Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Ο άνθρωπος θα γεννηθεί όταν θα καταλάβει ότι δεν είναι μόνο το «εγώ», είναι και «ο άλλος»

o-anthrwpos-tha-gennhthei-otan-katalavei-oti-den-einai-mono-to-egw-alla-o-allos.
Πέρα από τον εαυτό σου - Ν. Λυγερός
Πέρα από τον εαυτό σου υπάρχει ο άλλος
γι' αυτό ελευθέρωσε τη σκέψη σου
για να δεις ακόμα πιο πέρα
γιατί έτσι θ' ανακαλύψεις τα πρώτα στοιχεία 
της Ανθρωπότητας και της κενότητας
και θ' αναζητήσεις όχι πια την ταυτότητα
αλλά το συμπληρωματικό 
για ν' αγγίξεις μετά το ξύπνημα την έννοια της τελειότητας
και μετά την αναγκαιότητα του έργου.


Ο άνθρωπος θα γεννηθεί όταν θα καταλάβει
ότι δεν είναι μόνο το «εγώ», είναι και «ο άλλος»

Ν. Λυγερός

Όλα ξεκινάνε με το άτομο. Το άτομο είναι αυτό που μιλάει πολύ. Ας το ονομάσουμε η γλωσσοκοπάνα της ψυχής.

Η ψυχή έχει να πει τρία πράγματα, αλλά δεν τολμάει να τα πει έτσι, λέει τόσα πολλά που στο τέλος λες μα τι μου είπε.

Άρα το άτομο είναι αυτό που δίνει τόση μεγάλη σημασία στο «εγώ» του, που όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από τα προβλήματά του. Μετά έχει νόημα ο άνθρωπος. Αρχικά είναι το «εγώ» και μετά λέμε «εμείς».

Στην πραγματικότητα το «εμείς», είναι ο πληθυντικός του «εγώ». Άρα είναι ο «εγώ», «εγώ», «εγώ» και το λέμε «εμείς».

Ο άνθρωπος θα γεννηθεί όταν θα καταλάβει ότι δεν είναι μόνο το «εγώ», είναι και «ο άλλος».

Άρα σε αυτήν τη διαδικασία, ο άνθρωπος καταλαβαίνει ότι είναι άνθρωπος, επειδή υπάρχει συνάνθρωπος. Τώρα κοιτάξτε πώς μπλέκονται τα πράγματα.

Όταν ο άνθρωπος καταλαβαίνει ότι έχει σημασία ο άλλος, μετά αναρωτιέται πώς τον βλέπει ο άλλος και μετά καταλαβαίνει ότι ο άλλος τον βλέπει ότι είναι ο άλλος άλλος.

Άρα από το «εγώ», «εμείς», περνάμε στους «άλλους» και μετά καταλαβαίνουμε ότι είμαστε οι «άλλοι άλλοι».

Μετά όμως το αληθινό ερώτημα είναι το εξής: «Εγώ» ή «οι άλλοι»; Θα πείτε πώς αλλάζει αυτό. Το πράγμα είναι πολύ απλό, είναι ότι αν το «εγώ» καταλάβει ότι το πιο σημαντικό είναι οι «άλλοι», τότε είναι συνάνθρωπος.

Τώρα για να καταλάβετε λίγο πιο εύκολα, αν δεν είναι τόσο γνωστό σε σας, γιατί είναι πιο σημαντικοί «οι άλλοι» από το «εγώ»;

Ο λόγος είναι πολύ απλός, σκεφτείτε το σε επίπεδο Ανθρωπότητας. Άμα εξαφανιστεί το «εγώ», η Ανθρωπότητα θα ζει. Αν εξαφανιστούν «οι άλλοι», η Ανθρωπότητα θα πεθάνει.

nikos-lygeros


ΣΧΟΛΙΟ: Ο άνθρωπος, ο κάθε άνθρωπος, γεννιέται μέσα στό κατ' εικόνα καί στό καθ' ομοίωσιν. Είναι Ενα μέ τόν Δημιουργό καί τήν Δημιουργια. Καί ο ''άλλος'' στήν πρώτη του ευκαιρία τόν καταστρέφει. Τόν βγάζει από τήν θέση του, στήν ου-τοπία ότι είμαστε δύο. Στήν λογική τού ατόμου καί τού υποκειμένου. Ο άνθρωπος γεννιέται στήν καρδιά. Είναι τοποθετημένος στόν παράδεισο, στήν διαύγεια καί τό φώς. Ο Παράδεισος είναι η καρδιά. Καί ξαναπέφτει μέ τήν πρώτη ευκαιρία. Ας δούμε τήν λογική τής πτώσεως, τήν λογική τού εωσφόρου. Είναι μιά αποδοχή τής αντιφάσεως. Είναι μιά αντίφαση. Λέει: σάς απαγόρευσε νά φάτε από αυτόν τόν καρπό γιατί τότε θά γίνετε σάν θεοί!! Ηταν όμως ήδη σάν θεοί, αλλά πίστεψαν τόν Πονηρό. Καί έχασαν αμέσως τό κατ' εικόνα καί τό καθ' ομοίωσιν, τήν ψυχή ζωής καί πέθαναν. Ο ''άλλος'' λοιπόν μάς γεννάει σάν άτομα, σάν γιούς τού Εωσφόρου. Καί μάς καθοδηγεί νά γίνουμε υποκείμενα καί πρόσωπα δηλ. νά ζήσουμε ώς εξουσίαν έχοντες σέ εμάς καί στούς άλλους. Αυτή τήν εωσφορική διδασκαλία ανέπτυξε πλήρως στίς μέρες μας ο Γιανναράς, τήν κατασκεύασε εκκλησιολογία ο Ζηζιούλας καί τήν παπαγαλίζουν οι πάντες, όπως ο Λυγερός.  Σήμερα δέ εμφανίζονται καί πρωτογενείς όφεις, όπως οι παλαιοημερολογίτες καί ο Τρικαμηνάς.


Αμέθυστος

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γελοίε παράφρονα.

Ανώνυμος είπε...

Ενώ έχει σε πολλά δίκιο, το χάνει διότι δεν έχει διάκριση.

χαλαρωσε είπε...

Μερες που ειναι ας κοιταξουμε τον Χριστο καιας αφησουμε τον αλλον. Ολοι κοιτανε να δουν τον αλλο και δεν βλεπουν τιποτε. Σκοτος και υπαρξη γεμιζουν τον αντι-κοσμο τους. Τον αλλον θα τον δεις μονο αν δεις τον Χριστο αλλιως δεν προκειται να δεις τιποτε. Αρα μια χαρα τα λεει ο αμεθυστος. Εκει οπου γιεννιεται το εγω ειναι δυνατον να γενναται ο Χριστος? Ο Χριστος μας οδηγει στον αλλον και οχι ο αλλος στον Χριστο. Ρωτηστε και τους Αγιους. ΚΑΛΑ ΚΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.

amethystos είπε...

KAΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΑΔΕΛΦΕ, ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ.