Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εις τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου - Λητής



Με περισσή ευλάβεια και με την πρέπουσα τιμή εορτάστικε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης την Ιερά Μνήμη των Δύο Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας, Αγίων Αθανασίου του Μεγάλου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας.

Στην σύντομη προσλαλιά του προς το παριστάμενο πολυπληθές εκκλησίασμα, το οποίο ετίμησε και αυτό με τον δικό του τρόπο τον προστάτη και έφορο της περιοχής της Λητής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης απεύθυνε λόγους επικαίρους υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων, ότι είναι πολλή σημαντικό να τιμούμε αυτούς που τιμούν τα Σύμβολα και τις Παραδόσεις μας, καθώς επίσης είναι και καθήκον μας να στηλιτεύουμε εκείνους που είναι βλάσφημοι της Πίστεως και των Ιερών Προσώπων και Θεσμών, εν’ ονόματι της δήθεν ανυπάρκτου ευλαβείας και ευσεβείας που τους κυριεύει, όπως είναι πολλοί που εμφανίζονται τον τελευταίο καιρό ως δήθεν ομολογητές της Πίστεως μας, αλλά δυστυχώς είναι μόνο ομολογητές της πλάνης τους. 


Ομολογητής αληθινός είναι ο Μέγας Αθανάσιος και δεν μπορεί κανείς να έρθει και να σταθεί δίπλα στην Μεγάλη Αυτή Μορφή, που αποτελεί ένα Πνευματικό Κάτοπτρο, που ορθοτόμησε τον Λόγο της Αληθείας και υπηρέτησε την Εκκλησία με θυσιαστικό φρόνημα, και παρότι τους διωγμούς που υπέστη εδογμάτισε και εθεολόγησε την μόνη Αλήθεια, εν αντιθέση με κάποιους που θεολογούν μέσα από το θολό τους το μυαλό και μέσα από την πλάνη τους, υβρίζοντας και κατακρίνοντας συνεχώς Ιερές Συνόδους, Ιεράρχες, Κληρικούς αλλά και λαϊκούς. 

Ποιος όμως τους κατέστησε όλους αυτούς κριτές; Ο Κύριος μας λέει «Μὴ κρίνετε, ἵνα μὴ κριθῆτε», και αυτοί κατακρίνουν τους πάντες, με την δικαιολογία ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος ανεγνώρισε ως Εκκλησίες τους αιρετικούς. Αυτό αποτελεί την μεγαλύτερη ψευδή πλάνη και διαστροφή της αλήθειας που διακηρύσσουν οι κύριοι αυτοί. Ουδεμία εκκλησιαστικότητα δεν αναγνωρίσθει προς τους αιρετικούς, είτε αυτοί λέγονται παπικοί, είτε προτεστάντες, απεναντίας κατεδικάσθη η Ουνία. 

Ιστορικά και μόνο αν το δούμε πως μπορούμε αλλιώς να τους αποκαλέσουμε αφού αυτό είναι το όνομα τους. Στην Παραβολή του Ασώτου Υιού, ο υιός όταν απομακρύνθηκε εκ της πατρώας οικίας απώλεσε την ιδιότητα του ως Υιός; Ο Μέγας Βασίλειος στην Θεία Λειτουργία του, έχει μία σημείωση και αναφορά ευχόμενος υπέρ επιστροφής των πεπλανημένων.

Η Εκκλησία είναι η Φιλόστοργος Μητέρα και αναμένει την επιστροφή, και των πεπλανημένων, και των πεπτωκότων και των αμαρτωλών. Η Εκκλησία είναι Ιατρείο και η αγκαλιά της Αγάπης του Θεού για όλους τους ανθρώπους, είτε αυτοί πιστεύουν είτε αυτοί δεν πιστεύουν, είτε είναι αλλόθρησκοι είτε είναι αλλογενής, είτε είναι αιρετικοί. Η Εκκλησία καλεί τους πάντες σε Μετάνοια χαρίζοντας στο παρόν την Επίγνωση της Αλήθειας και εν τω μέλλον την ζωή την αιώνιον.

Αυτή είναι η ακριβής αλήθεια περί των πραγμάτων που αφορούν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο που συνεκλήθη τον Ιούνιο εις την νήσον Κρήτην. Όλα τα άλλα εκφράζουν πολιτικές σκοπιμότητες και όταν μπαίνουν αυτές οι σκοπιμότητες μέσα στα πνευματικά θέματα της Εκκλησίας τότε δημιουργούνται προβλήματα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο αμάρτημα από το να διασπά κανείς την ενότητα για χάρη της εγωπαθούς αντιλήψεως του, του εγωισμού και της πλάνης του, όπως πράττουν κάποιοι κύκλοι που αποκαλούνται και ομολογητές. 

Είδατε ποτέ κάποιον ήρωα να αυτοαποκαλείται ήρωας. Η Ιστορία είναι αυτή που θα τον κρίνει και θα τον αποκαλέσει ήρωα ή όχι, με βάση τα ανδραγαθήματα του, τις θυσίες του και τα κατορθώματα του. 

Ο Κύριος μας λέει ότι, «ὃς δ' ἂν ποιήσῃ καὶ διδάξῃ, οὗτος μέγας κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν» (Ματθ. ε΄ 19). Και μόνο αυτό τους το εγχείρημα αποτελεί έκφραση της κενότητας τους, αποδεικνύοντας περίτρανα το πόσο κούφιοι και άδειοι είναι, εκφράζοντας άποψη για Ιερά Πρόσωπα και Θεσμούς. Ούτε ο Τόπος, ούτε η Κοινωνία μας επιδέχονται επεμβάσεις που διασπούν την Ενότητα του Λαού μας, σπέρνοντας συνεχώς ζιζάνια.

Αν θέλουμε πραγματικούς Ομολογητές, ας ακολουθήσουμε το φωτεινό παράδειγμα των δύο σήμερα τιμωμένων Αγίων Πατριαρχών Αλεξανδρείας, Αθανασίου του Μεγάλου και Κυρίλλου και ας ανατρέξουμε και μελετήσουμε λεπτομερώς την αγωνιστική τους πορεία για να δούμε ποιοι είναι οι πραγματικοί ορισμοί των λέξεων Ομολογητές και Άγιοι. 

Όλοι αυτοί που δήθεν Θεολογούν σήμερα χωρίς την Θεολογία της Αρχιερατικής Προσευχής του Κυρίου μας και χωρίς το μεγάλο Μήνυμα της Αγάπης και της Ενότητος Του, δεν Θεολογούν αλλά θολολογούν. 

Ο Κύριος για την Σωτηρία όλων των ανθρώπων ανέβηκε επάνω στον Σταυρό και άπλωσε τις παλάμες του, για να ενώσει τα το πριν διεστώτα, εν αντιθέση με αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν διεστώτα και μέσα στην Εκκλησία και μέσα στην Κοινωνία, διδάσκοντας έναν Χριστό, όχι όπως Αυτός αποκαλύπτεται και βιώνεται μέσα από την ζωή και το παράδειγμα των Αγίων αλλά όπως θέλουν αυτοί να το μορφοποιήσουν και να το προβάλλουν μέσα από την εσωτερική τους κακότητα και διαστροφή, όπως έκαναν και οι Φαρισαίοι στις ημέρες του Κυρίου, οι οποίοι παρότι ήταν καλοί άνθρωποι και εκκλησιαζόμενοι, άνθρωποι του Θεού και Ευσεβείς, κατέκριναν τον ίδιο τον Νομοδότη και Νομοθέτη ως άνομο.

imlagada.


ΣΧΟΛΙΟ: Δυστυχώς έχουμε συμφωνήσει περιέργως όλοι μας σήμερα ότι αυτή η ομιλία είναι εκκλησιαστικός λόγος. Μιά ομιλία η οποία χαρακτηρίζεται από μιά άτακτη συμπλοκή λογικών αντιφάσεων καταρχάς. Γιατί καί από ποιούς υπέστη διωγμούς ο Μ. Αθανάσιος; Τίμησε τά σύμβολα καί τίς παραδόσεις μας μέ τήν ομολογία του; Τίμησε τά Ιερά Πρόσωπα καί τούς Θεσμούς; Είναι συμβολική η πίστη μας; Εκείνο όμως πού ξεχωρίζει είναι τό επιχείρημά του τό οποίο βιάζει καταφανώς τό Ευαγγέλιο!

 Στην Παραβολή του Ασώτου Υιού, ο υιός όταν απομακρύνθηκε εκ της πατρώας οικίας απώλεσε την ιδιότητα του ως Υιός;  Ο Ασωτος υιός τού Ευαγγελίου είμαστε όλοι εμείς, είσαι εσύ άνθρωπε, πού γύρισες από τήν εξαθλίωση καί σού πρόσφερε μανδύα καινούργιο, πιό λαμπρό. Ρίξε μιά ματιά στόν καθρέφτη. Καί δέν είσαι ευχαριστημένος από τό δώρο αχάριστε αλλά σάν τόν Πρεσβύτερο υιό τώρα θές νά πάρεις ευλογία νά βγείς από τήν εκκλησία καί νά πάς νά φάς καί νά πιείς στήν υγεία τού κορόιδου μέ τούς φίλους σου τούς λατίνους, τούς προδότες!  Απέκτησες δικαίωμα στήν εκκλησία. Αφού σέ ανεχόμαστε πάρτα όλα.  Νομίζεις ότι δέν θάρθει ο λογαριασμός νά πληρώσεις στό τέλος! Καυμένε.
Αμέθυστος

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Mας δουλευει ο δεσποτας . Τυπικα εχει δικιο . Διοτι η εκκλησιαστικοτητα δεν αναγνωριστηκε στους προτεσταντες το 2016 αλλα το 1948 με την ενταξη της ορθοδοξης εκκλησιας στο ΠΣΕ . Δεν εξεταζουμε αν αυτο εγινε ορθως γιατι ειναι θεμα ερμηνειας . Αυτο που δεν επιδεχεται ερμηνεια ειναι οτι οταν καποιος εντασεται σε μια ενωση η ομοσπονδια αναγνωριζει οτι και οι αλλοι που ειναι σε αυτη την ενωση κανουν ακριβως την ιδια δουλεια με αυτον . Πχ στην ΦΙΦΑ η Βραζιλια των 5 μουντιαλ αναγνωριζει οτι και η ποδοσφαιρικη ομοσπονδια της Μαυριτανιας εχει και αυτη μπαλα . Οχι τοσο καλη αλλα παντως εχει . Δηλαδη αναγνωριζεται μονο ποσοτικη διαφορα , οχι ποιοτικη . Ετσι και η ορθοδοξη εκκλησια σαν οργανωση , αναγνωρισε οτι ειναι ακριβως το ιδιο με τους κουακερους , βαπτιστες κλπ κλπ . Το πολυ να ισχυριζεται μετ6α την ενταξη οτι ειναι πιο πνευματικη , με πιο υποβλητικη ζωγραφικη και μουσικη . Κατι σαν τους Φλουντ εν σχεση με τους Μπον Ζοβι . Οι παπικοι αν και αιρετικοι , ωστοσο επειδη παραμανουν Ρωμαιοι στην νοοτροπια αρνηθηκαν να μπουν σε αυτο το τσιρκο . Οι δικοι μας επειδη καταντησαν καρπαζοεισπρακτορες Ρωμιοι και οχι Ρωμαιοι οπως ηταν ο Μ.Φωτιος και ο Γ. Παλαμας μπηκαν στο ΠΣΕ και εκτοτε αναγνωριζουν οτι ειναι το ιδιο εκκλησια με τοην καθε ΙΧ ενορια καποιου παλαβου παστορα στο Τεξας . Οποτε ας αφησουν τα σαπια οι δεσποταδες . ΑΜ

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή μας λέει ότι οι αιρετικοί είναι παιδιά του Θεού!Και γιατί ο Αθανασιος ο Μέγας τους λέει Σατανάδες;
Ο Αυτοκράτωρ μας λέει ότι η ψευδοσύνοδος της Κρήτης είναι Ορθόδοξη!
Κύριε Ιωάννη δεν κάνεις για Ορθόδοξος Επίσκοπος.
Μα δεν υπάρχουν Ορθόδοξοι να τους ξυρίσουν;Άγιε προφήτα Κοσμά γιατί υπάρχουν αυτοί οι λύκοι στην Εκκλησία;Γιατί τους αφήνει ο Θεός κ.Αμέθυστε;
Ποίος είπε σ'αυτόν τον χοντροκέφαλο ότι η αιρετικοί είναι παιδιά του Θεού( πατέρα τους ίναι ο διάβολος,λέει η Γραφή );

amethystos είπε...

Φταίμε καί εμείς αδελφέ. Τούς τιμούμε γιά κάτι πού δέν είναι-χριστιανοί-διότι μάς έπεισαν ότι αυτοί, ο κλήρος, αγιάζουν τά δώρα πού μάς σώζουν. Καί δέν είναι αλήθεια. Τούς καταστρέφουμε καί τούς ίδιους διότι πιστεύουν ότι είναι σωσμένοι. Οτι οι ιερείς λαμβάνουν τό Αγιο Πνεύμα μέ τήν χειροτονία καί ότι οι επίσκοποι δίνουν καί οργανώνουν τά χαρίσματα τού Αγίου Πνεύματος. Καί δέν είναι αλήθεια. Η ορθόδοξη πλάνη είναι χειρότερη από τήν λατινική.

χαλαρωσε είπε...

τον Τασια τον ζησαμε, εξ απαλων ονυχων και με τις δυο σημασιες, στην Καταφυγη, μετα τον νυν Βεροιας. Θα λεγαμε οτι ο ανθρωπος ζει απο τον Χριστο, βερμπαλιστικος κενος λογος και παρουσια ομοιως, ζει με τις αναφορες στα βιωματα των αλλων, ειναι ενας πολυ καλος κοπυπαστε των προφορικων βιωματων των αλλων, επειδη δε εμφορειται και απο μια χωριατικη σαχλομεγαλομανια, γινεται μετα απο λιγα λεπτα συζητησης εμφανες οτι ο ανθρωπος δουλευει κοσμο. Φυσικα ως γνησιος γλειφτης καταφερε να πετυχει το στοχο του και εγινε επισκοπος, σχεδον ολα τα φιντανια καπως ετσι ξεκιναν. Οταν εισερχονται ως μπλακ γκολντεν μποις στα ενδοτερα του ιερου και διπλοξεδιπλωνουν τα αμφια των δεσποταδων, αυτοματως, συνειρμικα γνωριζουν οτι στην Πολυεθνικη Ετερα που εχουν στησει οι παπαδες αυτος ειναι ο στοχος. Ο Τασιας ειανι ενα τετοιο μποι που ξεκινησε ως γκολντεν για να εξελιχθει σιγα σιγα σε μπλακ. Οταν ψηφιστικε μιλουσα με τον Σκαλτση, νυν προεδρο της σχολης, και με λεει: βγηκε κι ενας δικος μας. Τωρα επειδη το γλυψιμο ειναι η φυση των ελληνοκαφρων, και ο χριστιανος, οπως εχουν διδαξει και οι Βορειογερμανοι των οργανωσεων ειναι οπωσδηποτε πετυχημενος, τι να πουμε. Ο Τασιας δεν καταφερε να ειναι ουτε γερμανος ουτε χριστιανος.