Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Ο μοναχός "Πελάγιος"

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

-Σεβασμιώτατε, θα ήθελα την ευχή σας. Επιθυμώ να ταξιδεύσω στα Ιεροσόλυμα.

Ο Επίσκοπος κοίταξε τον διάκονό του και το πρόσωπό του φωτίσθηκε.

-Να πας, παιδί μου. Αλλά θα ήθελα να μου κάνεις μια χάρη. Όταν θα πας στο Όρος των Ελαιών ψάξε να βρεις τον μοναχό Πελάγιο και να του πεις ότι ο Επίσκοπος Νόνος δεν ξέχασε τον φίλο του. Η ώρα έφθασε.
Ο Διάκονος ταξίδευσε στα Ιεροσόλυμα και έψαξε να βρει το σπήλαιο του Μοναχού Πελάγιου. Μοναχοί της περιοχής του έδειξαν τον τόπο και του μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον ασκητικό και αγιασμένο μοναχό. Τον ονόμαζαν ο Αγένειος Μοναχός και τον θεωρούσαν υπόδειγμα χριστιανικής βιωτής και ασκητικού αγώνα.
Ο Διάκονος βρήκε το σπήλαιο. Έβαλε μετάνοια στον Πελάγιο και του μετέφερε τα λόγια του Επισκόπου. Τα μάτια του ασκητή άστραψαν.
-Πάτερ, σε ευχαριστώ για την επίσκεψή σου και για τα όσα μου είπες εκ μέρους του ευλογημένου Επισκόπου και Πατέρα μου Νόνου. Σε παρακαλώ να έρθεις και πάλι σε τρεις ημέρες να με επισκεφθείς.
Ο Διάκονος έφυγε και μετά λίγες ημέρες επέστρεψε. Αλλά βρήκε τον Πελάγιο νεκρό. Κάλεσε τους πρεσβυτέρους και τους άλλους μοναχούς για να ετοιμάσουν το σώμα για την ταφή. Και τότε αποκαλύφθηκε πως ο Μοναχός Πελάγιος ήταν γυναίκα! Τόσα χρόνια κανείς δεν είχε καταλάβει κάτι.
-Πατέρες, μίλησε ο Διάκονος, θυμήθηκα τώρα. Ο Μοναχός Πελάγιος ήταν η περίφημη ηθοποιός Πελαγία από την Αντιόχεια. Γυναίκα φημισμένη για την εξαιρετική ομορφιά της αλλά και για τον ακόλαστο τρόπο ζωής της. Όταν μια ημέρα άκουσε τον Επίσκοπό μας Νόνο να κηρύττει αναλύθηκε σε δάκρυα. Ζήτησε να βαπτισθεί. Μοίρασε όλη την περιουσία της στους φτωχούς. Φόρεσε ένα τρίχινο ένδυμα. Και από τότε χάθηκε από την Αντιόχεια. Τώρα συνειδητοποίησα πως ήρθε στα Ιεροσόλυμα για να ασκητέψει με την ευχή του Επισκόπου.
Τέλεσαν οι Πατέρες όλα τα πρεπούμενα και δόξασαν τον Θεό για τα θαυμάσια που έζησαν.
Ο Διάκονος πήρε λίγο χώμα στο χέρι του και ρίχνοντάς το μέσα στον τάφο μονολόγησε: τελικά το αντίθετο του θανάτου είναι η μετάνοια...
Η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη της Οσίας Πελαγίας στις 8 Οκτωβρίου.

http://trelogiannis.blogspot.com/2021/10/blog-post_282.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: