Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Η Μέρκελ πληρώνει τους μετανάστες για να φύγουν


Βλέποντας τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις να πέφτουν, ετοιμάζεται να δώσει 80.000.000 € ως κίνητρο για να επιστρέψουν στις χώρες τους

Από τον Γιώργο Τραπεζιώτη 

Ξεκάθαρη στροφή 180 μοιρών από το... ανθρωπιστικό προφίλ που επιχείρησε να χτίσει τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν ξεσπούσε η προσφυγική κρίση, φαίνεται ότι πραγματοποιεί η Ανγκελα Μέρκελ! Ο λόγος για εκείνη που μερίδα των συστημικών διεθνών μέσων ενημέρωσης σύστησαν τότε ως τη «μητέρα των ξεριζωμένων» ή ως τη «συμπονετική καγκελάριο» που υποτίθεται ότι άνοιγε διάπλατα τη γερμανική αγκαλιά για να υποδεχθεί ένα πολύ μικρό μέρος των χιλιάδων Σύρων προσφύγων που αναζητούσαν εναγωνίως ασφαλές καταφύγιο και την ώρα που η Ελλάδα καλούνταν να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση. Ο λόγος λοιπόν για τη Γερμανίδα καγκελάριο, που τώρα αποφασίζει να αλλάξει στάση μετρώντας τα νέα δεδομένα. Τι έχει συμβεί;



Από τη μια, η στάση της απέναντι στους πρόσφυγες ήδη της έχει κοστίσει εκλογική πελατεία, καθώς ολοένα και πιο πολλοί σκέφτονται να ψηφίσουν υπέρ του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Από την άλλη, η Μέρκελ καλείται να βρει αντίδοτο για να αντιμετωπίσει την προέλαση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που ανακάμπτουν χάρη στον Μάρτιν Σουλτς.

Ηδη η διαφορά ανάμεσα στα δύο ισχυρά κόμματα δεν ξεπερνά τη μία εκατοστιαία μονάδα. Με ένα ποσό της τάξης των 80.000.000 ευρώ, λοιπόν, η Γερμανίδα καγκελάριος εκτιμά ότι θα μπορέσει να προσφέρει δελεαστικά οικονομικά κίνητρα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έφτασαν στη χώρα της το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Παράλληλα δε, βάζοντας σε λειτουργία το σχέδιο 16 σημείων που εκπόνησε με τους συνεργάτες της και παρουσίασε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ποντάρει ότι θα καταγραφεί επιτάχυνση των διαδικασιών απέλασης, με αποτέλεσμα γρήγορα 450.000 μετανάστες να εγκαταλείψουν τη Γερμανία.

Το αν το προεκλογικό... τρικ της Μέρκελ πιάσει τόπο, μένει να το δει κανείς. Οπως μένει να δει και το αν οι συστημικές πολιτικές δυνάμεις θα μπορέσουν να φρενάρουν τις αντιευρωπαϊκές φωνές που ενισχύονται. Σαν και αυτές στην Ιταλία, για παράδειγμα, όπου χθες ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι δεν απέκλειε το ενδεχόμενο συμμαχίας με το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο!

Από τη Σκύλλα στη... Χάρυβδη

Κανείς δεν διαφωνεί ότι η Μέρκελ είχε και έχει μεγάλες ευθύνες τόσο για το ελληνικό ζήτημα όσο και για το μέλλον της Ε.Ε. Η εμμονή της σε μια τιμωρητική πολιτική απέναντι στον ελληνικό λαό και η PAX Deutschland αποτέλεσαν την αρχή του τέλους για την Ευρώπη, αλλά και για τον δυτικό πολιτισμό που γνωρίζαμε.

Κάποιοι θεωρούν ότι η άνοδος του Σουλτς θα οδηγήσει σε καλύτερες μέρες την Ελλάδα, αλλά κάνουν λάθος. Πρώτον: Ο Σουλτς, αν εκλεγεί καγκελάριος, θα είναι πάνω από όλα Γερμανός. Και θα εφαρμόζει πολιτικές που εξυπηρετούν τη χώρα του. Δεύτερον: Ηταν ο πρώτος που επιχείρησε άκομψα να παρέμβει στα ελληνικά πράγματα, όταν πίεσε τον Τσίπρα να βάλει στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ «κόβοντας» τους ΑΝ.ΕΛ. Καλό θα ήταν να γνωρίζουν οι αισιόδοξοι ότι στην καλύτερη περίπτωση από τη... Σκύλλα θα πέσουμε στη Χάρυβδη.

Πηγή "Δημοκρατία"
kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια: