Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΑΓΙΟ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΙΚΟΝΙΟΥ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ



ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  ΜΕ  ΑΓΙΟ  ΑΜΦΙΛΟΧΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΙΚΟΝΙΟΥ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

      Πνευματικό ανάστημα του Μ. Βασιλείου, Πατέρας της Εκκλησίαςαπό την Καισάρεια της Καππαδοκίας-340. Σπούδασε νομικά στη Σχολή του ξακουστού ειδωλολάτρη ρήτορα Λιβάνιου, και άσκησε το λειτούργημα του συνηγόρου χρόνια επτά. Μετά αποσύρθηκε σε ερημική περιοχή, και ασκήτεψε τρία χρόνια. Γύρισε στην Καισάρεια, έκανε «μεταπτυχιακό»στην ασκητική της κοινωνικής διακονίας, πλάι στο δημιουργό και πρωτοστάτη της «Τράπεζας της Αγάπης»της περίφημης«Βασιλειάδας», των ανήμπορων και των φτωχών! Όπου, ο Άγιος Καισαρείας της Καππαδοκίας εκτιμώντας τη μόρφωση και την αφοσίωσή του στη διακονία της Αγάπης τον χειροτόνησε Επίσκοπο Ικονίου, θέση από την οποία στάθηκε στο πλευρό του ως δυνατός συμμαχητής στον αγώνα εναντίον των Αρειανών και των Πνευματομάχων.
     «Πάσα ημέρα γράμματα έχουσα της θεοσεβείας σου, εορτή ημίν εστί και εορτών η μεγίστη», γράφει με θερμή αγάπη ο Μ. Βασίλειος σε επιστολή του προς αυτόν. «Μεγάλο και άμεμπτο αρχιερέα, άγγελο της αλήθειας, καμάρι δικό μου», λέει γι αυτόν ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, «πανε΄ύφημο  τον ονομάζει ο Άγιος Θεοδώρητος ο Κύρου,. Τέλος, ο Μ. Θεοδόσιος σε σχετικό διάταγμα τον εντάσσει στους επισκόπους που αποτελούν «μέτρο και υπογραμμό της ορθής πίστης στην Ασία» !
      Από τα όχι λίγα γραπτά του σώζονται μόνο 333 ιαμβικοί στίχοι, και, επτά ομιλίες εορταστικές, ανάμεσά τους και αυτή: «Εις τα γενέθλια του Μεγάλου Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού», που ακολουθεί αποδοσμένη σε λόγο νεοελληνικό. Και, στην οποία προσέχουμε πολύ τη λιτή και καθαρή αναφορά στη θεϊκή, και, την ανθρώπινη φύση και υπόσταση του Χριστού ! Ιδιαίτερα στη δεύτερη, που οι τρυφερές ανθρώπινες στιγμές με την Παναγία Μητέρα του νηπίου Ιησού και η φυσική εξάρτηση ζωής από Αυτήν, αναδείχνουν αυταπόδεικτα ότι είναι πραγματική. Για τις μέρες όμως θα έλεγα με νόημα και νεύμα προς κατευθύνσεις πολλές ότιπροσέχουμε πιο πολύ, τη θετική, συγκεκριμένη και ρητή επισήμανση του καίριου χρέους χριστιανικού υποδείγματος ζωής, όσων ανταποκρίθηκαν στην τιμητική άνωθεν κλήση να γίνουν παιδιά του Θεού και αδέλφια του Ιησού Χριστού !
*******
       «Στιγμές σε παράδεισο πνευματικό, θείο και λαμπρό, είναι η ευχαριστιακή σύναξη της Αγίας Εκκλησίας μας στις γιορτές ! Ιδιαίτερα στη σημερινή των αγίων γενεθλίων του Χριστού, του αληθινού ημών Θεού, η οποία αποτελεί την ακλόνητη βάση της πίστης μας, το στέρεο θεμέλιο αυτής, τη σωτήρια αρχή και θεσπέσια κορυφή !
     Είναι γιορτή και μέρα φωτεινή, για τα νοητά και άρρητα που αποκαλύπτει μυστικά ! Και αναρωτιέται κανείς, πώς θα μπορούσε πιο καλά να τιμηθεί, πώς ως πρέπει αυτό το μυστικό πανηγύρι να μακαριστεί, πώς ο αθάνατος πλούτος του πνεύματος που κομίζει πληρέστερα να εξιχνιαστεί ! Με ποια μεγαλόφωνα ρήματα ,αποκαλυπτικά του υψηλού της νοήματος να υμνηθεί, ώστε το θριαμβικό μυστήριο της αφθαρσίας του ανθρώπου που κατ’ αυτήν συντελείται να αναδειχτεί !! 
     Είναι γιορτή και μέρα φωτεινή, που της πρέπουν ύμνοι θεσπέσιοι ! Μέρα που … γεννήθηκε και ήρθε ανάμεσά μας ο δυνατός Θεός, ο ήλιος της δικαιοσύνης που φώτισε τα μέσα μας σκότη, ο θησαυρός των θείων αρετών, το παραδείσιο δέντρο της αιώνιας ζωής …. Μέρα που ο Κύριος του ουρανού και της γης γεννήθηκε από την Παρθένο Μητέρα, να φέρει την αφθαρσία στον κόσμο της φθοράς και του θανάτου. Μέγα θαύμα, άρρητα εκπληκτικό ! Ως βρέφος ανακλίνεται σε φάτνη, Αυτός που δεν χωρεί ο απέραντος ουρανός ! Βρίσκει τρυφερότητα σε αγκάλες μητρικές, Αυτός που δημιούργησε με ένα λόγο τα πάντα από το μηδέν ! Θηλάζει από αμόλυντους παρθενικούς μαστούς, Αυτός που έδωσε ζωή και υπόστασηκαι σε αυτές τις υπερκόσμιες δυνάμεις του ουρανού…
     Είναι νέα και παράδοξη μυσταγωγία, η παντοδύναμη πηγή αφθαρσίας, η αγάπη του Θεού, η θεία ευδοκία ! Στρατήγημα πάνσοφο και φοβερό, στον πόλεμο ενάντια στο  δαιμονικό κακό ! Μια κόρη απλή ελευθερώνει τον κόσμο, που παρέσυρε στη δουλεία της αμαρτίας, μια άλλη σε παλιά εποχή ! Από τόκο παρθενικό πέφτουν και τ,αρταρώνονται απειράριθμα άθλια αόρατα τάγματα δαιμονικά ! Σήμερα ο Κύριος, ο Δεσπότης των όλων παίρνει δούλου μορφή, για να γίνουμε πάλι από δούλοι της αμαρτίας, θεόμορφοι οι άνθρωποι !
     Μέρα που η Βηθλεέμ αναδείχνεται πόλη αγία, επίκεντρο της ανθρώπινης σωτηρίας ! Η φάτνη κοινωνός της τιμής των Χερουβείμ ! Θρόνος ωσάν των Σεραφείμ ! Όπου αναπαύεται αιώνια θεϊκά, Αυτός που ανακλίνεται τώρα σωματικά. Η Παρθένος Μαρία ευλογήθηκε να κάνει δικό της πρωτότοκο υιό, των όλων το Δημιουργό, και, να αναδεχτεί η πιο ευτυχισμένη γυναίκα της γης ! Η ανθρώπινη φύση της που έδωσε μορφή και υπόσταση και σωματική στον Υιό και Λόγο του Θεού, φάνηκε ανώτερη από των νοερών αγγελικών δυνάμεων, καθώς δεν προτίμησε να λάβει ο Χριστός αρχαγγέλου μορφή, ούτε αρχών, δυνάμεων ή εξουσιών, που είναι εικόνες του Θεού άτρωτες στο κακό, και σταθερές μια για πάντα στο καλό. Έλαβε πραγματική ανθρώπινη φύση και υπόσταση, γιατί αυτήν είχε χαλάσει η αμαρτία, και όμοια με των αλόγων ζώων και των κτηνών είχε καταντήσει ! Οι υγιείς δεν έχουν χρεία ιατρού, γι αυτό, την από αιώνων χτυπημένη ανθρώπινη φύση από την αρρώστια της αμαρτίας, ήρθε και θεράπευσε ολότελα Αυτός ο θείος ιατρός ! Και της χάρισε την ευτυχία μιας άλλης ανώτερης υγείας, αυτής της αιώνιας σωτηρίας…
******   ***   ******
       Από τα ανωτέρω συνάγεται, αδελφοί, ότι είμαστε κλητοί σε μια κλήση υπέροχη, όντως ουράνια κλήση. Ο Θεός μας καλεί και μας κάνει δικά του παιδιά και του Χριστού αδέλφια ! Οφείλουμε, λοιπόν, να τον ευχαριστήσουμε, αγωνιζόμενοι να ανταποκριθούμε επάξια σ’ αυτή την υψηλή κλήση. Υπακούοντας θεληματικά και από αγάπη σ’ Αυτόν, επιδιδόμενοι ανά πάσα στιγμή στο άθλημα κατάκτησης της αρετής. Μεριμνώντας να μας κοσμεί καθαρότητα και αγνότητα πνευματική και σωματική. Επιδιώκοντας την ολιγάρκεια, αν μη την αποξένωση από γήινα πράγματα και κτήματα. Ακούοντας το λόγο του Θεού, μετέχοντας στη λατρεία της Εκκλησίας, ψάλλοντας ύμνους ιερούς στη Λειτουργία. Κρατώντας αποστάσεις από αυτά που θέλει ή επιβάλλει η εποχή μας, βάζοντας στο πλάι όσο γίνεται πιο πολύ, επιθυμίες που τελειώνουν, που πεθαίνουν σ’ αυτήν τη γη. Νικώντας το κακό με το καλό, όχι ανταποδίδοντας όποιο τυχόν μας κάνουν κακό ! Σκεπτόμενοι και φερόμενοι σαν να ζούμε, όχι εδώ τη γη, αλλά σαν ήδη στον ουρανό, με τους αγγέλους να συναναστρεφόμαστε, και μαζί τους στο θρόνο του θείου βασιλιά να διακονούμε. ! 
      Αυτά υπαγορεύουν οι ιερές των Αποστόλων διδαχές, σε αυτά έκανε μαζί μας ο Χριστός ιερή κι αιώνια συμφωνία. Οφείλουμε να ασκούμε υποδειγματική για τους άλλους ζωή ! Τέτοια που να κάνει να ντρέπονται οι Ιουδαίοι, βλέποντας με τι κάλλος και φως πνευματικό καταυγάζει τον κόσμο ο νέος εκλεκτός του Θεού λαός ! Και γι αυτό ακριβώς ο Θεός μας έβαλε μέσα και ανάμεσα σε ειδωλολάτρες να ζούμε, γι αυτούς το φως και τη σωτήρια σπορά να αποτελούμε ! Και από αυτά κι αυτά, τη ζωντανή πρόσκληση επιστροφής στο Θεό, όσων μας συναντούν ή συμβαίνει κοντά μας να ζουν  ! Γι αυτό οφείλουμε να προσέχουμε πολύ, μη και γίνουμε αιτία ή αφορμή κάποιος εθνικός-ειδωλολάτρης σκανδαλιστεί, και εξ αυτού μακριά από ή ενάντια στο Θεό κινηθεί.
     Οφείλουμε να τιμούμε με τον τρόπο της ζωής μας και να δοξάζουμε Εκείνον που μας κάλεσε στην αληθινή ζωή, μας αγίασε και μας άνοιξε το δρόμο της σωτηρίας. Έτσι μόνο μπορεί ο βίαιος και ο θρασύς, μπρος στη δική μας μετριοπάθεια και επιείκεια να προβληματιστεί, αν μη με σεβασμό να σταθεί ! Όποιος μας υβρίζει και μας κακολογεί, να ντρέπεται, που θ’ ακούει να τον ευλογούμε εμείς. Όποιος θέλοντας ν’ αρπάξει τα αγαθά μας, και δικαστικά μας εγκαλεί, να εκπλήσσεται από τη δική μας αταραξία, αντιλαμβανόμενος ότι δε ζούμε κολλημένοι στα επίγεια αγαθά, ότι είμαστε προσηλωμένοι στα ουράνια πρωταρχικά ! Όποιος μας προσεγγίζει τάχα μου φιλικά, έντεχνα να μας υποκινήσει σε άνομες αισθησιακές απολαύσεις και ηδονές, να μας βρει στέρεους κι αμετακίνητους σε σώφρονα βίο και σεμνό, αδελέαστους από παραπλήσιες έλξεις και γοητείες, Για να ιδεί και να καταλάβει καλά, πόση δύναμη έρχεται στην απονέκρωση των άνομων σαρκικών επιθυμιών από την κοινωνία τους Αγίου Πνεύματος. Κι ο εύκολος στην καταπάτηση του όρκου, να μας βρει αρνητές, ακόμα και αυτής της απλής επίκλησης του ονόματος του Θεού για πράγματα γήινα και ευτελή !
     Έτσι μόνο, θα αποτελέσουμε παράδειγμα φωτεινό σε όσους ζουν ή έχουν κάποια σχέση με μας. Μόνο αν έτσι ως οφείλουμε πολιτευτούμε, θα γίνουμε η αγία ζύμη, που θα ζυμώσει σιγά-σιγά τον κόσμο στη σωτηρίαΈτσι, μόνον έτσι θα βρεθεί για τον Κύριο καρπός πολύς, και όπως λέει ο Χριστός θα δοξαστεί μ’ εμάς ο Θεός. «Με αυτό τον τρόπο φανερώνεται η δόξα του Πατέρα μου: Όταν εσείς δώσετε άφθονο καρπό και αποδειχτείτε έτσι μαθητές μου»-Ιωαν.15,8. Κι όταν ο Κύριος δοξαστεί από μας, θα δοξάσει κι Αυτός στην αιώνια δόξα του εμάς, στο Όνομα της Τριαδικής Αγάπης στην οποία ανήκει η δόξα και η τιμή στους αιώνες των αιώνων.  Αμήν !  


                                                     Καλά  Χριστούγεννα 


ΣΧΟΛΙΟ:  Mπορούμε εύκολα νά διακρίνουμε τήν μεγάλη διαφορά τών όρων τού χριστιανικού βίου βασιζόμενοι στίς δύο αναρτήσεις μόνον. Τού Παίσιου καί τού Κοτταδάκη. Ο ένας μιλά γιά συμπεριφορά ο άλλος γιά μεταμόρφωση. Ο ένας γιά φιλοσοφικό ενάρετο βίο, ο Αγιος γιά τήν οδό τής Βασιλείας. Η μείωση είναι φανερή. Καί είναι τραγικότερη στίς ιδεολογίες τών οργανώσεων πού μιμήθηκαν τήν ευκολία τους.

Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: