Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Τι φοβίζει περισσότερο από όλα τον διευθυντή του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο

Ο Ρέι Ντάλιο δηλώνει ότι θα πρέπει να αφήσουμε τους θεσμούς στην άκρη και να παρακολουθούμε τα tweets του Τραμπ.


Τα τελευταία χρόνια, η γνωστή επωδός των μάνατζερ των hedge funds ήταν ότι ο βασικός παράγοντας καθορισμού των αγορών ήταν η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες. Ένας αριθμός διευθυντών παραπονέθηκε, ακόμα κι όταν οι μετοχές ανέβαιναν, ότι τα χαμηλά επιτόκια της Fed διαστρέβλωναν τις αγορές. (Το γεγονός ότι οι αποδόσεις των hedge funds υπολείπονται των αποδόσεων των αγορών τα τελευταία χρόνια ίσως τροφοδότησε αυτά τα παράπονα).
Αλλά σύμφωνα με τον Ντάλιο, ο οποίος ηγείται της Bridgewater, της μεγαλύτερης εταιρείας hedge fund στον κόσμο, η εξουσία της Fed επί των αγορών δεν είναι πλέον ένα σημαντικό ζήτημα. Το 2017, και ίσως και πέρα απ’ αυτό, η ισχυρότερη δύναμη που θα επιδρά στην αγορά θα είναι ο λαϊκισμός, όπως επεσήμανε με ανησυχία.
«Ο λαϊκισμός είναι το νούμερο 1 οικονομικό ζήτημα που θα πρέπει να παρακολουθούν οι συμμετέχοντες στην αγορά – πιο σημαντικό από τις κεντρικές τράπεζες» τόνισε ο Ντάλιο. «Θέλω να είμαι σαφής – ο λαϊκισμός με φοβίζει».
Ο Ντάλιο είπε ότι φοβάται τον λαϊκισμό επειδή οδηγεί στον εξτρεμισμό – και άρα εν δυνάμει σε επιθέσεις προς το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού, στο οποίο ανήκει βεβαίως και ο δισεκατομμυριούχος Ντάλιο. Αλλά υπονόησε επίσης ότι ο λαϊκισμός έχει τη δύναμη να διαστρεβλώνει τις αγορές. Συγκεκριμένα, ο Ντάλιο είπε ότι με τα λαϊκίστικα πολιτικά κινήματα, δεν είναι πάντα σαφές ποιοι θα είναι οι παραγωγοί πολιτικής. Και καθώς αυτοί αλλάζουν, αλλάζουν προφανώς και οι πολιτικές, και ο αντίκτυπός τους στις αγορές.
Δεν προκαλεί έκπληξη που κάποιος ο οποίος είναι ενσωματωμένος στο χρηματοπιστωτικό κατεστημένο θα ανησυχούσε για μια εξέγερση της μεσαίας και της εργατικής τάξης. Πάντως, ο Λάρι Σάμερς, πρώην σύμβουλος του Ομπάμα, δεν φαίνεται να συμμερίζεται ότι ο λαϊκισμός του Τραμπ θα βάλει στο στόχαστρό του τον Ντάλιο και άλλα μέλη του ανώτερου 1% του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, είπε ότι του φαίνεται απίθανο οι Αμερικάνοι ψηφοφόροι να επέλεγαν «το πιο ευδιάκριτο σύμβολο προφανούς καταναλωτισμού» ως πρόεδρο εάν ανησυχούσαν πράγματι για τους πλούσιους.
Αλλά ο Σάμερς συμφώνησε ότι οι επενδυτές ίσως είναι υπερβολικά εφησυχασμένοι ως προς τον λαϊκισμό, και υποστήριξε την ιδέα του Ντάλιο ότι τα σχόλια του Τραμπ ίσως έχουν μια υπερβολικά μεγάλη επίδραση στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών. «Θα ήμουν προσεκτικός ως προς την πρόβλεψη ότι ο Τραμπ θα ξυπνήσει τα …ζωώδη ένστικτα των επιχειρήσεων» είπε ο Σάμερς. «Όταν ο Τραμπ προβαίνει σε ad hoc σχόλια σχετικά με τις φαρμακευτικές εταιρείες, και η αξία αυτών των μετοχών μειώνεται κατά 45 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν είμαι σίγουρος πώς ακριβώς αυτό είναι καλό για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη».
Ακόμα και στο Νταβός, που δεν το λες ότι είναι μια συνάντηση όπου κυριαρχεί και πολύ το φιλο-Τραμπ αίσθημα, όλοι συμφωνούν ότι οι λαϊκιστικές πολιτικές του νέου Προέδρου των ΗΠΑ θα δώσουν ώθηση στην οικονομία των ΗΠΑ. Αλλά την ίδια στιγμή, ο Τραμπ προσφέρει στον Ντάλιο και σε άλλους μάνατζερ hedge fund έναν νέο μπαμπούλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: