Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2017

Αγιοποιήσεις -- Του Αθανασίου Σακαρέλλου, θεολόγου

                          Η ΣΚΥΛΛΑ

Image result for Η σκύλλα καί χαρυβδη


Kosmas:
Αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι ο αδελφός 
Misha αποφεύγει τους κανόνες δεοντολογίας για τη συνέχιση αυτής της καλοπροαίρετης και εποικοδομητικής συζήτησης. Έτσι:

ΠΡΩΤΟΝ, ενώ θα έπρεπε να εξαντλούμε κάθε φορά τα επί μέρους ζητήματα, που μπαίνουν προς συζήτηση, ο καλός αδελφός δεν συζητά και δεν απαντά στα θέματα αυτά, όπως οφείλει.Επειδή δεν τον εξυπηρετεί το ξεκαθάρισμα των ζητημάτων αυτών, προσπαθεί κάθε φορά να μετατοπίσει τη συζήτηση σ’ άλλες κατευθύνσεις. Συγκεκριμένα, από δικής μου πλευράς, που έθεσα προς συζήτηση το θέμα της «αγιοποιήσεως των νέων αγίων», εξέθεσα τις θεολογικές προϋποθέσεις των «αγιοποιήσεων», που είναι η ύπαρξη «θείων σημείων» και η διακρίβωση της Ορθοδοξίας των προσώπων αυτών. Το τελευταίο εξακριβώνεται από την έρευνα όχι μόνο τα πρόσωπα αυτά να μη διδάσκουν κακόδοξες διδασκαλίες, αλλά και με το να μή έχουν «κοινωνία» με αιρετικούς επισκόπους, ή άλλους επισκόπους που έχουν «κοινωνία» με αιρετικούς επισκόπους.

Εζήτησα, λοιπόν, απ’ τον αδελφό 
Misha να απαντήσει εάν ο Πατριάρχης Αθηναγόρας με τον οποίο είχαν «κοινωνία» τα «αγιοποιηθέντα» πρόσωπα, είναι Ορθόδοξος, ή αιρετικός. Εύλογο το ερώτημά μου αυτό και αναγκαία η απάντησή του σ’ αυτό, για την πρόοδο της συζήτησης.

Ο αγαπητός 
Misha δεν απάντησε μέχρι σήμερα. Τον ερώτησα επίσης εάν ο Αθηναγόρας έχει άρει από το 1965 το «σχίσμα των Εκκλησιών», δηλ. εάν έγινε η «Ένωση των Εκκλησιών». Ούτε και σ’ αυτό το ερώτημα απάντησε. Αλλά, και σ’ άλλα ερωτήματα, στα οποία ήταν απαραίτητη για την πρόοδο της συζήτησης, απάντηση δεν υπήρξε εκ μέρους του καμία. Έτσι, όμως, δεν διεξάγονται εποικοδομητικές συζητήσεις. Πιό κάτω θα παραθέσω και πάλι ωρισμένα ερωτήματα, στα οποία αυτή τη φορά θα επιμείνω να έχω απαντήσεις, για να προχωρήσει η συζήτηση για το τεθέν αρχικό θέμα των «αγιοποιήσεων». 

orthodox-voice.

ΣΧΟΛΙΟ:  Ο Σάκ ο πολλά βαρύς νά πούμε, ο οποίος στηριζόμενος στήν αοριστία τών όρων πού χρησιμοποιεί μάς σερβίρει κάθε τόσο αέρα κοπανιστό γιά κέρασμα, χειρότερα καί από τούς αποτειχισμένος τά ξαδέλφια του. Ας μάς πείσει ότι τό εορτολόγιο είναι θέμα δογματικό. Τί εννοεί ακριβώς μέ τόν όρο κοινωνία πού προκαλεί μαγάρισμα τελικώς σ' αυτόν πού τόν χρησιμοποιεί. Καί τί εννοεί σάν αίρεση η εκκλησία καί όχι οι παλαιοημερολογίτες πού έχουν πέσει ήδη θύματα τής σκοτεινής τους άγνοιας καί αυτή τήν στιγμή είναι η πιό περιθωριακή ομάδα τής κοινωνίας.

Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...