Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

ΓΕΡΩΝ ΙΩΣΗΦ Ο ΗΣΥΧΑΣΤΗΣ: ΟΙ ΖΗΛΩΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΝΕΜΕΝΟΙ! ΘΑ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ!


alt
ΓΕΡΩΝ ΙΩΣΗΦ Ο ΗΣΥΧΑΣΤΗΣ:
ΟΙ ΖΗΛΩΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΝΕΜΕΝΟΙ!
ΘΑ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ! [1]
    Την εγκύκλιο[2] την διάβασα εγώ, διότι ο γέροντας ούτε να τη διαβάσει δεν δέχτηκε, και ας ήταν και ζηλωτής! Μεταξύ των άλλων έγραφε και τα ακόλουθα: «ότι τα υπό των Νεοημερολογιτών τελούμενα Μυστήρια, ως σχισματικών όντων τούτων, στερούνται της Αγιαστικής χάριτος.
Ωσαύτος ουδένα Νεοημερολογίτην δέον να δέχεσθε εις τους Κόλπους της καθ' ημάς Αγιωτάτης Εκκλησίας και κατά συνέπειαν να εξυπηρετείτε τούτον, άνευ προηγούμενης ομολογίας δι' ης να καταδικάζη ούτος την καινοτομίαν των Νεοημερολογιτών και να κηρύσση την Εκκλησίαν τούτων σχισματικήν. Προκειμένου δε περί βαπτισθέντων υπό των καινοτόμων να Μυρώνωνται δια Αγίου Μύρου ορθοδόξου προελεύσεως, το οποίον ευρίσκεται εν αφθονία παρ' ημίν ...;» 
. . . Όταν τα διάβασα αυτά με έπιασε ανατριχίλα. Θεώρησα αυτόν που έγραψε την εγκύκλιο ότι ήταν δήμιος. Οι παλαιοημερολογίτες απεκήρυξαν όχι έναν ή δύο επισκόπους, αλλά ολόκληρη την τοπική Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία ούτε προς στιγμήν δεν έπαυσεν να έχει κανονικές σχέσεις με όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Μόλις, λοιπόν, ανέγνωσα την εγκύκλιο, ήταν νύχτα και τελείωνε από την αγρυπνία του ο Γέροντας, πήγα και του είπα:
 
- Γέροντα, η εγκύκλιος γράφει αυτά κι αυτά.
- Τέρμα! Αποχωρούμε! Αυτοί έπεσαν έξω. Δεν μπορεί να είναι η αλήθεια του Θεού αυτή. Θα πρέπει να γυρίσουμε με τα μοναστήρια. Αλλά θα κάνουμε προσευχή πρώτα να δούμε τι ο Θεός θα μας πει. Παιδιά, προσευχή! Προσευχή πατέρες, να μας αποκαλύψει ο Θεός, να μην κάνουμε λάθος. Ότι μας αποκαλύψει ο Θεός θα αποδεχθούμε.
 
Ο Γέροντας δεν είχε πανεπιστημιακό πτυχίο διανοητικής θεολογίας. Ήταν όμως πραγματικά θεοδίδακτος και ως θεόπτης ήταν κάτοχος της πραγματικής θεολογίας. Ποτέ μου δεν τον θυμάμαι να ενήργησε χωρίς να έχει πληροφορία. Σ' αυτό το σημαντικώτατο ζήτημα μας έβαλε όλους μας και κάναμε τριήμερο νηστεία και προσευχή. Για τρεις μέρες δεν φάγαμε τίποτε, μόνο νεράκι ήπιαμε.
 
Την τρίτη μέρα κλείστηκε ο Γέροντας μέσα στην καλύβα του όλη τη νύκτα κάνοντας δακρύβρεχτη ικευτική προσευχή, κι εμείς απ' έξω τον περιμέναμε σαν τον Μωυσή να βγει και να μας πει τα αποτελέσματα της "συνόδου". Μετά την προσευχή φαίνεται θα είδε αποκαλυπτική οπτασία και βγαίνοντας μας λέει:
- Όσοι πιστοί! Πατέρες, τέρμα. Η πληροφορία είναι να προχωρήσουμε με τα μοναστήρια κι αυτή είναι η αλήθεια! Οι ζηλωταί είναι πλανεμένοι!  
Ήταν πράγματι μεγάλη και απότομη η στροφή του Γέροντος, διότι ήταν ζηλωτής και μάλιστα αυστηρός. Μέχρι τότε ήμασταν όλοι ζηλωτές: Ο Γέρο-Αρσένιος, ο πατήρ Ιωσήφ ο νεώτερος, εγώ, ο παπά-Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, ο Γέρο-Νικηφόρος και άλλοι... Μία τόσο, λοιπόν, απότομη μεταστροφή του Γέροντος Ιωσήφ στάθηκε «κεραυνός εν αιθρία». Αλλά επειδή ο Γέροντας ουδέποτε υπήρξε φανατικός και ουδέποτε ακολούθησε κάτι με εμπάθεια, κατάλαβε αμέσως πως εκείνο που μας έλεγε είναι η αλήθεια και η Ορθοδοξία.
 
- Γέροντα, τι είδες;
- Δεν θα σας το πω. Το θέμα τελείωσε. Θα προχωρήσουμε με τα μοναστήρια και θα μνημονεύσουμε τον Πατριάρχη. [σημ.εγκολπιον: το 1950 Πατριάρχης ήταν ο Αθηναγόρας]
Πετάγεται ο πατήρ Αθανάσιος.
-Εγώ δεν μνημονεύω τον Πατριάρχη. Είναι αιρετικός! Ο Γέρο-Αρσένιος, πήγε πίσω από τον γέροντα και του λέει:
- Γέροντα, πολλοί πλανήθηκαν ακόμα και μεγάλοι Άγιοι.
- Πάτερ Αρσένιε, αυτός ο δρόμος πάει προς τα εδώ και ο άλλος πάει προς τα εκεί, όποιον θέλεις διάλεξε ή θα πειθαρχήσεις ή θα πάρεις τον δρόμο σου. Εγώ θα ακολουθήσω τα μοναστήρια.
-Γέροντα εγώ δυσκολεύομαι.
-Πάτερ Αρσένιε ένα και ένα κάνουν δυο πάρε δρόμο και φύγε!
Αμέσως όλοι κοκαλώσαμε. Μόλις άκουσε έτσι ο π. Αρσένιος λέει στον γέροντα: Ευλόγησον! Ευλόγησον!

[ ...;]
Να παρεμβάλλω εδώ, πως σαν πέρασε κάμποσος καιρός, ο Γέροντας μας εκμυστηρεύτηκε το περιεχόμενο της οπτασίας, που τον πληροφόρησε για το θέμα του ημερολογίου:
Προσευχόμενος είδε μια φωτισμένη ωραία Εκκλησία, που είχε μια μικρή έξοδο, όπου απ' αυτήν έβγαιναν όλοι. Στην αυλή όμως μάλωναν και φώναζε ένας πιστός στον άλλον:
- Εγώ είμαι σωστός!
- Εγώ είμαι σωστότερος! φώναζε ο δεύτερος.
- Εμείς είμαστε η Εκκλησία! φώναζε ο τρίτος.
Και μας εξήγησε ο Γέροντας:
 - Αυτό φανερώνει ότι ναι μεν μάλωναν, αλλά ανήκαν στην Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Είχαν κοινό το δόγμα και κοινή την Χάρη, αλλά δεν είχαν ελεύθερο Πνεύμα και αγιασμό , οπότε μάλωναν.  Πως μπορώ να πω εγώ τώρα ότι η επίσημη Εκκλησία της Ελλάδος είναι κακόδοξη και ότι δεν έχει την Χάρη του Θεού; Να τη πω κακόδοξη για το ημερολόγιο και μόνον; Και να πω ότι ο Δεσπότης είναι κολασμένος; Είμαι με το παλιό, αλλά δεν φρονώ όπως φρονούν οι ζηλωτές.

Έκδοσις ιεράς μονής Αγίου Αντωνίου Αριζόνας USA 2008 (Γέροντος Εφραίμ Φιλοθεΐτου).
Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΜΟΥ ΙΩΣΗΦ Ο ΗΣΥΧΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΣΠΗΛΑΙΩΤΗΣ (1897-1959)
Ευχαριστώ τον Μάριο για την δακτυλογράφηση


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
[1] σημ.εγκόλπιου: Πατριάρχης το 1950 ήταν ο Αθηναγόρας
[2] σημ.εγκόλπιου: Εννοεί την εγκύκλιο των σχισματικών του 1950 η οποία είναι η εξής:

Αριθμ. Εγκ. 13                                        Εν Αθήναις τη 26/9 Μαΐου 1950
Προς τους ευλαβεστάτους Ιερείς της καθ' υμάς Αγιωτάτης Εκκλησίας των Γ.Ο.Χ. Ελλάδος
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Χάρις υμίν και Ειρήνη παρά Θεού παρ' Ημών δ' ευχή και Ευλογία.
Η Ιερά Σύνοδος της καθ' ημάς Αγιωτάτης Εκκλησίας λαβούσα υπ' όψιν πληροφορίας καθ' ας τινές των ευλαβεστάτων Ιερέων ημών αμελούσι την εκπλήρωσιν των καθηκόντων αυτών βάσει των Ιερών Κανόνων και της υφ' ημών δοθείσης ομολογίας κατά το Σωτήριον έτος 1935, προσαγόμεθα όπως υπομνήσωμεν πάσιν αυτοίς τα ακόλουθα.
Κατά το Σωτήριον έτος 1935 εκηρύξαμεν την Εκκλησίαν των Καινοτόμων Νεοημερολογιτών ΣχισματικήνΩεπαναλαμβάνομεν και αύθις την τοιαύτην διακήρυξιν και κατά συνέπειαν εντελλόμεθα την εφαρμογήν του Α' Κανόνος του Μεγάλου Βασιλείου δεδομένου ότι τα υπό των Νεοημερολογιτών τελούμενα Μυστήρια, ως σχισματικών όντων τούτων, στερούνται της Αγιαστικής χάριτος.
Ωσαύτος ουδένα Νεοημερολογίτην δέον να δέχεσθε εις τους Κόλπους της καθ' ημάς Αγιωτάτης Εκκλησίας και κατά συνέπειαν να εξυπηρετείτε τούτον, άνευ προηγούμενης ομολογίας δι' ης να καταδικάζη ούτος την καινοτομίαν των Νεοημρολογιτών και να κηρύσση την Εκκλησίαν τούτων σχισματικήν. Προκειμένου δε περί βαπτισθέντων υπό των καινοτόμων να Μυρώνωνται δια Αγίου Μύρου ορθοδόξου προελεύσεως, το οποίον ευρίσκεται εν αφθονία παρ' ημίν.
Επι ταύτη δε τη ευκαιρία απευθύνομεν προς πάντας τους Γνησίους Ορθοδόξους Χριστιανούς, ύστατην έκκλησιν καλούντες αυτούς Πατρικώς, όπως προσέλθωσιν εις Ένωσιν μεθ΄ημών, ην επιβάλλει το συμφέρον του Ιερού υπέρ της Πατρώας ευσέβειας ημών αγώνος και αποτελεί τον διακή πόθον πάντων ημών.
Προσκαλούντες σε υμάς, αίρωμεν τα εξ υπαιτιότητος ημών δημιουργηθέντα σκάνδαλα και προς τούτοανακαλούμεν και αποκηρύσσωμεν παν ό,τι από του έτους 1937 έως σήμερον εγράφη και ελέχθη υφ' ημών, δια κηρυγμάτων, διασαφήσεων, δημοσιευμάτων και εγκυκλίων, απάδον και αντιστρατευόμενον προς τας Αρχάς της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας του Χριστού και του υφ'ημών διεξαγωμένου Ιερού Αγώνος υπέρ της Ορθοδοξίας ούτινος το κήρυγμα περιλαμβάνεται εν τη εκδοθείση εγκυκλίω υπό της Ιεράς Συνόδου κατά το έτος 1935 άνευ ουδεμίας προσθήκης και αφαιρέσεως και αυτόν ακόμη τον επιστημονικόν όρον «Δυνάμει και Ενεργεία».
Ταύτα πάντα δηλούμεν δι' υστάτην φοράν, χάριν των σκανδαλισθέντων Χριστιανών ων επιθυμούμεν την ψυχικήν σωτηρίαν και επ' ευκαιρία διακηρύσσομεν ότι πάντες ημείς δέον να φυλάσσωμεν την υφ΄ημών δοθείσαν ομολογίαν εν έτει 1935 ακεραίαν μέχρι τέλους της ζωής ημών επικαλούμενοι το έλεος του Θεού πάσαν παρέκκλισιν
Στώμεν όθεν καλώς.
Μετ' ευχών Διαπύρων 
Η Ιερά Σύνοδος
Ο Πρόεδρος
+Ο πρώην Φλωρίνης ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
Τα μέλη 
+Ο Κυκλάδων ΓΕΡΜΑΝΟΣ
+Ο Χριστιανουπόλεως ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
+Ο Διαυλείας ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ
 Πηγή εγκυκλίου:   http://www.ekklisiastikos.com/2009/07/1950.html

ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΝ ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ   www.egolpion.com
15  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2011


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Σημαντικοτατη!
Υπαρχουν ομως και τα ορια,αλλοιως γιατι η εκκλησια μας δειχνει με την διαχρονικη της εμπειρια οικουμενικες και τοπικες συνοδους;
Και την αγαπην φυλαττεσθαι και την αληθειαν εκδικεισθαι.
Οι διαμαχες και οι εριδες που γινονται δεν ειναι μονον για την νικη του αντιπαλου,αλλα να μη βλασφημειται τον Ονομα του Τριαδικου θεου!
Δεν ειναι μονον οτι θιγεται το σωτηριολογικο εργο,αλλα και το εργο της θεωσεως! Δεν ειναι μονον να αποκαλυφθη η αληθεια ,αλλα να γνωριζει ο πιστος πως κινδυνευει και η πιστις εξ αιτιας της διεστραμμενης κακοδοξιας! Δεν ειναι μονον ενκαιρω αιρεσεων να φανουν οι δοκιμοι,αλλα να λαλησουν και οι αδοκιμοι ωστε και αυτοι με την μικρη ομολογια τους να ενδειαφερθουν περισσοτερο για τα της πιστεως,να νιωσουν τι εστι Ορθοδοξια και ναγινουν πιο θερμοτεροι!Δεν ειναι μονον οι κεκαθαρμενοι να ομιλουν και αυτοι που γνωριζουν τα θεια περισσοτερο,αλλα και αυτοι που βρισκονται σε διαδικασια καθαρσεως,μα και οι αλλοι που με μια λεξη ενισχυουν και ολοι μαζι,ολο το μικρο ποιμνιο μεγαλωνει! Δεν ειναι μονον να πληξει κανεις το δαιμονιο της πλανης,αλλα να δωσει την ευκαιρια σε καποιους που πλανηθηκαν να επιστρεψουν!Δεν ειναι μονον να σκαψει κανεις και να βγαλει την αληθεια μπροστα μετα διδαχης και μακροθυμιας προς τα πλανεμενα μελη,αλλα και να δωσει την ευκαιρια σε αυτα το σωμα της εκκλησιας να γινουν χρησιμα στην εκκλησια με την επιστροφη και την μεταστροφη και να ζησουν και αυτα τον παλμο της Ομολογιας !
Δεν ειναι μονον να αποστραφουν ολοι τους του διαβολου λογους ,αλλα και να θαυμασει κανεις το αγαθον της χαριτος!
Και ισως τελικως διοτι θα υπαρχουν και αλλοι λογοι τους οποιους δεν βλεπω ,
Οτι διδεται η ευκαιρια με τα ιδια οπλα να πολεμησει κανεις τον διαβολο του ψευδους.
Με την πιστη που στηριζει την αληθεια και εχει σαν βαση την αγαπη,αγαπη ανυποκριτως και οχι μονον με την γλωσσα αλλα με εργον και αληθεια.Αυτο κανουμε και τωρα.
Κατα την πτωχην μου γνωμη,θα χρειαστει και μια περιοδος να ηρεμισουν τα πνευματα,διοτι γινονται διεργασιες μεσα στις καρδιες καποιων.θυμηθηκα τον αγιο Γρηγοριο τον Παλαμα συνιστουσε στον Ακινδυνο να αναγιγνωσκει με ε π ι μ ε λ ε ι α την απαντηση προς τον Βαρλααμ,πολλακις εως οτου τα προς σωτηριαν δογματα αποτεθουν εις το ταμειον της ψυχης του και να σπευσει να καθαρισει τον εαυτον του με υγιαινοντας λογους και προσευχας με μετανοια και τα αγια Μυστηρια ωστε να αποπλυνει την ψυχην του.Του υπενθυμησε βεβαιως ,πως δεν ηταν διατεθημενος να αποσιωπησει την αληθεια ,αφου την ανθρωπινη φ ι λ ι α ,που θυσιαζει την αληθεια του Θεου,αυτος θεωρουσε π τ ω σ η,γι αυτο αντιπιπτει τω πνευματι τω αγιω!
Εαν υπηρχε η σιωπη ,πως θα γινονταν ολα αυτα τα ωραια ;;;;;;;!!!!
Να πως δινει ευκαιριες ο αγιος Θεος σε ολους να ανεβουν σκαλοπατια με τη βοηθεια του!
Τι πιο ομορφο απο αυτο;
Μπραβο στον αρθρογραφο που μας το προσεφερε! πηνελοπη

Ανώνυμος είπε...

Πλανήθηκαν ακόμα και μεγάλοι άγιοι (!)

amethystos είπε...

Σάς ακούμε.

Ανώνυμος είπε...

Χωρις θυσια και καιομενη καρδια τιποτε δεν μπορει να επιτευχθει...Αγ.Φιλοθεη.