Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Βαθιά συγκίνηση στην εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Κοσμά (βίντεο,φωτό)

Βαθιά συγκίνηση στην εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Κοσμά (βίντεο,φωτό)

Σε βαρύ κλίμα συγκίνησης η Αιτωλοακαρνανία αποχαιρετά τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κοσμά  ο οποίος εκοιμήθη το πρωί της Δευτέρας αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου και νοσηλευόταν.


Στις 15:00 το μεσημέρι της Τρίτης ξεκίνησε στον Μητροπολιτικό Ναό  Αγίου Σπυρίδωνος στο Μεσολόγγι η εξόδιος ακολουθία  στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος ο οποίος και ορίστηκε από την Ιερά Σύνοδο τοποτηρητής στη χηρεύουσα  Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Η κηδεία έγινε συγχοροστατούντων των μητροπολιτών, Πειραιώς Σεραφείμ και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου.

Στην Ακολουθία παρέστησαν εξάλλου οι Μητροπολίτες πρώην Άρτης Ιγνάτιος, Πατρών Χρυσόστομος, Καρπενησίου Γεώργιος, Καστορίας Καλλίνικος και ο Επίσκοπος Κερνίτσης Χρύσανθος.

Το «παρών» στον περίβολο της εκκλησίεας έδωσε πλήθος πιστών, κληρικών της Μητρόπολης και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης για να αποχαιρετήσουν τον μακαριστό Μητροπολίτη.Τις δέουσες τιμές απέδωσαν άγημα του Στρατού και η Φιλαρμονική του δήμου Μεσολογγίου.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε με την τήρηση όλων των προβλεπομένων διατάξεων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού. Για το λόγο αυτό δεν επετράπη η προσκύνηση του σκηνώματος από τους πιστούς ενώ στο ναό εισήλθαν ελάχιστοι  .

Η ταφή του, κατόπιν επιθυμίας του Μακαριστού Μητροπολίτη, θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος

Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου εκφώνησε επικήδειο ο Αρχιγραμματέας της , Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος Θεοχάρης. Εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου μίλησε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου.

Μίλησαν εξάλλου  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης και ο δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος ενώ συγκίνηση προκάλεσε ο λόγος του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης, Πατέρα Επιφάνιου.

Mετά το πέρας της  νεκρώσιμης ακολουθίας του μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας διαδραματίστηκαν  συγκινητικές στιγμές καθώς  κατά την έξοδο  του σκηνώματος οι πιστοί  έραιναν με ροδοπέταλα το φέρετρο του και φώναζαν «Αγιος» και «άξιος», πολλοί ξεσπώντας σε λυγμούς.




Βαθιά συγκίνηση στην εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Κοσμά (βίντεο,φωτό) | AgrinioNews

ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΚΟΡΟΝΟΙΟ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΛΟΙΜΩΞΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΘΛΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΑΣ. ΕΣΩΣΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΜΕ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΚΑΣΕΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΟΗ ΣΤΗΝ ΔΙΣ Η ΟΠΟΙΑ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΤΟΧΙ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ. 

Στον Μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κυρό Κοσμά

Τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων και ιδιαίτερα οι Θεολόγοι του Παραρτήματος Θεολόγων που εδρεύει στο Αγρίνιο, αποχαιρετούμε τον αγαπητό μας, σεμνό, ταπεινό, ασκητικό, φιλομόναχο, φιλάγιο και φιλόθεο Μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κυρό Κοσμά, τον Ιεράρχη που υπήρξε πραγματικά ένα πολύτιμο μέλος της Ενώσεώς μας και ένα αληθινό κόσμημα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Με εκκλησιαστική χαρμολύπη πληροφορηθήκαμε την είδηση της αναπαύσεώς του στις αγκάλες του Θεού, που συνέβη εντός του εορταστικού κύκλου του Ιερού Δωδεκαημέρου.

Ο Μακαριστός Ιεράρχης υπήρξε και θα παραμείνει, για όλους τους πιστούς, ιδιαίτερα όμως για τους κληρικούς και τους ορθόδοξους Θεολόγους της χώρας, ένα πρότυπο Φιλόθεου και Φιλάνθρωπου Πνευματικού Πατέρα, Ποιμένα και Διδασκάλου, αφιερωμένου, ολοκληρωτικά, με βαθιά πίστη και θυσιαστική αγάπη, στο λυτρωτικό έργο της Εκκλησίας του Χριστού.

Αξιολογώντας, με τα κριτήρια του Ευαγγελίου και της Ιεράς Αγιοπνευματικής μας Παραδόσεως, τη ζωή και τα έργα του σεμνού και ταπεινού Μητροπολίτου, διαπιστώνουμε ότι όλος του ο βίος υπήρξε μια εν Χριστώ θυσιαστική προσφορά και αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι έζησαν εμπειρικά την ζεστασιά της ενάρετης και φιλόχριστης ψυχής του.
Εμείς οι Θεολόγοι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι, εν καιρώ διωγμού ή παραχάραξης της Ορθόδοξης σχολικής διδασκαλίας, ο Μακαριστός στάθηκε πάντοτε πρόθυμος βοηθός και άοκνος συμπαραστάτης στους αγώνες που διεξήγαγε η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, επί δέκα (10) συναπτά έτη, για τη διατήρηση της εκκλησιαστικής διδασκαλίας στην Παιδεία του τόπου μας. Υπήρξε σταθερός και ακλόνητος βράχος απέναντι σε ενέργειες και προσπάθειες, που ήθελαν να διδάσκονται τα ορθόδοξα παιδιά της χώρας μας αλλόκοτες και αλλόδοξες διδασκαλίας, που στόχευαν να τα απομακρύνουν από το ορθόδοξο χριστιανικό ήθος και να τα κάνουν είτε ανάπηρους είτε γενίτσαρους πνευματικά.

Όμως, λόγω της διαφορετικής αντιμετώπισης που είχε, επί του θέματος του Κορωναϊού και των εμβολίων, ακούστηκαν ή γράφτηκαν πολλά αρνητικά, με ηχηρούς τίτλους και ετικέτες, για το πρόσωπο και τις επιλογές του Μακαριστού, τόσο κατά τον καιρό της ασθενείας του όσο και μετά την ανάπαυσή του.
Θεωρούμε ότι ο Μακαριστός συκοφαντείται κατάφορα, διότι αποσιωπάται το τεράστιο πνευματικό, ποιμαντικό και φιλανθρωπικό του έργο και επιλέγεται, αποσπασματικά, μόνον ένα και μοναδικό σημείο, η θέση του σχετικά με το θέμα του Κοροναϊού, με αποτέλεσμα κάποιοι να τον κρίνουν, να τον επικρίνουν και να τον κατακρίνουν επιπόλαια και βιαστικά, με κριτήρια κοσμικά και προσωρινά.

Σε κάθε περίπτωση είναι αληθινή ευλογία και μακαριότητα να διώκεται και να κακολογείται κάποιος για την μεγάλη και ακλόνητη πίστη του στον Χριστό.

Πιστεύουμε ότι αδικείται ολοφάνερα ο αγαθός στην ψυχή, ο φίλος της αληθείας και υπέρμαχος της Ορθοδοξίας και των δικαίων της Εκκλησίας εκκλησιαστικός άνδρας, όπως, εξάλλου, έχει συμβεί με όλους σχεδόν τους ανθρώπους του Θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: