Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ (Δ) – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ

Το βιβλίο «COVID-19: The Great Reset» (η Μεγάλη Επανεκκίνηση) παρουσιάζει λόγους για τους οποίους η προστασία του περιβάλλοντος έχει σχέση με τις πανδημίες και προτείνει τρόπους επανακαθορισμού της σχέσης μας με το περιβάλλον μετά την πανδημία ώστε να μην επαναληφθεί (κεφ 1.5). Αυτό είναι βέβαια στην κατεύθυνση του κινήματος μείωσης των ρύπων στην βάση της θεωρίας της ανθρωπογενούς Κλιματικής Αλλαγής που έχει πολλούς οπαδούς στην παγκόσμια ελίτ.

Ανάλυση

– του Παναγιώτη Χατζηπλή

Κατ’αρχάς ο κορονοϊός είναι μια ζωονόσος (παρ. 1.5.1.1). Αυτές είναι λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται μεταξύ σπονδυλωτών ζώων και ανθρώπου με φυσικό τρόπο.  Θεωρείται ότι έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω αποψίλωσης των δασών και την γειτνίαση ανθρώπων και ζώων. Οι επιστήμονες αποδίδουν ιούς όπως ο COVID-19 σε καταστροφή της βιοποικιλότητας από τον άνθρωπο. Σύμφωνα με μελέτες επίσης θεωρείται ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με την μετάδοση του κορονοϊου και την θνησιμότητα από αυτόν.

Οι εκπομπές επηρεάζονται βεβαίως και από τις κινήσεις των ανθρώπων. Τον καιρό που γραφόταν το βιβλίο δεν ήταν γνωστό πόσο θα μειώνονταν τα επίπεδα εκπομπών του CO2 λόγω των lockdown αλλά θεωρούνταν ότι δεν θα είναι μεγάλη. Η International Energy Agency (IEA) εκτιμούσε μείωση των εκπομπών CO2 κατά 8% παγκοσμίως λόγω των lockdown (Global Energy Review 2020) κάτι που θεωρούνταν χαμηλό (παρ. 15.1.3, Σημ. τελικά αυτός ο στόχος δεν επιτεύχθηκε). Οι συγγραφείς πάντως συνιστούν ότι προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές θα πρέπει εκτός από την πράσινη ενέργεια να μειωθούν και οι μετακινήσεις των πληθυσμών, μέσω τηλεργασίας και κοντινότερα ταξίδια για τουρισμό.

Αν και το κίνημα κατά της κλιματικής αλλαγής αυξάνεται παγκοσμίως, η τάση μπορεί να αντιστραφεί μετά την πανδημία αφού οι κυβερνήσεις θα επιδιώκουν την ανάπτυξη και απασχόληση με κάθε κόστος (όπως και να αποφύγουν τις δαπάνες της κλιματικής αλλαγής ή την υπανάπτυξη που θα φέρει ο περιορισμός της κατανάλωσης). Από την άλλη οι εταιρίες θα θέλουν να αυξήσουν τα έσοδα (δηλ. αύξηση της κατανάλωσης) ενώ οι χαμηλές τιμές πετρελαίου θα περιορίζουν το κίνητρο για αντικατάστασή του.

Αυτή η αδιαφορία για την κλιματική αλλαγή (που οι συγγραφείς απεύχονται) μπορεί να αντιμετωπιστεί από ηγέτες που θα προωθούν το θέμα της κλιματικής αλλαγής, από την συνειδητοποίηση των κινδύνων, αλλαγή συμπεριφοράς του πληθυσμού και με ακτιβισμό.

Αξιολόγηση Εφαρμογής

Κατ’αρχας όσο αφορά το επιχείρημα ότι η επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον σχετίζεται με την εκδήλωση των πανδημιών να πούμε ότι στην περίπτωση του κορονοίου δεν είναι ακόμα σίγουρη (δηλαδή ότι έγινε μέσω διαφυγής του κορονοϊου από νυχτερίδες στην Κίνα ή κρέατος για φαγητό). Τον καιρό που γραφόταν το παρόν ήταν σε εξέλιξη έρευνα για την εμπλοκή του εργαστηρίου στην Wuhan στην ανάπτυξη και διαφυγή του κορονοϊού όπως και σε έρευνες που αποσκοπούσαν στο να γίνουν αυτοί οι κορονοϊοί πιο μεταδοτικοί στον άνθρωπο (gain of function) και μάλιστα οι έρευνες αυτές είχαν χρηματοδοτηθεί σε ένα μέρος από το Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, του περίφημου Φαούτσι (πηγή).

Από την άλλη όσο αφορά την μείωση των εκπομπών καυσαερίων και την χρήση του άνθρακα που μπορεί να καλύψει πολλές πτυχές της ζωής μας και να φτάσει σε υπερβολές (βλέπε extinction rebellion και άλλου τύπου «κινήματα/δοξασίες-αιρέσεις», μέχρι που κάποιοι δεν θέλουν ούτε να  κάνουν παιδιά για τον σκοπό αυτό (πηγή)) δεν υπήρξε σημαντική μείωσή τους με τα lockdown. Ο ΟΗΕ έχει υπολογίσει ότι χρειάζεται 7,6% μείωση των εκπομπών την επόμενη δεκαετία για να κρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασία κάτω από 1,5°C ως το 2030.  Η μείωση του CO2 το 2020 ήταν χαμηλότερη του προσυπολογιζόμενου 8%, και διαμορφώθηκε στο 6,4%. Αυτό συνέβη επειδή μειώθηκαν τα lockdown στο δεύτερο μισό του έτους (πηγή) (τον Απρίλιο του 202 που ήταν αυστηρά τα lockdown η μείωση κυμάνθηκε από 10% έως 30%).

Παρά την μείωση όμως των εκπομπών το 2020 αυτό δεν συνοδεύτηκε και από μείωση της θερμοκρασίας! Μια εξήγηση που δόθηκε για αυτό είναι ότι η μείωση του CO2 αντισταθμίστηκε από μία αντίστοιχη μείωση κατά 20% του διοξειδίου του θείου και των αερολυμάτων που αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία στο διάστημα, με συνέπεια να ανέβει η θερμοκρασία !!!! (πηγή) Λίγο παράξενα δεν είναι όλα αυτά;

Άρα η σύνδεση πανδημιών και περιβάλλοντος είναι προβληματική αν και σε άλλο σημείο (παρ. 3.3.4) οι συγγραφείς κάνουν μια ακόμα σύνδεση αυτή σε προσωπικό επίπεδο: περισσότερη άσκηση και επαφή με την φύση βελτιώνει την υγεία κάτι που θα συμφωνούσαν οι περισσότεροι. Βέβαια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως οι απαιτήσεις του χώρου εργασίας και ο ελεύθερος χρόνος.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με το αφήγημα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής προωθώντας τα επιδοτούμενα ΑΠΕ με εισαγόμενες τεχνολογίες και το εισαγόμενο φυσικό αέριο αντί της λιγνιτικής ενέργειας σχεδόν χωρίς σχέδιο με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους και τις ελλείψεις σε περιόδους υψηλής ζήτησης όπως στον καύσωνα (πηγή). Είναι πραγματικά ένα τεράστιο έγκλημα να υποβαθμίζεται το εθνικό κεφάλαιο λιγνίτης με αξία άνω των 200 δις € (πηγή)

Από την άλλη όμως ο Κ. Μητσοτάκης που φτάνει να θίξει ως και το θέμα των εκπομπών στην γεωργία και κτηνοτροφία αγνοεί επιδεικτικά να αναφερθεί στις εκπομπές ρύπων από τον τουρισμό οι οποίες είναι σημαντικές και αυξανόμενες και σε μεγάλο βαθμό χωρίς εναλλακτικές (αεροπλάνα, υπερωκεάνεια, λεωφορεία, κλιματισμός κλπ). Ενώ η κυβέρνηση δεν έχει διεκδικήσει αποζημιώσεις για το σκάνδαλο Dieselgate…. Ενώ προωθούνται και κάποιες περιορισμένες αλλαγές συμπεριφοράς όπως η τηλεργασία και τηλεκπαίδευση.

Δεν έχει δεν ασχοληθεί καθόλου με το θέμα της ενεργειακής εξάρτησης, της προώθησης εγχώριων τεχνολογιών (η Ελλάδα παράγει και ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά) αλλά υπάρχουν και άλλες πηγές όπως τα υδροηλεκτρικά (βλέπε φράγμα Μεσοράχης), γεωθερμία, βιοκαύσιμα και άλλα. Όπως πρέπει να γίνει και εξοικονόμηση ενέργειας κάτι που έχει ξεκινήσει επίσης. Επίσης να προχωρήσει η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της ΑΟΖ κάτι που η κυβέρνηση αδρανεί! (πηγή) Αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο που αποτελεί τις μονάδες βάσης με ως και 50% της παραγόμενης ενέργειας είναι εισαγόμενο μέσω αγωγών όπως του Τουρκοαζερικού TAP ή και LNG (όπως με τις ΗΠΑ που προωθούν και το FSRU Αλεξανδρούπολης).

Η απολιγνιτοποίηση θα έχει τρομερά αρνητικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες επίσης οι οποίοι γενικά αντιτίθενται (πηγή). Οι κάτοικοι στις λιγνιτικές περιοχές για τους οποίους δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο απορρόφησης στην ουσία απλά «θα πρέπει να βρουν να κάνουν κάτι άλλο» όπως είπε ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης στην Bild (πηγή). Ο κ. Μητσοτάκης έχει πάρει πολύ στα ζεστά το θέμα της κλιματικής αλλαγής αφού παρέστη και σε ειδική συζήτηση για το θέμα της Κλιματικής Ουδετερότητας στις 18.5.21 που εξήγγειλε Κλιματικό Νόμο για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε βάθος 30ετίας!!! (πηγή)

Ανάλογο πρόγραμμα για την εθνική στρατηγική, την ασφάλεια, το δημογραφικό, το χρέος, την τεχνολογική εξέλιξη δεν υπάρχει στην ουσία ούτε κάποια αίσθηση επιτακτικότητας και σίγουρα καμιά μελέτη σε βάθος 30ετίας…

Συνεπώς η στήριξη στα πράσινα μέτρα της Κλιματική Αλλαγή σε υψηλό επίπεδο στην Ελλάδα υπάρχει. Ίσως να εντάσσεται σε αυτό που προσμένουν οι συγγραφείς δηλαδή ηγεσίες που θα προωθούν το αφήγημα διεθνώς καθώς υπάρχει κίνδυνος να ατονήσει. (Παρ. 1.5.2.) Έτσι μέσα στην καταστροφή των πυρκαγιών του πήρε συνέντευξη το CNN (πηγή) αποδίδοντας την έκτασή τους στην κλιματική αλλαγή και όχι στην αδράνεια και ρωτώντας αν αυτό θα οδηγήσει σε προώθηση σχετικών μέτρων (δηλ. ανεμογεννήτριες και άλλες πράσινες προτάσεις) πιο εύκολα! Τίποτα για τον τουρισμό βέβαια πάλι… όσο και για την καταστροφή των δασών που ο ανεκδιήγητος πρωθυπουργός έφτασε να το αποδώσει σε αυτούς που δεν θέλουν τα αιολικά και σε αντιεμβολιαστές! Είπε δε ότι οι ανεμογεννήτριες θα μπούνε σε δάση και σε αναδασωτέες εκτάσεις με βάση απόφαση του ΣΤΕ (επί Σακελλαροπούλου) (πηγή)

Και όλα αυτά ενώ η αδερφή του κ. Μητσοτάκη, Αλεξάνδρα φέρεται να είναι σε ΜΚΟ που προωθεί τα αιολικά πάρκα (Convergences Greece Forum- «Συγκλίσεις» (πηγή) ενώ πιο πριν ήταν σε άλλο ΜΚΟ, το Ελληνικό παράρτημα της ActionAid που ασχολείται με την υποστήριξη αναξιοπαθούντων όπου τουλάχιστον στις ΗΠΑ κάνει σημαντικό έργα στα μικροδάνεια αλλά όχι τόσο στην Ελλάδα. Σε ΜΚΟ για μετανάστες πάντως το Solidarity now , είναι και άλλη συγγενής του κ. Μητσοτάκη η πρώτη ξαδέρφη κα. Αντιγόνη Λυμπεράκη (πηγή). Συνεπώς η οικογένεια είναι εξοικειωμένη με αυτό το παράλληλο τρόπο διακυβέρνησης της παγκόσμιας ελίτ, σε πολύ υψηλό επίπεδο αφού αυτά τα ΜΚΟ είναι αρκετά προβεβλημένα. Και ανάλογες φυσικά είναι οι σκιές που δημιουργούνται για τις πράξεις του κ. Μητσοτάκη στους συγκεκριμένους τομείς.

Ο Μητσοτάκης εξάλλου είναι γνωστός ακόλουθος του κινήματος της κλιματικής αλλαγής αφού είχε μιλήσει στην Σύσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα το 2019 (λίγο δηλαδή μετά τις εκλογές) όπου είχε δεσμευθεί για το κλείσιμο των λιγνιτικών ως το 2028 χωρίς να έχει γίνει συζήτηση ενώ συνέδεσε την κλιματική αλλαγή με την τραγωδία στο Μάτι (κάτι δηλαδή που αναιρούσε εν μέρει το αφήγημα περί αστοχίας του ΣΥΡΙΖΑ αν και επανήλθε πάλι στις πυρκαγιές του 2021 (πηγή)

Ίσως η Ελλάδα και άλλα κράτη να λειτουργούν και ως πειραματόζωα για να παρασυρθούν και άλλα (η Γερμανία δεν αποσύρει τον λιγνίτη). Εξάλλου ως «μπροστάρης» χρησιμοποιήθηκε η Ελλάδα και στην εισαγωγή του ψηφιακού πιστοποιητικού για τις μετακινήσεις, κάτι που υπήρχε αντίδραση σε άλλες χώρες (λίγο περίεργο δεν είναι να αποδέχεται η Γερμανία προτάσεις της Ελλάδας;). Ίσως μέσα από την υιοθέτηση των ακριβών και αναξιόπιστων ΑΠΕ και του εισαγόμενου φυσικού αερίου απλά να παγιώνουν την εξάρτησή τους από προμηθευτές και την οπισθοδρόμησή τους μέσω ακριβής και εισαγόμενης ενέργειας που απομυζάει την οικονομία και δεν μπορεί να στηρίξει παραγωγή. Φυσικά είναι επικίνδυνη η εξάρτηση και για εθνικούς λόγους αν η χώρα εξαρτάται για την προμήθεια ενέργειας από χώρες με τις οποίες δεν έχει καλές σχέσεις καθώς όπως φάνηκε και στο Αφγανιστάν αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Στην ιστορία της Ελλάδας δεν μπορεί κανείς να βασίζεται μόνο στο Διεθνές Δίκαιο και τους εκάστοτε συμμάχους αλλά να σχεδιάζει για αυτόνομη δυνατότητα άμυνας.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι το περιβαλλοντικό κίνημα ξεκίνησε από κύκλους της ελίτ εδώ και πολλά χρόνια ταυτόχρονα με συζητήσεις για περιορισμό του πληθυσμού (κάτι που εξυπηρετεί και η οικονομική σμίκρυνση που φέρνουν τα μέτρα της κλιματικής αλλαγής). Ιδρυτές του World Wildlife Fund (WWF) ήταν ο Τζούλιαν Χαξλει, αδερφός του συγγραφέα Αλδους Χαξλει και ο Godfrey A. Rockefeller. Ο Rockefeller ήταν επίσης μέλος του «The Population Council» (με σκοπό τον έλεγχο του πληθυσμού).

Από την άλλη ο Edmond de Rothschild ίδρυσε την World Conservation Bank και συμμετείχε στο Earth Summit του ΟΗΕ που προώθησε το πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (United Nations Framework Convention on Climate Change, UNFCCC). Η World Conservation Bank (ή “Global Environment Facility”) δημιούργησε το χρηματοδοτικό εργαλείο “debt-for-nature swaps” όπου παρέχεται μείωση χρέους σε χώρες του τρίτου κόσμου με αντάλλαγμα την παραχώρηση άγριας φύσης πχ εφαρμόστηκε στους ιθαγενείς της νήσου Παλάου (the aborigines of Palawan island).

Μπορεί κανείς να μπει στον πειρασμό να σκεφτεί τι μπορεί να ζητηθεί από μια υπερχρεωμένη χώρα για μείωση του βάρους αυτού; Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε και την επιμονή των δανειστών στην προώθηση του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών που αφήνουν μεγάλο μέρος της γης απρόσιτο σε καλλιέργεια ή βόσκηση αλλά όχι και σε τοποθέτηση ανεμογεννητριών (βλέπε και Κοντογεώργη για το θέμα αυτό που ανάγεται σε δέσμευση παραγωγικής γης από τις δεκαετίες του 1950/60 (πηγή)).

Η Κλιματική Αλλαγή προσφέρεται και ως κίνητρο για την παγκόσμια διακυβέρνηση. Γιατί πως μπορεί να μειωθούν οι ρύποι αν δεν συνεργαστούν όλα τα κράτη. Για αυτό έγινε και η Συνθήκη του Παρισίου που τελικά έχει διαφορετικές επιπτώσεις στα διάφορα κράτη (η Κίνα ουσιαστικά εξαιρείται ως το 2030) ως προς τις πολιτικές συμμόρφωσης  (πχ μείωση δραστηριότητας ή χρηματοδότηση αντισταθμιστικών έργων σε άλλες χώρες) κάτι που επηρεάζει και την οικονομική τους δραστηριότητα. Άρα παρέχει πολύ μεγάλο πεδίο εργαλειοποίησης.

Πλέον η Κλιματική Αλλαγή συνδέεται και με το άλλο θέμα κοινωνικής παρεμβολής, το μεταναστευτικό αφού αρχίζει να προετοιμάζεται το έδαφος για «κλιματικούς πρόσφυγες» Δεν περιμένουμε βέβαια να διαφοροποιηθεί η κυβέρνηση στην ουσία και σε αυτό από ότι προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις και η ΕΕ αφού και παλιότερα είχε πει ότι το μεταναστευτικό είναι θέμα Ευρωπαϊκό αν και άλλα κράτη ακολουθούν διαφορετική πορεία και εν τέλει κάπου έχουν μετριαστεί οι σχετικές αναφορές αφού κοστίζουν πολιτικά και στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ (χρονιά εκλογών στην Γερμανία και Γαλλία εξάλλου) και σε ένα βαθμό λόγω της πανδημίας έχουν ανασχεθεί και οι ροές. Κάτι που μπορεί να αλλάξει βέβαια ανά πάσα στιγμή.

Επίλογος

Συνεπώς η κυβέρνηση σε πλήρη ταύτιση με το Great Reset ως προς την Περιβαλλοντική Επαναφορά στην βάση τους αφηγήματος της ανθρωπογενούς Κλιματικής Αλλαγής και μείωσης των εκπομπών άνθρακα. Όμως εν μέρει αυτό γίνεται επιλεκτικά (καθώς δεν υπάρχει αναφορά στον τουρισμό ή την εξάρτηση από εισαγωγές ενέργειας και εισαγόμενο φυσικό αέριο) αλλά ούτε και ενδεχόμενες βλάβες στο περιβάλλον (πχ δάση). Η πράσινη ευαισθησία αναλώνεται όπου παρέχονται επιδοτήσεις και κίνητρα από την ΕΕ.


Η Μεγάλη Επαναφορά και Ελλάδα (Δ) – Περιβαλλοντική Επαναφορά – The Analyst

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

https://translate.google.com/translate?sl=en&tl=el&u=https://blogs.bmj.com/bmj/2021/08/23/does-the-fda-think-these-data-justify-the-first-full-approval-of-a-covid-19-vaccine/?fbclid%3DIwAR31Xp4V-Dk-bZ37nRoNN9Gr-55LD3JCT0-d_YxvdgkEJ45z4eR3hXYgzlw