Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον. Η λύση είναι μονόδρομος.

Καθηγητής Γ.Ζουγανέλης
Ώρα να κάνουν στην άκρη. Δεν υπάρχει χρόνος πλέον.
Τους υπολογισμούς μας για το κόστος των μεταναστών για την Ελλάδα τους επιβεβαίωσαν και η ΤτΕ και η τράπεζα HSBC. Δεν βγαίνει αυτή η κατάσταση.
Η Ελλάδα σε μήνες πλέον θα καταρρεύσει οικονομικά.
Η διάλυση είναι φανερό ότι είναι στο σχέδιο. Σενάρια για το πως θά προκύψει είναι πολλά. Ας μην εξηγήσουμε το μηχανισμό παραγωγής κρίσεων. Είναι ένα πολύπλοκο επιστημονικό θέμα.
Τα προβλήματα της χώρας μας δεν είναι νομικά μόνο ή οικονομικά, είναι πιο σύνθετα και το έχουμε πεί πολλές φορές. Θέλουν άλλου είδους αντιμετώπιση, έξω απο τον κανονικό τρόπο αντίληψης, λογιστικής, εκτίμησης και πρόβλεψης ενός συνηθισμένου τεχνοκράτη.
Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπίσει το παρόν πολιτικό σύστημα. Χρειάζονται πραγματικά “μορφωμένοι” άνθρωποι και όχι αλμπάνηδες ή διορισμένοι απο το σύστημα. Το σύστημα έχει χρεοκοπήσει.
Πρέπει να υπάρξει σύντομα μια “οικουμενική” κυβέρνηση που θα εγκρίνει η Βουλή. Θα τη συνθέσει ένας αλλά βαρβάτος και όχι οι εκπρόσωποι των δανειστών, που θα επιλέξουν μια ομάδα για να κάνει τη “δουλειά” χωρίς το πολιτικό κόστος που απαιτείται. 
Η λύση είναι μονόδρομος. Να κάνουν στην άκρη. Το λέμε και έτσι θα γίνει. Πάμε στοίχημα;
Κόκκινες γραμμές δεν θα υπάρχουν για τον ένα ούτε και πρόγραμμα 365 ημερών. Αυτά όχι. Αλλού. Αν δεν γίνει έτσι, ότι και να προκύψει σαν αυτό που προτείναμε θα το στείλουμε αδιάβαστο. Ας είναι στρατός…
Έχουμε προτείνει πρώτοι τη χρήση πλαστικού χρήματος, ελέγχου κεφαλαίων αλλά και την έξοδο για λίγο απο το ευρώ (ακόμη και πρίν το κ.Σόιμπλε). Αυτά ήταν λύσεις σε συγκεκριμένες περιστάσεις και χρονικές στιγμές. Πλέον δεν μπορούμε να σας πούμε αν κάτι τέτοιο έχει νόημα. Δεν είμαστε οι αχλάδες που ξέρετε.
Κανένας σοβαρός πολιτικός δεν φανερώνει τα χαρτιά του, μόνο οι τρόμπες το κάνουν, οι ρέπλικες, τα τσικό, οι δευτεράτζες. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κοροιδεύει ο ένας με ψέμματα τον Ελληνικό λαό.
Το άλλο σημαντικό είναι, πώς κάθε λύση μπορεί να εφαρμοσθεί ποικιλοτρόπως, και για καλό και για κακό. Πολλές λύσεις απο αυτές που έχουμε αναφέρει στο παρελθόν και υποκλάπησαν, δεν έχουν εφαρμοσθεί για καλό είτε έχουν εφαρμοσθεί λάθος. Αυτό που λέμε είναι, πως αν η Ελλάδα θέλει ένα Πρωθυπουργό ιδιαιτέρων προδιαγραφών, αυτός δεν θα είναι αυτό που ξέρετε και αυτό που περιμένουν. Δεν θα είναι ρέπλικα. Θα τρίζει…
Εμείς ότι γράφουμε βγαίνει. Το θέμα είναι αν η Ελλάδα θα έχει μικρύνει όταν συμβεί αυτό. Ελπίζουμε να τα ξαναπούμε πριν τη κηδεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: