Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Η Ελλάδα και η πρόθεση της Βρετανίας να "φύγει" από την ΕΕ - Ποια είναι η σχέση


Το Grexit που κατά καιρούς παρουσιάζεται ως “απειλή” προς την Αθήνα και τους Έλληνες πολίτες , είναι το τέλειο προπέτασμα καπνού που καλύπτει τον μεγάλο κίνδυνο για την ΕΕ που δεν είναι άλλος από την διαφαινόμενη πρόθεση της Βρετανίας, είτε να αποχωρήσει ,είτε να θέσει τους όρους της . Πιθανότατα το δεύτερο επιθυμεί.

Τα στοιχεία που προκύπτουν είναι εξαιρετικά ανησυχητικά για την “γερμανική” ΕΕ.


Μέσα σε μία εβδομάδα τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων που ανήκουν στο Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον κι έχουν ενταχθεί σε ένα κίνημα το οποίο ασκεί πιέσεις η Βρετανία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν επιτύχει μείζονες αλλαγές στους όρους της σχέσης,αυξήθηκαν από 50 σε 110!

Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph,ο ένας στους τρεις εκ του συνόλου των 330 βουλευτών του κόμματος του Ντέιβιντ Κάμερον, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων υπουργών, εντάχθηκε στο κίνημα «Συντηρητικοί για τη Βρετανία» (Conservatives for Britain, CfB), υπέρ του οποίου έχουν επίσης ταχθεί 13 μέλη της Βουλής των Λόρδων (της Άνω Βουλής) καθώς και 12 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συνεπώς τα πράγματα για την Ευρώπη δεν είναι “μαύρα” λόγω της Ελλάδας . Ή τέλος πάντων δεν είναι μόνο εξαιτίας της ελληνικής κρίσης. Ο κίνδυνος το εγχείρημα που λέγεται ΕΕ να συντριβεί στα “γερμανικά βράχια” είναι υπαρκτός και δεν είναι μυστικό ότι και εντός της Γερμανίας υπάρχουν απόψεις για “φυγή” από το “πείραμα” που τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δείχνει να αποτυγχάνει απολύτως. Ο “ευρωσκεπτικισμός” κερδίζει έδαφος. Κι αν μέχρι τώρα εκφραζόταν από “περιθωριακά” υποτίθεται κινήματα ή από ακροδεξιούς σχηματισμούς, η “αντάρα” που έχει ξεκινήσει από τη Βρετανία δείχνει ότι δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί το φαινόμενο.

Το ερώτημα που προκύπτει για εμάς τους Έλληνες είναι επίσης υπαρκτό: υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο της χώρας ή θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στο δόγμα του “πάση θυσία ευρώ”. Όσο υπάρχει το ευρώ έχει ένα νόημα να υπάρχει και το “δόγμα”. Όμως ποιος μπορεί να στοιχηματίσει άφοβα ότι τα επόμενα λίγα χρόνια οι εξελίξεις αποκλείεται να είναι τόσο δραματικές στην Γηραιά ήπειρο που να αποκλείουν ακόμη κι αυτό το ακραίο σενάριο. Αν αναλογιστούμε πόσα τέτοια “ακραία” σενάρια είδαμε τα τελευταία χρόνια να εκτυλίσσονται μπρος στα μάτια μας θα πρέπει να είμαστε όλοι επιφυλακτικοί . Αλλά κυρίως έτοιμοι.

Λόγια πολλά έχουμε ακούσει για επανεργοποίηση του "πρωτογενούς τομέα παραγωγής" για "αλλαγή της αγροτικής πολιτικής" για πολλά άλλα ακόμη. Τίποτα δεν έχουμε δει.

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην ΕΕ, έχουν έτοιμα στα συρτάρια τους τα λεγόμενα plan B. Δεν σημαίνει ότι είναι εναντίον του ευρώ. Δεν σημαίνει ότι προσχώρησαν στους ευρωσκεπτικιστές. Είναι όμως έτοιμοι για όλα.

Εμείς θα μείνουμε στο “πάση θυσία ευρώ” αντιμετωπίζοντας οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο ως την απόλυτη …καταστροφή του πλανήτη;

Απ΄ ότι φαίνεται ναι . Ποτέ δεν είμασταν καλοί στην προετοιμασία,πάντα μας άρεσε η καταστροφολογία και όλα τα αντιμετωπίζαμε την επόμενη μέρα που μας προέκυπταν.


http://www.onalert.gr/
 aegeanhawk

Δεν υπάρχουν σχόλια: