Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Σε απολογία δύο μητροπολίτες για μη τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό το Πάσχα

Σε απολογία αναμένεται να κληθεί από την ΔΙΣ ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, λόγω μη τήρησης των μέτρων για τον κορωνοϊό ο Πάσχα, ενώ σήμερα συνεχίζεται η απολογία του Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων Σεραφείμ.

Οι δύο αρχιερείς κατά την περίοδο του Πάσχα και την ημέρα της Αναστάσεως δεν τήρησαν τα μέτρα, τα οποία είχε αποφασίσει και είχε συμφωνήσει με την Πολιτεία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, γι’ αυτό αποφασίστηκε στα τέλη του περασμένου μήνα να κληθούν σε προφορική απολογία, ώστε να καταθέσουν τις θέσεις σύμφωνα με τις οποίες αναγκάστηκαν να οδηγηθούν σε αυτήν την πράξη.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η απολογία του Κυθήρων πραγματοποιήθηκε σε ήπιο κλίμα χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις, ωστόσο μερίδα συνοδικών ιεραρχών, θέλοντας να δημιουργήσει εντυπώσεις, επιμένει σε αυστηρές ποινές. Εντούτοις, άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις θεωρούν πως απλώς θα γίνει μία σύσταση και επίπληξη -πιθανόν με έντονο ύφος- στους δύο αρχιερείς.

Άλλωστε, η γνωμάτευση της Συνοδικής Επιτροπής Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων κάνει λόγο για «απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος». Συγκεκριμένα, γίνεται σαφές ότι η Συνοδική Επιτροπή, απαντώντας στην Ιερά Σύνοδο, δικαιολογεί τους χαρακτηρισμούς για απειθαρχία και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι δύο μητροπολίτες έπρεπε να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της ΔΙΣ.

Ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι είναι προφανής η θεολογική σύγχυση προς τον ακριβή χρόνο της Αναστάσεως του Χριστού, είτε από άγνοια είτε από εσφαλμένη κατανόηση του συγκεκριμένου Κανόνα. Σημειώνεται, ακόμη, ότι είναι ευνόητο πως οι συγκεκριμένες αντικανονικές και προκλητικές αντιδράσεις των δύο μητροπολιτών σε όλα σχεδόν τα σημαντικά εκκλησιαστικά ζητήματα, κατά την περίοδο μάλιστα των δεινών συνεπειών της επικίνδυνης πανδημίας, προκαλούν σοβαρές αντιδράσεις και επικίνδυνες συγχύσεις όχι μόνο στην Ιεραρχία, στον κλήρο και τον λαό, αλλά και στις σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία, για την κοινή αντιμετώπιση της αναγκαίας και οφειλετικής προστασίας της ζωής των δοκιμαζόμενων πολιτών.

Να ληφθούν άμεσα αναγκαία μέτρα


Μάλιστα, σύμφωνα με την επιτροπή, πρέπει άμεσα να ληφθούν αναγκαία μέτρα από τα αρμόδια συνοδικά όργανα, διότι, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει, «η αλαζονική, συστηματική, σκόπιμη ή μη θορυβώδης απειθαρχία αρχιερέων ή άλλων κληρικών τραυματίζει ή πλήττει την εσωτερική ενότητα πίστεως και κανονικής τάξεως της Εκκλησίας της Ελλάδος και σκανδαλίζει ή παρενοχλεί τους ευλαβείς πιστούς».

Παράλληλα, δεν αναμένεται να τους απασχολήσει το ζήτημα των υγειονομικών μέτρων -και το ενδεχόμενο να επιτρέπεται η είσοδος στους ναούς μόνο σε εμβολιασμένους-, τονίζοντας πως αφήνουν τους επόμενους -αφού από 1ης Σεπτεμβρίου αρχίζει με νέα σύσταση η εκκλησιαστική χρονιά- «να βγάλουν το φίδι από την τρύπα»!

Σε απολογία δύο μητροπολίτες για μη τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό το Πάσχα | Pronews

OI ΠΙΣΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΑΒΕΙΣ ΕΝΩ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟΙ. ΑΥΤΗ Η ΣΚΙΩΔΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΤΟ ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ.

ΔΙ' ΕΥΧΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΥΜΩΝ.

 Ἡ Ἐκκλησία εἶναι Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ καὶ Αὐτός τὴν κυβερνάει. Δὲν εἶναι Ναός ποὺ κτίζεται μὲ πέτρες, ἄμμο καὶ ἀσβέστη ἀπὸ εὐσεβεῖς καὶ καταστρέφεται μὲ φωτιά βαρβάρων, ἀλλὰ εἶναι ὁ ἴδιος ὁ Χριστός».

Ἁγ. Παϊσίου Ἁγιορείτου: ΛΟΓΟΙ Α’ «Μὲ Πόνο καὶ Ἀγάπη»-156-

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Sto liberal simera eixe arthro me titlo stous exthrous den dineis ton logo. Se aytous diladi se emas pou eimaste skeptikistes me ton ypoxreotiko emvoliasmo asxeta oti para polloi ypoxreothikame na ti kanoume me tin apeili oti an den to kaneis meneis anergos se emas loipon ton miso elliniko lao oi opadoi tou liberalismou mas dinoun ton titlo tou exthrou. Me tous Taliban boroume na sinenoithoume se kapoia themata. Me tous liberalistes aytous pou o Hugo tous xaraktise lysasmenous metriopatheis den boroume na synenoithoume me tipota. Mas theoroun skoupidia.AM