Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

fft86_mf6054684Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ένα εκρηκτικό και συνάμα διαλυτικό κλίμα απλώνεται στην Τουρκία μετά και την σημερινή επίθεση αυτοκτονίας στο κέντρο της Άγκυρας, την ώρα που γίνονταν διαδήλωση Κούρδων υπέρ της ειρήνης με 30 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες.
Η επίθεση αυτή χαρακτηρίστηκε σαν η τρίτη κατά σειρά μετά την προεκλογική έκρηξη στο Ντιαρμπακίρ, κατά την διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, στις 5 Ιουνίου με νεκρούς και τραυματίες, στη συνέχεια την έκρηξη στο Suruç, στις 25 Ιουλίου με δεκάδες Κούρδους νεκρούς και τώρα στην Άγκυρα με το ίδιο σκηνικό.
Την δραματικότητα της κατάστασης δείχνει πως οι δυνάμεις ασφαλείας εκκένωσαν αμέσως το κεντρικό κτίριο των γραφείων του φιλοκουρδικού κόμματος, HDP, ενώ στην Κωνσταντινούπολη σήμανε συναγερμός καθώς υπάρχουν πληροφορίες για επίθεση αυτοκτονίας και στην Πόλη.
Το κλίμα έχει πολώσει αυτές τις μέρες οι αλλεπάλληλες διώξεις και συλλήψεις γνωστών δημοσιογράφων που κατακρίνουν τον δεσποτισμό του Ερντογάν, ενώ καταγγελίες για δικτατορική λογοκρισία έχουν γίνει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.
Η επίθεση αυτή αποδίδεται, σύμφωνα με τα πρώτα σχόλια των τουρκικών καναλιών, στον μεγάλο πόλεμο μεταξύ των Κούρδων και των Τζιχαντιστών, όπως και οι δυο προηγούμενες στο Ντιαρμπακίρ και στο Suruç.
Ο μεγάλος όμως αυτουργός θεωρείται πως είναι ο ίδιος ο Ερντογάν, που θέλησε να σκληρύνει την στάση του στο κουρδικό για να κερδίσει με την πόλωση ψήφους και να ανακτήσει την αυτοδυναμία στις προσεχείς εκλογές στις 1 Νοεμβρίου.
Οι καρποί αυτής της υπερφίαλης, αυταρχικής και υπεροπτικής του στάσης, ήδη αποδίδουν άφθονο τρόμο σχεδόν καθημερινά στην Τουρκία.
Ο Ερντογάν χαρακτηρίστηκε από πολλά Κέντρα Στρατηγικών Ερευνών στις ΗΠΑ και αλλού, σαν ο «μοιραίος’ άνθρωπος που θα διαλύσει την χώρα του.
Ήδη η προεκλογική Τουρκία στάζει αίμα. Ήδη έχει καταφέρει μαζί με τον νεοοθωμανιστή πρωθυπουργό του, τον Αχμέτ Νταβούτογλου, τα πρώτα μεγάλα και σοβαρά ρήγματα.
Και έπεται συνέχεια την οποία θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά γιατί μας αφορά θέλουμε δεν θέλουμε άμεσα!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: