Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Ο Τσίπρας χρεοκόπησε και επισήμως τη χώρα


Το «ατύχημα» που όλοι λέγαμε ότι θα συμβεί, έχει γίνει


Η Ελλάδα του Τσίπρα το κατάφερε κι αυτό. Το «ατύχημα» που όλοι λέγαμε ότι θα συμβεί, έχει γίνει. Όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε επισήμως αίτημα για ομαδοποίηση των δόσεων που πρέπει να καταβάλουμε στο ΔΝΤ ύψους 1,5 δισ. ευρώ
Συγκεκριμένα, αύριο 5 Ιουνίου, αλλά και στις 12, 19 και 26 Ιουνίου η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ συνολικά περίπου 1,5 δισ.ευρώ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, λένε οι πληροφορίες, κατέθεσε ήδη το σχετικό αίτημα στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, έπειτα από απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.
Η πρώτη δόση – ύψους 300 εκατ. ευρώ – θα έπρεπε να καταβληθεί αύριο Παρασκευή, ενώ η τελευταία ήταν προγραμματισμένη για τις 19 του μηνός.
Η ξεφτίλα σε όλο της το μεγαλείο. Η κυβέρνηση δεν έχει να πληρώσει ούτε 300 εκατ. ευρώ. Ομολογία χρεοκοπίας της χώρας και ο Τσίπρας μπορεί πλέον να καυχάται ότι είναι ο νέος Χαρίλαος Τρικούπης. Μπορεί ο Γ. Παπανδρέου να ήθελε να κάνει την Ελλάδα... Δανία του Νότου και να μην το κατάφερε. Αλλά ο Τσίπρας κατάφερε να κάνει την Ελλάδα... Ζάμπια, μια αφρικανική χώρα η οποία δεν μπορεί να καταβάλει τα λεφτά στους δανειστές.
Η ακόμη μεγαλύτερη ντροπή που διαρρέεται είναι άλλη: Ότι το ελληνικό αίτημα που έφτασε στην έδρα του ΔΝΤ δεν το παρέλαβε κανείς και δεν μπορούσε να το υποστηρίξει από ελληνικής πλευράς. Διότι ο κ. Κατσάμπας, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ έφυγε πριν μερικές ημέρες αφού έληξε η θητεία του. Θα πήγαινε η Παναρίτη αλλά όλοι ξέρουμε τι έχει συμβεί.
Να πούμε ότι αυτό που κατάφερε ο Τσίπρας είναι γνωστό ως «μοντέλο Ζάμπια» αφού πριν 30 χρόνια κάτι ανάλογο είχε κάνει και το αφρικανικό κράτος με τις δόσεις του δανείου που όφειλε στο ΔΝΤ.
Να θυμίσουμε ποιες άλλες χώρες δεν έχουν καταφέρει να αποπληρώσουν τα δάνειά τους;
Σουδάν: Σταμάτησε να πληρώνει τις δόσεις προς το ΔΝΤ από το 1984, ως συνέπεια του σφοδρού εμφύλιου πολέμου και της παρατεταμένης ξηρασίας. Το συνολικό όφελός της χώρας στο Ταμείο ανερχόταν στα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία δεν αποπλήρωσε ποτέ. Κατά συνέπεια, το ΔΝΤ απέκλεισε το Σουδάν από κάθε πρόσθετη οικονομική στήριξη.
Σομαλία: Η αφρικανική χώρα κήρυξε στάση πληρωμών το 1985, λόγω των καταστροφικών οικονομικών επιπτώσεων του εμπάργκο στην εξαγωγή βοοειδών από την Σαουδική Αραβία.
Το 2013, το ΔΝΤ αναγνώρισε τον πρόεδρο Hassan Sheikh Mohamoud, ανοίγοντας τον δρόμο για μία αποκατάσταση των σχέσεων του με τη Σομαλία μετά από 22 χρόνια! Το συνολικό χρέος της χώρας προς το ταμείο αγγίζει πλέον τα 327 εκατομμύρια δολάρια.
Ζιμπάμπουε: Η περίπτωση της Ζιμπάμπουε είναι πιο πρόσφατη, αφού σταμάτησε να καταβάλει τις πληρωμές το 2001 λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετώπιζε η χώρα λόγω των λανθασμένων επιλογών του προέδρου της, όσον αφορά στις μακροοικονομικές πολιτικές. Το χρέος της αφρικανικής χώρας προς το Ταμείο ανέρχεται στα 111 εκατομμύρια δολάρια.
Κούβα: Η Κούβα δήλωσε αδυναμία να αποπληρώσει το χρέος των 25 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Ταμείο το 1958, μετά την πτώση της κυβέρνηση Μπατίστα. Όταν ανήλθε στην εξουσία ο Κάστρο, το ΔΝΤ ανέστειλε την πληρωμή έως το 1963. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η Κούβα κατάφερε να αποπληρώσει το χρέος της μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960.
Καμπότζη: Κήρυξε στάση πληρωμών το 1975, όταν οι Κόκκινοι Χμερ με αρχηγό τον Πολ Ποτ κατέλαβαν την εξουσία. Η ασιατική χώρα χρωστούσε συνολικά 15 εκατομμύρια δολάρια στο ταμείο, χρέος το οποίο αποπληρώθηκε πολλά χρόνια αργότερα, το 1993!
Ονδούρα: Σταμάτησε να καταβάλει τις δόσεις προς το ΔΝΤ το 1987 έπειτα από μία σειράς αρνητικών εξελίξεων, όπως η κρίση στην αγορά του καφέ, η έλλειψη υποστήριξης από την Αμερική λόγω του εμφύλιου πολέμου κ.λπ. Το χρέος αποπληρώθηκε το 1990, όταν η νέα κυβέρνηση κατάφερε να υποτιμήσει το εγχώριο νόμισμα.

antinews

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΔΟΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΛΥΨΑΝ ΤΑ ΑΜΑΡΤΩΛΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΠΟΥ ΠΗΡΕ Ο ΣΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΑΓΟΡΑ ΜΙΣΟΤΙΜΗς ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΣΤΟ 100%;;
ΠΟΣΗ ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΞΕΦΤΙΛΑ ΜΑς;;

Ανώνυμος είπε...

Έχει γυρίσει ο ουρανός ανάποδα, είναι όλα παράνομα, και ο αρθρογράφος απορεί: Γιατί δεν είμαστε καλά παιδιά και δεν πληρώνουμε στην ώρα μας;Γιατί δεν στραγγίζουμε κι άλλο την κοινωνία να βρούμε άλλα 300 εκατομμύρια να δώσουμε; Aντί να πει σε τι κατάσταση ήρθε η χώρα, και πως καταντήσαμε να είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα, να μας έχουν μετατρέψει σε αποικία χρέους που θα μας αφανίσει, μας λέει να βρούμε γρήγορα τη δόση γιατί θα κακοχαρακτηριστούμε! Να αφανιστεί ο λαός για να πληρωθούν τα παράνομα και τα κλεμμένα!

Ανώνυμος είπε...

Έσκασε η βόμβα στα χέρια του Τσίπρα! Γι' αυτό δεν ήθελαν οι προηγούμενοι πρόεδρο αποδεκτό από όλους. Ήθελαν να φύγουν γιατί έβλεπαν τι έρχεται.Φταίει όμως κι αυτός γιατί δεν είπε την αλήθεια.