Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

«Καζάνι» που βράζει η Χίος: «Ζούμε ξανά μέρες του 2015 στο μεταναστευτικό»

Πρόσφυγες
Εντείνονται στη Χίο οι διαμαρτυρίες για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Τι αναφέρουν στο Sputnik o Δήμαρχος του νησιού και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας που «συνορεύει» με το hotspot.
Σε αναβρασμό βρίσκεται η τοπική κοινωνία της Χίου αναφορικά με την αύξηση των μεταναστών στο νησί.
Μόλις 500 μέτρα από το χωριό Χαλκειός της Χίου, χιλιάδες μετανάστες στοιβάζονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στο νησί.
Κάτοικοι και τοπικές αρχές εκφράζουν την αδυναμία τους να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές και τα προβλήματα που προκαλούν.
Μια τραγική εικόνα μεταφέρει στο Sputnik, o πρόεδρος της κοινότητας του Χαλκειούς Βασίλης Βίγκας:
 «Η χωρητικότητα της ΒΙΑΛ είναι το μέγιστο 1100 άτομα. Σήμερα βρίσκονται εκεί 3.500 μετανάστες περίπου. Υπεράριθμοι, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο.  Σε άθλιες συνθήκες γύρω σε σκουπίδια και περιττώματα. Από ανθρωπιστικής πλευράς η κατάσταση είναι τραγική. Την ίδια στιγμή πάνω από 500 άτομα έχουν καταπατήσει τα χωράφια γύρω από τη ΒΙΑΛ και μένουν σε σκηνές. Και αυτός ο αριθμός αυξάνεται»
Την αγανάκτησή του εκφράζει στο Sputnik ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης:
 «Η κοινωνία μάχεται από τη μια να προσφέρει την όποια φιλοξενία και από την άλλη να επιβιώσει.Φαίνεται ότι έχουμε ξεπεράσει τους 4000 μετανάστες, κοντεύουμε να φτάσουμε στο 1/10 του πληθυσμού. Συνεχώς βλέπουμε ασύλληπτες εικόνες. Οι ροές δεν σταματάνε. Την Τρίτη έφτασαν 100 άτομα και αυτό είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο»,  επισημαίνει μεταξύ άλλων.
Το ζήτημα πρωταγωνιστεί ανάμεσα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακρίτες στο Αιγαίο και οι δημοτική αρχή ζητάει άμεσα λύσεις.
«Περιμένουμε να τηρήσει η κυβέρνηση τις προεκλογικές και μετεκλογικές της υποσχέσεις. Πρέπει επιτέλους να φυλαχτούν τα θαλάσσια σύνορα, να σταματήσουν οι ροές και να δούμε τι θα γίνει με τους ανθρώπους που βρίσκονται πάνω στο νησί και χρειάζεται να μετακινηθούν. Πρέπει να γίνουν επιστροφές στην Τουρκία», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Χίου.
Από την πλευρά τους οι κάτοικοι διαμαρτύρονται επειδή αδυνατούν καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, που βρίσκονται γύρω από τη ΒΙΑΛ και έχουν καταληφθεί από μετανάστες.
Το στίγμα δόθηκε τη Δευτέρα στο πλαίσιο της λαϊκής συνέλευσης που διεξήχθη με τη συμμετοχή και των κατοίκων και προέδρων επτά κοινοτήτων.
«Ο κόσμος εξέφρασε προβληματισμό και αγανάκτηση, για τη διαρκή επέκταση της ΒΙ.ΑΛ. σε βάρος των περιουσιών τους, λόγω μεταναστευτικού υπερπληθυσμού αλλά και έλλειψης χώρου διαμονής», επισημαίνει.
Σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να φύγουν 140 άτομα. «Είναι μικρός ο αριθμός που φεύγει τη στιγμή που αυξάνονται» σχολιάζει ο κ. Βίγκας.
Και προσθέτει:
«Θέλουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα, να αποσυμφορηθεί το ΚΥΤ άμεσα. Από το 2017 ήταν διαχειρίσιμη η κατάσταση, αλλά τους τελευταίους μήνες κάτι τέτοιο δεν ισχύει».
«Τώρα ξαναζούμε τα γεγονότα του 2015- 2016, με ακραίες ροές που θυμίζουν εκείνη την εποχή», προσθέτει από την πλευρά του ο δήμαρχος.
Κλοπές και παραβατικές συμπεριφορές συνθέτουν την κατάσταση στα χωριά, που περικλείουν το κέντρο υποδοχής και εγκατάστασης των προσφύγων.
«Ο κόσμος ζητάει να κλείσει αυτή η εγκατάσταση καθώς έχουν ρημαχτεί τα γύρω χωριά. Όποια τεχνογνωσία και να απέκτησες από τα προηγούμενα χρόνια, είναι αδύνατο να ανταπεξέλθεις στη διαρκή αύξηση του πληθυσμού λόγω των μεταναστευτικών ροών», αναφέρει ο δήμαρχος του Νησιού.
Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει τελικά με το κτίριο της ΒΙΑΛ.
Το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της πρώην ΒΙΑΛ στεγάζει, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πρόσφυγες και μετανάστες.
«Το ενοικιαστήριο που είχε υπογράψει ο Δήμος Χίου προς το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει λήξει από τον περασμένο Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αδειάσει», επισημαίνει ο κ. Βίγκας.
Τα επόμενα βήματα των κατοίκων θα προσανατολιστούν σε συσκέψεις, υπό τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς.
«Θα καλέσουμε τη δημοτική αρχή, τους βουλευτές του νησιού, την Περιφέρεια, την αστυνομία και την πυροσβεστική ώστε να μάθουμε τις προθέσεις τους», αναφέρει ο κ Βίγκας.
Παράλληλα οι κάτοικοι θα παρευρεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο του κλεισίματος των δρόμων, ως συμβολική κίνηση, τις επόμενες ημέρες.

https://sputniknews.gr/ellada/201909254676291-kazani-pou-vrazei-h-xios-zoume-ksana-meres-tou-2015-sto-metanasteutiko/πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το ζήτημα είναι βαθιά θεολογικό και ας μην φαίνεται . Έχω παρατηρήσει ότι υπέρ της λαθροεισβολης είναι κυρίως άνθρωποι που στο εκκλησιαστικό είτε πιστεύουν είτε όχι δηλώνουν προκλητικα ότι κεφαλή τής εκκλησίας είναι όχι ο Χριστός αλλά ο εκάστοτε Οικ . Πατριάρχης .Οι νησιώτες του .Αν. Αιγαίου και ειδικά οι Χιώτες με την εμπειρία της σφαγής τού 1822 καθώς και των γειτονικών Ψαρών του 1824 θα έπρεπε να είναι κουμπωμενοι έναντι της ισλαμικής λαθροεισβολης . Απεναντίας έναντι του αισθήματος αυτοσυντήρησης πρυτανεύει η παραδοσιακή στο Αν . Αιγαίο αριστεροφροσυνη και η πνευματική υποταγή στο Φανάρι που στις μέρες μας παν πακέτο . Το αυτό και οι Μικρασιάτες παρά στην φρίκη του 1922 οι προβεβλημένοι εκπρόσωποι τους τα ίδια . Κάπου θα είναι θεία δίκη .ΑΜ