Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Πολυτελείς ενθρονίσεις σε πόλεις τις οποίες μαστιγώνει η ανεργία!


Του Μάνου Χατζηγιάννη
Με την χθεσινή ενθρόνιση του Μητροπολίτη Φωκίδος έκλεισε το τετραήμερο των πανηγυρικών εκδηλώσεων σε Καρδίτσα, Ιωάννινα, Ελασσόνα και Άμφισσα για την ενθρόνιση των νέων Μητροπολιτών. Το θλιβερό συμπέρασμα όμως είναι πως σε εποχές ισχνών αγελάδων για τον τόπο σπαταλήθηκαν πάλι ένα σωρό χρήματα για "άρτον και θεάματα"....
Γιατί ακριβώς αυτό συνέβη...Σαν άλλες ρωμαΪκές αρένες οι 4 πόλεις στοίβαξαν τον κόσμο στις άκρες για να περάσει η κουστωδία που προσέφερε το θέαμα. 
Τα ποσά που ακούστηκαν σε κάποιες από αυτές τις εκδηλώσεις είναι άκρως προκλητικά ιδίως αν αναλογιστεί κανείς την ανεργία σε αυτές τις πόλεις. 
Το "Αγιορείτικο βήμα" θυμίζει πως: 
-Στην πρωτεύουσα της Ηπείρου άνω του 70% των νέων ανθρώπων δεν έχει δουλειά
-Στο 40% κυμαίνεται το ποσοστό ανεργίας στον νομό Καρδίτσας
-2000 είναι οι καταγεγραμμένοι άνεργοι στον Δήμο Ελασσόνας 
- Στο 30% η ανεργία στη Φωκίδα
Και δυστυχώς το χειρότερο είναι πως αυτές οι δαπανηρές ενθρονίσεις έχουν γίνει...μόδα! Πριν από μερικούς μήνες τα ίδια και χειρότερα συνέβησαν στην ενθρόνιση στην Κατερίνη του Μητροπολίτη Κίτρους Γεώργιου. Τότε γράφτηκαν πολλά όπως περί 20.000 ευρώ μόνο για την υποδοχή, τραπεζώματα, ξενοδοχεία για 500 άτομα κλπ. Κι αυτά σε έναν νομό που η ανεργία ξεπερνά το 38%!
Είναι λοιπόν τραγελαφικό να μετατρέπεται κάθε τρεις και λίγο μια τελετή ενθρόνισης σε...εμποροπανήγυρη με γηπεδικού επιπέδου εκδηλώσεις και άσκοπες δαπάνες και κατά συνέπεια η διοικούσα Εκκλησία πρέπει να λάβει τα μέτρα της αν θέλει να διατηρήσει την έξωθεν καλή μαρτυρία που με κόπο έχει οικοδομήσει με το κοινωνικό της έργο.

Αντιγραφή από το "Αγιορείτικο βήμα"
 

3 σχόλια:

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΜΑΧΗΤΗΣ είπε...

ΟΙ ΝΕΟ- ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΔΙΚΟΙ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.  ΔΥΟ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ : 
Ο 56 ΚΑΝΩΝ ΤΗΣ ΣΤ' ΟΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΑΙ Ο 19 ΚΑΝΩΝ ΤΗΣ ΕΝ ΓΑΓΓΡΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ.

amethystos είπε...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΙΛΕ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ. ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΜΟΝΟΝ Ο ΠΑΠΑΣ.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΕΝ ΛΟΓΩι,ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΤΙ 'ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΜΗ ΝΑ ΕΙΠΩΘΗι ΕΙΣ ΤΟ,ΕΠΙ ΤΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΝ,ΑΔΕΛΦΕ;