Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Ντάισελμπλουμ: Αν δεν πάρετε δύσκολες αποφάσεις είστε μόνοι.

Η μόνη επιλογή της Ελλάδας για να εξασφαλίσει περαιτέρω χρηματοδότηση και να αποφύγει την χρεοκοπία είναι να πάρει δύσκολες αποφάσεις, αφού δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και σίγουρα οι δανειστές δεν μπορούν να βοηθήσουν μια χώρα που δεν επιθυμεί να βοηθήσει τον εαυτό της, δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας ότι «μόνο με σοβαρές προτάσεις» θα ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις.

«Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί
το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και ότι πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, τότε είναι μόνη της. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αν δεν θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της», δηλώνει σε συνέντευξή του στην φινλανδική εφημερίδα «Helsingin Sanomat», ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Στη συνέντευξή του ο επικεφαλής του Eurogroup επισημαίνει ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα για συμφωνία πριν το τέλος του μήνα ώστε να αποδεσμευτεί βοήθεια και πρόσθεσε ότι οι δανειστές είναι ακόμη πρόθυμοι να διαπραγματευθούν, αν οι προτάσεις της Αθήνας είναι λογικές από οικονομική άποψη.

«Η πολιτική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί ακόμη και αύριο, αρκεί να είναι αξιόπιστη και να εξασφαλίζει την χρηματοοικονομική ανεξαρτησία της Ελλάδας».
«Μόνο με σοβαρές προτάσεις θα ξεκινήσουν εκ νέου οι συνομιλίες»

Μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους από τη Χάγη, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως είναι «απαράδεκτο» το ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει απορρίψει μέχρι τώρα τις προτάσεις που κατατέθηκαν στις συνομιλίες με τον ίδιον και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Μπορούν να υποβάλουν εναλλακτικές, αλλά θα πρέπει να είναι κατάλληλες. Και όσο δεν τις έχουμε, θα είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθούν οι συνομιλίες».
Ο Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι η επιτυχία εξαρτάται από τους Έλληνες:
«Η σύνοδος [του Eurogroup στις 18 Ιουνίου] θα γίνει έτσι κι αλλιώς, είτε υπάρχει έτοιμη μία συμφωνία πλαίσιο για την οποία μπορούμε να μιλήσουμε τότε, είτε όχι. Είναι πρωτίστως προς το συμφέρον των Ελλήνων να υπάρξει αυτή η συμφωνία. Και όπως είναι τα πράγματα τώρα, βέβαια – δεν οδηγούν ».
Ο επικεφαλής της ευρωζώνης ανέφερε πως η χθεσινή αναχώρηση της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ουάσινγκτον δεν σημαίνει ότι το Ταμείο εγκαταλείπει την Ελλάδα, αλλά πως χωρίς παραχωρήσεις από την πλευρά της Ελλάδας δεν υπάρχουν και πολλά να συζητηθούν.

«Η καρδιά του ζητήματος αυτή τη στιγμή είναι πως θα πρέπει να υποβάλουν σοβαρές προτάσεις» τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.
Πηγή:  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: