Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Πριν να μάθετε πολιτική, ξεκινήστε μαθαίνοντας ανάγνωση

 


Τζήμερος Θάνος
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι ο λειτουργικός αναλφαβητισμός όσων έχουν θέσεις εξουσίας ή δημόσιο λόγο. Φυσικά, και μεγάλου ποσοστού πολιτών. 

Σε απλά Ελληνικά: 
δεν καταλαβαίνουν τι διαβάζουν. 

Κάθε φορά που κάποιος διατυπώνει ενστάσεις για την "ανοίξαμε και σας περιμένουμε" πολιτική και ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο εισβολικό που κατ ευφημισμόν ονομάζεται μεταναστευτικό, επικαλούνται τη Σύμβαση της Γενεύης για τα δικαιώματα των προσφύγων και ισχυρίζονται δήθεν ότι είμαστε υποχρεωμένοι βάσει αυτής να δεχόμαστε κάθε εισβολέα. 
Την διάβασαν ποτέ; 
Αν την διάβασαν, κατάλαβαν τι διαβάζουν;
Πάμε λοιπόν, βου και α βα.

- Σε ποιους αναφέρεται η σύμβαση της Γενεύης;
- Στους πρόσφυγες.
- Ποιος ονομάζεται πρόσφυγας;
- Κάποιος του οποίου η ζωή απειλείται στη χώρα του.
- Αποκτάει κάποιος την ιδιότητα του πρόσφυγα αν απλώς την επικαλεστεί ο ίδιος ή αν τον ονομάσουν έτσι τα ΜΜΕ;
- Όχι! Πρέπει να τον αναγνωρίσει το κράτος εισόδου ως πρόσφυγα!
- Ποιο είναι το κράτος εισόδου;
- Οποιοδήποτε κράτος στο οποίο θα παρουσιαστεί ο ενδιαφερόμενος ΜΕ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ στις επίσημες πύλες εισόδου (entry points) ή στις διπλωματικές υπηρεσίες αυτού του κράτους στο εξωτερικό.
- Και τι γίνεται αν χάσει τα χαρτιά του ή αν βομβαρδιστεί το σπίτι του ή αν φύγει άρον άρον και δεν προφτάσει να τα πάρει μαζί του ή αν τον κυνηγάν και πρέπει να περάσει τα σύνορα παράνομα ΔΙΟΤΙ καταδιώκεται;
- Εμφανίζεται αμέσως στις αρχές του κράτους στο οποίο μπαίνει και εξηγεί τους λόγους της απώλειας των χαρτιών του και τους λόγους που τον ανάγκασαν να περάσει τα σύνορα παράνομα.
- Εάν δεν το κάνει αυτό, τι θα γίνει;
- Θα συλληφθεί και θα δικαστεί για παράνομη είσοδο.
- Το λέει αυτό η σύμβαση της Γενεύης;
- Βεβαίως, διότι προβλέπει τρεις προϋποθέσεις, σωρρευτικά, στο άρθρο 31 για να μην δικαστεί κάποιος που μπήκε παράνομα: α) να έχει έρθει κατευθείαν από χώρα όπου κινδυνεύει β) να παρουσιαστεί χωρίς καθυστέρηση (αμελλητί) στις αρχές και γ) να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για την παράνομη είσοδό του.
- Είναι υποχρεωμένο το κράτος εισόδου να τον αναγνωρίσει ως πρόσφυγα, ακόμα κι αν προέρχεται από εμπόλεμο όμορο κράτος, ακόμα κι αν αποδεδειγμένα διώκεται από τις αρχές του;
- ΟΧΙ! Υπολογίζει πάντα και την παράμετρο της τάξης και της ασφάλειας στο εσωτερικό του.
- Αν κάποιος νομιμοποιηθεί ως πρόσφυγας, μπορεί μετά να απελαθεί;
- Βεβαίως, αν το φιλοξενούν κράτος κρίνει ότι συντρέχουν θέματα τάξης και ασφάλειας. (Άρθρο 32)

Ορίστε το άρθρο 31 της σύμβασης της Γενεύης παρ. 1 στο πρωτότυπο:
"The Contracting States shall not impose penalties, on account of their illegal entry or presence, on refugees who, coming DIRECTLY from a territory where their life or freedom was threatened in the sense of Article 1, enter or are present in their territory without authorization, provided they present themselves without delay to the authorities and show good cause for their illegal entry or presence."
Και η επίσημη μετάφρασή του:
"Αι Συµβαλλόµεναι Χώραι δεν θα επιβάλλουν ποινικάς κυρώσεις εις πρόσφυγας λόγω παρανόµου εισόδου ή διαµονής, εάν ούτοι προερχόµενοι απ ευθείας εκ χώρας ένθα η ζωή ή η ελευθερία αυτών ηπειλείτο, εν τη εννοία του άρθρου 1, εισέρχωνται ή ευρίσκωνται ήδη επί του εδάφους αυτών άνευ αδείας, υπό την επιφύλαξιν πάντως ότι ούτοι αφ ενός µεν θα παρουσιαστούν αµελλητί εις τας αρχάς αφ ετέρου δε θα δώσουν επαρκείς εξηγήσεις περί της παρανόµου αυτών εισόδου ή διαµονής."


Πώς λοιπόν το "directly - απ ευθείας" ερμηνεύεται "μέσω Τουρκίας"; 
Και τι επαρκείς εξηγήσεις δίνει ο Αφγανός, Πακιστανός, Νιγηριανός κ.λπ. για την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα από τα παράλια της Τουρκίας; 
Πώς απειλείται η ζωή του στην Τουρκία; 
Από ποιον διώκεται; Και πώς "έχασε" τα χαρτιά του ο Αφγανός ή ακόμα και ο Σύριος εν πλω μέχρι τη Μυτιλήνη, αφού το πρώτο κράτος υποδοχής, δηλαδή η Τουρκία είναι υποχρεωμένο να τον εφοδιάσει με νομιμοποιητικά έγγραφα, αν φεύγοντας από τη Συρία δεν μπόρεσε να τα πάρει μαζί του;
Απλές ερωτήσεις για όσους διαθέτουν κοινή λογική. Εδώ είναι η Σύμβαση της Γενεύης, στα Αγγλικά https://www.unhcr.org/4ca34be29.pdf και στα Ελληνικά https://www.unric.org/html/greek/pdf/refugeeconvention-GRE.pdf για να την μελετήσουν όλοι ενδιαφέρονται και γνωρίζουν ανάγνωση. 

Φαίνεται πως οι περισσότεροι πολιτικοί και δημοσιογράφοι δεν γνωρίζουν.

 Υπάρχει βέβαια και το άλλο ενδεχόμενο: να γνωρίζουν, αλλά να είναι πολλά τα λεφτά Άρη...
πηγή

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρόσφυγας πολέμου θεωρείται μόνον αυτός που φεύγει από χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο και πηγαίνει απευθείας σε χώρα στην οποία δεν θα κινδυνεύει. Όσοι λοιπόν έρχονται από την Τουρκία δεν θεωρούνται πρόσφυγες πολέμου αλλά οικονομικοί πρόσφυγες. ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΝΩΡΊΖΟΥΝ ΟΛΟΙ. Τότε γιατί οι αρχές δεν συμπεριφέρονται αναλόγως; Για τον ίδιο λόγο που οι ομοφυλόφιλοι μπορούν, θεσμικά, να συμβιώνουν. Δηλαδή, γιατί έτσι θέλει η επικρατούσα σκέψη. Σήμερα δεν ισχύουν συνθήκες και νομολογίες, σήμερα συνθήκη είναι επικρατούσα σκέψη. Εξάλλου το δήλωσε και ο Πάπας: πρώτα έρχεται η ασφάλεια των μεταναστών και μετά η εθνική ασφάλεια.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε, δεν γίνεται λόγος για πρόσφυγες πολέμου αλλά για πρόσφυγες. Καλά ειπώθηκε: δεν ξέρουν να διαβάζουν. Οικονομικοί πρόσφυγες δεν υπάρχουν. Βγάζεις από το κείμενο αυτό που θέλεις εσύ, όχι αυτό που γράφει. Κλασικό ελληναράδικο παραλήρημα.