Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Ο Αλέξης Τσίπρας, οι εκλογές και το βραβείο Νόμπελ

Πολλοί είναι αυτοί που απορούν γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει τόσο ζεστά τη Συμφωνία των Πρεσπών και γιατί προσπαθεί να εξαντλήσει την τετραετία και να πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο.

Προσοχή, όχι τον Σεπτέμβριο -που ολοκληρώνεται η τετραετία από τις προηγούμενες εκλογές- αλλά τον Οκτώβριο, την ύστατη επιτρεπτή ημερομηνία.

Στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, δόθηκε το Νόμπελ Ειρήνης.



Αν η Συμφωνία των Πρεσπών ψηφιστεί και τεθεί σε ισχύ, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ θα είναι τα φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης του 2019.
Φανταστείτε, λίγες ημέρες πριν από την διεξαγωγή των εκλογών, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας -και υποψήφιος στις εκλογές- να τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ.
Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ένα νομπελίστα υποψήφιο πρωθυπουργό και απέναντί του το ζαβό παιδί του Μητσοτάκη, περιτριγυρισμένο από ακροδεξιούς.
Σε μια χρεοκοπημένη χώρα που ο ηττημένος λαός της αναζητεί την νίκη ακόμα και στους αγώνες Ελλήνων πρωταθλητών, μπορεί κάποιος να φανταστεί τι θα σημαίνει η απονομή του βραβείου Νόμπελ στον Αλέξη Τσίπρα λίγες μέρες πριν τις εκλογές.
Γιατί, βέβαια, βραβείο Νόμπελ στον Τσίπρα σημαίνει πως ο Τσίπρας και η Ελλάδα θα είναι πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες του κόσμου και πρώτη είδηση σε όλα τα κανάλια του πλανήτη.
Ποιον θα ψηφίσουν οι Έλληνες στις εκλογές;
Τον νομπελίστα Τσίπρα ή το ζαβό παιδί του Μητσοτάκη;
Και τι θα πουν οι άλλοι, αν οι Έλληνες ψηφίσουν το ζαβό παιδί του Μητσοτάκη;
Αν η Συμφωνία των Πρεσπών τεθεί σε ισχύ και ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να κρατηθεί στην κυβέρνηση μέχρι και τον Μάιο, είναι πολύ πιθανό στις επόμενες εκλογές να είναι υποψήφιος σαν νομπελίστας, αφού η Βουλή ουσιαστικά το καλοκαίρι δεν λειτουργεί και εκλογές δεν γίνονται ποτέ στην Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Οι πολύ καλές σχέσεις των ΗΠΑ με την Νορβηγία -το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται από τη Νορβηγία και όχι από τη Σουηδία, όπως τα υπόλοιπα- δίνουν προβάδισμα στον Αλέξη Τσίπρα, αφού στο παρελθόν έχουν τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης άνθρωποι όπως ο Χένρι Κίσινγκερ.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν γίνουν εκλογές τον Μάιο ή τον Μάρτιο -και ο Αλέξης Τσίπρας ηττηθεί- πάλι θα είναι κερδισμένος ο Αλέξης Τσίπρας, αν τον Οκτώβριο του απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης.
Αφενός το όνομα του Αλέξη Τσίπρα θα μπει δίπλα στα ονόματα του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη -ως το τρίτο Νόμπελ σε Έλληνα- και αφετέρου θα μπει δίπλα στα ονόματα των κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων του πλανήτη.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι πια ένας πρώην πρωθυπουργός αλλά ένας νομπελίστας.
Και βέβαια, θα είναι η κορυφαία προσωπικότητα στο χώρο της ελληνικής Κεντροαριστεράς.
Ποιος θα αμφισβητήσει των πρωτοκαθεδρία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντροαριστερά, αν του απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ;
Well done Alexis!
(Τη μια και μοναδική φορά στη ζωή μου που συνάντησα τον Αλέξη Τσίπρα -στο πλαίσιο μιας συνέντευξης-, οφείλω να παραδεχτώ πως δεν με εντυπωσίασε με το πνεύμα του, ούτε μου φάνηκε ικανός για πολύ σύνθετες σκέψεις. Αν και το πιθανότερο είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει πολύ έξυπνους συμβούλους.)


Read more: https://pitsirikos.net/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εάν σκεφθούμε ότι ο Τσίπρας μας έχει τινάξει τα μυαλά στον αέρα, Εάν σκεφθούμε ότι ο Alfred Nobel κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία εναντίον της Γαλλίας διότι πούλησε εκρηκτικά στην Ιταλία, τότε νομίζω ότι το βραβείο δικαιωματικά του ανήκει. https://www.mystorybook.com/books/157975