Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Ημερίδα για τα 50 ΧΡΟΝΙΑ της Β΄ ΒΑΤΙΚΑΝΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ - Παρεμβάσεις του Μητροπολίτου Δημητριάδος Ιγνατίου (α΄)

Ημερίδα για τα 50 ΧΡΟΝΙΑ της Β΄  ΒΑΤΙΚΑΝΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
(Λεόντειος Σχολή  Σάββατο  9.11.13) 
Παρεμβάσεις του Μητροπολίτου Δημητριάδος Ιγνατίου  (α΄)
κα Μαρία Σικ (συντονίστρια στρογγυλής τραπέζης) : Να περάσουμε τώρα στην ερώτηση που έχουμε ετοιμάσει για τον Σεβασμιώτατο Ιγνάτιο : «Σεβασμιώτατε, αποτελεί πλέον κεκτημένο για μας τους Καθολικούς ο οικουμενικός προσανατολισμός της Εκκλησίας μας στο σύνολό της και καθενός μας ξεχωριστά. Και χρειάζεται αγώνα για να φτάσει ο κάθε πιστός να έχει μία οικουμενική συνείδηση και στάση,  ιδιαίτερα εδώ στην Ελλάδα και ιδιαίτερα με την Ορθοδοξία. Παίρνω αφορμή από ένα συνέδριο που έγινε στην Ι. Μητρόπολη της οποίας προΐστασθε ως Επίσκοπος, αναφορικά με τις αιρέσεις. Η λέξη αυτή, έστω και αν ανταποκρίνεται σε μια ιστορική πραγματικότητα ηχεί πλέον παράφωνα στα αυτιά μας, ιδιαίτερα για αυτές που ονομάζουμε ιστορικές Εκκλησίες. Εδώ στην Ελλάδα, ίσως είναι η λέξη η πλέον χρησιμοποιούμενη στο εκκλησιαστικό λεξιλόγιο : αιρέσεις, αιρετικοί, αιρεσιάρχης, παναίρεση του Οικουμενισμού κλπ και μεταξύ αυτών συγκαταλεγόμαστε και όλοι εμείς. Χωρίς να είναι σκοπός μου να σας φέρω σε δύσκολη θέση, υπάρχει ελπίδα, να αλλάξει κάτι στην Ελληνική Εκκλησία στη θεώρηση της Εκκλησίας του Χριστού περισσότερο καθολικής και λιγότερο παραταξιακής, που θα μας κάνει να αισθανόμαστε περισσότερο άνετα μαζί σας, εννοώ τους Ορθοδόξους συμπατριώτες μας ;  Και, τέλος, υπήρξε δεύτερη σκέψη σε σας, μετά την έκταση που πήρε στον Τύπο, τώρα τελευταία, η συμμετοχή σας στη σημερινή ημερίδα ; Σκεφτήκατε να μην έρθετε ;  (γέλια από το κοινό).

Μητροπολίτης Δημητριάδος  κ. Ιγνάτιος :  Σας δικαιολογώ γιατί δεν με ξέρετε καλά ! (γέλια από το κοινό) αλλά θέσατε πολλά θέματα !  Και βέβαια πρέπει να ξεχωρίσουμε μερικά πράγματα ! Όντως φιλοξενήσαμε ένα συνέδριο της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων στην πόλη του Βόλου και στο συνεδριακό μας Κέντρο, φιλοξενούμενοι της Μητροπόλεώς μας. Όμως ! αυτή η Επιτροπή ασχολείται με τις αναγνωρισμένες από την Εκκλησία αιρέσεις και δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτές οι Καθολικοί αδελφοί μας, ούτε η Καθολική Εκκλησία. Μιλήσαμε για σέκτες, μιλήσαμε για όλα αυτά που και η Καθολική Εκκλησία, νομίζω, αντιμετωπίζει πολλές φορές, που έχουν εισβάλλει από την Ανατολή, μιλήσαμε για πράγματα που δεν έχουν να κάνουν με τους Χριστιανούς αδελφούς μας.
Όταν μιλάμε για την Εκκλησία, και για την Εκκλησία στην Ορθόδοξη Ελλάδα, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τις Συνοδικές Αποφάσεις και όχι την προσωπική άποψη. Ναι ! υπάρχουν προσωπικές απόψεις. Όντως υπάρχει μία έντονη κίνηση που θέλει να προβάλει το αντιοικου-μενιστικό της πρόσωπο. Πιστέψτε με όμως !  πολλές φορές συμβαίνει στη ζωή μας οι λίγοι να κάνουν πολύ θόρυβο. Και αυτή είναι μία πραγματικότητα. Δεν εκπροσωπούν τη Σύνοδο, δεν υπάρχουν συνοδικές αποφάσεις, δεν διχάζουν τη Σύνοδο, το κυριότερο απ’  όλα ! Απλώς χρησιμοποιούν και αξιοποιούν σύγχρονα μέσα προκειμένου να κάνουν αισθητή την παρουσία τους μέσα, νομίζω,  από μία παραμορφωμένη εικόνα.
Ξέρετε, προσπαθώ και εγώ να εμβαθύνω στα αίτια που οδηγούν έναν άνθρωπο να πάρει τόσο ακραίες θέσεις. Δεν είναι εύκολο γιατί θα πρέπει κανείς να είναι καρδιογνώστης. Γενικά όμως, και αυτό αποτελεί προσωπική μου άποψη, δεν μπορώ να κάνω επιστημονική μελέτη, διαπιστώνω ότι πίσω από τέτοιες συμπεριφορές υπάρχουν ψυχικά τραύματα, που ίσως τα ξέρει μόνο αυτός που φτάνει σε ακραίες εκδηλώσεις και ο Θεός. Και γι’ αυτό προσωπικά προσπαθώ, πάντοτε να δικαιολογώ, αλλά σας παρακαλώ, μη γενικεύσουμε και μη παγιδευτούμε, γιατί, τελικά, τότε θα πέσουμε στην παγίδα αυτού που προκαλεί όλα αυτά: είναι αυτός που δε θέλει την ενότητα, είναι αυτός που δε θέλει τη Χάρη του Θεού, είναι αυτός που δε θέλει να είμαστε αρμονικά Χριστιανοί ! Μη παγιδευτούμε σ’  αυτό ! (θερμό χειροκρότημα από το κοινό). Εγώ μπορώ να σας διαβεβαιώσω, επειδή είμαι μέλος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε ότι αφορά στο Σώμα της Ιεραρχίας είναι μεμονωμένες οι περιπτώσεις και βεβαίως εμείς ακούμε, γιατί πρέπει να ακούμε, σεβόμαστε γιατί πρέπει να σεβόμαστε, και πολλές φορές χαμογελάμε σαν τον καινούργιο  πάπα ! Έτσι !

(για την απομαγνητοφώνηση : π. ΑΚΓ)    
anastasiosk.

ΣΧΟΛΙΟ:  Ο ΔΗΜΗΤΡΙΆΔΟΣ! Ο άνετος! Ο γλυκούλης! Εκφυλισμένος χριστιανός.
 "Όταν μιλάμε για την Εκκλησία, και για την Εκκλησία στην Ορθόδοξη Ελλάδα, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τις Συνοδικές Αποφάσεις και όχι την προσωπική άποψη".
Αυτό είναι τό ζητούμενο γλυκούλη, νά λάβουμε υπόψιν μας τίς συνοδικές αποφάσεις. Δέν είναι Συνοδικώς καταδικασμένη η "καθολική αίρεση;"
Έχεις εμβαθύνει, άνετε, τό Φιλιόκβε;
"Όντως υπάρχει μία έντονη κίνηση που θέλει να προβάλει το αντι-οικουμενιστικό της πρόσωπο. Πιστέψτε με όμως!  Πολλές φορές συμβαίνει στη ζωή μας οι λίγοι να κάνουν πολύ θόρυβο.  Και αυτή είναι μία πραγματικότητα. Δεν εκπροσωπούν τη Σύνοδο, δεν υπάρχουν συνοδικές αποφάσεις, δεν διχάζουν τη Σύνοδο, το κυριότερο απ’  όλα !"
Καί όμως αυτή είναι η καταστροφή μας! Αυτοί οι αντιοικουμενιστές δίνουν άλλοθι στούς ανύπαρκτους νά ζούν μέσα σέ αβυσσαλέες αντιφάσεις χωρίς νά δίνουν κανένα λόγο.
Αυτοί οι αντιοικουμενιστές τής Λάρισας θά είναι τελικώς μοιραίοι γιά τήν ορθόδοξη εκκλησία. Διότι άπιστοι καί αμόρφωτοι προσπαθούν νά δικαιώσουν τήν λύσσα τους επαναλαμβάνοντας τόν παλαιοημερολογίτικο παραλογισμό. Καί επιτρέπουν στούς εκφυλισμένους διοικούντες τής εκκλησίας νά κοιμούνται ήσυχοι.
Αμέθυστος 


7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Διαπιστώνω ότι πίσω από τέτοιες συμπεριφορές υπάρχουν ψυχικά τραύματα, που ίσως τα ξέρει μόνο αυτός που φτάνει σε ακραίες εκδηλώσεις και ο Θεός."

Ο Δημητριάδος τελικά ούτε άπιστος είναι, ούτε βλαμμένος. Ψυχικά τραύματα έχει ο άνθρωπος, το παραδέχθηκε και ο ίδιος. Από τη στιγμή που ο ίδιος ταυτίζει την Εκκλησία του Κυρίου με τη ...Σύνοδο της Ιεραρχίας και εξακολουθεί να θεωρεί τον εαυτό του "Επίσκοπο", είναι σίγουρα ψυχικά τραυματισμένος. Δεν εξηγείται αλλιώς η περίπτωσή του. Η Χρυσοπηγή δεν έχει κανένα ίδρυμα να τον στείλουμε να γίνει καλά;

Γεώργιος

χαλαρωσε είπε...

Ξέρετε, προσπαθώ και εγώ να εμβαθύνω....μπλα μπλα... Σκαβουν το λακο μας. Το λενε στα φορα. Αλιμονο μας. Επειγοντως στα γονατα δεν υπαρχει αλλη λυση. Σπουδαιος ο αγωνας που γινεται απο μερικους ανθρωπους--οπως το μπλοκ εδω, και οσοι το υβριζουν δεν παιρνουν χαμπαρι τιποτε-- αλλα θελει προσευχη και ΕΛΕΓΧΟ ΣΥΝΕΧΗ ΚΑΙ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ. Ο Δημητριαδος δεν εχει καταδικαστει ως τετοιος αλλα βιαζεται καθως δειχνει. Τελικα γελαει οπως ο παπας. Επιτευχθει η υιοθεσια. Εγιναν κλωνοι του σωματος του παπα. Γελανε οπως ο παπας, αγαπανε οπως ο παπας δεν λενε κακες λεξεις--αιρετικος π.χ αλλα λενε ελλειματικος-- οπως ο παπας και τελος εχουν σκασει απο το κακο τους που δεν μπορουν να ειναι γνησια παιδια του αλλα νοθα διοτι ετυχε το ανατολικο τους ματι να ειναι αληθωρο.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Η μια αποτυχία μετά την άλλη.Χειρότερα πρόκειται να έλθουν τα πράγματα.Δεν έχει γίνη αντιληπτό ακόμα πως η διπροσωπία δεν είναι ανεκτή;Έως πότε θα τους δίδεται η δυνατότητα να (νομίζουν πως) διαπραγματεύονται τις ψυχές των ανθρώπων;'Σε τέτοιο βαθμό και σημείο έκπτωσης έχουμε φθάση που εθελοτυφλούν/εθελοτυφλούμε ακόμα;Ή,μήπως,δεν...πληρούν τις κατάλληλες...προδιαγραφές για να 'δουν ευκρινώς (το) πόσο δηλητήριο εκστομίζουν 'σε καθημερινή βάση με το μονίμως αντιπατερικό,αντίχριστο λόγο των;Ή παντελώς άσχετοι πρέπει να είναι με το αντικείμενο ή σαδιστές κομίζοντες γλαῦκ' ἐς Ἀθήνας.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Δεν αναγνωρίζονται τα λάθη μας από τα πάθη μας(και το αντίστροφο εδώ..):πρόκειται για μια καφκική δίκη,για τον Πύργο του από όπου η Άπτερος Νίκη μας δωρίζει/χαρίζει τα εχέγγυα της απομόνωσής μας και τα εφόδια προς την ασφάλεια/εξασφάλιση(/διασφάλιση),(την)κατοχύρωση της πτώσης μας!

Ανώνυμος είπε...

Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος είναι ένας "κοινωνικά αποδεκτός πνευματικός" Σύρου Δωρόθεος. Είναι ο Σύρου Δωρόθεος, αλλά όχι για τα πανηγύρια, όπως ο Σύρου, αλλά για τα συνέδρια. Ο Ιγνάτιος είναι ο ΓΑΠ της Εκκλησίας, ενώ ο Δωρόθεος είναι ο Αβραμόπουλος της Εκκλησίας. Ο Δωρόθεος εκφράζει μία κενή μεγαλοπρέπεια, ο Ιγνάτιος μία κενή "πνευματικότητα", μία τυποποιημένη "συγκαταβατικότητα". Πουλάει ένα είδος "πνευματικότητας" που ικανοποιεί μία κυρία της ανώτερης κοινωνίας, χωρίς να την ανησυχεί και να την ξεβολεύει. Είναι η "πνευματικότητα" του τίποτα, είναι η πολιτική ορθότητα μασκαρεμένη σε "χριστιανισμό". Συμφωνεί με όλους και με όλα. Το ιδεατό θα ήταν ένας Ιγνάτιος και ένας Δωρόθεος σε μία συσκευασία, ένας Ιγνάτιος Πολυκανδριώτης, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει. Το καλό είναι ότι και οι δύο θέλουν να γίνουν αρχιεπίσκοποι, άρα οι ψήφοι των διεθφαρμένων και ασυνείδητων (γιατί μόνο διεφθαρμένοι και ασυνείδητοι αρχιερείς μπορούν να τους ψηφίσουν)θα διασπαστούν. Από την Κική και την Κοκό, ποιά να διαλέξω;

amethystos είπε...

Aγαπητέ φίλε,γνωρίσαμε καί εμείς γιά λίγο τόν Ιγνάτιο λόγω Βόλου καί ξέρουμε πώς περιγράφεις μέ ακρίβεια τήν καρδιά τού κτήνους,τού ψεύδους.Καί όμως μοιάζουν ανίκητοι.Σήμερα οι περισσότεροι χριστιανοί είναι κυριλλέδες καί οι υπόλοιποι δέν είναι.Αφήσαμε νά εδραιωθούν εξουσίες γιά νά έχουμε δικαιολογία στόν εύκολο δρόμο πού πήραμε όλοι μας.Καί δεχθήκαμε νά γίνουμε σκουπιδοτενεκές γιά τά σκουπίδια τής κοινωνίας,πού υποδύονται τούς χριστιανούς γιά νά ζήσουν σάν βασιληάδες.Ισως ήρθε ο καιρός νά παρακαλέσουμε τόν Κύριο νά μάς στείλει δασκάλους νά μάς διδάξουν τήν πίστη μας,έστω στό προαύλιο τών ναών.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Μάρκε,ο Ιγνάτιος είναι λαρτζ τύπος.Από τους λαρτζ.Του αρέσει τόσο το συνανήκειν της αυτοπροβολής(του)που ‘μπορεί ακόμα και (να) ευλογεί(ή) τη λευκή γενειάδα του(για ‘λίγο και προς ώρας..).Δεν ανέχεται υποδείξεις τη στιγμή που ‘θέλει να φαίνεται γενναιόδωρος,γαλαντόμος,ευγενικός,ευχάριστος προς όλους(‘στους τρόπους του πάντοτε..):είναι η άλλη όψη(του νομίσματος..)των αποεπι(/επ-ι-απο-)γόνων του Χριστοδούλου(δυστυχώς-για ‘κείνον πάλι..-..).Η σκιά του βαρύνει και καλύπτει τη σύγχρονη(κακογραφεῖσα και ἂκρως πρόχειρη..)(τραγῳδία-)Ε(/ε)λληνική Ορθοδοξία/Ορθόδοξη Εκκλησία(που ἃπαντες σχεδόν -και- παιδιόθεν έχουμε από ‘λίγο έως -και- πολύ διδαχθή και μάθη - κακήν-κακῶς.. -..).