Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Το φετινό εισαγωγικό μάθημα για την Επανάσταση του 1821 στον Άλιμο


βίντεο από το κανάλι nikolaoskappa

Μάθημα #1 - 02-10-19 
Μαθήματα Ελληνικής Επανάστασης 1821 από τον Δρ. Νεότερης Ιστορίας ΕΚΠΑ, κ. Χαράλαμπο Μηνάογλου κάθε Τετάρτη στις 7μμ, στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Άλιμο, 50 μέτρα από την στάση μετρό Άλιμος.


πηγή

http://koukfamily.blogspot.com/2020/02/1821_53.html

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O Ανδρουτσος θελοντας να εμψυχωσει τους εθελοντες που θα μπαιναν στο Χανι της Γραβιας στην μεση του καμπου για να αιφνιδιασει την καθοδο του Ομερ Βρυωνη ( με 9 χιλιαδες στρατο ο Βρυωνης ) τραγουδησε το κλεφτικο της Ρουμελης Κατω στου Βαλτου τα χωρια . Στον χορο πιαστηκαν 120 παλληκαρια . Ο Γκουρας ο Τρακοκομνας ο Παπαντρεας ο Γοβγινας και αλλοι ολοι με κλεφταρματωλικη προυπηρεσια . Ηταν οι πρωτοι μηνες του πολεμου και τον εχθρο τον αντιμετωπιζαν μονο οι πρωην κλεφτες που ειχαν ξαναπολεμησει . Ηταν μια αποστολη αυτοκτονιας που τελικα πετυχε . Ενδιαφερον εχει η τελευταια στροφη . Εξιστορει που οι κλεφτες της Δυτικης Στερεας ειχαν μεινει χωρις αρματολικι κααι αφου χεσααν οπως λεει τα γενια του Τουρκου κατη και δωσαν σεβας στον τοπικο δεσποτη απευθυνθηκαν στους προεστους της περιοχης να μεσολαβησουν στους Τουρκους να ξαναπαρουν το αρματολικι . Λεει λοιπον η τελευταια στροφη . Ραγιαδες κατσετε καλα γιατι σας καιμε τα χωρια . Γρηγορα το αρματολικι γιατι ερχομαστε σαν λυκοι . Ασκουσαν λοιπον τα λιονταρια που μας ελευθερωσαν στην προεπαναστατικη περιοδο και τροπον τινα νταβατζηλικι . Καθε μαθημα για το 21 ( αγνοω τι μαθηματα θαα κανει τοσο ο κυριος Μηνααογλου και λοιποι θιασωτες της Ρωμιοσυνης και χεστηκα για την αποψη της Αγγελοπουλου )που θα παραλειπει τον ατιθασο χαραχτηρα των αγωνιστων και θαα ειναι ειτε πολιτικα ορθο σαν της Αγγελοπουλου η θα ειναι πολυ λιβανισμενο οπως υποπτευομαι των Ρωμιοορθοδοξων θα ειναι ψευτικο . Σαν απο πατρικης πλευρας απευθειας απογονος αγωνιστων του 21 λεω γκαραντι οτι αν μεγα τμημα της νεολαιας δεν ξαναβρει το μεχρι παρανομιας ηθος εκεινων των λεοντων θα μας πηδηξουν χωρις σαλιο τοσο οι εκ Δυσεως νταβατζηδες ( ΕΕ ΝΑΤΟ ΔΝΤ ) οσο και οι μουσουλμανοι μουσαφιραιοι . Το εχω ξαναπει . Οταν αυτοι που ασκουν ημιληστρικο βιο περιξ περιοχων οπως Εξαρχεια ξεχεσουν τους εθνομηδενιστες ινστρουχτορες τοτε θα δουμε μεγαλα πραγματα . Ειναι οι μονοι που εν τοις πραγμασι ασκουν αρματωλισμο που ηταν λιγο νταβατζηλικι . Ολοι οι αλλοι προσεχουν να δινουν τον ΕΝΦΙΑ . Οχι ο υποφαινομενος . Μπορει να μην πιανουν πια τα ποδια μου να ζησω οπως γουσταρω αλλα κρατικα νταβατζηλικια δεν πληρωνω . Τους μονους νταβατζηδες που θαυμασα ειναι οπως ο Καραισκακης και για αυτο η φανερη συμπαθεια σε πανκς κλπ . Μα ετσι η αλλιως ειναι οι μονοι που θυμιζουν το ασμα που εμψυχωσε το επος της Γραβιας . Και ξανα μανα προς σπασιμο των Ρωμιοεθελοδουλων . Ραγιαδες κατσετε καλα γιατι σας καιμε τα χωρια γρηγορα το αρματολικι γιατι ερχομαστε σαν λυκοι . ΑΜ

χαλαρωσε είπε...

Φιλε ΑΜ με τα ρανταρ ανοιχτα. Αυτο το ατιθασο το θελρει ο Κυριος. Φανταζεσαι ο Αποστολος Πετρος να μην εκοβε το αυτι του στρατιωτη αλλα να πηγαινε σε μετρα οικοδομησης εμπιστοσυνης. Αυτο το πηγαιομονο μπορει νσ εινσι η βαση της μεταμορφωσης και της υποδοχης του καινου. Τα κανονισμενα δεν μπορουν να υποδεχτουν την εκρηξη του καινου διοτι ειναι ασηκωτο και μονο ο ωμος θαυμασμος το οικειωνεται και χαρισματικα το οικειοποιειται ως δωρο. Σε ολα σου τα γραπτα εινσι εμφανης η διψα του γαργαρου και ως εκ τουτου και η πσλια μου επιμονη ερωτηση περι υου Αγιου Εφραιμ Κατουνακιωτη. Ειναι πολυ αγαπητος Αγιος και δεν μποτλρουσα να δεχτω υπονομευση. Κατ ευχην τοτε η απαντησηωμε ανεπαυσε. Δεν ειναι ν βαρβατιλα αλλα η ακορεστη διψα για ζωη κσι ελευθερια που ανεστησε τα λιονταρια της μοναδικης επαναστασης των πατεραδων μας. Τα γλυκαναλατα του μηναογλου εχουν την μυρωδια της οργανωσιακης ναφθαλινης αλλα και του γεγονοτος οτι συγχρωτιζονται με τα του Ζηση. Να χαιρεσαι. Χαιρεις αμεθυστε, Μαρια που κσμμια φορα την μαλωσαμε, καλοπροαιρετα και φιλοι. Ο Κυριος Μευ ημων. Τοσημα καπου ειδα οτι εινσι κομμουνιστικης εμπνευσεως απο τους εορταδμους του μεγαλου πατριωτικου πολεμου των τοτε δοβιετικων. Μην χεσω αυτοι θα μας φορεσουν τον Κορδατο με το ζορι.π

Μαρία Π. είπε...

Αγαπητέ αδελφέ Χαλάρωσε, επειδή αναφέρθηκες σε μένα, και σε κάποιες «διαφωνίες» ή «μαλώματα» (με την καλή έννοια των επιδιωκόμενων «διορθώσεων», που προσπαθούμε άλλωστε όλοι ο ένας για τον άλλο), θέλω να πω ότι εκτός κάποιων λίγων εξαιρέσεων (τρίτων ατόμων που μιλούσαν καμιά φορά), εγώ δεν έχω νιώσει στο συγκεκριμένο ιστολόγιο του Αμέθυστου ποτέ κακή προαίρεση απέναντί μου, ούτε απ΄τον Αμέθυστο, ούτε από σένα (με τόσες συζητήσεις που έχουμε κάνει στο παρελθόν). Το αντίθετο μάλιστα. Δεν ξεχνώ την υποστήριξή σας σε κάθε περίπτωση, και σε διάφορα θέματα που προέκυψαν. Επομένως γνωρίζω πως ότι λέγεται είναι «καλοπροαίρετο» (όπως το είπες), και να ξέρεις ότι όλα τα επεξεργάζομαι στο μυαλό μου. Όμως είναι φυσικό οι άνθρωποι να έχουν διαφορές, ακόμα και οι πιστοί, ως προς επιμέρους πράγματα, (όχι ως προς την Πίστη μας, τα δόγματα κτλ..), ως προς την αντιμετώπιση, ή ως προς την επιφυλακτικότητα των κρίσεων ώστε να είναι αληθινές (και όχι ως προς την ανάγκη να υπάρξει έλεγχος).
Το βασικότερο όμως που θέλω να πω, που αφορά όλους μας, και είναι το Α και το Ω, και αυτό που με ωθεί συχνά σε ενδοσκόπηση που μπορεί να φαίνεται σαν εσωστρέφεια (γενικότερα, και στο πραγματικό περιβάλλον) είναι ο κίνδυνος να μετατραπεί όλο αυτό σε ένα θρησκευτικό υποκατάστατο. Γιατί και το καλό, δεν είναι καλό αν δεν γίνεται σωστά.
Η πίστη μας έχει υπόσταση. Είναι ο Χριστός. Δεν είναι (τουλάχιστον μόνο) μια αντι-αίρεση όπως έχει καταλήξει σε κάποιους ανθρώπους.Πολλές φορές, βλέπουμε τον εαυτό μας μέσα από την ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΗ εστίαση, σε συγκεκριμένες ΠΛΕΥΡΕΣ αυτών των θέματα που έχουν προκύψει, σε κατάσταση ταραχής, φόβου, ολιγοπιστίας, σε αδυναμία συγκέντρωσης στο διάβασμα και στην πρόσληψη των νοημάτων, ακόμα και σε μια ιδιότυπη «αποξένωση» απ΄τον Κύριο, με την έννοια ότι προπορεύεται το «ορατό κομμάτι», και «χάνεται» το αόρατο. Αλλά εμείς πρέπει να προχωρούμε δια της πίστεως και όχι δια της όψεως. Όλοι οι Πατέρες μας που πολέμησαν αιρέσεις, και προσπάθειες ένωσης με τον παπισμό, ήταν ισορροπημένοι ως προς την πρόσληψη της πραγματικότητας, και φυσικά δεν παραμελούσαν το πρώτο, τον αγώνα της αγιότητας.
Ο ησυχασμός, αν θέλουμε να τον περιγράψουμε κάπως απλοϊκά, είναι αυτό που έκανε η Μαρία, που τα άφησε όλα και κάθισε στα πόδια του Κυρίου και άκουγε τον Λόγο Του, και γέμιζε από Αυτόν. Από εκεί ξεκινάς για να πολεμήσεις. Πολλές φορές «δίνουμε» ΠΟΛΥ την καρδιά μας, σε πράγματα που είναι «κόσμος», ενώ έχουν «πνευματικό επένδυμα».
Η μονόπλευρη λεπτομερής ενασχόληση μέρα νύχτα με σκάνδαλα, δηλαδή όχι μόνο με τα δογματικά θέματα, αλλά και με την προσωπική πτώση και κατάπτωση του καθενός κτλ.. σιγά σιγά μας μεταβάλλει σε ανθρώπους μη πνευματικούς. Επαναλαμβάνω την έκπληξη που ένιωσα πριν 5 χρόνια όταν είδα για πρώτη φορά ένα ιστολόγιο «Αποτείχισης». Δεν πρέπει να καταλήξουμε έτσι, επειδή σκανδαλιζόμαστε. Τότε τα έχουμε χάσει όλα. Όχι ότι δεν πρέπει να τα γνωρίζουμε, αλλά ότι δεν πρέπει να είμαστε ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΟΙ, ή με έλλειψη ισορροπίας σχετικά με το πως χρησιμοποιούμε τον χρόνο μας. Επομένως είναι απαραίτητη συνεχώς η επαγρύπνηση και η επανατοποθέτηση απέναντι σε όλα, ακόμα και αν αυτό περνάει μέσα από την θεωρούμενη εσωστρέφεια (που δεν είναι έτσι ακριβώς, γιατί η «ησυχία» κάθε άλλο παρά παθητικότητα είναι, αντίθετα έχει τον μεγαλύτερο δυναμισμό, στην Ορθοδοξία, και καμία σχέση με την «Νιρβάνα» του βουδισμού), για να μην καταντήσουμε μονόπλευροι άνθρωποι, «ψυχικοί» και όχι πνευματικοί και χάσουμε τελικά τον δρόμο μας και τον στόχο μας.
Σε χαιρετώ και σου εύχομαι κάθε καλό αδελφέ.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να πω σε όσους δεν έχουν διαβάσει την πολύ καλή εργασία σου να το κάνουν γιατί θα ωφεληθούν πολύ.(Έίναι στην δεξιά στήλη).
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
Γεώργιος Η. Μπόρας