Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

WSJ: Η άλλη κρίση στην Ελλάδα


Στην όξυνση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα αναφέρεται η Wall Street Journal. Τι αναφέρει για τον "Ξένιο Δία", τις μεταναστευτικές ροές και τον ρατσισμό.

Εκτός από την οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα, η Wall Street Journal επιλέγει να εστιάσει και στην άλλη ελληνική κρίση, πραγματοποιώντας ρεπορτάζ στο Στέκι Μεταναστών.

Με στόχο την καταπολέμηση του θεσμοθετημένου ρατσισμού, το Στέκι Μεταναστών, που άνοιξε το 1997, παρέχει νομική βοήθεια και εκπαίδευση στους μετανάστες ώστε να υποστηρίξουν τους εαυτούς τους.

Ερωτηθείς για το πόσο έχει επηρεάσει το σημερινό περιβάλλον το Στέκι Μεταναστών, ο επικεφαλής Nasim Lomani επισημαίνει στη Wall Street Journal ότι υπάρχουν πλέον περισσότερα αιτήματα για εκμάθηση γερμανικών, γαλλικών και αγγλικών.

Οι τελευταίοι μήνες, όπως επισημαίνει η συντάκτρια Cathryn Drake, υπήρξαν δύσκολοι για τους αλλοδαπούς στην Ελλάδα, με πολλούς από αυτούς να φοβούνται να κυκλοφορήσουν μόνοι στους δρόμους.

"Βίαιες επιθέσεις από συμμορίες αποτελούν καθημερινό φαινόμενο και η αστυνομία φαίνεται να παρέχει από λίγη έως καθόλου προστασία", σημειώνει.

Σε μία πρόσφατη συνάντηση των καθηγητών στο Στέκι, η συζήτηση, όπως αναφέρει, στράφηκε στις ανησυχίες αναφορικά με το πώς το πολιτικό περιβάλλον και η αύξηση της εγκληματικότητας επηρεάζουν την "κίνηση" στο κέντρο.

"Πώς θα μπορούσαν να κατευνάσουν τους φόβους των μεταναστών σχετικά με την επίσκεψη στο Στέκι και να τους κρατήσουν ενημερωμένους και πολιτικά ενεργούς", διερωτάται.

Αναφέρει μάλιστα πως ένα μεγάλο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε από την πακιστανική κοινότητα αποτέλεσε το παράδειγμα επιτυχούς κινητοποίησης.

Οι αιτήσεις ασύλου που βρίσκονται σε αναμονή ξεπερνούν τις 45.000 σύμφωνα με τον Άγγελο Συρίγο, γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών. "Μέρος του προβλήματος είναι ότι το ένα τρίτο αυτών των περιπτώσεων είναι τόσο παλιές που οι περισσότεροι έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα", σημειώνει.

Βάσει του αριθμού των συλλήψεων τα τελευταία χρόνια εκτιμά ότι υπάρχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα.

Ο Ξένιος Δίας και το Δουβλίνο ΙΙ

Η Cathryn Drake εστιάζει στο γεγονός πως το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών μέσω πρωτοβουλιών όπως η επιχείρηση "Ξένιος Δίας", ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμβάλλει στην καταστολή της παράνομης μετανάστευσης με την παροχή χρηματοδότησης και της ομάδας Frontex στα σύνορα.

"Μειώσαμε την είσοδο των παράνομων μεταναστών σχεδόν στο μηδέν", επισημαίνει ο Χρήστος Μανούρας, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Αυτή η στρατηγική, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της Wall Street Journal, έχει σαφώς παρενέργειες, με τη δημοσιογράφο να αναφέρεται στην εξέγερση που σημειώθηκε σε κέντρο μεταναστών στη βορειοανατολική Ελλάδα.

Το μεγάλο ερώτημα, όπως σημειώνει η δημοσιογράφος, είναι γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βοηθά την Ελλάδα, απορροφώντας περισσότερους παράνομους μετανάστες που εισρέουν στη χώρα τη στιγμή μάλιστα που μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα χρειαστούν εκατομμύρια ξένους εργάτες στο εγγύς μέλλον.

Επισημαίνει ακόμα ότι δεν βγάζει νόημα αυτό που συμβαίνει σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύμφωνο του 2008, βάσει του οποίου πρέπει να εφαρμόζονται πολιτικές για τη μετανάστευση του εργατικού δυναμικού που θα λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες της αγοράς εργασίας κάθε χώρας.

Αντίθετα, αυτές τις ημέρες φαίνεται να αποτελεί κατευθυντήρια γραμμή ο Κανονισμός του Δουβλίνου του 2003, σύμφωνα με τον οποίο οι μετανάστες πρέπει να αποστέλλονται πίσω στη χώρα άφιξης εάν συλληφθούν κάπου αλλού.

Αυτό παρά την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ότι η επιστροφή των προσφύγων στην Ελλάδα αποτελούσε παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων.

Με την Ελλάδα να παίρνει περισσότερο από το 90% των παράνομων μεταναστών της Ευρώπης, αυτή η ρύθμιση υποδαυλίζει απλά τη δυσαρέσκεια και ο χρόνος έχει αρχίσει να κυλά ώστε η Ευρώπη να αρχίσει να δρα περισσότερο ως μία πραγματική Ένωση.
πηγή : news 247

Δεν υπάρχουν σχόλια: