Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

ΤΟ ΝΕΟ LOCKDOWN ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

Εν μέσω πανδημίας και 2ου κλειδώματος της οικονομίας μας, η κυβέρνηση υιοθετεί ένα μέτρο αναλγησίας και λεηλασίας των σπιτιών των Ελλήνων – γνωρίζοντας πολύ καλά πως δεν ευθύνονται οι Πολίτες για την αδυναμία τους να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους. Ευθύνονται τα τρία συνεχόμενα μνημόνια και το PSI, μέσω των οποίων χρεοκόπησαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις, συρρικνώθηκε το κράτος προνοίας κοκ. Βιώνουμε δε το 4ο σήμερα που απλά δεν συνοδεύεται από μία δανειακή σύμβαση – ενώ θα ακολουθήσει ένα πολύ πιο οδυνηρό 5ο   αφού η ταμειακή ρευστότητα του δημοσίου είναι αμελητέα και η οικονομία μας βαδίζει από το κακό στο χειρότερο. Εν προκειμένω, εκτός από τα δυσθεώρητα δίδυμα ελλείμματα και χρέη, τα νοικοκυριά έχασαν 3,9 δις € το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Μειώθηκαν δηλαδή ξανά τα εισοδήματα τους κατά 11% – ενώ, σύμφωνα με το ΕΒΕΑ, 8 στις δέκα επιχειρήσεις έχουν ξανά πτώση των εσόδων τους το 1ο εξάμηνο του έτους, καθώς επίσης πολλά άλλα ανατριχιαστικά χαρακτηριστικά. Αναμένεται λοιπόν ένα νέο κύμα χρεοκοπιών και κόκκινων δανείων, ύψους 8-10 δις € κατά την ΤτΕ – κατά τη δική μας άποψη, πολύ περισσότερα. Εύλογα επομένως αναρωτιόμαστε, εάν είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκαθαρίσουν τα δάνεια και να επιβαρυνθεί με τις συνέπειες η κοινωνία – η οποία ήδη επιβαρύνεται τόσο οικονομικά, όσο και ψυχολογικά. 

.Κοινοβουλευτική Εργασία

Δυστυχώς η απόφαση του κλειδώματος θα αποδειχθεί καταστροφική για την οικονομία μας – χωρίς καμία διάθεση υπερβολής. Το πιθανότερο κίνητρο της δε, είναι η απόκρυψη των κατά συρροή λανθασμένων πολιτικών της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα, πίσω από την πανδημία – με τελικό αποτέλεσμα το θάνατο περισσοτέρων Ελλήνων από τη φτώχεια, τις χρεοκοπίες, την ανεργία κοκ., παρά από τον ιό.

Εάν δε ισχύει η καταγγελία, σύμφωνα με την οποία οι επιστήμονες υπό τον κ. Τσιόδρα ήταν αντίθετοι με το ανεξέλεγκτο άνοιγμα των συνόρων στον τουρισμό, αλλά υποχρεώθηκαν να το επιτρέψουν από τον πρωθυπουργό, μετά τις πιέσεις που άσκησαν οι εταίροι μας και οι αεροπορικές εταιρίες όπως κατήγγειλε η κυρία Μπακογιάννη, τότε είναι ασυγχώρητες οι ενέργειες της κυβέρνησης.

Ειδικά όσον αφορά τις ΜΕΘ, η παραπλάνηση των Πολιτών είναι απίστευτη – αφού στην ουσία όλες οι ΜΕΘ είναι κατάλληλες για τον COVID, σύμφωνα με τους γιατρούς, αλλά απλά έχουν καταχωρηθεί περί τις 200 ως ΜΕΘ-COVID. Ευτυχώς πάντως που η κυβέρνηση προέβη, μετά από πιέσεις μας, στην επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ – ελπίζοντας να μην αποζημιώνει τα ιδιωτικά νοσοκομεία με τη διπλάσια τιμή, όπως σχεδίαζε.

Σε κάθε περίπτωση, μας οδηγεί κλεισμένους στα σπίτια μας, στο γκρεμό και στο χάος – ενώ αποφασίζει μόνος του ο πρωθυπουργός ως μονάρχης, χωρίς καν να ρωτήσει τη Βουλή όπως συμβαίνει σε κάθε ευνομούμενο κράτος, στερώντας μας αντισυνταγματικά τις προσωπικές μας ελευθερίες.

Είναι θλιβερό για την Ελλάδα και για τους Έλληνες – η πλήρης απογοήτευση τους από την κυβέρνηση και ειδικά από τον πρωθυπουργό που έφτασε να αποκαλεί δημόσια, στην τηλεόραση, έναν επιστήμονα «Σωτήρη», σαν να πρόκειται για τον υποτακτικό του. Τα αποτελέσματα της υγειονομικής τρομοκρατίας των Ελλήνων πάντως, είναι να πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία από πανικοβλημένους Πολίτες που θεωρούν κάθε κρυολόγημα ή απλή γρίπη ως σύμπτωμα κορωναϊού – οπότε να κινδυνεύει με την κατάρρευση του ολόκληρο το σύστημα υγείας.

Δεν ξέρουμε εάν υπάρχει άλλος δρόμος για την καταπολέμηση της πανδημίας, όπως αυτός της Σουηδίας που σήμερα έχει αποκτήσει ανοσία της αγέλης έχοντας πλέον μηδαμινούς θανάτους (ανάλυση), αλλά σίγουρα ο δρόμος της Ελλάδας δεν είναι ο σωστός – πόσο μάλλον όταν η οικονομική της κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, με το δημόσιο κάτι περισσότερο από χρεοκοπημένο, όπως δυστυχώς συμβαίνει και με τον ιδιωτικό τομέα.  

Το νομοσχέδιο της ντροπής

Στο νομοσχέδιο τώρα, είναι ένα συνονθύλευμα διατάξεων, πίσω από τις οποίες κρύβεται το βίαιο κλείσιμο των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη – κάτι που, κατά την άποψη μας, ευρίσκεται στα όρια της αντισυνταγματικότητας.

Αυτός είναι ο λόγος που ο υπουργός φρόντισε να εξασφαλίσει τη συνταγματικότητα του, από τη δικαστική ολομέλεια του Αρείου Πάγου – ενώ η κατάθεση του αμέσως μετά από τον πτωχευτικό νόμο έκτρωμα, τεκμηριώνει πως γίνεται προσπάθεια να κατασχεθούν τα σπίτια των Ελλήνων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, φυσικά κατ’ εντολή των δανειστών που υπηρετεί πιστά η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, με τον τερματισμό του 3869 του 2010, του νόμου Κατσέλη δηλαδή με το άρθρο 1 του παρόντος, θα επιταχυνθεί η εκδίκαση των υποθέσεων που είναι σε εξέλιξη – με στόχο την ολοκλήρωση τους, εντός του 2021. Ο νόμος κάλυπτε περί τους 200.000 οφειλέτες, με δάνεια συνολικού ύψους 17 δις € – ενώ σήμερα έχουν απομείνει 42.709 αιτήσεις, ύψους περί τα 6 δις €, όπως θα καταθέσουμε στα (πρακτικά).

Προφανώς για τις τράπεζες που έχουν ήδη προβεί σε αποσβέσεις άνω του 50% με τα χρήματα των φορολογουμένων, το ποσόν είναι ελάχιστο – ενώ θα είχαν διασωθεί τα σπίτια όλων των Ελλήνων, με πολύ λιγότερα χρήματα από όσα δώσαμε για την ανακεφαλαιοποίηση τους, εάν είχε υιοθετηθεί η πρόταση μας: το μοντέλο των Η.Π.Α. του 1934.

Σε κάθε περίπτωση, εν μέσω πανδημίας και 2ου κλειδώματος της οικονομίας μας, η κυβέρνηση υιοθετεί ένα μέτρο αναλγησίας – γνωρίζοντας πολύ καλά πως δεν ευθύνονται οι Πολίτες για την αδυναμία τους να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.

Ευθύνονται τα τρία συνεχόμενα μνημόνια και το PSI, μέσω των οποίων χρεοκόπησαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις, συρρικνώθηκε το κράτος προνοίας κοκ. Βιώνουμε δε το 4ο σήμερα που απλά δεν συνοδεύεται από μία δανειακή σύμβαση – ενώ θα ακολουθήσει ένα πολύ πιο οδυνηρό 5ο   αφού η ταμειακή ρευστότητα του δημοσίου είναι αμελητέα και η οικονομία μας βαδίζει από το κακό στο χειρότερο.

Εν προκειμένω, εκτός από τα δυσθεώρητα δίδυμα ελλείμματα και χρέη, τα νοικοκυριά έχασαν 3,9 δις € το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Μειώθηκαν δηλαδή ξανά τα εισοδήματα τους κατά 11% – ενώ, σύμφωνα με το ΕΒΕΑ, 8 στις δέκα επιχειρήσεις έχουν ξανά πτώση των εσόδων τους το 1ο εξάμηνο του έτους, καθώς επίσης πολλά άλλα ανατριχιαστικά χαρακτηριστικά, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά.

Αναμένεται λοιπόν ένα νέο κύμα χρεοκοπιών και κόκκινων δανείων, ύψους 8-10 δις € κατά την ΤτΕ – κατά τη δική μας άποψη, πολύ περισσότερα. Εύλογα επομένως αναρωτιόμαστε, εάν είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκαθαρίσουν τα δάνεια και να επιβαρυνθεί με τις συνέπειες η κοινωνία – η οποία ήδη επιβαρύνεται τόσο οικονομικά, όσο και ψυχολογικά.

Δυστυχώς η απάντηση είναι καταφατική, όσον αφορά την ολοκλήρωση της ληστείας των Ελλήνων – αφού η νέα κρίση θα βοηθήσει τους κερδοσκόπους να τους πάρουν πάμφθηνα τα σπίτια τους, με τη βοήθεια του προηγούμενου και του σημερινού νόμου της κυβέρνησης υποχείριο τους.

Για να μη μένουμε στα λόγια και για να καταλάβουμε πως το κράτος έχει συνέχεια, όσο το κυβερνάει η υποταγμένη στην καγκελάριο Τρόικα Εσωτερικού, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, στην 6η αξιολόγηση της ΕΕ του Μαΐου του 2020, εν μέσω της πανδημίας δηλαδή, στη σελίδα 20 που θα καταθέσουμε στα (πρακτικά), γράφεται το εξής:              

«Oι αρχές είχαν δεσμευθεί να προωθήσουν μέχρι τέλος Μαΐου του 2020 την επιτάχυνση του ξεκαθαρίσματος των κόκκινων δανείων των νοικοκυριών και να αντικαταστήσουν τις δικαστικές διαδικασίες με μια ηλεκτρονική πλατφόρμα».

Αντικατάσταση λοιπόν των δικαστών με μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα συμπληρώνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς του ΣΥΡΙΖΑ που, όπως επίσης γράφει, πρέπει να βελτιωθούν – έτσι ώστε να μην επηρεάζονται οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί από την πανδημία! Εάν αυτό δεν είναι έγκλημα και η πλήρης κατάργηση του Κράτους Δικαίου, τότε τι είναι;

Σε κάθε περίπτωση, όλα θα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού – ενώ στο σημερινό νομοσχέδιο υπάρχουν ρυθμίσεις που το διευκολύνουν, όπως στο άρθρο 29 που οι γύπες πλέον θα μπορούν να ενημερώνονται με φωτογραφίες από μακριά. Η απόλυτη αθλιότητα!

Εκτός αυτού, στην 6η αξιολόγηση αναφέρεται πως θα επιταχυνθούν οι ρευστοποιήσεις των εγγυήσεων των δανείων, επειδή αποτελούν τροχοπέδη για τους κερδοσκόπους – σημειώνοντας πως υπάρχουν εγγυήσεις για τέτοια δάνεια, ύψους 15,3 δις €, όπως θα καταθέσουμε στα (πρακτικά) μαζί με άλλες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Στην 7η αξιολόγηση τώρα, στη σελίδα 14 που επίσης θα καταθέσουμε στα (πρακτικά), σημειώνοντας πως όταν διαβάζει κανείς τις αξιολογήσεις των δανειστών προβλέπει επακριβώς τι θα συμβεί στο μέλλον, αφού αυτές εφαρμόζει η κυβέρνηση, γράφεται το εξής:

«Οι αρχές θα προσκομίσουν στο Κοινοβούλιο μέτρα που θα επιταχύνουν το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων των νοικοκυριών που έχουν αυξηθεί, λόγω του κλεισίματος των δικαστηρίων και της πανδημίας. Θα εισάγουν αυτόματο επανακαθορισμό ακροάσεων εξ’ αποστάσεως, μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα, ως μία διαδικαστική απλούστευση. Επίσης για τον έλεγχο της επιλεξιμότητας των δανείων και το φιλτράρισμα των στρατηγικών κακοπληρωτών, από τα πιστωτικά ιδρύματα».

Τονίζουμε «αυτόματα, ηλεκτρονικά, εξ’ αποστάσεως και από τα πιστωτικά ιδρύματα» – από τις ίδιες τις τράπεζες δηλαδή! Θα μας ήταν αδύνατο να το διανοηθούμε ποτέ – αφού προϋποθέτει εντελώς διεστραμμένα μυαλά.

Με απλά λόγια, προβάλλουν ως πρόφαση τους κακοπληρωτές, όπως τους καθορίζουν οι ίδιοι, για να εισάγουν διαδικασίες που βλάπτουν τους πάντες. Γνωστό βρώμικο τέχνασμα.

Κατά την ακρόαση των φορέων δε, η ίδια η εκπρόσωπος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, η κυρία Ιωάννου, καθόρισε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές στο 40% του συνόλου – ενώ ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Καταναλωτών, ο κ. Κρητικός, στο 10-15%, αναφέροντας  πως πολλές απορρίψεις οφείλονται σε στοιχεία που έδωσαν οι τράπεζες, όπως θα καταθέσουμε στα (πρακτικά). Ντροπή!

Φυσικά για τις μαζικές εκδικάσεις και για το φόρτο των ειρηνοδικείων, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη κόστους από το ΓΛΚ – οπότε είτε την παρέλειψε, είτε έχει συμφωνηθεί να ελέγχουν τα πάντα οι τράπεζες μόνες τους. Να αποφασίζουν οι ίδιες ποιος θα πτωχεύσει, ποιος θα οδηγηθεί σε ρευστοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων και ποιος σε εξωδικαστικό συμβιβασμό.  

Επειδή τώρα αναφερόμαστε στις τράπεζες, έχει ενδιαφέρον το άρθρο 42 – το οποίο είναι ενδεχομένως φωτογραφικό, όπως πολλά άλλα.

Ειδικότερα, με το άρθρο αυτό δίνεται η δυνατότητα στην ΤτΕ να ζητάει ποινικό μητρώο από μέλη του ΔΣ, από υπευθύνους κρίσιμων λειτουργιών, από αρμόδια διευθυντικά στελέχη και από αυτούς που αποκτούν άμεσα ή έμμεσα συμμετοχή άνω του 10% σε τράπεζα – σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν. 4557/2018 (Α’ 139).

Κάτι τέτοιο όμως, εκτός του ότι είναι σχετικά αόριστο και μπορεί να οδηγήσει σε κατάχρηση εξουσίας, δεν προβλέπεται ούτε στην οδηγία της ΕΕ με αριθμό 575/2013, στην οποία φαίνεται πως βασίζεται, ούτε στα ιδρύματα μικροπιστώσεων.

Τι και ποιόν εξυπηρετεί λοιπόν; Μήπως την Τράπεζα Πειραιώς και την πρόσφατη πρόταση για αύξηση του κεφαλαίου της; Να αποτρέψει δηλαδή το ΤΧΣ που ανήκει στο Υπερταμείο των ξένων, τον  έλεγχο της από το μεγαλομέτοχο της; Πάντως οι δηλώσεις της πως δεν έχει ανάγκη από νέα κεφάλαια, δεν πείθουν κανέναν.

Ολοκληρώνοντας, εκτός από τη ληστεία των Ελλήνων, παίζονται πολλά άλλα παιχνίδια εις βάρος τους – κάτι που δυστυχώς εμείς, με δέκα μόλις βουλευτές, δεν έχουμε τη δυνατότητα να εμποδίσουμε.

Μπορούμε όμως να ελέγχουμε την κυβέρνηση και να τους λέμε την αλήθεια – έτσι ώστε να είναι ενημερωμένοι και να προσπαθήσουν μόνοι τους να αποφύγουν την απόλυτη εξαθλίωση τους.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν βέβαια πως η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει – έστω έτσι, όπως την κατάντησαν οι κυβερνήσεις της. Φυσικά μπορεί – αρκεί να έχει μία ικανή κυβέρνηση με όραμα, με στόχους και με τη σωστή μέθοδο για να τα πετύχει, χωρίς να υποκύπτει συνεχώς στους Γερμανούς και χωρίς να επιβαρύνει διαρκώς και μονομερώς τους Πολίτες της με φόρους, με τη γραφειοκρατία, με το υπερδιογκωμένο δημόσιο κοκ. Όχι να ξεπουλιέται, υπερηφανευόμενη πως την εμπιστεύονται οι αγορές.


Μόνο ντροπή: Ο νέος νόμος θα επιτρέπει την ακύρωση των γονικών παροχών!


Δεν υπάρχουν σχόλια: