Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

ΔΙΣ: Κανονικά η ανακριτική διαδικασία για τον Μητροπολίτη Κοσμά-Δεν τίθεται στο αρχείο

 

ΔΙΣ: Κανονικά η ανακριτική διαδικασία για τον Μητροπολίτη Κοσμά-Δεν τίθεται στο αρχείο

Κανονικά θα συνεχιστεί η διαδικασία σε ανακριτικό επίπεδο για την εξέλιξη της υπόθεσης των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

Αυτό απάντησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος σε σχετική ερώτηση που υπέβαλε στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της ΔΙΣ ο Δημοσιογράφος του PEMTPOUSIA TV Δημήτρης Στρουμπάκος, αναφορικά με την πρόταση την οποία είχε υποβάλει στην Ιεραρχία ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος ώστε η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο.

Όπως διευκρίνισε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, το ζήτημα δεν απασχόλησε την συνεδρίαση, τονίζοντας ότι περιμένουν τους ανακριτές.

Η πρόταση του Μητροπολίτη Μάνης

Υπενθυμίζεται ότι την απαλλαγή των δύο Μητροπολιτών Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά πρότεινε στην Ιεραρχία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος στην εισήγησή του με θέμα «Η αξία, η σημασία και η υπακοή εις το Συνοδικόν Πολίτευμα της Εκκλησίας». Συγκεκριμένα έθεσε υπό την κρίση της σεπτής Ιεραρχίας προτάσεις όπως «να θεωρηθεί λήξαν το εγερθέν γνωστό ζήτημα των δύο αδελφών Ιεραρχών και να τεθεί στο αρχείο για το μείζον όφελος και συμφέρον της Εκκλησίας», αλλά και να συνταχθεί και αποσταλεί, όπου πρέπει, Ειδική Συνοδική Εγκύκλιος της ΙΣΙ «περί της αξίας, ισχύος και πιστής υπακοής στις αποφάσεις της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας υπό πάντων, κλήρου και λαού».

Πώς οδηγήθηκε η υπόθεση στους εκκλησιαστικούς ανακριτές

Οι Μητροπολίτες κλήθηκαν σε απολογία από την ΔΙΣ τον περασμένο Αύγουστο σχετικά με την απειθαρχία που τους καταλογίζεται για την περίοδο του Πάσχα ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών. Ωστόσο δεν βρέθηκε “η χρυσή τομή” και η ΔΙΣ αποφάσισε να τους παραπέμψει σε εκκλησιαστικούς ανακριτές για να εξετάσουν περαιτέρω το ζήτημα. Ως εκκλησιαστικοί ανακριτές ορίστηκαν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΙΣ της 26ης Αυγούστου ανέφερε: 

“Λαβούσα υπ’ όψιν την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων σχετικώς προς τις επιστολές και λοιπές ενέργειες των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και κατόπιν της από 15ης Ιουλίου ε.έ. αποφάσεώς Της, εδέχθη τους εν λόγω Αρχιερείς για να παράσχουν προφορικές εξηγήσεις αναφορικώς προς τις επιστολές και λοιπές ενέργειές τους, με τις οποίες εξεδήλωσαν απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών.

Μετά την ακρόασή τους θεώρησε ανεπαρκείς τις παρασχεθείσες εξηγήσεις και ζήτησε την εκ μέρους τους επικαιροποίηση των υπεσχημένων κατά την εις Επίσκοπον χειροτονία και την Διαβεβαίωση τους, ως προς την συμμόρφωσή τους προς τις εκάστοτε συνοδικές αποφάσεις. Μετά ταύτα, αρνηθέντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών να αποδεχθούν την πρόταση της Δ.Ι.Σ., όρισε ομοφώνως – δυνάμει του άρθρου 143 του Νόμου 5383/1932 «Περί εκκλησιαστικών δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας» – ανακριτές, διά μεν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, και διά δε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο”.

Πηγή: orthodoxianewsagency.gr

AgrinioNews

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Tora to diavasa evgala spyria mia kai eimai apo tin mana mou organosiakon katavolon kai pao gia ypno. O ithopoios Oikonomou pou den ton xero ypograpsan leei symfono symviosis me ton ithopoios Makri pou episis den ton xero. Exoun leei kai ena agoraki 3 eton profanos apo yoithesia. Me kati tetoia xypnaei mesa mou o palaios kalos ithikismos I pietismos I opos sto diavolo theloun na lene oi koprites apologites tou kynaidismou aytous pou aganaktoume me ola ayta. Kai skeftomai me to kapos kalvinizon myalo mou oti ta symfona symviosis metaxy anthropon tou idiou fylou einai poly simantikotera apo to an tha ginoun kapoies litaneies I oxi. Kai episis oti me tous mousoulmanous me xorizoun poly ligotera apo aytous tous koprites pou peripou ta eylogoun ola ayta. Alla eipame edo kai ton Nikodimo Agioreiti kapoioi ton vgalan dytikizonta. E loipon den xero an eimai dytikizon I kalvinizon I oti allo diavolo theloun alla kapoia stigmi tha prepei oi ekprosopoi tis ekklisias na milisoun gia ta Sodoma pou pame na ginoume. Ai sixtir pia. AM

Unknown είπε...

Λένε: Εξεδήλωσαν (οι διωκόμενοι αρχιερείς) απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών". Και ερωτάται: Η τέλεση της ακολουθίας της Αναστάσεως τη δεύτερη μέρα, όπως θέλει η αντίχριστη κυβέρνηση και όχι την τρίτη, όπως θέλει το "Πιστεύω", έχει καμιά σχέση με την Εκκλησία του Χριστού; Και έχει ο φασιστικός αυτός ετσιθελισμός κάποιο, από υγειονομικής πλευράς, νόημα; Ή πρόκειται για ναζιστικό πρόσχημα, προκειμένου να εξευτελιστεί η Εκκλησία του Χριστού και ο ορθόδοξος λαός της! Και ποιος μας λέει ότι ο έκτακτος αυτός στραγγαλισμός της παράδοσης δεν θα γίνει καθεστώς για περαιτέρω ανατροπές;