Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

NEA ΘΕΟΛΟΓΙΑ

                Πολυπολιτισμική πολυθρησκευτική κοινωνία  
                  και το κατηχητικό έργο της εκκλησίας

Του Παντελή Καλαϊτζίδη

Ο κ.Καλαϊτζίδης με τα πολυμέσα του. Ο μαϊντανός των εκσυγχρονιστών και το golden-boy της Μητρόπολης Δημητριάδος! Οι συνεργάτες του γίνονται Αρχιεπίσκοποι! Πάρτε σειρά! Άς ακούσουμε με γαλήνη και χαρά τον αληθινό τίτλο του κειμένου το οποίο περιέχεται στο τρίτο τεύχος της "Θεολογίας": «Οι μετανάστες στην υπό διαμόρφωση πολυπολιτισμική Ελληνική κοινωνία: μιά πρόκληση γιά την Εκκλησία». Η αποθέωση της Εκκοσμικεύσεως. Ατύχησε ο νέος αστήρ της θεολογίας διότι έγραψε το κείμενό του πρίν την Αγγλική αποκάλυψη, πως η κυβέρνηση του Brown, χαλάρωσε τούς ελέγχους της στα σύνορα, για να εισέλθουν παράνομα στη χώρα χιλιάδες μετανάστες, ώστε να γίνει η χώρα του πολυπολιτισμική! Δηλαδή Μοντέρνα! Το μέτρο το κρατούν στα χέρια τους οι Ηνωμένες Πολιτείες. Όλες οι κοινωνίες είναι υποχρεωμένες να τους μιμηθούν. Για να κάθονται στο ίδιο τραπέζι και να συζητούν τα σοβαρότατα προβλήματα τής πολυπολιτισμικότητος, η οποία αποτελεί απόδειξη μοντερνισμού! Υπέρβαση της παραδόσεως!

Σε μάς φρόντισαν οι γειτόνισσες, η Αλβανία και η Τουρκία.

Πώς ήταν παληά, η απόδειξη του μοντερνισμού, η μίνι φούστα της Τουϊγκυ;

Ο κ.Καλαϊτζίδης με μεγάλες οργανωτικές ικανότητες, παρά διανοητικές, δεν μάς πληροφορεί σωστά πως το κατηχητικό της έργο η Εκκλησία το έχει παραχωρήσει στούς θεολόγους. Ότι δεν θα ήθελε με τίποτε να μπλεχτεί με την κατήχηση και γι αυτό βοηθά τους θεολόγους σε ότι ζητήσουν διότι η κατήχηση θα τής αποσπούσε πολύτιμο χρόνο από την εξομολόγηση και τα έργα πρόνοιας. Εάν όμως το μάθημα τής θεολογίας μετατραπεί σε μάθημα θρησκειολογίας την κατήχηση ποιός θα την συνεχίσει; Δέν καταλαβαίνουν οι ιεράρχες πώς με τις αλλαγές θα αναγκαστούν να αποδείξουν πως είναι Χριστιανοί, πως δεν θα μπορούν απλώς να παρίστανται πλέον;

Άς δώσουμε όμως το λόγο στον αγαπητό Καλαϊτζίδη: «Η Ελλάδα μόλις τώρα αξιώνεται να γνωρίσει την πολυπολιτισμικότητα και την ετερότητα, την συμβίωση, την συνοίκηση και την συνάντηση με τον «ξένο», τον «άλλο», τον διαφορετικό, που όμως ταυτόχρονα πρέπει πάση θυσία να γίνει οικείος και γνώριμος»

Θα πρέπει λοιπόν οι Έλληνες διωκόμενοι από αιώνες για την πίστη τους ταπεινωμένοι και σκλαβωμένοι να αναγνωρίσουν δικαιώματα σ' αυτούς τούς ίδιους τούς διώκτες τους. Επειδή πρέπει. Νά πώς θυμάται ο κ.Καλαϊτζίδης την αλήθεια! Μιλώντας για την Θεσσαλονίκη λέει: «Κάποιοι φαίνεται να ξεχνούν πως είμαστε όλοι πρόσφυγες σε αυτήν την πόλη, σε αυτήν τη γωνιά του κόσμου και το μόνο που μάς διαφοροποιεί είναι η ημερομηνία αφήξεως» Τελευταίοι φτάνουν οι "Μακεδόνες"!

Μάς θυμίζει την πικρή περιπέτεια τού άδικου φρονήματός μας με τούς σημαιοφόρους! Δέν είχε πληροφορηθεί ακόμη πώς ο αριστούχος Αλβανός σπουδάζει με χρήματα του Σόρος στην Αμερική, τα Ελληνικά Παν/μια είναι χαμηλής στάθμης για την νοημοσύνη του, και ετοιμάζεται να ηγηθεί νομίμου Αλβανικού κόμματος, παρότι δεν είναι καθαρός Αλβανός για να μήν τον αδικούμε, διότι έχει κάτι από τις πυραμίδες της Αιγύπτου.

Γιατί οι Έλληνες έχουν ξενομανία; Αυτό δεν είναι το επαναλαμβανόμενο, διά μέσου τών γενεών, πρόβλημά μας; Λόγω της απιστίας, τού μίσους που τρέφει ο ένας Έλληνας για τον άλλον, του φθόνου, της υποτιμήσεως τού ενός από τον άλλον. Σ' έναν ξένον αντίθετα είσαι ότι του πείς! Θα σε πιστέψει, είναι έτοιμος να γοητευθεί. Όπως λένε και οι φιλόσοφοι του Έλληνα του λείπει το Εγώ κι έχει ανάγκη τον άλλον, τού λείπει και η πίστη. Γι αυτό για λίγη αναγνώριση, για λίγη αυτοπεποίθηση πουλάει και μάνα και πατέρα.

Από την τρίτη κιόλας σελίδα αποκαλύπτεται ο γεννημένος κατηχητής «Άς αναλογιστούμε λοιπόν τι θα έκανε ο Χριστός στη θέση μας; Θα σιωπούσε; Θα συναινούσε; Θα κρυβόταν; Θα μιλούσε για δικούς του και ξένους, για ντόπιους και μετανάστες, για ημεδαπούς και αλλοδαπούς; Αυτός που γεννήθηκε ως ξένος και αλλοδαπός; Αυτός που μεγάλωσε ως μετανάστης και ως φυγάς;» !!!!!!

Όλα γιά το Χριστό τα κάνει ο άνθρωπος. Είναι αληθινός Χριστιανός κι άς χρησιμοποιεί το όνομα τού Κυρίου επί ματαίω. Εμείς θα προσθέταμε και το μοντέρνο πνεύμα πού μεταφέρουν μαζί τους οι μετανάστες. Τήν σεξουαλική απελευθέρωση, που γεύονται έστω και καθυστερημένα οι γριούλες της υπαίθρου.

Κανείς μας δεν πρέπει να σκεφτεί διαβάζοντας το σημαντικό πόνημα τού κ.Καλαϊτζίδη πως οφείλεται στο πνεύμα της εποχής και μόνο. Στηρίζεται στην αλάθητη θεολογία του κ.Ζηζιούλα, ο οποίος ανέδειξε την ετερότητα και διαφορετικότητα των προσώπων της Αγίας Τριάδος, αναλόγως της οποίας υποχρεούμεθα να ζήσουμε.

Εξίσου σημαντικός εν προκειμένω είναι και ο πνευματικός μόχθος του Σεβ.Μητροπολίτου πρώην Σερβίων και Κοζάνης κ.Αμβρόσιου: «Η διακίνηση πληθυσμών επάνω στον πλανήτη εμφανίζεται όχι μόνον απλώς θεμιτή, αλλά ως προαιώνιο θέλημα του Θεού». Εν ολίγοις ολόκληρη η Αγία Γραφή είναι μιά προφητική μαρτυρία για το επικείμενο πολυπολιτισμικό μοντέλο. Οι Αμερικανοί πχ, ο πιό θρησκευτικός λαός της γής αυτή τη στιγμή, με αληθινό κόπο και θυσίες, μετέφεραν τόσους και τόσους πληθυσμούς από την Αφρική γιά να πετύχουν το πολυπολιτισμικό μοντέλο πού επιτάσσει η Αγία Γραφή.

Η εκκλησία λοιπόν της Ελλάδος είναι σε βαθειά κρίση, οι Έλληνες Χριστιανοί χλιαροί και βολεμένοι, αιρετικοί του εθνοφυλετισμού, όπως μας καταγγέλλει και ο άλλος μαϊντανός, ο θεοφιλέστατος Κάλλιστος Γουέαρ. Όλα όμως θα διορθωθούν εάν πάψουμε να διαμαρτυρόμεθα, εάν δεχθούμε αγόγγυστα την ένταξή μας στην Ιστιορία. Εάν γίνουμε τελικώς μιά εκκλησία και μιά θεολογία τού διαλόγου, πράγμα πού σημαίνει ο ΠΑΠΑΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ.

Αμέθυστος

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ, νομίζω ότι τόχεις χάσει τελείως. Διαστρέφεις και τις πιο προφανείς πραγματικότητες, μόνο και μόνο για να επιτεθείς στου «συνήθεις υπόπτους», που απ' ότι φαίνεται είναι και μόνος λόγος που συντηρείς αυτό το blog. Από που ν' αρχίσει κανείς και που να τελειώσει. Και το χειρότερο είναι ότι νομίζεις ότι «ορθοδοξείς». Σου εύχομαι ν' ανοίξουν τα μάτια σου σύντομα.
ΝΛ

Ανώνυμος είπε...

Ο παραπάνω ανώνυμος έχει δίκιο. Η δομή της επιχειρηματολογίας του αμέθυστου έχει λογικά χάσματα που υποδηλώνουν διαταραγμένη προσωπικότητα.

amethystos είπε...

Αφού σε πειράζει φίλε γιατί δεν το κόβεις; Υπάρχουν τόσα ωραία ορθόδοξα blogς. Εκτός κι άν θές να γίνεις συγκεκριμένος.

amethystos είπε...

@ Ανώνυμε 27/2/2010 9:28 μ.μ.
Άν θα μπορούσες κι άν είχες χρόνο φίλε να γίνεις πιό συγκεκριμένος, να μάς δώσης έστω ένα παράδειγμα νομίζουμε θα μάς βοηθούσες και στη διαταραχή μας. Τί στο καλό γιά μιά θεραπεία ζούμε.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαι ο ανώνυμος πού ίσως θα βοηθούσε στην θεραπεία σας Αμέθυστοι(ε).Είμαι ανώνυμος άλλων σχολίων(δες σχόλιο τελευταίο για Θερμό κ γριά κινέζα,κα.).Εύχομαι οι διαταραχές σας γενικώς, να μην έχουν σχέση με τις βιολογικές σας καλλιέργειες..στο θέμα μας τώρα: του αξιότιμου κ.Καλαιτζίδη,του λείπει κάποια βίδα,παρόμοιας προελεύσεως με αυτήν άλλων φλύαρων κ απ΄όσο μπορούμε να καταλάβουμε από τις αναφορές στό κείμενο του Κ.,έχεις τα δίκια σου να του τα χώνεις.Ο Καλαιτζίδης "μελετά" με δικαιοσύνη οργανωτικού -κοινωνικού χριστιανισμού την "φάρμα" της Ελλάδας στα χαρτιά του,κ χαλαρώνει με τον φραπέ του..Στην έκτη όμως παράγραφο Αμέθυστε (οι),αντιφάσκεις με το προφίλ σου: έλληνας είσαι;αν ναι, έχεις μίσος-απιστία-ξενομανία-φθόνο-υποτίμηση-μη εγώ-ελλειματικότητα-δουλεία-κόμπλεξ-προδοσία-χαμένο κορμί-δηλ κ άπατρις είσαι,κ χαμένος στο διάστημα!! εκτός αν δεν είσαι Ελληνας, οπότε διαθέτεις ότι δεν έχουν οι Ελληνες ,δηλ.Εγώ!ΕΓΩ!ΕΓΩ;..Δεν ξέρω αν βοήθησα στην διαταραχή που ψελλίζει ο άλλος ανώνυμος.Σε κάθε περίπτωση όμως,προτείνω χαλάρωση σε βαθύ καναπέ,λιβάνι στην ατμόσφαιρα,κινέζικα κουδουνάκια κ green tea..

amethystos είπε...

Φίλτατε στον καναπέ αλλά με green tea με aloe vera νομίζουμε πως θάχεις όλες τις απαντήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Εγινα συγκεκριμένος κ δεν απαντάς. Τι να σκεφτώ ο δόλιος που Ελληνας ων, πίνω μόνο φασκόμηλο;πού είσαι άλλε ανώνυμε να βοηθήσεις τον αδελφό Αμέθυστο στήν ανάγκη του;

amethystos είπε...

@Aνώνυμε 01/3/2010 8:49 π.μ.
Καλό μήνα. Εκτός από το εγώ και το μη-εγώ υπάρχει η πίστη. Εάν το μη-εγώ είναι ένα άρμα με δύο άλογα, το εγώ είναι μιά ψυχή αυτοκίνητος. Είναι υποχρεωμένη όμως να περπατά σε προκατασκευασμένους δρόμους. Η πίστη είναι ο οδηγός του αυτοκινήτου.

Ανώνυμος είπε...

Καλό μήνα.Στο χωριό μου υπάρχουν δύο δρόμοι,ο ένας οδηγεί στην Εκκλησία κ ο άλλος,ανηφορικός,οδηγεί στο νεκροταφείο.Και στα δύο πάμε με τα πόδια.

amethystos είπε...

Σημασία έχει και σ`αυτήν την περίπτωση άν φεύγουμε και πώς φεύγουμε, από κεί, παρότι γιά να πούμε την αλήθεια και στούς δύο δρόμους μάς πάνε, δέν πάμε. Στόν ένα μάς οδηγεί ο Θεός, στον άλλον το ανακαλύπτουμε όλοι μας κατόπιν εορτής.

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν ,Αμέθυστε,έχεις πλάκα!(όπως όλοι μας)! έχεις καλογιαλισμένο τουτού,αερόσακκους,αλεξίπτωτα,κόκκινους καπνούς,μαχαίρια που εκσφενδονίζονται,8 η περισσότερες ταχύτητες,GPS διαστημικό,τορπίλες για υποβρύχια καταδίωξη,κ το manual του Τζέιμς Μ. στο τσεπάκι.Το καλύτερο όμως γκάτζετ κάθεται στήν θέση του οδηγού, η Πίστη.Μ΄αυτά και με άλλα,δεν χρειάζονται δρόμοι,αεροδρόμιο χρειάζεται! Οσο όμως πατάς στο έδαφος,μη περνάς με κόκκινο!

amethystos είπε...

Άς πάρω και καμμιά κλήση!

Ανώνυμος είπε...

Εχει κ ο Δημητριάδος τουτού,κ μάλιστα πυροβολημένο.-Μα τι λες τώρα,υπερβολές! -Οχι,που σου λέω,άκου κ θα μάθεις:" Μια αποχριστιανισμένη κοινωνία είναι βολική κοινωνία.Οταν οι εναλλακτικές προτάσεις για μια καλύτερη ζωή καταπνιγούν,το κενό θα το καλύψουν εύκολα οι διαφημίσεις κ τα ριάλιτι.Εστω κ τότε όμως,όσο η Εκκλησία προσφέρει στήν κοινωνία ανθρώπους-πρότυπα,ευθυγραμμισμένους με το μέγα πρότυπο,τον ιδρυτή της Χριστό,η πρόταση για ανθρώπους μιας διαφορετικής ποιότητας θα παραμένει ζωντανή.Τέτοιοι άνθρωποι θα γαληνεύουν τον τρελαμένο συμπατριώτη μας,τέτοιοι άνθρωποι θα αναγνωρίζουν στόν μετανάστη τον αδελφό τους.Καί η στάση αυτή θα γίνει το καλύτερο κήρυγμα κ η καλύτερη ιεραποστολή.Και πολύ σύντομα,η ίδια η κοινωνία,θα ξανανεβάσει σε άδειους τοίχους τις εικόνες κ θα ξανακρεμάσει σε άδειους λαιμούς κ άδειες ζωές μικρούς,απλούς σταυρούς.Και ίσως κάποτε αξιωθούμε να δούμε ανθρώπους από άλλα χώματα να θεωρούν τιμή τους να ονομάζονται και Ελληνες και Χριστιανοί.Βλέπω τι έρχεται.Το μεσοδιάστημα θα είναι οδυνηρό."-Μείνε συντονισμένος,επανέεεερχομαι!...

Ανώνυμος είπε...

-ΕΕΕΕφθασα!λοιπόν άκου πώς συνεχίζει ο ευθυγραμμισμένος:"...Χρειάζεται και αγώνας κ ταπείνωση,ίσως και αυτοκριτική εκ μέρους εκείνων που εκπροσωπούν την Εκκλησία.Ισως όμως στο σχέδιο του Θεού,η αποχριστιανοποίηση,όπως την περιγράφετε,να είναι ο δρόμος για ένα νέο εκχριστιανισμό".-Τι κατάλαβες λοιπόν;-Δεν ξέρω φίλε,μήπως θέλει να φάει κεμπάμπ, κ το λέει.. έμμεσα;-Μπα, εναλλακτικός είναι,και του αρέσει το Ζεν και οι άσπροι τοίχοι,το άδειο γενικά,-Ναι,ναι ,και κεί μέσα κάτι βλέπει να έρχεται..-Ρε σύ,μήπως θέλει να πεί ότι φοβάται μόνος του;

amethystos είπε...

@ανώνυμος 04 Μαρτίου 2010 9:50 μ.μ.
Άς δούμε τουλάχιστον τι μάρκα είναι αυτό το τουτου πούγινε τόσο διάσημο. Συγκεκριμένα πρόκειται για το αυτοκίνητο τού Πλάτωνος.
"Επειδή η ψυχή είναι αυτοκίνητος και το αυτοκίνητο είναι αεικίνητο και το αεικίνητο αθάνατο, άρα η ψυχή είναι αθάνατη".
Ή αλλοιώς : πάσα ψυχή αθάνατος, το γάρ αεικίνητον αθάνατον.

Ανώνυμος είπε...

Καλοοο! Εγώ κόλλησα στο εναλλακτικό του Δημητριάδος: "...ίσως και αυτοκριτική εκ μέρους εκείνων που εκπροσωπούν την Εκκλησία"! Εχει κάνει την ευθυγράμμισή του, και είναι "το ακίνητο κέντρο της αέναης κίνησης"! αυτό ο Πλάτων πως το λέει;

amethystos είπε...

@Ανωνυμος 6:17 π.μ.

Αυτό το (ίσως) δέν του δίνει θέση στο κινητό ακίνητο,το οποίο για την ιστορία ανήκει στον Αριστοτέλη.Ο αγαπητός Δημητριάδος δυστυχώς θα είναι για πάντα γλυκόπικρος, ο γλυκούλης.

Ανώνυμος είπε...

"Τί έίναι πίστη;" ρώτησαν έναν μεγάλο δούλο του Θεού.Κι εκείνος αποκρίθηκε:" Πίστη είναι το να ζεί κανείς με ταπεινοφροσύνη και να έχει ευσπλαγχνία". Από το Γεροντικό.