: «Πέρασα περίπου τριάντα χρόνια της ζωής μου στη Δυτική Ευρώπη, που είναι εξαιρετικά κοσμική. Οι παραδοσιακές θρησκείες έχουν σχεδόν πεθάνει, ειδικά σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σκανδιναβία. Οι άνθρωποι είναι όλο και πιο ενημερωμένοι σχετικά με τις βασικές αρχές της επιστήμης, έτσι η αποδοχή ενός επιστημονικού ντεϊσμού θα είναι πιο εύκολη εκεί.
Επειδή όμως πρόκειται για μια μάλλον διανοουμενίστικη θεώρηση, μπορεί να είναι δημοφιλής μόνο στους «σοφούς» (sages, η λέξη που χρησιμοποιώ για τους υψηλού δείκτη νοημοσύνης διανοούμενους, σκοπεύω μάλιστα να γράψω ένα βιβλίο για τον «σοφισμό» στο μέλλον [σημ. μτφρ.: τον αποκαλεί sageism], που ελπίζω ότι θα αυξήσει τη συνειδητότητα ​​των ανθρώπων για το πως οι σοφοί είναι τελικά θύματα διακρίσεων στον σύγχρονο κόσμο).
Δεδομένου ότι η συζήτηση για την κυριαρχία των ειδών θα κυριαρχήσει τις επόμενες δεκαετίες (δηλαδή αν η ανθρωπότητα πρέπει να κατασκευάσει αυτόν τον αιώνα τεχνοδιάνοιες ή όχι), οι κοσμιστές (αυτοί που θέλουν να κατασκευαστούν οι τεχνοδιάνοιες) θα χρησιμοποιήσουν ως ισχυρό επιχείρημα αυτό των «θεών – οικοδόμων», προκειμένου να πείσουν τους ανθρώπους να φτιάξουν τεχνοδιάνοιες.
Καθώς ο κοσμισμός εξαπλώνεται όσο ο θεϊσμός πεθαίνει, οι τομείς της θρησκευτικότητας του εγκεφάλου μας μπορούν να ικανοποιηθούν με μια θρησκεία που βασίζεται στην επιστήμη, δηλαδή με τον κοσμισμό, την κοσμοθεώρηση υπέρ της κατασκευής τεχνοδιανοιών.
Θεωρώ ότι το «επιχείρημα της θρησκευτικότητας» που χρησιμοποιούν οι κοσμιστές είναι το ισχυρότερο. Θα υπάρξουν εκκλησίες κοσμιστών; Ίσως, αλλά για όσους είναι λιγότερο έξυπνοι. Οι εκκλησίες είναι για τις μάζες. Οι καθεδρικοί ναοί δημιουργούν όμως θρησκευτική ανταπόκριση. Μεγαλύτεροι από τα ανθρώπινα όντα, τα κάνουν να σκέφτονται σπουδαιότερα πράγματα από το πότε θα φάνε το επόμενο γεύμα τους».
Το παγκόσμιο κράτος Globa και η διανθρωπιστική προπαγάνδα του
«Ίσως κάποιος αναγνώστης που θα διαβάσει αυτό το άρθρο να ξεκινήσει την Εκκλησία της κοσμιστικής οργάνωσης Γκλόμπαν (Globan). Γκλόμπα [Globa] είναι το όνομα που δίνω στο παγκόσμιο κράτος, το θέμα του δεύτερου βιβλίου μου Multis and Monos). Έχω δει ένα βίντεο στο YouTube κάποιου σκανδιναβού που επικαλείται το όνομα του Τούρινγκ 3 ως μελλοντικού Θεού, με θρησκευτικές χειρονομίες και φαντασιώσεις χρησιμοποιώντας λέξεις όπως μπιτ, μπάιτ, κλπ. που αναφέρονται στην πληροφορική. Εσείς τι λέτε; Ποια είναι η άποψή σας για τις θεότητες και τα μαθηματικά;»
Το εξώφυλλο του βιβλίου του Γκάρις «Multis and Monos» που προπαγανδίζει την πολυπολιτισμικότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία παγκόσμιου κράτους είναι η υποκινούμενη μετανάστευση αφροασιατών στην χριστιανική Ευρώπη και η δημιουργία μιγαδικής φυλής δίχως πολιτιστικά και θρησκευτικά ερείσματα
Γκέρτζελ: «Νιώθω ότι υπάρχει κάτι βαθιά στοιχειωμένο στο σύμπαν, που σχετίζεται με την πανταχού παρούσα δομή εξαιρετικά προηγμένων μαθηματικών. Έχω επίσης βιώσει κάποιες περίεργες πνευματικές εμπειρίες, που με έκαναν να έλθω πολύ κοντά με υπερανθρώπινες νοημοσύνες – όχι απαραίτητα δημιουργούς συμπάντων (αν και ενδεχομένως), αλλά πολύπλοκες νοημοσύνες, σε κάθε περίπτωση μη ανθρώπινες. Οπότε, διαισθάνομαι ενστικτωδώς ότι «κάπου» υπάρχουν κάποιες νοημοσύνες υψηλότερες από τις δικές μας. Σχετικά όμως με το αν αυτές δημιούργησαν το σύμπαν ή με κάποιο τρόπο εξελίχτηκαν μαζί μ’ αυτό, μέσω μιας διαδικασίας αυτο-οργάνωσης, πραγματικά δεν έχω ιδέα.
Ειλικρινά, διαπιστώνω ότι όσο γερνάω, όσο περισσότερο σκέφτομαι την Ιδιομορφία και την πραγματική πιθανότητα της υπεράνθρωπης νοημοσύνης, τόσο πιο ταπεινός γίνομαι απέναντι στην τεράστια άγνοια της ανθρώπινης φυλής και στην περιορισμένη της ικανότητα να κατανοήσει το σύμπαν. Λέξεις όπως «θεότητα», «μαθηματικά» και «δημιουργώ» λένε όντως πολλά για το σύμπαν ή είναι εξίσου περιορισμένες όπως το εννοιολογικό λεξιλόγιο ενός σκύλου, σε σύγκριση με το πώς πρόκειται να αντιληφθεί τα πράγματα ένα μετα-ιδιομορφικό μυαλό;»
Γκάρις: «Δεν ήξερα ότι είχατε εμπειρία ανώτερων οντοτήτων! Τις παίρνετε στα σοβαρά, ή τις ερμηνεύετε σαν εκδηλώσεις μιας ιδιαίτερης κατάστασης στην οποία βρεθήκατε κάποτε;»
Γκέρτζελ: «Τις παίρνω τόσο σοβαρά όσο παίρνω τα πάντα, δηλαδή, όχι εντελώς! Υποθέτω ότι ερμηνεύω τις περίεργες πνευματικές μου εμπειρίες, όπως ερμηνεύω όλες τις άλλες. Αν διαπιστώσω ότι υπάρχουν υπερευφυΐες εκεί έξω, δεν θα σοκαριστώ, ούτε θα συγκλονιστώ αν ανακαλύψω ότι ο κόσμος που ζούμε είναι απλώς κάποιο βιντεοπαιχνίδι που δημιουργήθηκε από κάποιο παιδί …άλιεν με τεράστια μάτια, κατά το μάθημα προγραμματισμού του νηπιαγωγείου του (και ότι, επιπλέον, πήρε κακό βαθμό για την εργασία του, επειδή οι άνθρωποι που επινόησε είναι εξαιρετικά ηλίθιοι).
Ούτε θα σοκαριστώ αν αποδειχθεί ότι η σύγχρονη επιστημονική άποψη είναι σωστή, επομένως είμαστε οι μόνες νοήμονες μορφές ζωής σε ένα φυσικό σύμπαν που δεν δημιουργήθηκε από κανέναν και για κανέναν απολύτως σκοπό.
Για μένα, το ζητούμενο είναι να βελτιώσουμε την νοημοσύνη και την σοφία μας ώστε να μπορούμε να κατανοήσουμε όλο και περισσότερο το σύμπαν και τους εαυτούς μας. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια θεότητα ή αν το σύμπαν μας είναι προσομοίωση, ούτε αν αυτή η θεότητα είναι μαθηματικός, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα καταλάβω αυτές τις ιδέες καλύτερα όταν μπορώ να πολλαπλασιάσω την ευφυΐα μου κατά έναν παράγοντα εκατό».
Συμπεράσματα
Μελετώντας προσεκτικά τα λεγόμενα των δύο επιστημόνων και ιδιαίτερα του Γκάρις, διαπιστώνουμε τα εξής:
1. Η ιδέα ότι υπάρχει μια μαθηματική θεότητα δεν απαντάει στο θεμελιώδες ερώτημα αν υπάρχει μια τεχνοδιάνοια που δημιούργησε την προσομοίωση του σύμπαντός μας, τότε ποιος δημιούργησε το παλαιότερο σύμπαν που δημιούργησε αυτόν τον θεό-μαθηματικό;
2. Φιλοσοφία που βασιζόταν στα μαθηματικά υπήρξε και στην αρχαιότητα και μάλιστα ελληνική. Ο πυθαγορισμός περιελάμβανε την πεποίθηση σε έναν Κόσμο (σύμπαν) που βασιζόταν στους αριθμούς και στις αντιστοιχίσεις των γραμμάτων του ελληνικού αλφαβήτου εποχής Πυθαγόρα με συγκεκριμένους αριθμούς. Είναι γνωστή η φράση των Πυθαγορίων «Το σοφώτατον των όντων εστιν ο αριθμός». Μάλιστα δε, αν αντιστοιχίσουμε τη λέξη ΑΡΙΘΜΟΣ σύμφωνα με τις πυθαγόριες αντιστοιχίες (1 + 100 + 10 + 9 + 40 + 70 + 200 = 430) ισοδυναμεί με τη φράση ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ (επίσης 430).
Δεν κομίζει λοιπόν γλαύκαν ο Γκάρις μ’ αυτήν του την υπόθεση. Η μελέτη των μαθηματικών ήταν για τους πυθαγόρειους ιερό καθήκον, αλλά καλά προστατευμένο από τους βέβηλους και τους αδαείς. Ο πυθαγορισμός και ο νεοπυθαγορισμός ήταν πολύ δημοφιλείς στον μεσογειακό κόσμο για εκατοντάδες χρόνια και επηρέασαν έντονα άλλα φιλοσοφικά συστήματα όπως ο πλατωνισμός, αποτελώντας τη βάση του γνωστικισμος;;;;;, κληρονόμοι του οποίου είναι οι σύγχρονοι θεοσοφιστές-τέκτονες.
Επομένως, η σύγκριση του μαθηματικού ντεϊσμού με τον Χριστιανισμό, τον Ιουδαϊσμό, το Ισλάμ και τον Βουδισμό είναι άτοπη. Το σωστό είναι να συγκριθεί με τις ελληνικές προ-χριστιανικές και εσωτερικές φιλοσοφίες. Ο Γκάρις δεν είναι ο μόνος που προτείνει την «επιστημονική θρησκεία». Υπάρχουν και άλλοι υπέρμαχοι όπως ο Αμερικανο-Σουηδός φυσικός Μαξ Τέγκμαρκ που θεωρεί ότι όλες οι δομές που υπάρχουν μαθηματικά, υπάρχουν επίσης και φυσικά. Ο Τέγκμαρκ μάλιστα, ζητά επανειλημμένως από την αμερικανική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την μετανθρωπιστική έρευνα επειδή όλα δείχνουν ότι είμαστε τα μόνα νοήμοντα όντα στο σύμπαν οπότε πρέπει να καταφέρουμε να αλλάξουμε τη φυσιολογία μας προκειμένου να «διασπείρουμε τη νοημοσύνη στο σύμπαν ώστε οι απόγονοί μας μετά από …εκατομμύρια χρόνια να μας θυμούνται ως σημαντικούς».
Μ’ άλλα λόγια η επανεμφάνιση του γνωστικισμού με προσωπείο μαθηματικού ντεϊσμού που καλεί τους ανθρώπους να υιοθετήσουν τη λατρεία μιας …μηχανής που έφτιαξαν κάποιοι άλλοι που δεν κατονομάζονται, εξυπηρετεί την πολιτική ατζέντα της παγκοσμιοποίησης.
Ναι, πράγματι τα περισσότερα απ’ όσα έχουμε παρατηρήσει στην φύση ερμηνεύονται από μαθηματικές εξισώσεις. Αν όμως οι εξισώσεις διέφεραν κατ’ ελάχιστον, τότε η ζωή όπως την ξέρουμε δεν θα ήταν δυνατή. Αν υπήρχε μια φυσική πολύ ή ελάχιστα διαφορετική θα μπορούσε να διαμορφώσει αντίστοιχα, διαφορετικά είδη ζωής, αλλά το μέρος του σύμπαντος που ζούμε «τυχαίνει» να ανταποκρίνεται στη δημιουργία ζωής σε τέτοιο βαθμό, που για να μάθουμε τι είναι πραγματικά η φυσική, πρέπει να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει κάτι τόσο σπάνιο ή απίθανο και ποια είναι η αιτία που δεν πρόκειται για μια τυχαία επιλεγμένη φυσική.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάποια ασύλληπτα ευφυής μηχανή βασισμένη σε αλγόριθμους έφτιαξε μια ψηφιακή προσομοίωση. Κανείς από τους μετανθρωπιστές δεν έχει απαντήσει ποτέ σοβαρά στο αυτονόητο: για ποιο λόγο να κάνει κάτι τέτοιο μια «θεότητα-τεχνούργημα» (εκτός από το αστείο επιχείρημα ότι …έπαιζε στην ώρα του …μαθήματος προγραμματισμού) και από πού αντλεί την απαιτούμενη ενέργεια να «τρέχει» μια τέτοια κολοσσιαία προσομοίωση;
3. Είναι επίσης ολοφάνερο ότι οι νύξεις για πνευματικές εμπειρίες «υπερανθρώπινων» νοημοσυνών, προσφέρουν μια άλω μυστηρίου και υπερφυσικού που τόσο έχει ανάγκη ο σημερινός απελπισμένος δυτικός μετανεωτερικός άνθρωπος, ενώ μπορεί ωραιότατα να βρει την ίδια και καλύτερη, για παράδειγμα, στον χριστιανικό Ορθόδοξο μυστικισμό και στα απίστευτα κατορθώματα αγίων και οσίων που αποδεδειγμένα υπερνίκησαν τους φυσικούς νόμους σε πλείστες περιπτώσεις.
Προσέξτε όμως: από τις παγκόσμιες υπερελίτ χλευάζεται και βάλλεται συστηματικά μόνο ο,τιδήποτε σχετίζεται με τον χριστιανισμό (αλλά όχι με τον ιουδαϊσμό, το ισλάμ ή τον βουδισμό και ινδουϊσμό). Μόνο οι χριστιανοί άγιοι επείγει πλέον να καταργηθούν και τη θέση τους να πάρουν οι μαθηματικές συναρτήσεις, αλλά όχι όλοι οι υπόλοιποι!
4. Η ιδέα ότι ο Θεός μπορεί να είναι εξωγήινος μαθηματικός ή κάποιου είδους προγραμματιστής είναι συμβατή με τις μη μονοθεϊστικές θρησκείες. Μ’ άλλα λόγια, για πολλοστή φορά οι υπερελίτ χρησιμοποιώντας επιστήμονες διεθνούς βεληνεκούς που έχουν σημαντική απήχηση στους δυτικούς νέους, επιδιώκουν λυσσωδώς να αποδομήσουν μόνο τον χριστιανισμό, ενώ οι υπόλοιπες μονοθεϊστικές θρησκείες 4 δεν τις ενδιαφέρουν (προς το παρόν). Μ’ αυτόν τον τρόπο θα διαλυθούν τα έθνη της Δύσης, αλλά και τα κράτη της τα οποία μαζί με τον κίνδυνο να απαιτηθεί άμεση δημοκρατία είναι τα μόνα εμπόδια στην οικοδόμηση ενός παγκόσμιου ολοκληρωτικού κράτους, στηριζόμενου στην μαζική αστυνόμευση και παρακολούθηση μέσω υψηλής τεχνολογίας.
Ο καθηγητής Γκάρις δηλώνει ότι μετά την συνταξιοδότησή του ενδιαφέρεται πολύ για τον «γκλομπισμό», δηλαδή για την ιδεολογία υπέρ της δημιουργίας ενός παγκόσμιου κράτους. Θεωρεί ότι η ετήσια ταχύτητα διπλασιασμού του διαδικτύου έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ανάπτυξη μιας παγκόσμιας γλώσσας, στην παγκόσμια πολιτισμική ομογενοποίηση και στον σχηματισμό οικονομικών και πολιτικών συνασπισμών που πιέζουν για τη δημιουργία ενός υποτιθέμενου «πλήρως δημοκρατικού παγκόσμιου κράτους με παγκόσμια κυβέρνηση».
Μέσω τέτοιων επιστημόνων και βιβλίων για κατάργηση συνόρων όπως το Multis and Monos (και χιλιάδες άλλα), διαφημίζονται δεόντως τα άτομα-ομοιόμορφος πολτός ως υποτιθέμενοι πολίτες του παγκόσμιου κράτους (και όχι τα πρόσωπα) και η πανθρησκεία υπό τον μανδύα της επιστημολογίας, με στόχο αφού εξαθλιωθεί η δυτική, λευκή χριστιανική μεσαία τάξη, να μαντρωθεί σε τελετουργικά απαγγελίας μαθηματικών αξιωμάτων και συναρτήσεων.
Μετά από χρόνια εγκλεισμού (cocooning) στο σπίτι παρέα με τα επικά home cinema και Play Station στα υπόγεια ευρύχωρων μεζονετών, πολιορκία επί δεκαετίες αναρίθμητων φιλοσοφιών και σεχτών ανατολίτικου τύπου, γιόγκα και ρέικι μέχρι εξαντλήσεως, και την Αιώνια Ζωή που θα επιτευχθεί με κρυογονική και μεταφόρτωση της ανθρώπινης συνείδησης σε τεχνητά σώματα, η τελευταία λέξη της επίθεσης των διεθνών τοκογλύφων για την αδρανοποίηση της δυτικής μεσαίας τάξης είναι η Εκκλησία του Μαθηματικού Ντεϊσμού και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται οπουδήποτε κι αν την συναντάτε.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Σύστημα Ζερμέλο-Φράνκελ: Λογική αξιωματοποίηση Α΄τάξεως της θεωρίας των συνόλων που αναπτύχθηκε από τον Γερμανό μαθηματικό Γκεόργκ Κάντορ
Αριθμός πι ή π (αγγλικά pi): μαθηματική σταθερά που ορίζεται ως ο λόγος της περιφέρειας προς τη διάμετρο ενός κύκλου με ακρίβεια οκτώ δεκαδικών ψηφίων και είναι ίσος με 3,14159265.
Το τεστ Τούρινγκ, που αναπτύχθηκε το 1950 από τον Βρετανό μαθηματικό Άλαν Τούρινγκ (Alan Turing), είναι μια δοκιμασία της ικανότητας ενός μηχανήματος να επιδεικνύει έξυπνη συμπεριφορά ισοδύναμη με εκείνη του ανθρώπου. Ο Τούρινγκ πρότεινε ότι ένας ανθρώπινος αξιολογητής θα κρίνει τις φυσικές συνομιλίες μεταξύ ενός ανθρώπου και ενός τεχνουργήματος που σχεδιάστηκε για να παράγει ανθρώπινες απαντήσεις.
Οι κυριώτερες μονοθεϊστικές θρησκείες είναι ο ζωροαστρισμός (σήμερα με ελάχιστους πιστούς, στην αρχαιότητα πανίσχυρος), ο ιουδαϊσμός, ο χριστιανισμός, το ισλάμ, ο ρασταφαριανισμός, ο σιχισμός, ο μανδαϊσμός κ.ά.

aperopia

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Θεός τεχνοδιάνοια δεν είναι, μαθηματικός όμως είναι. Και για να βάλει σε αμηχανία τους μαθηματικούς, κάνει ανώτερό τους ...ένα ψάρι
https://amethystosbooks.blogspot.com/search?q=%CE%9F+%CE%9A%CE%9F%CE%A3%CE%9C%CE%9F%CE%A3+%CE%95%CE%99%CE%9D%CE%91%CE%99+%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%97+%CE%9A%CE%91%CE%99+%CE%91%CE%A1%CE%9C%CE%9F%CE%9D%CE%99%CE%91