Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Οι δανειστές ζήτησαν από το Πουέρτο Ρίκο να κλείσουν τα σχολεία



VESTI FINANCE RU
Μια ομάδα των hedge funds ( των εταιρειών αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου)    στράφηκαν προς Πουέρτο Ρίκο και υπέβαλαν την σχετική  έκθεση με την ανάγκη να κλείσουν σχολεία και να απολύσουν τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να αποπληρώσει τους πιστωτές του.

Σύμφωνα με την βρετανική "the guardian" τα hedge funds που κατέχουν δανειακές υποχρεώσεις του Πουέρτο Ρίκο, χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες μιας εταιρείας συμβούλων του ομίλου Centennial , καθώς και τρεις πρώην οικονομολόγους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου  για να αποδείξουν στις αρχές του Πουέρτο Ρίκο, ότι υπάρχει " ένας καλύτερος τρόπος ».


Στην δημοσιευμένη παρουσίαση (  PDF ) αναφέρεται  ο «καλύτερος τρόπος» που περιλαμβάνει τη μείωση των δημοσίων δαπανών για την εκπαίδευση. Οι ειδικοί εξήγησαν ότι το Πουέρτο Ρίκο φέρεται να ξοδεύει πάρα πολλά χρήματα για τους μισθούς των δασκάλων και τη χρηματοδότηση των σχολείων.


Στην έκδοση της  «The Guardian», καθώς και σε μια  σειρά από άλλα μέσα ενημέρωσης σημειώνεται  ότι οι χορηγοί της έκθεσης είναι  τα λεγόμενα «ληστρικά αμοιβαία κεφάλαια", που ειδικεύονται σε επενδύσεις σε επισφαλή στοιχεία ενεργητικού, μεταξύ των οποίων – έχουν αγοράσει  το χρέος της Αργεντινής και της Ελλάδας πριν από την οικονομική τους κατάρρευση , και έπαιξαν με  την κατάρρευση της τράπεζας "Lehman Brothers", καθώς και με άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.
Πρώην οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ - μια οργάνωση η οποία έχει τεράστια εμπειρία στο δανεισμό προς τις χώρες με χαμηλή οικονομική ικανότητα και την κατανομή των συμβουλών  για τις περικοπές στις δημόσιες και κοινωνικές δαπάνες - είπε ότι η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο, "ξοδεύει πάρα πολλά χρήματα για την εκπαίδευση." Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί δεν προτίμησαν να αναφέρουμε ότι το 2015 στο Πουέρτο Ρίκο, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης έκλεισαν περίπου 100 σχολεία.

Μεταξύ των  Hedge Funds (εταιρειών αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου) οι οποίοι έχουν γίνει πελάτες των καταγγελιών ήταν οι εταιρείες όπως:  Fir Tree Partners, Davidson Kempner Capital Management, Aurelius Capital και κάποιες άλλες.  Είναι μέρος της λεγόμενης «ομάδας των ιδιωτών πιστωτών», η οποία κατέχει ομόλογα του Πουέρτο Ρίκο στο ποσό των 5,2 δισ δολάρια.

Αξίζει να προστεθεί ότι το Πουέρτο Ρίκο είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας για τις υποχρεώσεις του χρέους του. Σύμφωνα με τις δηλώσεις ορισμένων αξιωματούχων, οι αρχές του Πουέρτο Ρίκο δεν έχουν χρήματα για να πραγματοποιήσουν την επόμενη πληρωμή του τόκου των ομολόγων, η οποία έχει προγραμματιστεί για την 1η Αυγούστου.


http://www.vestifinance.ru/

Δεν υπάρχουν σχόλια: