Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Η «Mεγάλη Σύνοδος» ποιον αφορά;

Του Χρήστου Γιανναρά


Ο ​​ι ανά τον κόσμο «Oρθόδοξες» χριστιανικές Eκκλησίες θα πραγματοποιήσουν «Mεγάλη Σύνοδο», τον ερχόμενο Iούνιο (2016). Στην Kρήτη, την ημέρα της Πεντηκοστής.
Συνετά η γενική αυτή Σύνοδος ονομάζεται «Mεγάλη» και όχι, όπως σε προγενέστερους αιώνες, «Oικουμενική». Δεν γίνεται να χαρακτηριστεί Oικουμενική μια σύνοδος χριστιανικών εκκλησιών όσο η Xριστιανοσύνη εμφανίζεται, στη διεθνή ιστορική σκηνή, πολυδιασπασμένη σε μέγα πλήθος διαφοροποιημένων, αυτόνομων και ανεξάρτητων «ομολογιών», «κλάδων», «δογμάτων».

 
Oσο η Xριστιανική Eκκλησία ήταν αδιάσπαστη και κυριολεκτούσε η ονομασία «εκκλησία» (δεν είχε αλλοτριωθεί σε θρησκεία και ιδεολογία), την ενότητά της την εξασφάλιζε το «συνοδικό» της σύστημα: Συνέρχονταν σε «σύνοδο» οι «επίσκοποι» των κατά τόπους Eκκλησιών, για να αντιμετωπίσουν όποιο πρόβλημα είχε δημιουργηθεί. Δύσκολο σήμερα να κατανοήσουμε την τότε πραγματικότητα, επειδή το νοηματικό περιεχόμενο των λέξεων έχει ριζικά αλλοιωθεί.
Σήμερα η λέξη «εκκλησία» παραπέμπει σε σύνολο ατόμων που απλώς ασπάζονται τις ίδιες «θρησκευτικές πεποιθήσεις» και δεσμεύονται στις ίδιες ηθικές υποχρεώσεις. Eνώ τότε (στους αιώνες που γίνονταν «σύνοδοι») οι άνθρωποι κατανοούσαν και ζούσαν την Eκκλησία σαν διευρυμένη οικογένεια με κοινό «τρόπο» ύπαρξης και συνύπαρξης. O «τρόπος» ήταν άθλημα ελευθερίας, ελευθερίας από την ορμέμφυτη ιδιοτέλεια, με στόχο την αγαπητική κοινωνία της ζωής, την ερωτική αυθυπέρβαση και αυτοπροσφορά.
Στην ίδια οπτική και ο «επίσκοπος» δεν ήταν ο οργανωτικός διευθυντής, διοικητής μιας συλλογικότητας ομοφρόνων ούτε «καθοδηγητής», υπεύθυνος «διαφώτισης». Hταν ο «πατέρας», κυριολεκτικά: «γεννούσε» κοινωνούς μιας κοινωνίας της ζωής ως σχέσης, γεννούσε τους μετόχους της μετοχής στον εκκλησιαστικό «τρόπο» της ύπαρξης: Nα υπάρχουν οι άνθρωποι επειδή αγαπάνε και στο ποσοστό που αγαπάνε.
Eτσι και η «σύνοδος» των επισκόπων δεν ήταν μια Γενική Συνέλευση «υψηλόβαθμων διοικητικών στελεχών», όπου καθένας κατέθετε την ατομική του γνώμη και άποψη προκειμένου να βρεθούν «συγκλίσεις», να κατορθωθεί με συμβιβασμούς ομογνωμία – όχι. Στη σύνοδο κάθε επίσκοπος κατέθετε την κοινή εμπειρία, την κοινωνούμενη και μαρτυρούμενη από τα μέλη του σώματος της τοπικής Eκκλησίας – επισκοπής του, τον καρπό του χαρίσματος της δικής του πατρότητας. Aν εξέφραζε ο επίσκοπος την ατομική του «ιδίαν γνώμην και δοξασίαν», άσχετη με τον «τρόπο» που συγκροτούσε σε σώμα την επισκοπή του, τότε, επιστρέφοντας από τη σύνοδο, η Eκκλησία του τον απέπεμπε, της ήταν ξένος, ακοινώνητος.
Oι σύνοδοι ήταν ή τοπικές, για να αντιμετωπίσουν τοπικών Eκκλησιών προβλήματα, ή οικουμενικές, για προβλήματα της «καθόλου» Eκκλησίας. «Kριτήριον αληθείας» για τις αποφάσεις των συνόδων ήταν η καθολικότητα της αναγνώρισης των αποφάσεων – η εμπειρία κάθε τοπικής Eκκλησίας να αναγνωρίζει στις συνοδικές αποφάσεις τη δική της έκφραση και διατύπωση. Δεν υπήρχε άλλο «κριτήριο» – «κανόνας» – «αλάθητος κώδικας» – «ύψιστη αυθεντία» που να εγγυάται την αλήθεια. Aκόμα και τα κείμενα της «Kαινής Διαθήκης» απολάμβαναν τον γενικό σεβασμό ως γραπτή μαρτυρία της εμπειρίας της πρώτης Eκκλησίας, των «αυτοπτών γενομένων» της ιστορικής παρουσίας του Xριστού, όχι ως ειδωλοποιημένα κείμενα καθεαυτά (– η ειδωλοποιητική «θεοπνευστία» των κειμένων είναι τυπικό προϊόν της προτεσταντικής θρησκειοποίησης του Xριστιανισμού, τον 16ο αιώνα).
H ιστορική εμπειρία βεβαιώνει ότι μια εκκλησιαστική σύνοδος δεν συνεκαλείτο για να «καταδικάσει» λαθεμένες απόψεις και να επιβάλει τις «αλάθητες» – τέτοιες σκόπιμες διεργασίες συντελούνται μόνο σε ιδεολογικά στρατόπεδα, όχι σε περιοχές της κοινής εμπειρίας. (Δεν διανοήθηκε ποτέ κανείς να διοργανώσει σύσκεψη ή συνέδριο, για να καταδικάσει τη «λαθεμένη» και να επιβάλει την «ορθή» εμπειρία του έρωτα ή της μουσικής). Mια σύνοδος «φωτίζει» τη γνησιότητα της εμπειρίας, δεν την απολιθώνει σε «αναγκαστές κατά πάντων» αποφάνσεις και κανονιστικές διατάξεις.
Ποιες εμπειρικές αλήθειες αποβλέπει να «φωτίσει» η Mεγάλη Σύνοδος, τον προσεχή Iούνιο, στην Kρήτη; Σίγουρα εκκρεμούν πελώριες συγχύσεις σε θεμελιώδη ζητήματα – ακόμα και λέξεις όπως «εκκλησία», «πίστη χριστιανική», «ορθοδοξία» μοιάζουν κρεμάστρες όπου κρεμάμε τα πιο πολυπάρδαλα ρούχα. H τελευταία Oικουμενική Σύνοδος είχε συγκληθεί πριν από δεκατρείς αιώνες, και από τότε ώς σήμερα μεσολάβησαν κοσμογονικές αλλαγές και μεταστοιχειώσεις θεμελιακές τόσο στο πεδίο της Xριστιανικής Eκκλησίας όσο και στη διαμόρφωση του ανθρώπινου βίου σε παγκόσμια κλίμακα.
H Eκκλησία γεννήθηκε ιστορικά και αυξήθηκε μέσα σε πολιτισμικό «παράδειγμα» κοινωνιοκεντρικό, που δεν υπάρχει πια. Eδώ και μερικούς αιώνες το «παράδειγμα» είναι ατομοκεντρικό σε παγκόσμια κλίμακα. Tο εκκλησιαστικό γεγονός το κατάπιε η ατομοκεντρική θρησκευτικότητα. H λέξη «εκκλησία» δεν μπορεί πια να σημαίνει σώμα που συγκροτείται ως άθλημα σχέσεων κοινωνίας της ζωής – σημαίνει θρησκευτικό ίδρυμα Δημοσίου Δικαίου. «Πίστη» δεν σημαίνει κατόρθωμα εμπιστοσύνης, δηλώνει ατομικές «πεποιθήσεις», επιλεγμένες ατομικά, ταυτόσημες με οποιοδήποτε ιδεολόγημα ψυχολογικής χρήσης. H λέξη «σωτηρία» δεν παραπέμπει σε χάρισμα: να γίνει «σώος» ο άνθρωπος, ακέραιος, να φτάσει στην ολοκληρία – πληρότητα της ύπαρξης, από την αγαπητική οδό της αυθυπέρβασης και αυτοπροσφοράς – όχι. Σωτηρία στην ατομοκεντρική θρησκευτικότητα σημαίνει: με εγγύηση καλών πράξεων και ορθών πεποιθήσεων να εξασφαλίζει το ναρκισσιστικό εγώ ατελεύτητη ύπαρξη σε γραμμικό χρόνο δίχως πέρας.
Aν δεν αναμετρηθεί με αυτή την πελώρια πρόκληση: τη θρησκειοποίηση της Eκκλησίας, τη ριζική αλλοτρίωσή της σε ατομοκεντρικό ιδεολόγημα και ψυχολόγημα, αν παρακάμψει αυτή την κυρίαρχη πραγματικότητα, τι νόημα έχει σήμερα μια Mεγάλη Σύνοδος; H «αλάθητη παπική καθέδρα», ιστορική μήτρα όλων των ολοκληρωτισμών, είναι Eκκλησία ή δεν είναι; Kαι σε τι διαφέρει από την εθνικιστική «αυτοκεφαλία» των «ορθόδοξων» εκκλησιών, υποταγμένων στον επαρχιωτισμό κρατικών πολιτικών σκοπιμοτήτων; Γιατί ο αφελής προτεσταντικός ρασιοναλισμός και πουριτανισμός που γέννησαν τον καπιταλιστικό εφιάλτη (Mαξ Bέμπερ) δυναστεύουν σήμερα την πρακτική του βίου τόσο των «ρωμαιοκαθολικών» όσο και των «ορθόδοξων» Xριστιανών;
Tα θέματα που θα συζητήσει η Σύνοδος και η «γλώσσα» της διατύπωσής τους απαιτούν μια δεύτερη επιφυλλίδα.
Ανάρτηση από: http://www.yannaras.gr

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟ΄ΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ.
ΚΑΙ Η ΠΙΟ ΑΓΡΑΜΜΑΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ''ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ''ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ,ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΓΙΑΓΙΑ ΤΗΣ.
ΑΠΟΡΩ ΡΕ ΑΜΕΘΥΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙΣ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΑΒΟΥΝ ΤΑ ΛΑΜΠΑΚΙΑ.
ΑΝΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΟΚΤΣΗΔΙΚΟ ΚΙΑ ΠΩ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΠΑΝΙΣΙΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ.
ASLAN

amethystos είπε...

Νά καί γι' αυτό τό σχόλιο. Δέν κόβει πιά τό μάτι μας, δέν βλέπουμε τά κενά καί τίς αντιφάσεις, δέν μπορούμε νά επεξεργαστούμε. Συμμετείχε στήν αφομοίωση τής αιρέσεως από όλους μας, τόσο πού τήν βλέπουμε φυσιολογική. Εάν δέ υπήρχαν τά συλλείτουργα δέν θά παίρναμε χαμπάρι, αλλά καί πάλι μείναμε σ' αυτά. Τά οφθαλμοφανή. Είμαστε σέ δύσκολη θέση , χωρίς διάκριση σέ κανέναν τομέα.

Ανώνυμος είπε...

Ο τύπος ίσως έχει απώλεια μνήμης.
Γράφει γιά Χριστιανισμό, εκεί πού απαντώνται οι κατεγνωσμένες αιρέσεις. Χριστιανοί δέν δύναται νά είναι οι βλάσφημοι Τού Αγίου Τριαδικού Θεού καί τής Παναγίας μας.
Η μεγάλη Σύνοδος είναι Σύνοδος αιρετικών δοξασιών γιά αυτονόητους λογους. Όμως λίγη υπομονή έρχεται η μεγάλη Θεομηνία. Η οργή Τού Θεού, γιά την βλάσφημη σύνοδο, γιά την αντιχριστη κυβέρνηση, γιά την γενοκτονία των 420.000 εκτρώσεων ετησίως, γιά καύση νεκρών, γιά σύμφωνο αντίχριστης συμβίωσης, γιά gay parade k.a.
Οι Αγιορείτες λένε γιά πρωτοφανή παγκόσμια Θεομηνία με πάρα πολλούς νεκρούς. 7 οι νεκροί πρός ένα επιζών σέ παγκόσμια κλίμακα.
Η Παναγία μας νά μάς λυπηθεί.. Μ.Χ.

amethystos είπε...

ΑΜΗΝ. Γειά σου φίλε. Η εκκλησία σήμερα είναι χριστιαν-ισμός. Οταν χρησιμοποιούν τήν λέξη εκκλησία εννοούν τόν χριστιανισμό, τήν Πολιτεία τού θεού. Μέ τήν ένωση τών εκκλησιών καί θρησκειών θά αποτελούμε μέρος τού χριστιανισμού. Στόν χριστιανισμό δέν υπάρχει πίστη αλλά θρησκευτικό συναίσθημα ή διανοητική λογική. Δέν περιλαμβάνεται η Κ.Δ. αλλά η Π.Δ.τής αλήθειας, τής ειρήνης καί τής δικαιοσύνης. Ο Χριστός μάς περιμένει στά έσχατα ή μετά θάνατον. Τώρα υπάρχουν μόνο αντιπρόσωποι πού χειρίζονται τό Αγιο Πνεύμα.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή από τα 7,5 δις δεν θα μείνει ούτε ένα; Μόνο με πυρηνικά μπορεί να γίνει.. Σε τέτοια περίπτωση δεν θα επιβιώσουν ούτε οι υπόλοιποι.. Πολύ ακραία σενάρια..

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς, μόνο μέ πυρηνικά καί αυτοί που θά επιβιώσουν, θά επιβιώσουν επειδή θά τούς σκεπάσει η Παναγία μας. Εκτός τής Αγίας Σκέπης ουδείς επιζών. Τό εάν είναι ακραία ή όχι, δέν είναι τής δικής μας λογικής. Μήπως ο πάλαι ποτέ κατακλυσμός τού Νώε, είχε ανθρώπινη λογική;
Είναι δεδομένο ότι επλεόνασεν η αμαρτία, έχει διαστρεβλωθεί όσο ποτέ άλλωτε η Ευαγγελική διδασκαλία, καί οι αιρετικές δοξασίες παρουσιάζονται ως Ορθόδοξες, ουδεμία ηθική είναι επιβιώσιμη, η δε υποκρισία καί Φαρισαϊσμός είναι η κορωνίδα τής απόλυτης διαβολικής υπεροχής σέ όλα τά επίπεδα καί θεσμούς της παγκόσμιας κοινωνίας.
Η Νινευή γλίτωσε, γιατί μέχρι καί στά ζώα τους, αποτύπωσαν τη μετάνοια καί την βαθιά ταπείνωση.
Εμείς δεν γλιτώνουμε γιατί ο κόσμος τό αντιμετωπίζει όπως καί εσύ. "Πολύ ακραία σενάρια", καί συνεχίζει νά κοιμάται στό ρεύμα της αποστασίας καί του δαιμονικού διαστροφισμού...
Αλίμονό μας τι έρχεται.... Μ.Χ.

χαλαρωσε είπε...

Αυτα παθαινει οποιος λακτιζει το κεντρο. Μια σφαλιαρα θα φανε ειπε ο Αγιος Παισιος που θα ακουστει μεχρι τον Αρη. ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΤΡΕΞΙΜΟ ΣΤΑ ΦΟΥΣΤΑΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΩΣ ΑΝΔΡΕΣ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗΣ. ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ. ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΚΑΙ ΓΑΙΑ ΠΥΡΙ ΜΕΙΧΘΗΤΩ.

Ανώνυμος είπε...

Καταρχήν για να μη μιλάμε σε λάθος βάση, να πούμε ότι η ζωή και η πνοή όλων των όντων είναι στα χέρια του Θεού και αν ζούμε και υπάρχουμε το οφείλουμε στη μακροθυμία Του και το Έλεός Του, όπως και στις Πρεσβείες και την Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Από κει και πέρα, αυτά που λες δεν τα είπε ούτε ο Κύριος ούτε ο αγαπημένος Του μαθητής Ιωάννης ο Θεολόγος στην Αποκάλυψη. Μάλιστα είπαν ακριβώς τα αντίθετα. "Εδόθη στο θηρίο να νικήσει".. Ο κόσμος θα χαίρεται γιατί θα θεωρεί ότι μπήκε σε μια περίοδο ειρήνης και ευημερίας, και οι ελάχιστοι πιστοί θα καταδιωχτούν και θα θανατωθούν. Αν σκοτωθούν όλοι όπως λες και παραμείνουν μόνο όσοι είναι κάτω από την Σκέπη της Παναγίας μας, δηλ. οι λίγοι πιστοί Χριστιανοί, τότε πάνω σε ποιούς θα βασιλέψει ο αντίχριστος;


"Εμείς δεν γλιτώνουμε γιατί ο κόσμος τό αντιμετωπίζει όπως καί εσύ. "Πολύ ακραία σενάρια", καί συνεχίζει νά κοιμάται στό ρεύμα της αποστασίας καί του δαιμονικού διαστροφισμού..."

Να απαντήσω λοιπόν σ΄αυτό. Πολύ ακραία σενάρια καταστροφολογίας υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια. Στην Αμερική υπήρξε ο "πανικός" του 2012.. Γίνονταν και γίνονται συνέχεια νεοεποχίτικες διαλέξεις και άπειρα προτεσταντικά κηρύγματα για επικείμενη παγκόσμια καταστροφή και τρόπους επιβίωσης (μέσω αλλαγής "επιπέδου συνειδητότητας" ή "αρπαγής της εκκλησίας" κτλ..).. Είναι γνωστά.. Οι χιλιαστές περιμένουν τον Αρμαγεδώνα για να σκοτωθούν όλοι εκτός από τους ίδιους οι οποίοι "θα κληρονομήσουν τη γη" και θα ζήσουν σε ένα επίγειο παράδεισο για 1000 χρόνια. Οι Εβραίοι περιμένουν τον Μεσσία τους που θα αιματοκυλίσει όλο τον πλανήτη, θα σκοτώσει τους εχθρούς τους και θα τους παραδόσει επίσης την κυριαρχία όλης της γης. Το ίδιο και οι Μουσουλμάνοι (μάλιστα ο ηγέτης του Ιράν είπε στον ΟΗΕ ότι έρχεται ο εκλεκτός τους).. Το ίδιο και οι Βουδιστές.. Όπως βλέπουμε λοιπόν σχεδόν όλος ο πλανήτης περιμένει κάτι..
Τα πράγματα δεν θα παραμείνουν έτσι. Το καζάνι βράζει και αυτό θα καταλήξει είτε σε πόλεμο είτε σε μια "μαγική λύση", έναν "από μηχανής θεό", είτε και στα δύο..
Από κει και πέρα όμως βλέπουμε πολλά "ακραία σενάρια" (όπως του Λιακόπουλου που μιλάει για επιστοφή στη λίθινη εποχή κτλ.. ), τα οποία χαρακτηρίζω έτσι όχι γιατί δεν μπορούν να συμβούν (εξάλλου ο Θεός είναι Παντοδύναμος και με ένα νεύμα του μπορεί να εξαφανίσει ολόκληρο το Σύμπαν), αλλά γιατί δεν δένουν με τα λόγια του Κυρίου μας και των Αποστόλων.
Το τέλος των απίστων έρχεται στην Β΄Παρουσία του Κυρίου μας. "Έτι ΑΠΑΞ εγώ σείω ουχί μόνον την γην, αλλά και τον ουρανόν."..
Επίσης θα έπρεπε να μας προβληματίζει το γεγονός ότι και οι Αγιορείτες τους οποίους ανέφερες (και όχι μόνο), είναι διχασμένοι ως προς τα μελλοντικά γεγονότα.
Ο άνθρωπος που αγαπάει αληθινά τον Κύριο, προσπαθεί να μην Τον λυπήσει και είναι πάντα σε κατάσταση πνευματικού αγώνα και μετάνοιας. Τώρα αν κάποιοι επιστρέψουν από την αποστασία ή την απιστία, έστω και υπό την επίδραση του φόβου μελλοντικής καταστροφής, καλό είναι και αυτό.. Έτσι επέστρεφαν και στην Παλαιά Διαθήκη οι αποστατημένοι.
Από κει και πέρα όμως αδερφέ (το λέω με αγάπη, και όχι για να ισχυριστώ ότι τα ξέρω όλα), νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με όλα αυτά που ακούγονται γιατί οι μέρες είναι πολύ πονηρές. Και αν έστω εμείς έχουμε (υποτίθεται) κάποια καλή πνευματική κατάσταση, και μπορέσουμε να αντιληφθούμε τι ακριβώς γίνεται και πως θα παρουσιάσουν οτιδήποτε, να μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι συνάνθρωποί μας είναι υλιστές, εκλαμβάνουν την ευλογία του Θεού σαν παροχή υλικών αγαθών και εύκολα θα παρασυρθούν από υποσχέσεις υλικής ευημερίας υποτιθέμενων "σωτήρων" που θα "σώσουν" τον κόσμο από επικείμενη καταστροφή ή θα ανοικοδομήσουν τη γη μετά από πόλεμο.. Κάπως έτσι θα εξαπατήσει τον κόσμο και ο αντίχριστος.



Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον 4:09

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί, θεωρώ ότι ζούμε τήν εποχή φθινόπωρο τού 1452. Τότε πού κάνανε τις μυστικές διεργασίες γιά την ψευδοένωση μέ τούς Παπικούς, αφού οι Βυζαντινοί θεώρησαν ορθή την άποψη ότι θά είχαν την βοήθεια των Λατίνων προκειμένου να απωθήσουν τούς Αγαρηνούς, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει την πολιορκία τής Πόλης. Οι Αγαρηνοί είχαν ξεκινήσει την πολιορκία.
Η ψευδοένωση μέ τούς Λατίνους καί τό ψευδοσειλείτουργο στην Αγία Σοφία τά Χριστούγεννα τού 1452, ήταν η ενέργεια πού επέφερε την Οργή Τού Θεού στη Βασιλεύουσα καί είχαμε την φοβερή Θεομηνία τής Άλωσης τής Πόλης που μετά από 550 χρόνια παραμένει σκλαβωμένη. Βλέπεις Θεομηνία;
Σήμερα έχουμε την έναρξη της πολιορκίας των Αγαρηνών, μέ τον τρόπο των προσφύγων πού όλοι βλέπουμε, καί την επικείμενη "μεγάλη σύνοδο " στην Κρήτη αρχές Ιουνίου, μέ τις βασικές προπαρασκευαστικές εργασίες γιά την ενότητα της Κρατούσης Εκκλησίας μέ τούς Δυτικούς αιρετικούς.
Οι περαιτέρω ανωμαλίες που ζούμε στη δημόσια ζωή, η υπογραφή της ψευδοένωσης, η αντίχριστη κυβέρνηση, οι 420.000 εκτρώσεις ετησίως στην Ελλάδα και η γενική αποστασία, επιφέρουν την Οργή Τού Θεού. Οι Αγιορείτες μιλάνε γιά το προσεχές καλοκαίρι, ως η έναρξη γιά φοβερή παγκόσμια Θεομηνία. Το αίμα τών νεογνών λόγω των φονικών εκτρώσεων βοά στό Θεό. Μιλάμε γιά γενοκτονίες, και γιά όλα αυτά θά αποδοθεί δικαιοσύνη από Θεού.
Είναι προφητευμένα λόγω της αποστασίας μας, καί ο Θεός μας αγαπάει την Ορθοδοξία.
Επιπλέον οι Ρώσοι θά πάθουν πανωλεθρία γιά δύο λόγους 1. Επειδή ο Πατριάρχης υποδέχτηκε τον Πάπα καί συμφώνησε στό αιρετικό κείμενο τής μεγάλης Συνόδου γιά τους αιρετικούς, καί 2. Θα πρέπει νά αποδοθεί δικαιοσύνη γιά τό πολύ αίμα πού χύθηκε, 17 εκατομμύρια Μάρτυρες της Πίστεως, λόγω Κουμουνισμου στήν Ρωσία.
Η Παναγία μας ας μας λυπηθεί καί ας μας σκεπάζει....Μ.Χ.

amethystos είπε...

Αμήν!

χαλαρωσε είπε...

Η ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΥΠΟΜΟΝΗ Τουρκια θα ειναι ευλογια Κυριου. Θα εκτιμησουν ολα τα μαμοθρευτα αυτα που τους εξασφαλισε ο Κυριος τοσα χρονια. Τα αυτονοητα θα αντικατασταθουν απο χεσμενα βρακια. Αν ειναι να μεινει τοπος θα μεινει μονο δοξαζοντας τον Κυριο. Ολα τα παρατραγουδα θα βρουν τον τοπο τους. Τα συμφωνα συμβιωσης θα καταστουν κωλοχαρτα, εξαλλου αυτος ειναι και ο σκοοπς τους. Οι συμφωνημενοι θα ορυονται ως αποπλανημενες πορνες και οι αριστεροστροφοι, πασης κοπης, δεξιοι και μεσαιοι, θα προσευχονται στο απολυτο σκοταδι να φωτισει. Εις ματην. Οπως λεει και ο φιλος ευθυνονται για εκατομμυρια φονους βρεφων και η μαρτυρια του Αγιου Παισιου ειναι διστομος ρομφαια στον τραχηλο τους. Μεγαλη η ευθυνη μας. Σκληρον προς κεντρα λακτιζειν. ΖΕΙ ΚΥΡΙΟΣ. Η ογδοη Οικουμενικη, κατα τον Αγιο Νειλο τον Μυροβλητη, θα καταδικασει ολες τις αιρεσεις και θα αποκαταστησει τα πραγματα. Οι χριστιανοι σε περιπτωση που τα πραγματα, για λογους που μονο ο Κυριος γνωριζει, παρουν τροπη για εμφανιση αντιχριστου θα διδαχθουν απο τον Κυριο εν Πνευματι Αγιω τον τοπο και τον τροπο. Οι χριστιανοι, κατα τον Αγιο Γαβριηλ τον δια Χριστον σαλο τον Γεωργιανο, θα τιμωρηθουν με το αιμα των παιδιων τους. Ποιος ειπε οτι η πιστη στον Κυριο ειναι τραπεζωματα, χαχατα και μπουχατα, αγαπη με λασκα τα στομαχια και συναγελασμος με τα διαολια; Οι οικουμεμιστες; Οι χλιαροι; Οι διπλωματες; Οι βλαμμενοι; Οι κουφοι; Οι μουγγοι; Οι δεν ειμαι μαριονεττα; Και τοσο καιρο τι κανεις μεσα στη συνοδο; Τα ξυνεις τα...γενια σου; Μακρυς ο καταλογος.

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί να γίνουν κάποια γεγονότα, δηλ. επιμέρους κρίσεις του Θεού για τα φοβερά εγκλήματα που είπατε ή ακόμα για να ματαιωθούν (προσωρινά) σύμφωνο, καύση, κάρτα κτλ.. αλλά η γενική Κρίση είναι στην Β΄Παρουσία.
Στην Αποκάλυψη βλέπουμε κάτω από το Ουράνιο Θυσιαστήριο τις ψυχές των εσφαγμένων. Λένε στον Θεό "μέχρι πότε δεν κρίνεις και δεν εκδικείς το αίμα μας από των κατοικούντων επί της γης;" και η απάντηση είναι ότι αυτό θα γίνει όταν συμπληρωθούν και οι υπόλοιποι που μέλλουν να σφαγιασθούν όπως και αυτοί, δηλ. στο τέλος.
Ο Δανιήλ (στον οποίο μας παραπέμπει ο Κύριος) μας λέει ότι η ανομία θα αυξάνει συνεχώς (δεν θα ανακοπεί), και όταν φτάσει στο πλήρες "θα εγερθεί άνθρωπος σκληροπρόσωπος και συνετός εις πανουργίας" (ο αντίχριστος, το γέννημα της πληρότητας της μυστηρίου της ανομίας).
Ο Απ. Παύλος μας λέει ότι ο αιφνίδιος όλεθρος θα έρθει "όταν λένε ειρήνη και ασφάλεια.. και δεν θα εκφύγουν.." όταν δηλ. ο προβατόσχημος λύκος, θα έχει φέρει στη γη "ειρήνη" "αγάπη" "αλληλοκατανόηση" και η νέα ηθική θα είναι "αγάπα και κάνε ότι θες".
Επίσης στην Αποκάλυψη βλέπουμε ότι όλα ξεκινούν με παγκόσμια οικονομική κρίση και κατάρρευση που φέρνει παγκόσμιο λιμό (αυτό είναι ήδη σε εξέλιξη), και προχωρώντας βλέπουμε τον Γ΄Παγκόσμιο με περιορισμένα πυρηνικά (πυρ, καπνός και θείο) στον οποίο σκοτώνεται το ένα τρίτο των ανθρώπων..
Στη συνέχεια βλέπουμε το θηρίο που ανοικοδομεί, φέρνει επίπλαστη οικονομική ευημερία με νέο οικονομικό σύστημα, ηλεκτρονικές συναλλαγές, και χάραγμα (δεν ξέρουμε τι θα είναι) ώστε να μην μπορεί κανείς να αγοράσει ή να πουλήσει αν μείνει εκτός, και να εξολοθρεύεται..Μετά έρχεται η οργή του Θεού η πτώση της Βαβέλ (παγκόσμιο κοσμικό, υλικο-πνευματικό σύστημα), και ο Αρμαγεδώνας (πυρηνικό ολοκαύτωμα).

Δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν αυτά, είναι παρακινδυνευμένες οι διάφορες προβλέψεις. Αυτό που βλέπουμε, και πρέπει να βλέπουμε κατά τον Λόγο του Κυρίου είναι τα Σημεία των καιρών.
Ο Άγιος Παίσιος είπε "ο λογισμός μου μου λέει ότι δεν θα είναι τώρα η Β΄Παρουσία γιατί είναι πολλά που δεν έχουν γίνει ακόμα".. Είπε όμως ότι αυτό ήταν Ο ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ, γιατί όπως έχουμε ακούσει και από τον γ. Εφραίμ της Αριζόνας είχαν στο Άγιο Όρος κάποιον κατά γενική ομολογία άγιο άνθρωπο από την Μ.Ασία που τους έλεγε ότι θα πάρουμε πάλι την Κωνσταντινούπολη κτλ..
Δεν αμφισβητώ τις προρρήσεις, πιθανόν να δούμε μεγάλα γεγονότα στην περιοχή μας. Το μόνο που θέλω να επισημάνω είναι τα λόγια του Κυρίου μας και όλης της Καινής Διαθήκης. Προσέχετε μην πλανηθείτε.. δεν έχουμε εδώ πόλιν διαμένουσαν.. το πολίτευμά μας είναι στον ουρανό, απ΄όπου περιμένουμε Σωτήρα..
Αν δούμε να εμφανίζονται διάφοροι "σωτήρες" μέσα στο γενικό χάος και κυρίως με υποσχέσεις υλικής ευημερίας θα πρέπει να προσέξουμε πολύ. Τα κριτήριά μας πρέπει να είναι πνευματικά.

Ανώνυμος είπε...

Συνέχεια

Το θέμα της Συνόδου σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα που γίνονται τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας ίσως είναι αρχή γεγονότων (το έχουμε πει και άλλες φορές). Μην ξεχνάμε ότι το Σπήλαιο της Βηθλεέμ πήρε φωτιά μετά την επίσκεψη του Πάπα και του Πατριάρχη.
Αν έχουμε ακόμα χρόνια τα γεγονότα θα είναι για να ματαιώσουν όλα αυτά και να διασωθεί η Ορθοδοξία.
Αν δεν έχουμε τότε όχι μόνο δεν θα διασωθεί, αλλά θα πάμε ολοταχώς προς την κατεύθυνση δημιουργίας παγκόσμιας θρησκείας.

Προσωπικά πιστεύω ότι μάλλον βαδίζουμε προς τα έσχατα γιατί ο Κύριος όταν προφήτεψε την καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τον Τίτο (70μ.Χ.), είπε ότι οι Εβραίοι θα είναι διασκορπισμένοι σε όλο τον πλανήτη μέχρι να εκπληρωθούν οι καιροί των εθνών οπότε θα συναχθούν,
θα δημιουργήσουν πάλι κράτος για να υποδεχτούν τον ερχόμενο Μεσσία τους (έγινε το 1948 ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ με ΟΗΕ ("πρόδρομος" παγκόσμιας εξουσίας) και ΠΣΕ ("πρόδρομος" ένωσης θρησκειών).. ΤΥΧΑΙΟ;; )..
και ότι δεν θα παρέλθει η γενεά αύτη εως ου γίνωσιν πάντα ταύτα.. Η γενιά του 1948 άντε να φτάσει οριακά μέχρι το 2050 (το αργότερο).. Επομένως (αν η ερμηνεία που δίνουμε είναι σωστή, και δεν εννοούσε ο Κύριος κάτι άλλο με αυτό που είπε), μάλλον οδεύουμε σιγά σιγά προς τα έσχατα χρόνια της ανθρωπότητας.
Μπορεί να γίνουν γεγονότα αλλά ίσως για να καθυστερήσουν απλώς, και όχι για να ματαιώσουν.. μέχρι να φτάσουν οι ανομίες της ανθρωπότητας στο πλήρες και να εμφανιστεί το γέννημα της αποστασίας σύμφωνα με τον λόγο του Απ.Παύλου.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει περίπτωση τα γεγονότα της Αποκάλυψης να εξελιχθούν μόνο σε πνευματικό επίπεδο έτσι ώστε οι άπιστοι να μην καταλάβουν τίποτα. Για παράδειγμα όταν λέει ότι θανατώνεται το ένα τρίτο των ανθρώπων ίσως πρόκειται για πνευματικό θάνατο..
Το θηρίο που ήταν, δεν είναι, και θα ανέβει από την άβυσσο είναι ο ίδιος ο εωσφόρος που δέθηκε για "1000" χρόνια λόγω της θυσίας του Κυρίου, και θα λυθεί για λίγο λόγω της μεγάλης αποστασίας (έχει την πληγή της μάχαιρας και όμως έζησε).. Μπορεί όμως να εφαρμοστεί και κυριολεκτικά στον ίδιο τον αντίχριστο.
Γενικά επειδή έχουν ακουστεί πολλά γι΄αυτά τα θέματα νομίζω ότι μόνο οι πνευματικοί άνθρωποι θα αντιληφθούν τι συμβαίνει.. Οι υπόλοιποι που τα διαβάζουν μόνο από περιέργεια ή για εντυπωσιασμό και περιμένουν μεγάλα οφθαλμοφανή γεγονότα, και ακόμα χειρότερα οι άπιστοι, δεν θα καταλάβουν παρά μόνο στο τέλος.

amethystos είπε...

Είναι αποκάλυψις Ιησού Χριστού, όχι αντιχρίστου. Ολοκληρώνοντας τό Ασμα Ασμάτων είναι κατ' αρχάς η ασκητική πορεία τού Πιστού χριστιανού καί τά εμπόδια πού θά συναντήσει στόν δρόμο του πρός τόν Κύριο. Η Οδός τού Θείου έρωτος πρός τόν Νυμφίο Χριστό. Καί επειδή η ένωση μέ τόν Κύριο είναι ο σκοπός τής Δημιουργίας τόν ίδιο δρόμο θά ακολουθήσει καί όλη η κτίση. Καί η ιστορία καί ο Πολιτισμός. ΑΚΟΥΣΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

18 Λογίζομαι γὰρ ὅτι οὐκ ἄξια τὰ παθήματα τοῦ νῦν καιροῦ πρὸς τὴν μέλλουσαν δόξαν ἀποκαλυφθῆναι εἰς ἡμᾶς.
19 ἡ γὰρ ἀποκαραδοκία τῆς κτίσεως τὴν ἀποκάλυψιν τῶν υἱῶν τοῦ Θεοῦ ἀπεκδέχεται.
20 τῇ γὰρ ματαιότητι ἡ κτίσις ὑπετάγη, οὐχ ἑκοῦσα, ἀλλὰ διὰ τὸν ὑποτάξαντα, ἐπ᾿ ἐλπίδι
21 ὅτι καὶ αὐτὴ ἡ κτίσις ἐλευθερωθήσεται ἀπὸ τῆς δουλείας τῆς φθορᾶς εἰς τὴν ἐλευθερίαν τῆς δόξης τῶν τέκνων τοῦ Θεοῦ.
22 οἴδαμεν γὰρ ὅτι πᾶσα ἡ κτίσις συστενάζει καὶ συνωδίνει ἄχρι τοῦ νῦν·

Ανώνυμος είπε...

Αν δούμε τα πράγματα επί της ουσίας, υπάρχει ήδη παγκόσμια εξουσία (οι περιβόητες αγορές, αλλά και οι G7), παγκόσμια Τραπεζοκρατία της οποίας απλοί υπάλληλοι είναι οι κυβερνήτες των χωρών (δείτε και τους δικούς μας τις τελευταίες δεκαετίες μέχρι σήμερα, ειδικά μετά το ευρώ), υπάρχουν ήδη όλα τα διεθνή θεσμικά όργανα όπως ΟΗΕ, ΔΝΤ, Διεθνές δικαστήριο, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, ΟΟΣΑ κτλ.. και στο θρησκευτικό κομμάτι υπάρχει ο Οικουμενισμός.. ο συγκρητισμός, η γενική σύγχυση, η θρησκευτική Βαβέλ.
Ο "χριστιανικός κόσμος" (και στην Ελλάδα), κατακλύζεται από ανατολίτικα αλλά και δυτικής προέλευσης, πνευματικά ΄σκουπίδια και νεοεποχίτικα δηλητήρια.Επομένως μην περιμένουμε "εκκωφαντικά" οφθαλμοφανή γεγονότα.
Όσα είπε ο Κύριος τα ζούμε ήδη.. "Ιερουσαλήμ έσται πατουμένη υπό εθνών άχρι πληρωθώσι καιροί εθνών.." (η Ιερουσαλήμ ήρθε στην κατοχή των Ισραηλινών με τον πόλεμο των 6 ημερών το 1967).
Όλα αυτά είναι σημεία των καιρών. Όσοι ισχυρίζονται ότι είναι στη φαντασία μας, και ότι πάντα γινόταν "λιμοί-λοιμοί-σεισμοί" κτλ... αρνούνται να δουν ότι τον τελευταίο αιώνα συντελείται η προφητευμένη ενοποίηση του κόσμου σε όλα τα επίπεδα όπως ακριβώς έγινε την εποχή του απόγειου της ανθρώπινης αλαζονείας όταν όλη η γη ήταν μιας φωνής και μιας γλώσσας και θέλησε να φτάσει τον Ύψιστο Θεό με τον πύργο της Βαβέλ.. και φυσικά καταποντίστηκε..
Ο άνθρωπος πέρασε ήδη τις κόκκινες γραμμές της Δημιουργίας με επεμβάσεις αλλαγής φύλου, κλωνοποίηση, μεταφορά γονιδίων ανάμεσα σε είδη ακόμα και μεταξύ ζώου και φυτού και μεταλλάξεις κτλ.. και επικείμενη ένωση ανθρώπου-"μηχανών" (είναι ήδη ενωμένος "ψυχικά", θα γίνει και σωματικά)..
Από κει και πέρα, η Αποκάλυψη ξεκινάει με τον μακαρισμό όσων την διαβάζουν και αυτό ισχύει για όλες τις γενιές. Επομένως ο κάθε άνθρωπος ανεξάρτητα από την εποχή που ζει, βλέπει σε αυτό το βιβλίο όλη την πορεία της Κτίσης (και τη δική του), την αγωνιώδη επιστροφή της στον Δημιουργό, και την Ανακαίνισή της. Όπως ακριβώς αρχίζει η Γένεση με τη δημιουργία του ουρανού και της γης, έτσι τελειώνει η Αποκάλυψη με τη δημιουργία "νέου ουρανού και νέας γης".

χαλαρωσε είπε...

Για πολλους Αγιους μας θα υπαρξει μια αιχμη τομη. Θα ειναι η αναλαμπη και τελευταια ευκαιρια για τους λαους της εποχης να δουνε το Φως. Μονο με μια τετοια ολοκληρωτικη ανατροπη, ακομα και οι πιο αχριστοι, μπορει να κανουν το Σταυρο τους. Ο Κυριος ειναι φιλανθρωπος και νομιζω οτι μεσα απο μια κοσμοχαλασια θα βγαλει ψημμενο ατσαλι ετοιμο να πολεμησει το βδελυγμα της ερημωσεως. Επειτα και 4 δισεκατομμυρια να χαθουν αυτο θα λογιστει στην φιλανθρωπια του Κυριου. Θα γλιτωσει ενα σωρο κοσμο απο την οριστικη πτωση. Αγνωστες οι προθεσεις του Κυριου. Τωρα αν ερθουν τιποτε συριζο ανθρωπιστες να σχολιασουν τα παραπανω τους συμβουλευω να προσεχουν ποιος ειναι ο κυριος τους.

χαλαρωσε είπε...

Σε καθε περιπτωση αυτο που προσλαμβανουμε ειναι απεχθες. Ο οικουμενισμος θα εξελιχθει σε μοχλο διωξης των Χριστιανων. Οι δομες που εμφορουνται απο εξουσιαστικη λαγνεια θα λυγισουν και θα κλινουν γονυ τω Βααλ. Διοτι ο Κυριος δεν γνωριζει τον εξουσιαστη , τον σφετεριστη. Ουσια ειναι ο Κυριος και η Αγια Τριας ΟΠΙΟΣΔΗΠΟΤΕ αλλος λειτουργει εναντιον του Κυριου. Αρα αυτοι που θελουν εξουσια μονο χαρισματικα την λαμβανουν και αυτην νοουμενη ως διακονια. Αυτη ειναι χαρισματικη εξ-ουσιας. Οποιος ακολουθει τον αλλο ασκωντας παντι τροπω εξουσια θα φαει το κεφαλι του και την ψυχη του. Στο ονομα του ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ θα διωκονται οι χριστιανοι.
Ηδη στο ονομα ενος ανθρωπισμου, πληρωμενου γνωστικισμου, οι χριστιανοι εμφανιζονται περιπου ως ζομπι απανθρωπα. Στην πατριδα μας το συνοθυλευμα της λιμπεραλ αριστερας μας κοινωνει στον αμοραλισμο, στην αδιακρισια των πνευματων και εν τελει στον κανιβαλισμο. Ειναι κομματι της παγκοσμιας διαολοκαταληψης. Εχουμε το προνομιο να τους βλεπουμε απο πρωτο χερι. Ευκαιρια για πολεμο με τον αρχοντα του σκοτους στο μετωπο της Ελλαδος. Ειναι μια παγκοσμια συναξη κοπρων που κανουν τα κοπρανα τους στο χωμα που το ποτισαν οι Αγιοι μας. Δεν ειναι χαζοχαρουμενοι μονο, ειναι διαβολοπροσκυνητες. ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΛΑΝΗΣ.

amethystos είπε...

Ωραία εικόνα. Πρώτο τραπέζι πίστα. Καί έτσι ξεχωρίζουν καί οι μπουζουκόβιοι χριστιανοί, οι οποίοι ραίνουν μέ λουλούδια τά αστέρια τους.Δώσαμε απερίσκεπτα τά προνόμιά μας καί τίς υποχρεώσεις μας σέ άχριστους καί δέν εννοούμε νά τά πάρουμε πίσω. Πόσοι επίσκοποι μπουκωμένοι αλαζονεία αρνήθηκαν τήν πρόσκληση νά υπερασπιστούν τήν πίστη μας στήν σύνοδο καί τό αρνήθηκαν! Καί όμως συνεχίζουμε νά ελπίζουμε ότι κάποιος άλλος θά βγάλει τό φίδι από τήν τρύπα, ότι έχει ο Θεός. Μερικοί επίσκοποι μάλιστα τελευταία στιγμή γιά νά αποφύγουν τόν Κύριο, αποτειχίζονται. Παρότι ο Κύριος μάς έχει καθησυχάσει. Μήν φοβάστε καί μήν προετοιμάζεστε, Εγώ θά σάς υπαγορεύσω τόν λόγο σας.