Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

ΔΝΤ: Ξεκάθαρα μη βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτηρίζει «ξεκάθαρα μη βιώσιμο το χρέος» της Ελλάδας, ενώ σε ειδική έκθεση που δημοσιοποίησε χθες, το Ταμείο τονίζει -ομολογώντας ουσιαστικά και εκ νέου τα λάθη του στις επιλογές της ελληνικές διάσωσης- ότι η «συστημική εξαίρεση», όπως χαρακτηρίστηκε η περίπτωση της Ελλάδας το 2010, δεν ήταν ορθή.
Τότε είχε επιλεγεί ουσιαστικά να αλλάξει το καταστατικό για να
δοθούν στη χώρα μας περισσότερα δανεικά απ’ όσα εδικαιούτο, μία εξέλιξη που απέτρεψε την αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία και ήταν αναγκαία για να καταστεί βιώσιμο το χρέος.
Ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Στρατηγικής, Πολιτικής και Επιθεώρησης Hugh Bredenkamp δήλωσε ότι το 2010 θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά η ελληνική κρίση, απ’ ό,τι τελικά έγινε μέσω της «συστημικής εξαίρεσης». Στην ουσία αμφισβητεί τη μεθόδευση που επέλεξε τότε το Ταμείο σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους.
Στην πολυσέλιδη έκθεση τονίζονται τα εξής:
«Όταν η ελληνική κρίση κορυφώθηκε στις αρχές του 2010, ούτε οι θεσμικές ρυθμίσεις στη ζώνη του ευρώ, ούτε οι χρηματοοικονομικές αγορές ήταν έτοιμες για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους σε μια νομισματική ένωση στην οποία μετείχαν στενά συνδεδεμένες προηγμένες οικονομίες. Σε αυτό το πλαίσιο, η συστηματική εξαίρεση αγόρασε χρόνο για να αποκτηθούν οι απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες. Όμως, η αποτελεσματικότητα του ελληνικού προγράμματος διάσωσης στον μετριασμό της μετάδοσης της κρίσης ήταν μειωμένη».
Σύμφωνα με την έκθεση, αργότερα ελήφθη πολιτική απόφαση από τους ηγέτες της Ευρωζώνης οι οποίοι δέχθηκαν πως οι όροι χρηματοδότησης της Ελλάδος από τον επίσημο τομέα έπρεπε να βελτιωθούν για να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Τα στελέχη του Ταμείου δικαιολογούνται, για να μην λάβουν το μεγάλο μερίδιο της ευθύνης που τους ανήκει, και υπογραμμίζουν στην έκθεση πως οι πολιτικές δηλώσεις που έγιναν τότε για το ελληνικό πρόγραμμα ενέτειναν τις αμφιβολίες για την κατάσταση χωρών της Ευρωζώνης, και ανάγκασαν τους επενδυτές να αναθεωρήσουν  τις θέσεις τους σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους σε αυτές τις χώρες (εννοεί όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία). Καταγράφει τη δήλωση στο Ντοβίλ της Καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Σαρκοζί που πρότειναν να μοιραστούν το βάρος μελλοντικών χρεοκοπιών και οι ιδιώτες με αποτέλεσμα να κλιμακωθεί και για ένα διάστημα να γίνει ανεξέλεγκτη η κρίση στην Ιρλανδία.
Είναι σημαντικό, πάντως, αν και για την Ελλάδα ήρθε πολύ αργά αυτή η παραδοχή, ότι το ΔΝΤ ομολογεί πως όσα έγιναν τον Μάιο του 2010 για να παρακαμφθούν τα εμπόδια και να δοθούν τα δανεικά στην Ελλάδα δεν ήταν ορθά, διότι:
  • Καθυστέρησε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μία εξέλιξη που είχε πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.
  • Δεν απετράπη τελικά η μετάδοση και διάχυση των επιπτώσεων της ελληνικής κρίσης χρέους σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Υπογραμμίζεται πάντως ότι στην περίπτωση της Ελλάδα το 2010 δεν περιλήφθηκε στο πρόγραμμα αναδιάρθρωση του χρέους με έγκριση της ίδιας της χώρας.
Μιχάλης Ιγνατίου
Πηγή:  ethnos.gr
 hassapis-peter.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ξεκάθαρα μη βιώσιμο. Γιατί το λένε βιώσιμο; Για να μαζέψουν όσα ακόμα μπορούν από τα ερείπια.. Όποιος έχει ψευδαισθήσεις ας δει την αλήθεια..

Ανώνυμος είπε...

Ξένα funds: Αυτοί είναι οι νέοι ιδιοκτήτες της Ελλάδας
Tα «γεράκια» ήρθαν και… είναι έτοιμοι να «κατασπαράξουν» τα πάντα – P. Watsa, J. Paulson και St. Johnson, οι επικεφαλής των ξένων funds ήρθαν για να ρυθμίσουν το μέλλον της αποικίας χρέους.

Συνάντηση με τους «οικονομικούς κατακτητές» της Ελλάδας είχε την Παρασκευή (29/1) ο πρωθυπουργός της Αριστερής κυβέρνησης Αλέξης Τσίπρας, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στο ύστατο ξεπούλημα που θα υποστεί η χώρα μας μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η καταστροφική αξιολόγηση του κουαρτέτου των δανειστών.
Αν θέλετε να μάθετε ποιοι είναι οι εν λόγω κύριοι επικεφαλής των ξένων «funds» που διαχειρίζονται δεκάδες δισ. δολάρια, να σας ενημερώσουμε ότι πρόκειται για τους P. Watsa, J. Paulson και St. Johnson, οι οποίοι ελέγχουν απόλυτα τις ελληνικές τράπεζες αλλά και πολλές μεγάλες εταιρίες στην Ελλάδα.
Μάλιστα μετά την τρίτη σκανδαλώδη ανακεφαλαίωση οι συγκεκριμένοι κύριοι έχουν στο χέρι όλα τα «κόκκινα» δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών, δηλαδή το σύνολο της ιδιωτικής οικονομίας και περιουσίας της χώρας μας.

www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/665410/xena-funds-aytoi-einai-oi-neoi-idioktites-tis-elladas

amethystos είπε...

Η κάθε ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται πράγματα πού δέν τής ανήκουν. Χωρίς νά δίνει λόγο καί χωρίς νά απαιτούμε λογαριασμούς. Αυτό πρέπει νά τελειώσει. Μπορούμε; Νά βάλουμε τέλος στήν διαχείρηση τής Ελλάδος από κατά φαντασίαν ιδιοκτήτες;

Ανώνυμος είπε...

Τα πάντα μπορούν να σας τα πάρουν. Τα πάντα μπορεί να σας τα ζητήσουν και να τα πάρουν. Δώστε τα, μην φοβάστε.

Μόνο Χριστός και ψυχή, σας χρειάζονται. Αυτά μην τα δώσετε. Ακόμη και όλος ο κόσμος να πέση επάνω σας για να σας τα πάρη μην τα δώσετε, γιατί μόνο με την θέλησή σας μπορούν να σας τα πάρουν.


Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός

amethystos είπε...

Δέν έχουμε πιά ούτε ψυχή, ούτε θέληση.