Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Πάπας: «Υπάρχουν όρια στην ελευθερία του λόγου»


Στην ελευθερία του λόγου υπάρχουν όρια υποστήριξε την Πέμπτη ο Πάπας Φραγκίσκος σχολιάζοντας τις τρομοκρατικές επιθέσεις στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, στο Παρίσι.

Ο Πάπας μίλησε στους δημοσιογράφους ενόσω βρισκόταν καθ' οδόν προς τις Φιλιππίνες, όπου πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ασία. Υπερασπίστηκε την ελευθερία του λόγου όχι μόνο ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά και ως υποχρέωση για το κοινό καλό.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πάπας υπογράμμισε ότι υπάρχουν και όρια, χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα με τον Αλμπέρτο Γκασπάρι, ο οποίος οργανώνει τα ταξίδια του και εκείνη την ώρα καθόταν δίπλα του. «Εάν ο καλός μου φίλος Γκασπάρι καταραστεί τη μητέρα μου, να περιμένει πως θα φάει μπουνιά. Είναι λογικό. Δεν μπορείς να προκαλείς. Δεν μπορείς να προσβάλλεις ή να κάνεις πλάκα με την πίστη των άλλων», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος για το ταξίδι του στις Φιλιππίνες, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τόνισε ότι θα επικεντρωθεί στους φτωχούς, τα θύματα εκμετάλλευσης και τα θύματα της αδικίας.

Την ίδια ώρα, τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στις Φιλιππίνες είναι δρακόντεια. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Πάπα στην ασιατική χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό Καθολικών.


ΣΧΟΛΙΟ: Η ΓΛΩΣΣΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΟΣ. Ο ΛΟΓΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ.  Η καθημερινή γλώσσα έχει σάν όριό της τόν άλλον. Αυτή είναι η ελευθερία της καί η απελευθέρωσή της. Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΔΙΟΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΟΥ.

Αμέθυστος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜαστινοΕσπανολ
δηλ φιλε Αμεθυστε;Υπαρχουν ορια στην εκφραση του τι θελει ο καθενας να πει, να γραψει, να εκφωνεί;Εχει ορια η οχι φωνητικη και γραπτη ελευθερια εξωτερικευσης του εσωτερικου υλικου ενος φορολογουμενου η μη ανθρωπου σε μια κοινωνια;
Διοτι ολο και περισσοτερο θα χρειαζομαστε προορισμους των εννοιων και μονο μετα μπορουμε να εχουμε κατι κοινο.Εδω στην Γερμανια μεσω του Γκρουντ Γκεζετς GG ΒΝ Βασικος Νομος ολοη ειναι ελευθερη να εκφραζονται αλλα υπαρχουν οι κατ εξαιρεσην διαταξεις στξς οποιες..πχ δεν επιτρεπεται οιανδηποτε γραπτη η προφορικη εκφραση ενος η περισσοτερων ατομων που θηγει η διαταρασει την αρμονικη συνυπαρξη δυο η περισσοτερων λαων, θρησκειων, ομαδων κλπ κλπ.Επισης δεν δυναται να τεθει υπο αμφισβητηση το Ολοκαυτωμα η να υπαρξουν γνωμες αποψεις η θεωρειες η οποιες ειναι αντισημιτικες.Αυτες διωκονται συμφωνα με τους νομους.Τους Ελληνες ομως με εξωφυλλο στο ΦΟΚΟΥΣ και στην ΜΠΙΛΝΤ κανενα προβλημα....Αρα...Ελευθερια εκφρασης υπαρχει μονο εφοσων δεν κτυπας βαθια την ριζα...και σεισμογεννας περιξ του Κτιρίου Τραπεχαρχικη Κοινοβουλευτικη Συνταγματικη Δημοκρατια.....εκει δεν μπορουμε....ποσο μαλλον τωρα που καθε κρατος εγινε Βαβηλων..Αμερικα με τις διακοσες ράτσες. ?.που ουτε στους εφιαλτες δεν κανουν παρεα η μια την αλλη...αλλα στις σειρες του χολλιγουντ νιωθεις οτι πετυχε στην Αμερικη η καταναγκαστικη συνυλαρξη μαι επιμειξη των φυλλων ανευ θρησκειας..

ΜαστινοΕσπανολ
Εν αναμονη αν υπαρχει χρονος

Ανώνυμος είπε...

ΩΡΑΙΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΜΕΘΥΣΤΕ