Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Του αγίου Αυγουστίνου - Η αγία Μόνικα (+Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτου)

Αποτέλεσμα εικόνας για αγίου Αυγουστίνου - Η αγία Μόνικα
Τοῦ ἁγίου Αὐγουστίνου
Ἡ ἁγία Μόνικα
Ἑορτάζει, ἀγαπητοί μου, ἕνας ἀπὸ τοὺς μεγαλυτέρους ἁγίους τῆς Ἐκκλησίας μας, ἕνα ἀπὸ τὰ μεγαλοφυέστερα πνεύματα ὅλης τῆς ἀνθρωπότητος, ὁ ἅγιος Αὐγουστῖνος. Στὴ Δύσι εἶνε γνωστός, στὴν Ἑλλάδα ἄγνωστος. Γι᾽ αὐτὸ προσπαθῶ νὰ ὑπενθυμίζω τὴ μνήμη του.


ΑΚΤΙΝΕΣ

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ; 
ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΗΣ  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ;

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή εάν έλεγε απλώς άγιος και όχι ένας από τους μεγαλύτερους, δεν θα είχες πρόβλημα; Αμφισβητείς την αγιότητά του εντελώς; Δεν φοβάσαι την θεομαχία; Κανείς δεν είναι αλάθητος. Έχεις αναλάβει προσωπική σταυοροφορία εναντίον του αγίου. Επικίνδυνα νερά.

Ν.

amethystos είπε...

Εχεις γνώση τού πράγματος ή απλώς λογομαχείς ικανοποιώντας τό γνωστό σου πάθος;

Ανώνυμος είπε...

Και καρδιογνώστης, συν τοις άλλοις! Προοδεύεις σιγά-σιγά, αλλά σε λάθος κατεύθυνση κατά την γνώμη μου, ικανοποιώντας, ίσως, το άγνωστο πάθος σου.
Επί του προκειμένου, αυτό που μ' ενδιαφέρει είναι ότι ο Αγ. Αυγουστίνος τιμάται από την Εκκλησία, με ύμνους και ωδές πνευματικές, που έγραψαν φωτισμένοι άνθρωποι. Το ποιος είναι πράγματι άγιος, θα το μάθουμε στην άλλη ζωή. Προς το παρόν μας αρκεί να σεβόμαστε όσους ξέρουμε και έχουν συμπεριληφθεί στο αγιολόγιο της Εκκλησίας.
Τα υπόλοιπα είναι του Θεού και δεν μας συμφέρει να "λακτίζουμε προς κέντρα".
Εάν βέβαια κάποιος πιστεύει ότι κάτι δεν στέκει θεολογικά μπορεί να το επισημάνει, τηρώντας πάντα το σεβασμό και την τιμή προς τον άγιο. Εσύ λίγο-πολύ τον βρίζεις.

Ν.

amethystos είπε...

Οτι πείς φίλε. Πάνω απ' όλα νά σώζουμε τήν ψυχολογία μας.