Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

H φωτογραφία του RP που έγινε viral σε όλον τον κόσμο

editoria-19-10l
Ο φωτογράφος του RP βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην καρδιά του μεταναστευτικού προβλήματος, στην Λέσβο. Εκεί όπου χιλιάδες πρόσφυγες διασχίζουν καθημερινά την θάλασσα του Αιγαίου με κίνδυνο την ζωή τους. Κάποιοι από αυτούς τα καταφέρνουν. Κάποιοι χάνονται στην διαδρομή…
Η φωτογραφία αυτή από την ώρα που τραβήχτηκε έκανε τον γύρο του κόσμου και συγκίνησε την ελληνική κοινή γνώμη. Συγκίνησε με την ανθρωπιά, την φιλοξενία και το μεγαλείο των τριών γιαγιάδων που περιθάλπουν το μικρό μωρό που κατάφερε να διασχίσει μαζί με την μητέρα του τα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα. Συγκίνησε γιατί αποτύπωσε τον πόνο αλλά και την ελπίδα και την αλληλεγγύη μαζί. Η φωτογραφία μπορεί να «παγίδευσε» την στιγμή όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι αντίθετη με την πραγματικότητα που επικρατεί στο νησί. Οι κάτοικοι της Λέσβου αποδεικνύουν καθημερινά με την συμπεριφορά, την υπομονή και την θέληση τους οτι η λέξη άνθρωπος μπαίνει πάνω και πέρα απο ταμπέλες και προελεύσεις.
 skeftomasteellhnika

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όταν το μωράκι μεγαλώσει -και ανατραφεί κατά τα ισλαμικά πρότυπα- και μεταβεί σε μια αντίστοιχη Συρία για να πολεμήσει τους "απίστους",
τότε μάλλον θα ναι αργά για να μετανιώσουν οι γιαγιάδες.
Πολύ γρήγορα ξέχασαν τι τους έκαναν οι Ισλαμιστές το 1922.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον προηγούμενο ανών.
Και να πούμε ότι ελληνίδες γιαγιές
φανερώνονται ως φιλ-άνθρωπες και με τους ξένους και τους αλλόθρησκους
επειδή η Ορθόδοξη Εκκλησία και ο Χριστός ο ίδιος
τις δίδαξε από τα γεννοφάσκια τους να είναι φιλ-άνθρωπες
και υπεράνω άλλων κοινωνικών, ή πολιτικών διαχωρισμών.
Μην αγνοούμε το είδος συνείδησης που διαμορφώνει η συγκεκριμένη
θρησκευτικότητα των Ελληνίδων γιαγιάδων.
Ο ανθρωπισμός, (αυτή η έννοια "ανθρωπιά" που μας έχει φάει τα αυτιά
τις τελευταίες δεκαετίες), από την ζωντανή πίστη σε ζωντανό Θεό, προέκυψε, αρχικά.

Ανώνυμος είπε...

"Ο ανθρωπισμός, (αυτή η έννοια "ανθρωπιά" που μας έχει φάει τα αυτιά
τις τελευταίες δεκαετίες), από την ζωντανή πίστη σε ζωντανό Θεό, προέκυψε, αρχικά."

O Nίτσε που δεν είχε ζωντανή πίστη σε ζωντανό Θεό, αλλά κήρυξε τον θάνατο του Θεού, έλεγε ότι για να εξελιχθεί το ανθρώπινο είδος θα πρέπει να λιώσεις τον αδύναμο.. κανένα οίκτο.. Πίστευε στην κοινωνική εξελικτική "φυσική επιλογή". Μας αρέσουν αυτές οι θεωρίες αρκεί εμείς να είμαστε στην θέση του ισχυρού.
Αυτό που λέω δεν έχει σχέση με τους μετανάστες, αλλά με την κατηγορία που διατυπώθηκε για την "ζωντανή πίστη σε ζωντανό Θεό".

Σχετικά με το θέμα των μεταναστευτικών κυμάτων, δεν έχει νόημα να λέμε γνωστά πράγματα για την εμπόλεμη κατάσταση, σε όλη την Β. Αφρική, την Μ. Ανατολή, Συρία κτλ.. Βέβαια έχει δίκιο ο Αμέθυστος που είπε ότι κάποιοι δεν κάθονται να πολεμήσουν. Υπάρχει όμως και ο άμαχος πληθυσμός..
Γενικά υπάρχει ένα μπάχαλο. Δεν βρίσκεις άκρη. Μέχρι και απ' το Σουδάν έρχονται με πλαστά συριακά διαβατήρια.. Η πολτοποίηση λαών όπως και η διάλυση κοινωνικών δομών όπως η οικογένεια, και η επέκταση αρρωστημένων νεοφανών κοινωνικών φαινομένων, όπως η ομοφυλοφιλία, οι μονογονεϊκές οικογένειες κτλ.. βολεύει πολύ, γιατί βοηθάει στον παγκόσμιο έλεγχο.. χάνονται οι υγιείς αντιστάσεις..
Ουσιαστικά παίζεται ένα παιχνίδι στην πλάτη των λαών.Εμείς είμαστε αυτή την στιγμή στην πρώτη γραμμή. Χρειάζεται πολιτική αντιμετώπιση. Είναι αδιανόητο να ακούμε "βουλιάξτε τις βάρκες". Δεν είναι μελοδραματισμός, αλλά η κοινή λογική.. Τι θα κάνουμε δηλ. θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας; Kαι που θα καταλήξουμε, να αιματοκυλιστούμε και να χαθεί ο έλεγχος; Θα γινόταν χειρότερη η κατάσταση. Πρέπει να υπάρξουν πολιτικές πανευρωπαϊκές λύσεις. Εξάλλου οι Ευρωπαίοι συμμετείχαν κανονικά στις διάφορες αμερικανικές πολεμικές "πετρελαϊκές επιχειρήσεις", έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης
Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτές οι γυναίκες και τα παιδιά (αφού δε νομίζω να βρουν τέτοιες Γερμανίδες ή Αγγλίδες γιαγιάδες), θα έχουν πάρει μια γεύση για την Ελληνίδα Ορθόδοξη γιαγιά. Δεν είναι θέμα συναισθηματισμού ή ψευτοσυμπόνιας, αλλά, πως να το κάνουμε.. και ένα σκύλο να δεις πεινασμένο, θα του δώσεις να φάει. Θα μου πεις, ο σκύλος άμα τον ταϊσεις δεν θα σε δαγκώσει ποτέ, ενώ με τους ξένους έχουν δει τόσα τα μάτια μας. Και σε τελική ανάλυση δεν έχουμε να φάμε εμείς, η χώρα μας βουλιάζει.. Ναι έτσι είναι, αλλά νομίζω ότι πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία.. και να δούμε τι μπορεί να γίνει από δω και πέρα.
Αν δεν θέλουν ξένους στην Ευρώπη, να φροντίσουν να ηρεμήσει η κατάσταση για να επιστρέψει καθένας στην χώρα του.. Αλλά στέκονται όλοι με το ένα πόδι μπροστά στην Αμερική και την Γερμανία..
Πάντως αυτά που ζούμε, τα έλεγαν οι επιστήμονες πριν από χρόνια, ότι θα συμβούν, με βάση την πληθυσμιακή έκρηξη που περίμεναν στις αρχές του 21ου αιώνα, την πετρελαϊκή και οικονομική κρίση, και την αποσταθεροποίηση ολόκληρων γεωγραφικών ζωνών.