Τρίτη 25 Μαΐου 2021

"Πάπας Παύλος ΣΤ', Πατριάρχης Αθηναγόρας, Κιάρα Λούμπιτς." Bartolomeo, "τιμώντας τη μνήμη σημαίνει συνεχής διάλογος"

Εταιρεία Θρησκευτικής Πληροφόρησης 

Οικουμενικός: διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Πάπας Παύλος ΣΤ 4ος, Πατριάρχης Αθηναγόρας, Κιάρα Λούμπιχ». Bartolomeo, "τιμώντας τη μνήμη σημαίνει συνεχής διάλογος"

Η ανάμνηση των μεγάλων βημάτων ενότητας που επιτεύχθηκαν στο παρελθόν σήμερα σημαίνει συνέχιση του «διαλόγου της αγάπης στην αλήθεια και της αλήθειας στον έρωτα», του «διαλόγου της ζωής», της συνεργασίας και των κοινών πρωτοβουλιών «απέναντι στις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις». Σήμερα το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος το είπε αυτό ανοίγοντας με μήνυμα το webinar που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα και αύριο από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Σοφίας στο Λοπιανό αφιερωμένο σε μεγάλες προσωπικότητες του οικουμενικού χαρακτήρα του 900 «Πάπα Παύλου ΣΤ', Πατριάρχη Αθηναγόρα, Κιάρα Λούμπιχ. Προφητεία ενότητας μεταξύ των Αδελφών Εκκλησιών». Προωθούμενο από τον Διεθνή Οικουμενικό Πρόεδρο του Ινστιτούτου Σοφίας, το διαδικτυακό σεμινάριο φιλοξενεί Ορθόδοξους και Καθολικούς ακαδημαϊκούς, σε πνεύμα διαλόγου και ανταλλαγής του αμοιβαίου πλούτου των δύο αδελφών Εκκλησιών, εμπνευσμένων από το χάρισμα της ενότητας. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπενθύμισε στην ομιλία του την ιστορική συνάντηση που έλαβε χώρα στα Ιεροσόλυμα το 1964 μεταξύ του Πάπα Παύλου ΣΤ 4 και του Πατριάρχη Αθηναγόρα, η οποία ορίστηκε ως «το σημαντικότερο γεγονός στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ των δύο Εκκλησιών από το 1054» και την «προφητική στιγμή της έναρξης μιας νέας περιόδου στις σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης». 



Και πρόσθεσε: «Τα δύο πρωτεύοντα αντιλήφθηκαν ότι η Δύση και η Ανατολή δεν μπορούσαν να ζήσουν απομονωμένα και με αυτάρκεια, καθώς αυτό ήταν μια ζημιά στην ενότητα και την καθολικότητα του Σώματος του Χριστού και ότι ένας διάλογος αγάπης και αλήθειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενότητα, θεμελιωμένη στο στέρεο έδαφος της πρώτης χιλιετίας». Ο «λαμπρός και ευλογημένος» καρπός της σημερινής Συνάντησης στην Ιερουσαλήμ είναι ο θεολογικός διάλογος «που διεξάγεται - λέει ο Βαρθολομαίος - με καλές ελπίδες» από την Ορθόδοξη Εκκλησία και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ο οποίος «παρήγαγε ενδιαφέροντα κοινά εκκλησιαστικά κείμενα και συνέβαλε με πολλούς τρόπους στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο αδελφών Εκκλησιών». Σε αυτό το ταξίδι, η Κιάρα Λούμπιχ ήταν μια «ανεπίσημη πρέσβειρα», κινήθηκε από ένα «οικουμενικό όραμα αγάπης και συμφιλίωσης». «Για όλους μας», κατέληξε ο Bartolomeo, «ο μόνος τρόπος για να τιμήσουμε τη μνήμη, τον ιερό ενθουσιασμό και τη συμβολή αυτών των τριών οραματιστών της ενότητας είναι να συνεχίσουμε τον διάλογο της αγάπης στην αλήθεια και την αλήθεια προς τιμήν των δύο αδελφών Εκκλησιών, τον «διάλογο της ζωής» των πιστών, τη συνεργασία και τις κοινές πρωτοβουλίες απέναντι στις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις, με την επιθυμητή ενότητα στη Θεία Ευχαριστία να ορίζεται πάντα». «Ο Πάπας Παύλος ΣΤ', ο Πατριάρχης Αθηναγόρας, η Κλερ, τρεις προφήτες, τρεις γίγαντες της πίστης», είπε ο Μονς. Piero Coda, συνιδιοκτικός της Οικουμενικής Έδρας. «Όπως πάντα στην ιστορία της Εκκλησίας που δεν είναι φτιαγμένη από το παρελθόν αλλά ένα γεγονός που ξεκίνησε από το Πνεύμα και συνεχίζεται, παραμένουμε εντυπωσιασμένοι από τη θεϊκή στρατηγική του Αγίου Πνεύματος που βάζει στις καρδιές αυτών των ανθρώπων τη σπίθα του οράματος και του ονείρου του μέλλοντος και τους κάνει να συναντηθούν για να υλοποιήσουν το σχέδιο αγάπης του Πατέρα για την ανθρώπινη οικογένεια».




Ο Piero Coda είναι ειδικευμένος στόν Μπουλγκάκοφ. Χαμογελαστοί άνθρωποι, αγαπολόγοι. Οι Κινέζοι μέ τό μόνιμο αδιευκρίνιστο χαμόγελο θά θεμελιώσουν τήν νέα εκκλησία, όπως η σοφία τών Ελλήνων θεμελίωσε τήν πρώτη καί μόνη εκκλησία.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το έχεις ξεχάσει το οργανωσιακό σου παρελθόν. Ή μάλλον όχι.

amethystos είπε...

Τούς ξεχωρίζω από μακρυά.