Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Η μετάνοια είναι το πλοίο - Αββάς Ισαάκ ο Σύρος

Η μετάνοια είναι το πλοίο.
Ο θείος φόβος οι κωπηλάτες.
Και η αγάπη το Θεϊκό λιμάνι.

Αββάς Ισαάκ ο Σύρος

Πηγή :Αναστάσιος

Σχόλιο: Δυστυχώς για εμάς τους σημερινούς Χριστιανούς δέν γίνεται κατανοητός ο λόγος των Πατέρων. Γι'αυτό π.χ. δέν κατανοούμε τί σημαίνει μετάνοια και γι'αυτό δέν μπορούμε να αποκτήσουμε την εμπειρία της μετανοίας. Το θεμέλιο της σωτηρίας μας. Η πτώση μας συνίσταται στην ταύτισή μας με την αρχή της ηδονής. Της ευχαριστήσεως. Της απολαύσεως. Μετάνοια είναι η στροφή του νού πρός τον δρόμο των αρετών, στην αποδοχή του πόνου που περιέχεται στον αγώνα για την απόκτηση των αρετών π.χ. Η ωριμότης απαιτεί υπομονή, επιμονή, αναμονή, δηλαδή υπακοή στους κανόνες της φύσεως. Δηλαδή μεταμόρφωση του χρόνου σε καιρό. Σήμερα ακόμη και η εξομολόγηση μας δίνει ικανοποίηση, χαρά, μας δίνει το δικαίωμα να συναντήσουμε τον Κύριο, εφόσον κάναμε το καθήκον μας, πληρώσαμε τον τύπο της πίστεως. Στα οράματα της Περπέτουας φαίνεται καθαρά η καθοδήγηση της απο τον Κύριο στον δρόμο του μαρτυρίου, τον οποίο ακολούθησε απο τη στιγμή που δέχτηκε τον πόνο του σώματος.
Σήμερα ο Κύριος μέσω του Αγίου Σιλουανού μας προειδοποίησε για την ψεύτικη πίστη μας. Επέτρεψε στους δαίμονες να φανερώσουν στον Άγιο την ψεύτικη πίστη του, η οποία στηριζόταν, όπως μας αποκάλυψε ο ίδιος, στην απόλαυση τού μοναστικού τυπικού, με τις καταπληκτικές και κατανυκτικές ψαλμωδίες και την πνευματική ησυχία και ανευθυνότητα που προσφέρει. Διότι σήμερα λείπουν οι δάσκαλοι της Χριστιανικής ζωής, οι πνευματικοί, η υπακοή που οδηγεί στην μετάνοια, και στην θέληση.
Την αποκοπή ακριβώς του ιδίου θελήματος, που δέν επιτυγχάνει με κανενός είδους τιμωρία, την οποία ο Κύριος ονόμασε Κόλαση. Μείνε στην κόλαση και μήν απελπίζεσαι.
Γι'αυτό και σήμερα κυριάρχησε με ευκολία η εκκοσμίκευση. Γι'αυτό και σήμερα γίνεται αποδεκτή με ευκολία η αίρεση του Ζηζιούλα η οποία μεταμορφώνει το μυστήριο της μετανοίας, της θυσίας του Κυρίου, της αφέσεως των αμαρτιών, σε ευχαριστία και μόνον, χαρίζοντας μας και το happy end των εσχάτων.

Αμέθυστος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό