Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Ορθοδοξία είναι αγώνας για τη διαρκή συμμόρφωση προς το Χριστό - Παναγιώτης Νέλλας


Η αξιοπρέπεια του ανθρώπου αποτελεί ένα από τα κεντρικά σημεία του κηρύγματος του αποστόλου Παύλου. Ο Παύλος, βέβαια, δεν επιτίθεται ανοιχτά κατά της ρωμαϊκής ή ιουδαϊκής κυριαρχίας πάνω στο ανθρώπινο πρόσωπο. Όταν όμως κηρύττει ότι “ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ” (Γαλ. 3,28), δεν κάνει άλλο από το να θέτη μια βόμβα στα ίδια τα θεμέλια της ρωμαϊκής κοινωνίας. Γι’ αυτό ακριβώς πρίν από τον Καίσαρα έδιωξαν τον Παύλο οι φορείς του κατεστημένου, οι έμποροι και οι θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες του κάθε τόπου. Ο Παύλος δεν έκανε το χριστιανισμό επανάσταση ή πολιτικό κίνημα. 
Έδειξε όμως με σαφήνεια πως όταν ο χριστιανισμός βιώνεται και κηρύττεται σωστά – και αυτό εννοούμε στον τίτλο όταν λέμε ορθοδοξία- είναι μια ανανέωση τέτοιου βάθους, μια επανάσταση τόσης σφοδρότητας, που ανατρέπει σύρριζα- “η αξίνη προς την ρίζαν του δένδρου κείται” (Ματθ. 3,10)- κάθε μορφή αλλοτριώσεως του ανθρώπου:
από την κυριαρχία των “ελευθέρων” πάνω στους δούλους και των “ελλήνων” πάνω στους βαρβάρους, μέχρι την καταδυνάστευση των υπανάπτυκτων από τους “καλλιεργημένους”. Βέβαια ο χριστιανισμός έγινε μέσα στην ιστορία και γίνεται και σήμερα συχνά ο ίδιος “κυριαρχία”, αλλά τότε πια δεν είναι ορθόδοξος. Ορθοδοξία είναι αγώνας για τη διαρκή συμμόρφωση προς το Χριστό, η πιστότης στην ακεραιότητα και το μεταμορφωτικό δυναμισμό του Ευαγγελίου».

Παναγιώτης Νέλλας

ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΛΛΗΝ ΟΥΤΕ ΙΟΥΔΑΙΟΣ... Ο ΚΥΡΙΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΟΥΤΕ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ. 
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΝ ΕΞΩ ΚΑΙ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ.
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝ-ΙΣΜΟΣ. 
ΣΗΜΕΡΑ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝ-ΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΥΑΓΓΕΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΟΜΩΣ ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ. 
ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ. 
ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥΤΟΥ. 
ΠΑΡΑΣΥΡΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΖΩΗ.
Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, Η ΜΙΑ ΑΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.
ΔΕΝ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΔΕΝ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΤΙΠΟΤΕ, ΚΑΙΝΑ ΠΟΙΕΙ ΠΑΝΤΑ.

Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: