Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

ΠΕΡΙ ΑΓΑΠΗΣ, Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΙΡΕΣΗ (9)


Συνεχίζεται από:Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015


ΔΥΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ SUMMA ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΑΚΙΝΑΤΗ.
Μέρος πρώτο, ερώτηση 36 άρθρο 4.
Εάν ο Πατήρ και ο Υιός είναι μία μοναδική αρχή του Αγίου Πνεύματος.

ΦΑΙΝΕΤΑΙ πώς ο Πατήρ και ο Υιός δέν είναι μία μοναδική αρχή του Αγίου Πνεύματος. Και πράγματι:
          1. Δέν νομίζουμε πώς το Άγιο Πνεύμα προοδεύει απο τον Πατέρα και απο τον Υιό καθόσον είναι ένα μόνον πράγμα. Όχι (σαν τέτοιοι) στην Φύση, διότι τότε το Άγιο Πνεύμα το οποίο έχει και αυτό την ίδια φύση θα προόδευε απο τον εαυτό του. Όχι (επειδή είναι) σε κάποια ιδιότητα, διότι είναι φανερό ότι μία ίδια ιδιότητα δέν μπορεί να ανήκει σε δύο πρόσωπα. Γι'αυτό το Άγιο Πνεύμα προοδεύει απο τον Πατέρα και απο τον Υιό καθότι είναι διακεκριμένοι. Επομένως δέν σχηματίζουν μία και μόνη αρχή τού Αγίου Πνεύματος.
          2. Όταν λέγεται ότι ο Πατήρ και ο Υιός είναι μόνον μία αρχή του Αγίου Πνεύματος, δέν είναι δυνατόν να δηλώνεται με αυτό μία προσωπική ενότης, διότι τότε θα ήταν ένα μόνον πρόσωπο. Ούτε όμως και μία ενότης κυριότητος, διότι εάν λόγω μίας μοναδικής κυριότητος ο Πατήρ και ο Υιός είναι μία μοναδική αρχή, λόγω των δύο κυριοτήτων που υπάρχουν στον Πατέρα, αυτός θα ήταν δύο αρχές, μία του Υιού και η άλλη του Αγίου Πνεύματος, κάτι που είναι απαράδεκτο. Επομένως ο Πατήρ και ο Υιός δέν είναι μία μοναδική αρχή του Αγίου Πνεύματος.
          3. Ο Υιός δέν είναι ενωμένος με τον Πατέρα περισσότερο απο το Άγιο Πνεύμα. Αλλά ο Πατήρ και το Άγιο Πνεύμα δέν σχηματίζουν μία και μοναδική αρχή Θείου προσώπου. Επομένως δέν σχηματίζουν μία αρχή ούτε ο Πατήρ και ο Υιός.
          4. Εάν ο Πατήρ και ο Υιός δέν είναι παρά μία μοναδική αρχή του Αγίου Πνεύματος, αυτή η μοναδική αρχή ή είναι ο Πατήρ ή δέν είναι ο Πατήρ. Αλλά κανένα απο τα δύο πράγματα δέν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτά. Διότι εάν ήταν ο Πατήρ τότε ο Υιός θα ήταν ταυτόσημος με τον Πατέρα, και εάν δέν ήταν ο Πατήρ, τότε ούτε ο Πατήρ θα ήταν ο Πατήρ. Επομένως δέν μπορούμε να πούμε πώς ο Πατήρ και ο Υιός σχηματίζουν μία μοναδική αρχή του Αγίου Πνεύματος.
          5. Εάν ο Πατήρ και ο Υιός είναι μοναδική αρχή του Αγίου Πνεύματος, προφανώς μπορούμε να πούμε και το αντίστροφο, ότι δηλαδή η μοναδική αρχή του Αγίου Πνεύματος είναι ο Πατήρ και ο Υιός. Αλλά αυτό είναι λάθος. Διότι αρχή σημαίνει το πρόσωπο του Πατρός ή του Υιού και επομένως και στις δύο περιπτώσεις ή πρόταση είναι λανθασμένη. Επομένως είναι λανθασμένη και η αντίστοιχη, ότι δηλαδή ο Πατήρ και ο Υιός είναι μία μοναδική αρχή του Αγίου Πνεύματος.
          6. Η ενότης δύο πραγμάτων στην ουσία τά καθιστά ταυτόσημα. Εάν λοιπόν ο Πατήρ και ο Υιός είναι μία μοναδική αρχή του Αγίου Πνεύματος συνεπάγεται ότι είναι ίδια και ταυτόσημη αρχή. Αλλά αυτή την δήλωση την αρνούνται οι περισσότεροι. Επομένως δέν πρέπει να δεχθούμε ότι ο Πατήρ και ο Υιός είναι μία μοναδική αρχή του Αγίου Πνεύματος.
          7. Λέγεται ότι ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα είναι ένας μοναδικός δημιουργός, διότι είναι μία μοναδική αρχή των όντων. Αλλά ο Πατήρ και ο Υιός, για πολλούς θεολόγους δέν είναι ένας αλλά δύο εκπορευτές. Και αυτό συμφωνεί και με αυτό που λέει ο Άγιος Ιλλάριος, πώς το Άγιο Πνεύμα πρέπει να θεωρηθεί σαν προερχόμενο απο τον Πατέρα και τον Υιό σαν απο τους δημιουργούς του. [Το Άγιο Πνεύμα δέν υπάρχει λοιπόν, ο Θεός τους είναι η Αγία Δυάς. Ένα φιλοσοφικό σύστημα]. Γι'αυτό ο Πατήρ και ο Υιός δέν είναι μία μοναδική αρχή του Αγίου Πνεύματος.
          ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ: Λέει ο Αυγουστίνος ότι ο Πατήρ και ο Υιός είναι μία μόνον αρχή, και όχι δύο αρχές του Αγίου Πνεύματος.

Συνεχίζεται
Αμέθυστος.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.amen.gr/article20570