Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Aπάντηση στον κ. Ι. Ρίζο περί του Ημερολογιακού (Γ΄ 2)

Επειδή οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και σημαντικές θεωρούμε χρήσιμο να τοποθετηθούμε επί της αναρτήσεως και ας βγάλουν οι αναγνώστες μόνοι τους τα συμπεράσματά τους... Θεωρούμε καταρχήν πονηρή και άδικη την τακτική των αδελφών κ. Ρίζου και Τσακίρογλου να βάζουν όλους τους παλαιοημερολογίτες στο ίδιο τσουβάλι... Η γενίκευση είναι μέγα επιστημονικό και λογικό σφάλμα. ΄Αλλο ο παλαιοημερολογίτης της Ρωσίας, άλλο ένας επίσκοπος των ΓΟΧ και άλλο ο πάτερ Σταύρος και Γεώργιος! Δεύτερον θεωρούμε την έκδοση αυτού του βιβλίου ως άστοχη, οδηγούμενη από εγωισμό και διάθεση αυτοδικαίωσης, σε μία περίοδο κρίσιμη. Ο τίτλος και μόνο του βιβλίου αποκλείει κάθε καλοπροαίρετο διάλογο και δείχνει την διάθεση του συγγραφέως. Τρίτον, στο μόνο που συμφωνούμε με τους αδελφούς Iωάννη και Αδαμάντιο είναι στο ότι οι σύνοδοι των ΓΟΧ έγιναν αντικανονικώς. Σε όλα τα άλλα επί του ημερολογιακού προβλήματος συμφωνούμε με τον αδελφό Νικόλαο Μάνη. Η επέμβασή του υπήρξε καθοριστικής σημασίας και σίγουρα θα μνημονεύεται στο μέλλον ως μία από τις καλύτερες τοποθετήσεις επί του ημερολογιακού ζητήματος.

Aπάντηση στον κ. Ι. Ρίζο περί του Ημερολογιακού (Γ΄ 2)


«Τό ψεύδος πολυσχιδές, 
ἑνιαῖον δὲ πρᾶγμα  καὶ μοναδικὸν ἡ ἀλήθεια»
(Άγ. Γρηγόριος ο Παλαμάς, ΕΠΕ. 3, 650)
(ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΕΔΩ)

η. Απορίας άξιον είναι, αγαπητέ κ. Ρίζο, το να δέχεστε ότι "η καινοτομία του 1924 ήταν αντικανονική, αντισυνοδική και αντιποιμαντική" και ταυτοχρόνως να θεωρείτε ως "επαναστάτες", "αντικανονικούς" και "σχισματικούς" εκείνους που αντέδρασαν σε αυτήν! Αυτός ο παραλογισμός (τον οποίο υπερασπίστηκαν και άλλοι πριν από σας) του να κακίζεται η παράβαση, αλλά παράλληλα και οι αντιδρώντες σε αυτήν (επειδή δεν πληρούν τα δικά μας "κριτήρια Ορθοδοξίας"), ειλικρινά δεν μπορώ να την καταλάβω. Πως έπρεπε δηλαδή να αντιδράσουν, κατά την απλανή λογική σας, οι Ορθόδοξοι εκείνης της εποχής; Να πούνε "η καινοτομία αυτή είναι αντικανονική, αντισυνοδική και αντιποιμαντική, αλλά δεν πειράζει";
θ. Σκανδαλίζεστε για το γεγονός πως οι τρεις Ιεράρχες, που ανέλαβαν την ποιμαντορία των Παλαιοημερολογιτών το 1935, αποκάλεσαν "σχισματική" την Εκκλησίας της Ελλάδος, όταν καμία από τις άλλες Τοπικές Εκκλησίες δεν διέκοψε την κοινωνία μαζί της.
Καταρχήν πρέπει να ξέρετε πως ο Άγιος πρ. Φλωρίνης Χρυσόστομος (ο οποίος ήταν ο συγγραφέας και των κοινών κειμένων των τριών Ιεραρχών) ήταν πάρα πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις του, μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Έτσι όταν έγραφε πως  οι Καινοτόμοι "απέσχισαν εαυτούς του καθολικού κορμού της Ορθοδοξίας και εκήρυξαν εαυτούς κατ΄ουσίαν Σχισματικούς απέναντι των Ορθοδόξων Εκκλησιών" δεν έγραψε τίποτα διαφορετικό από αυτό που είχε ήδη εκφράσει η Ειδική Επιτροπή για το Ημερολογιακό το 1923: "Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν δύναται να χωρισθή των λοιπών Εκκλησιών και να αποδεχτεί νέον ημερολόγιον χωρίς να καταστή σχισματική απέναντι των άλλων". Μιλάει για εορτολογική απόσχιση, η οποία αποτελεί παράβαση με βάση την οποία όφειλαν οι υπόλοιπες Εκκλησίες να την κηρύξουν σχισματική (ο πρ. Φλώρινης Χρυσόστομος ήλπιζε ότι αυτός ο φόβος να κηρυχθεί σχισματική η Εκκλησία της Ελλάδος, θα οδηγούσε την Ιεραρχία της στην απόφαση να επαναφέρει το παλαιό ημερολόγιο). Επειδή όμως αυτό τελικά δεν έγινε, ανέλυσε τους όρους "δυνάμει" και "ενεργεία", για να διασαφήσει (και όχι να "διορθώσει") την τοποθέτησή του, κυρίως έναντι παρερμηνειών αυτής.
Συνεχίζετε την εργασία σας γράφοντας πως οι "Γ.Ο.Χ." ισχυρίστηκαν πως "η Εκκλησία της Ελλάδος χωρισθείσα, εν τη εισαγωγή του διορθωμένου ημερολογίου, των λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών κατέστη, εκ του λόγου τούτου, σχισματική, αποκοπείσα εκ του σώματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας", βάζοντας μάλιστα την εξής - υποσημείωση υπ' αριθμόν 24 -  παραπομπή: Φ.Ο. 1950, φ. 94, σελ. 2.
Επειδή, ως ερευνητής, επί πολλά έτη, της Ιστορίας και Εκκλησιολογίας των Παλαιοημερολογιτών, γνώριζα ότι ο πρ. Φλωρίνης ΠΟΤΕ δεν είχε αποκαλέσει σχισματική την Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά τους Διοικούντες αυτήν Καινοτόμους (δηλαδή την Διοικούσα Ιεραρχία, ως πρόσωπα), μου έκανε εντύπωση αυτό το απόσπασμα. Ανέτρεξα έτσι στο φύλλο 94 της Φ.Ο. (για να γνωρίζετε πρόκειται για το επίσημο περιοδικό των Παλαιοημερολογιτών "Η Φωνή της Ορθοδοξίας") και φυσικά δεν βρήκα αυτό το απόσπασμα ή παραπλήσιο. Τότε κατάλαβα, ότι μάλλον από κάπου το αντιγράψατε. Μια απλή αναζήτηση στο Google μας αποκάλυψε τον συνήθη ύποπτο, τον κ. Καρδάση! Παραθέτω πάλι συγκριτικό πίνακα μεταξύ του αποσπάσματός σας και του αποσπάσματος του κ. Καρδάση (απόεδώ πάλι): 

ΡΙΖΟΣ
ΚΑΡΔΑΣΗΣ
«Η Εκκλησία της Ελλάδος χωρισθείσα, εν τη εισαγωγή του διορθωμένου ημερολογίου, των λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών κατέστη, εκ του λόγου τούτου, σχισματική, αποκοπείσα εκ του σώματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας» [25= Η Φ.Ο. 1950, φ. 94, σελ. 2]. Παρόλο που ο Χρυσόστομος Καβουρίδης αλλού παραδέχεται, ότι η καινοτομία δεν αφορά την εισαγωγή ολόκληρου του Γρηγοριανού.
Επίσης με την υπ. αρ. 13/26.9.1950, η Ι. Σύνοδος των ΓΟΧ χαρακτηρίζει την Εκκλησία της Ελλάδος, ως σχισματική.[27= Η Φ.Ο. 1950, φ.86, σελ. 7] Αντίθετα όμως 10 από τις 14 Ορθόδοξες Εκκλησίες δέχτηκαν το διορθωμένο Ιουλιανό, οι δε υπόλοιπες 4, που εξακολούθησαν να έχουν το Ιουλιανό δεν διέκοψαν κοινωνία με τις άλλες. Άρα, η Εκκλησία της Ελλάδος δεν κατέστη σχισματική έναντι των υπολοίπων Εκκλησιών.
Οι εν Ελλάδι υπάρχοντες  παλαιοημερολογίτες, ισχυρίζονται ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος χωρισθείσα, εν τη εισαγωγή του διορθωμένου ημερολογίου, των λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών κατέστη, εκ του λόγου τούτου, σχισματική, αποκοπείσα εκ του σώματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας» (Η Φ.Ο. 1950, φ. 94, σελ. 2).

Επίσης με την υπ. αρ. 13/26.9.1950, η  Ι. Σύνοδος των ΓΟΧ χαρακτηρίζει την Εκκλησία της Ελλάδος, ως σχισματική (Η Φ.Ο. 1950, φ.86, σελ. 7). Αντιθέτως όμως 10 από τις 14 Ορθόδοξες Εκκλησίες δέχτηκαν το διορθωμένο Ιουλιανό, οι δε υπόλοιπες 4, που εξακολούθησαν να έχουν το Ιουλιανό δεν διέκοψαν κοινωνία με τις άλλες. Άρα, η Εκκλησία της Ελλάδος δεν κατέστη σχισματική έναντι των υπολοίπων Εκκλησιών.

Από που όμως προέρχεται τελικά αυτό το απόσπασμα αυτό, για το οποίο παραπέμπει λάθος ο Καρδάσης, παρασύροντας και εσάς; Όπως διαπίστωσα, μετά από σχετική έρευνα, το απόσπασμα αυτό ανήκει στον Χριστόδουλο Παρασκευαΐδη, τότε μητροπολίτη Δημητριάδος, στην γνωστή αντιπαλαιοημερολογιτική διατριβή του. Έγραφε στην σελίδα 162: "Επί της εισηγήσεως τούτης (σ. της Επιτροπής του 1923) επερειδόμενοι έκτοτε οι εν Ελλάδι παλαιοημερολογίται ισχυρίζονται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, χωρισθείσα, εν τη εισαγωγή του διωρθωμένου ημερολογίου, των λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών κατέστη, εκ του λόγου τούτου, σχισματική, αποκοπείσα εκ του σώματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας".
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ  ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΟΛΙΟ: H ANTI-ΔΡΑΣΗ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑΧΘΗΚΕ ΣΕ ΠΑΠΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΔΥΟ. 
Οι παλαιοημερολογίτες πήραν τόν νόμο στά χέρια τους επιτρέποντας στήν αίρεση πού ήταν κρυμμένη πίσω από τήν αναγκαία αλλαγή ημερολογίου, νά παραμένει κρυμμένη μεχρι σήμερα, πίσω από τό προσωπείο τής παγκόσμιας ειρήνης. Τό αντι αναβαθμίστηκε έκτοτε σέ πίστη.

Αμέθυστος

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Τσαλός δεν μας τα λέει καλά.Θα τον σώσειτο Παλαιό Ημερολόγιο τον ΤΑΛΑ.
Τσακίρογλου και Ρίζος τσακίζουν τις ρίζες του παλαιοημερολογιτικού σχίσματος(ο άγιος Καβουρίδης ονομαζει τους Ρωμαιοκαθολικούς "ΕΚΛΗΣΙΑ'').
Δυνάμει και ενεργεία σχισματικοί και αιρετικοί ΔΕΝ υπάρχουν( αυτό το φρούτο τους το πάσαρε ο Μέγας Ομολογιτής Καβουρίδης και το έφαγαν οι καινοτόμοι Παλαιοημερολογιτες ).
Έχουν λέει το ανάθεμα( ο Μανιχαϊστής Νικόλας από την Βερδικούσα)οι άγιοι Παΐσιος και Πορφύριος.Αίσχος!

Ανώνυμος είπε...

Kαλησπερα . Θα ηθελα να κανω καποιες επισημανσεις οχι θρησκευτικες η δογματικες γιατι πρωτον δεν βγαζεις ακρη ετσι ποιος εχει δικιο και δευτερον οι θεολογοι τα ξερουν καλυτερα . Η πρωτη επισημανση ( και ειμαι σιγουρος οτι η τριμελης μου φαινεται ομαδα του Αμεθυστου καθοτι καλης πιστης θα δεχτει )ειναι οτι η κινηση των ΓΟΧ την δεκαετια του 20 ειχε ως δευτερευον αιτημα το ιουλιανο εορτολογιο και πρωτευον απο τοτε τον οικουμενισμο ( φραγκεμα το λεγαν τοτε ) . Αποδειξη οτι οταν το αυταρχικοτατο καθεστως Μεταξα τους προτεινε με εμμεση απειλη να λειτουργουν με το παλιο αλλα να μνημονευουν τους επισκοπους της επισημης εκκλησιας η απαντηση ηταν αρνητικη . Την εχω διαβασει την προταση σε περιοδικο της μητροπολης Θεσσαλονικης της δεκαετιας 30 . Υπαρχει δηλαδη αποδειξη απο την επισημη εκκλησια οτι ο αγωνας δεν ηταν για 13 ημερες . Και εδω που τα λεμε ειναι δυνατον να πιστευει καποιος οτι στην ορθολογικοτατη με την καλη εννοια περιοδο του μεσοπολεμου καποιοι εγγαμοι ιερεις θα θυσιαζαν τις ενοριες τους θα δεχονταν ξυλοδαρμους και ξυρισματα για 13 μερες? Αν ηταν παλαιοημερολογητες θα λειτουργουσαν με το παλιο και θα μνημονευαν τους επισημους δεσποτες και δεν θα δεχονταν εκεινο τον κτηνωδη διωγμο . Αλλα ηταν οντως ΓΟΧ και βλεπαν τον οικουμενισμο απο τοτε . Δευτερη επισημανση . Οι οποιες συμπεριφορες οντως λιγο περιθωριακες καποιες φορες καποιων ΓΟΧ ειναι αποτοκες της επι 50 συναπτα ετη ( 1924 1974 ) καταστασης ημιπαρανομιας η και πληρους παρανομιας που υπεστη αυτη η εκκλησια κατα παραβαση πασης εννοιας λογικης και ελευθεριας συνειδησης . Δεν ειναι τυχαιο οτι στη Θεσσαλονικη ενω οι Ιουδαιοι , οι παπικοι , οι ευαγγελικοι , οι αντβεντιστες , οι μασωνοι και οι Αρμενιοι εχουν τους ναους τους σε περιοπτη θεση στο κεντρο δεν υπαρχει ουτε ενας ΓΟΧ ναισκος . Για να βρει καποιος την ιδια την μητροπολη της μεριδας που ανηκω στις Συκιες πρεπει κυριολεκτικα αν δεν ξερει να ρωτησει τον παρακειμενο ψιλικατζη ετσι οπως ειναι καταχωνιασμενη . Μονο μετα το 1990 αρχισαν να κτιζονται ευπρεπεις ναοι πραγμα που μερτυρει οτι ως τοτε υπηρχε κρυφος διωγμος . Ολα αυτα λοιπον δεν τα υπεστησαν οι ΓΟΧ επι δεκαετιες για 13 μερες . Μακαρι ο Θεος να μας φωτισει ολους ΓΟΧ και λοιπους αντιοικουμενιστες να ενωθουμε να αντιμετωπισουμε τον Λεβιαθαν της πανθρησκειας και της ΝΤΠ . Ας αφησουμε τα πικαρισματα ολοι στην ακρη . ΑΜ

amethystos είπε...

Μακάρι φίλε. Γιατί άνθρωποι καί πιστοί ικανοί νά αντιδράσουν δέν υπάρχουν πολλοί. Μόνο μία παρατήρηση.Δέν αντιμετωπίστηκε ο οικουμενισμός στήν ουσία του, όλα αυτά τά χρόνια.