Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ “ΤΡΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ” ΓΙΑ ΤΗΝ “ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ”


ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ “ΤΡΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ” ΓΙΑ ΤΗΝ “ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ”
=====

Λωρίτου Ελένη
Ευχαριστούμε το αντιαιρετικό γραφείο της μητροπόλεως Πειραιώς για τα πολύ σπουδαία αντιαιρετικά κείμενα, που μας έχει προσφέρει και για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στον πόλεμο εναντίον των αιρέσεων και ειδικά του Οικουμενισμού. Ευχαριστούμε και για το παρόν κείμενο για την “οικονομία του Αγίου Πνεύματος”. Όπως και όλα τα άλλα είναι και αυτή η θεωρία μία διαστροφή της υγιαινούσης ορθοδόξου Ευαγγελικής διδασκαλίας και θεολογίας. Μία παραλλαγή της με πολλούς τρόπους εκπεφρασμένης ιδέας και πλάνης των οικουμενιστών ότι η Αλήθεια δεν είναι κτήμα καμμιάς ομολογίας και καμμίας θρησκείας, αλλά υπάρχει παντού. Όλοι οι θεοί κατέχουν ένα μέρος της Αληθείας και παντού υπάρχει η σωτηρία. Αυτές οι πλάνες θέλουν να πλήξουν την εμπειρική βεβαιότητα της ορθοδόξου πίστεως περί κατοχής της μοναδικής Αλήθειας, η οποία μάλιστα βεβαιότητα χαρακτηρίζεται εκ μέρους των αιρετικών οικουμενιστών ως “δογματική αλαζονεία”. Δεν μας εκπλήσσει ότι ο συγκεκριμένος κληρικός, που ανήκει στην εκκλησία της Aντιοχείας βρήκε ένα καινούργιο υποτίθεται τρόπο να διατυπώσει την κακοδοξία του και να διαστρέψει την ορθόδοξο διδασκαλία

Λωρίτου Ελένη
Θεωρώ όμως ότι είναι ελλιπής -ίσως λόγω περιορισμένου χώρου μέσα στα όρια ενός άρθρου- η αναφορά του αντιαιρετικού γραφείου στο θέμα της“οικονομίας του Αγίου Πνεύματος” και στα τρία στάδια της εκπληρώσεως της θείας οικονομίας, η οποία διδασκαλία είναι θεολογία των Πατέρων. Επίσης πολύ κακώς ο π. Παύλος Δημητρακόπουλος αναμιγνύει το όνομα του συγκεκριμένου ιστολογίου “αμέθυστος”, το οποίο είναι πνευματομάχο και όχι μόνον, χωρίς να κάνει τις απαιτούμενες διευκρινίσεις. Το συγκεκριμένο ιστολόγιο εκφράζει πλήθος άλλων κακοδοξιών με τρόπο εμμονικό και με βάση τις κακόδοξες θέσεις του βάλλει εναντίον δικαίων και αδίκων. Υπάρχει ήδη η ορθόδοξη και πατερική διδασκαλία για την προοδευτική και κατά στάδια εκπλήρωση της θείας οικονομίας, την οποία η αίρεση και ο συγκεκριμένος κληρικός θέλει να διαστρέψει, για να εξυπηρετήσει την οικουμενιστική κακοδοξία περί υπάρξεως σωτηρίας εκτός εκκλησίας. Η επιχειρούμενη διαστροφή δεν καταργεί την πατερική και ευαγγελική διδασκαλία περί του Αγίου Πνεύματος, την παρουσία του Αγίου Πνεύματος στην ζωή της εκκλησίας από την Πεντηκοστή μέχρι τά έσχατα. Η ύπαρξη αυτής της διδασκαλίας δεν αντιφάσκει προς την τρισυπόστατο ενότητα της Αγίας Τριάδος. Δεν σημαίνει ότι όπου υπάρχει το Αγιο Πνεύμα δεν υπάρχουν τα άλλα δύο πρόσωπα της Αγίας Τριάδος, διότι κάτι τέτοιο θα προσέβαλλε το Τριαδολογικό δόγμα. Ούτε τα τρία στάδια της θείας οικονομίας νοούνται με κάποια Σαβελιανή έννοια, ότι δηλαδή ο Είς Θεός υποδύεται διαδοχικούς ρόλους. Δεν υπάρχει κάτι το αληθέστερο αυτού ότι το Άγιο Πνεύμα, ο Παράκλητος της Εκκλησίας, με την Πεντηκοστή εκκέχυται στην Εκκλησία, κατά ένα τρόπο που δεν υπήρχε πρίν την Πεντηκοστή .

Λωρίτου Ελένη
Το συγκεκριμένο ιστολόγιο “αμέθυστος” κακόδοξα τοποθετείται επί του θέματος και επί των ακτίστων ενεργειών του Αγίου Πνεύματος με πλήθος αναρτήσεων και σχολίων, πέρνοντας η μπάλα και όσους ορθοδόξους θεολόγους εκφράσουν την Πατερική διδασκαλία περί διαδοχικής δράσεως στην Εκκλησία των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδος. Τι το αληθέστερον ότι στην Παλαιά Διαθήκη δρα ο Θεός Πατήρ, στην Καινή Διαθήκη δρα ο σεσαρκωμένος Θεός Λόγος και στην Εκκλησία δρα το Άγιον Πνεύμα διά των ακτίστων ενεργειών του, χωρίς να παραβιάζεται το τρισυπόστατον της Αγίας Τριάδος, δηλαδή στην Αγία Τριάδα ενεργεί ο Πατήρ δι’ Υιού εν Αγίω Πνεύματι! Οι κακόδοξοι διαστρέφουν την ορθόδοξο διδασκαλία. Εξ ίσου όμως κακόδοξοι είναι αυτοί που δεν κάνουν την διάκριση ανάμεσα στο κακόδοξο και ορθόδοξο. Δεν διορθώνει κανείς μία κακοδοξία διδάσκοντας μία άλλη κακοδοξία. 

Εννοείται, δεν θέλω να πώ ότι είναι εσκεμμένη η παράλειψη του π. Παύλου να κάνει την διάκριση της πατερικής διδασκαλίας από την κακοδοξία. Απλά επισημαίνω την παράλειψη, διότι αναφέρει το ιστολόγιο “αμέθυστος”, το οποίο έχει τσουβαλιάσει όλους ορθοδόξους και μη, που μιλούν περί του Αγίου Πνεύματος και εκθέτουν την ορθόδοξο διδασκαλία περί της Θείας Οικονομίας: 
https://amethystosbooks.blogspot.com/2018/05/blog-post_393.html?showComment=1527599607009&m=1#comment-c1846588699814003815

Argiris Milonas
Τους οικονόμησε τόσο πολύ τους Οικουμενιστές ο Θεός που δεν τον έχουν ανάγκη πλέον, έχουν πλέον τόσο πλούτο αγάπης και έγιναν και αυτόφωτοι.

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ
Συμφωνούμε απόλυτα με την Λωρίτου Ελένη, ενώ φαίνεται στο θέμα του αιρετικού Ζηζιούλα να έχει ξεκάθαρες θέσεις και μάλιστα έχει αναδείξει τις πλάνες του, έχει μια έντονη προτεσταντίζουσα αντίληψη βρίζοντας φυσικά τους αντιθέτους…

Λωρίτου Ελένη
Το σχόλιο του κυρ Αμέθυστου για την ορθόδοξο πατερική διδασκαλία περί του Αγίου Πνεύματος και την πέμψη του στην Εκκλησία μετά την Ανάληψη του Χριστού: "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΙΔΕΩΝ. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΒΑΣΙΛΕΥΣΕΝ, ΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ ΕΝΕΔΥΣΑΤΟ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΦΟΣ ΠΟΘΟΣ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΗΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ. ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ Η "ΟΡΘΟΔΟΞΗ" ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΑΙΡΕΣΕΩΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ...ΤΡΟΜΑΡΑ ΣΟΥ...ΖΗΣΗ
"Αμέθυστος" 
Τρομάρα σου Μεθυσμένε! 
Ο κυρ Μεθυσμένος ειρωνεύεται την πέμψη του Αγίου Πνεύματος μετά την Ανάληψη του Χριστού, ειρωνεύεται τον αγώνα του πιστού για την απόκτηση του Αγίου Πνεύματος και των δωρεών του, ταυτίζει την Θεία Οικονομία με την αίρεση και φυσικά οικτίρει τον π. Θεόδωρο Ζήση για το θεολογικό του πόνημα! Ο π. Παύλος Δημητρακόπουλος τί κατάλαβε από όλα αυτά; 

amethystos
Βρε φίλε συμφωνείς με την Λωρίτου επειδή υπερασπίζεται τον Ζήση; Το κατέχεις το θέμα; Ταυτίζονται οι άκτιστες ενέργειες με το Άγιο Πνεύμα. Η Πρόνοια του Θεού με την Υπόσταση του Αγίου Πνεύματος; Εχεις συμβουλευθεί τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά επί του θέματος;


ΣΧΟΛΙΟ: Ενα από τά αποτειχισμένα μαντρόσκυλα πού περνά τόν χρόνο του δαγκώνοντας τά υπόλοιπα τής σέκτας, ξέφυγε από τόν καθημερινό του μόχθο καί ξεχύθηκε πάνω μας γαυγίζοντας.
Μάθαμε όμως ότι τελικά ο ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ οργανώθηκε σέ παρεκκλήσιο. Καί συμφωνεί μέ τήν μούσα τού Ζήση παρότι ο Ρωμανίδης αναίρεσε τήν δυτική κακοδοξία ότι στην Παλαιά Διαθήκη δρα ο Θεός Πατήρ, στην Καινή Διαθήκη δρα ο σεσαρκωμένος Θεός Λόγος και στην Εκκλησία δρα το Άγιον Πνεύμα διά των ακτίστων ενεργειών του.

Ας ακούσουμε όμως τόν Αγιο Γρηγόριο Παλαμά τι διδάσκει γιά τίς άκτιστες ενέργειες.
 "Αυτήν λοιπόν την πρόνοια που είναι αιτία των πάντων, ή αν θέλεις αυτές τις πρόνοιες και ενέργειες, έχουμε μυηθεί ότι είναι κοινές ενέργειες του Πατρός και του Υιού και του αγίου Πνεύματος.Κατά τον σοφό στα θεία Μάξιμο, «της τρισυπόστατης διακεκριμένης ενάδος κοινές είναι οι δημιουργικές πρόνοιες και αγαθότητες»· κι’ αφού τις εχαρακτήρισε ως δημιουργικές, έδειξε ότι είναι άκτιστες."
ΠΡΟΣ ΑΚΙΝΔΥΝΟΝ - ΛΟΓΟΣ ΑΝΤΙΡΡΗΤΙΚΟΣ ΠΡΩΤΟΣ
 "Πολλά από αυτά τα ιδιώματα ανήκουν στις άκτιστες ενέργειες. Αλλά και τα δώρα του Αγίου Πνεύματος στολίζουν το ένδυμα Κυρίου, είναι η ευδοκία της Αγίας Τριάδος".Γρ. Θεολόγος
Η Δύση ομολογεί τίς άκτιστες ενέργειες κτιστές έτσι ώστε εάν ταυτίσουμε τίς άκτιστες ενέργειες μέ τό Αγιο Πνεύμα, καταργούμε καί τήν Θεότητά Του καί τήν Υπόστασή Του καί τήν οικονομία τής Σωτηρίας. 

Ιδού καί τό απόσπασμα τού Αγίου Γρηγορίου τού Θεολόγου.
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός αναφέρεται σε μία μυστηριώδη οικονομία όσον αφορά την γνώση όλων των αληθειών που ενδιαφέρουν το πρόσωπο του Αγίου Πνεύματος. "Η Π.Δ. εκήρυττε φανερά τον Πατέρα, ενώ τον Υιό αμυδρότερα. Η Καινή φανέρωσε τον Υιό και άφησε να φανεί εν μέρει η Θεότης του Πνεύματος. Τώρα εκπολιτεύεται το Πνεύμα (ζεί ανάμεσα μας, ενεργεί ανάμεσα μας) και μας δηλώνει σαφέστερα τον εαυτό του. Διότι δεν ήτο ασφαλές, ενώ ακόμη δεν ωμολογήθη η Θεότης του Πατρός να κηρύττεται φανερά ο Υιός. Ούτε μόλις έγινε δεκτή η Θεότης του Υιού, να μας φορτώνεται επι πλέον και το Πνεύμα το Άγιον, για να μιλήσω και κάπως τολμηρότερα….αλλά με τις βαθμιαίες προσθήκες και με τις "αναβάσεις", όπως είπε και ο Δαβίδ και με τις προόδους και τις προκοπές από δόξης εις δόξαν να λάμψη το Φώς της Τριάδος τούς λαμπρότερους….Βλέπεις τί φωτισμοί μάς πλημμυρίζουν βαθμηδόν και τί τάξις Θεολογίας. Αυτή και εμείς άριστον και αμείωτον ας διατηρούμε και ούτε ξαφνικά και αθρόως να την εμφανίζουμε ούτε και τελείως να την αποκρύπτουμε. Το μέν γάρ άτεχνον, το δε άθεον. Και το μέν μπορεί να πλήξει τους ξένους, το δε να αποξενώσει τους ιδικούς μας….Ο Σωτήρ έλεγε στους μαθητάς του ότι είχε και άλλα πολλά να τους πεί, τα οποία όμως δεν μπορούσαν τότε να βαστάξουν….Και πάλι έλεγε ότι θα μας τα διδάξει όλα το Πνεύμα, όταν θα έλθη. Νομίζω ότι ένα από αυτά είναι και η ίδια η Θεότης του Πνεύματος, η οποία αποσαφηνίζεται βραδύτερον, μετά την ανάληψη του σωτήρος, οπότε οι μαθητές ήσαν πλέον ώριμοι και ικανοί να κατανοήσουν, διότι δεν δυσπιστούν πλέον στο θαύμα" (Γρ Θεολόγου, Λόγος 31, 26-27).

"Δεν μπορούμε να σκεφτούμε τον Πατέρα χωρίς τον Υιό, -λέει ο Νύσσης- δεν γίνεται κατανοητός ο Υιός χωρίς το Άγιο Πνεύμα. Καθότι είναι αδύνατον να φτάσουμε στον Πατέρα εκτός και αν μας υψώσει ο Υιός και είναι αδύνατον να ονομάσουμε τον Ιησού Κύριο παρά μόνον εν Αγίω Πνεύματι.

  1. Η Λωρίδου προσπάθησε νά απαντήσει. Παραθέτουμε τήν απάντηση διότι είναι αποκαλυπτική τής κατά γράμμα κατανοήσεως τών Πατερικών κειμένων, όπως έχει επικρατήσει στούς Προτεστάντες καί τής άγνοιας τής Θεολογίας Τών Πατέρων. Νομίζει λοιπόν όπως καί οι αποτειχισμένοι ότι τό δρά ταυτίζεται μέ τό φανέρωσε. Οτι η ενανθρώπιση είναι η αντικειμενική αποκάλυψη τής Αγίας Τριάδος, ταυτίζοντας τήν Οικονομική Τριάδα μέ τήν Αίδιο ή θεολογική.
  2. Ο άνθρωπος " αμέθυστος " μόνο νά βρίζει ξέρει . Πάσχει από μεγάλη σύγχυση . Μας πληροφορεί οτι: "ο Ρωμανίδης αναίρεσε τήν δυτική κακοδοξία ότι στην Παλαιά Διαθήκη δρα ο Θεός Πατήρ, στην Καινή Διαθήκη δρα ο σεσαρκωμένος Θεός Λόγος και στην Εκκλησία δρα το Άγιον Πνεύμα διά των ακτίστων ενεργειών του."

    Όμως παρακάτω παραθέτει απόσπασμα τού αγίου Γρηγορίου του θεολόγου :

    "Η Π.Δ. εκήρυττε φανερά τον Πατέρα, ενώ τον Υιό αμυδρότερα. Η Καινή φανέρωσε τον Υιό και άφησε να φανεί εν μέρει η Θεότης του Πνεύματος. Τώρα εκπολιτεύεται το Πνεύμα (ζεί ανάμεσα μας, ενεργεί ανάμεσα μας) και μας δηλώνει σαφέστερα τον εαυτό του. Διότι δεν ήτο ασφαλές, ενώ ακόμη δεν ωμολογήθη η Θεότης του Πατρός να κηρύττεται φανερά ο Υιός. Ούτε μόλις έγινε δεκτή η Θεότης του Υιού, να μας φορτώνεται επι πλέον και το Πνεύμα το Άγιον, για να μιλήσω και κάπως τολμηρότερα….αλλά με τις βαθμιαίες προσθήκες και με τις "αναβάσεις", όπως είπε και ο Δαβίδ και με τις προόδους και τις προκοπές από δόξης εις δόξαν να λάμψη το Φώς της Τριάδος " [...τούς λαμπρότερους...]

    Μήπως κάποιος καλός θεολόγος και ορθόδοξος χριστιανός μπορεί νά μας εξηγήσει τί είναι αυτό που "ανήρεσε " ο Ρωμανίδης καί τί είναι αυτό που αποκαθιστά ο άγιος Γρηγόριος ο θεολόγος ;

    Είναι σαφές οτι δεν θά έπρεπε ο π. Παύλος Δημητρακόπουλος του αντιαιρετικού γραφείου της μητροπόλεως Πειραιώς νά αναφερθεί στό όνομα του " αμέθυστου " που βαρύνεται μέ τέτοιου είδους παρανοήσεις της ορθοδόξου διδασκαλίας για τό θέμα της Θείας Οικονομίας.
    Reply
  3. Αμέθυστε , μήν αγωνιάς περιμένοντας απάντηση . Για νά υπάρχει απάντηση πρέπει νά υπάρχει ερώτηση. Εσύ καταλαβαίνεις τί είναι αυτό που ρωτάς;
    1) Αν "ταυτίζονται οι άκτιστες ενέργειες με το Άγιο Πνεύμα."
    Δεν είναι αυτό τό θέμα μας .
    2) (αν ταυτίζεται) Η Πρόνοια του Θεού με την Υπόσταση του Αγίου Πνεύματος;
    Ακατανόητο τό ερώτημα ! 
  4. Ας δούμε τήν ουσία τής Πατερικής εξηγήσεως τού Μυστηρίου τής Σωτηρίας.
  5. Ας δούμε όμως και μία θεολογική ερμηνεία της κινήσεως της Αγίας Τριάδος, την οποία ερμηνεύει Ιεραρχικά ο μεγα­λύτερος Θεολόγος, Άγιος Μάξιμος ομολογητής, ambigua, 23: «Πώς εξηγείται το γραφέν υπό Γρηγορίου; Διά τούτο μονάς απ’ αρχής εις δυάδα κινηθείσα μέχρι Τριάδος έστη!; Κινείται (απαντά ο Άγιος Μάξιμος) μέσα στον Νου που είναι άξιος να την κατανοήσει, ο οποίος μέσω της Μονάδος και μέσα στην Μονάδα ολοκληρώνει κάθε έρευνα του σ’ αυτή ή για να το πούμε διαφορετικά, ολόκληρη η Μονάς αχώριστη διδάσκει και φανερώνει στον Νου, στην πρώτη του επαφή μαζί Της, την αλήθεια γύρω από την Μονάδα, έτσι ώστε να μην εισαχθεί χωρισμός στην πρώτη Αιτία. Μετά όμως προχωρά στην φανέρωση της θείας και απόρρη­της Θεογονίας αυτής της πρώτης Αιτίας, αποκαλύπτοντας του Μυστικά και κρυφά ότι δεν πρέπει να σκεφτεί ποτέ πως αυτό το Υπερού­σιο Αγαθό μπορεί να είναι άγονο, στείρο Λόγου και Σοφίας ή Αγιαστικής Δυνάμεως, ομοουσίους και υπαρκτές σαν υποστάσεις, για να μην διατρέξει τον κίνδυνο, αυτός ο Νους, να εννοήσει πως ο Θεός είναι Σύνθεση αυ­τών, ωσάν να επρόκειτο για τυχαία κατηγορήματα, αντί να πιστεύει δια της πίστεως ότι Αυτοί συνυπάρχουν, συναιω­νίως. Λέγεται λοιπόν πως ο Θεός κινείται, καθώς είναι Αιτία της έρευνας του τρόπου με τον οποίον συνυπάρχει. Διότι είναι αδύνατον χωρίς θεϊκό φωτισμό να κατανοήσουμε κάτι από τον Θεό. Διότι ο Θεός που δεν έχει την ίδια φύση με τους ανθρώπους, έχει ασφαλώς και διάφορον τρόπον γεννή­σεως.»

  6. Αμέθυστος

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε ο ίδιος ο Κύριός μας δεν είπε πως τον είδε ο Αβραάμ και έπεσαν να τον λιντσάρουν; Θυμάται κανείς πριν μιλήσει ή γράψει;

"ἀπεκρίθη Ἰησοῦς· ἐγὼ δαιμόνιον οὐκ ἔχω, ἀλλὰ τιμῶ τὸν πατέρα μου, καὶ ὑμεῖς ἀτιμάζετέ με.
ἐγὼ δὲ οὐ ζητῶ τὴν δόξαν μου· ἔστιν ὁ ζητῶν καὶ κρίνων.
ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐάν τις τὸν λόγον τὸν ἐμὸν τηρήσῃ, θάνατον οὐ μὴ θεωρήσῃ εἰς τὸν
αἰῶνα.
εἶπον οὖν αὐτῷ οἱ Ἰουδαῖοι· νῦν ἐγνώκαμεν ὅτι δαιμόνιον ἔχεις. Ἀβραὰμ ἀπέθανε καὶ
οἱ προφῆται, καὶ σὺ λέγεις, ἐάν τις τὸν λόγον μου τηρήσῃ, οὐ μὴ γεύσηται θανάτου εἰς τὸν
αἰῶνα;
ἀπεκρίθη Ἰησοῦς· ἐὰν ἐγὼ δοξάζω ἐμαυτόν, ἡ δόξα μου οὐδέν ἐστιν· ἔστιν ὁ πατήρ μου ὁ
δοξάζων με, ὃν ὑμεῖς λέγετε ὅτι Θεὸς ὑμῶν ἐστι,καὶ οὐκ ἐγνώκατε αὐτόν· ἐγὼ δὲ οἶδα αὐτόν.
καὶ ἐὰν εἴπω ὅτι οὐκ οἶδα αὐτόν, ἔσομαι ὅμοιος ὑμῶν ψεύστης· ἀλλ᾿ οἶδα αὐτὸν καὶ τὸν
λόγον αὐτοῦ τηρῶ.
Ἀβραὰμ ὁ πατὴρ ὑμῶν ἠγαλλιάσατο ἵνα ἴδῃ τὴν ἡμέραν τὴν ἐμήν, καὶ εἶδε καὶ ἐχάρη.
εἶπον οὖν οἱ Ἰουδαῖοι πρὸς αὐτόν· πεντήκοντα ἔτη οὔπω ἔχεις καὶ Ἀβραὰμ ἑώρακας;
εἶπεν αὐτοῖς ὁ Ἰησοῦς· ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν, πρὶν Ἀβραὰμ γενέσθαι ἐγώ εἰμι.

ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΛΙΑΝΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ;

Ο Νικόδημος ρώτησε και η απάντηση ήταν σαφέστατη.Ακούει κανείς; Μήπως οι ανεμοδούρες τους μπορούν και προβλέπουν τελικά τον άνεμο;
O Ενώχ δεν είναι που δεν ευρεθεί; O Ηλίας που ανελήφθη "σαν" να είναι στο Oυρανό;
Το Πνεύμα τότε που ήταν; Το Θαβώρ ήταν θερινός κινηματογράφος της εποχής;

Οι άνθρωποι αγαπητέ φίλε Αμέθυστε αγαπάνε τις ιστορίες και θέλουν να ζουν την "ιστορία" τους λες και ο Θεός είναι είδος υπό ανάπτυξη ή η Σωτηρία είναι Ιστορικό Σίκουελ.
Αδερφέ έχουμε πολύ μεγάλο έργο μπροστά μας. Πρέπει να ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΑΣ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ.

Ξέρεις αμέθυστε είναι λίγος καιρός τώρα που σκέφτομαι εκείνη την στιγμή που ο Κύριος αποκάλεσε τους μαθητές Φίλους και νοιώθω μία γλυκία "ζήλεια"...


amethystos είπε...

Αδελφέ δέν χρειάζονται οι άνθρωποι νά διαβάσουν, νά ακούσουν αυτούς πού είδαν τόν Κύριο, νά τόν ποθήσουν μέ ενάργεια.Προσχωρούν σέ μιά ιδεολογία καί κρύβονται μέσα. Δέν προετοιμαζόμαστε γιά τήν ώρα πού θά τόν συναντήσουμε. Δέν αφήνουμε τήν καρδιά μας νά αλλοιωθεί.

Μαρία Π. είπε...

Μπορώ να κατανοήσω (να εξηγήσω), τις διαφορές στον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι (ακόμα και) τα δογματικά θέματα (εκτός των άλλων), γιατί καθένας είναι σε διαφορετικό επίπεδο γνώσης, και κατανόησης, και έχει άλλα βιώματα, και πιθανόν άλλα ακούσματα .(Αυτό φυσικά δεν μας απαλλάσσει απ΄την ευθύνη της προσπάθειας για την προσέγγιση της ακρίβειας της Πίστης μας, η οποία είναι επιβεβλημένη.)
Μπορώ ακόμα και να "καταλάβω" (ΟΧΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΩ), πλανεμένες πνευματικές θέσεις και στάσεις, γιατί προφανώς αυτός που το κάνει, έτσι το αντιλαμβάνεται, και έτσι το πιστεύει, και αφού έτσι του λέει το πλανεμένο του μυαλό, έτσι κάνει, θεωρώντας μάλιστα ότι κάνει το σωστό.
Εξάλλου να μην ξεχνάμε και τον ορισμό του βλάκα που "καταστρέφει προσπαθώντας να σώσει".
Αυτό όμως που είναι αδιανόητο, είναι κάποια άλλα πράγματα (που έχω ήδη πει κάποιες φορές), που ειλικρινά δεν παραπέμπουν σε χριστιανική πνευματική κατάσταση και συμπεριφορά.Και δεν μιλώ για τυπική ευγένεια (δεν είναι αυτό το ζητούμενο).
Μιλώ για κακή προαίρεση απέναντι στους άλλους, για επιθετικότητα, για υποτίμηση, για δικτατορική επιβολή, για αυταρχική συμπεριφορά, για επιβολή "όρων" (αν είναι δυνατόν να θέλεις να επιβάλλεις όρους σε συνομιλητές σου, και να τους απειλείς ότι αν δεν δεχτούν τους ΟΡΟΥΣ ΣΟΥ, να φύγουν!) όταν παράλληλα εσύ κάνεις ότι θέλεις και είσαι στο απυρόβλητο, και όταν κανείς δεν σε κρίνει για όσα λες.
Ακούσαμε π.χ. να υποστηρίζεται ο Πλεύρης (προφανώς λόγω υποστήριξης της Χούντας), που βρίζει με τον χυδαιότερο τρόπο τους Προπάτορες της Παλαιάς Διαθήκης, την οποία χαρακτηρίζει ως ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΗΜΑ(!!!).
Δείτε εδώ τι λέει ο ανεκδιήγητος χουντικός Πλεύρης:
https://www.youtube.com/watch?v=A0BNzfTt_Wo
"Η Π.Διαθήκη είναι ένα ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΗΜΑ που πρέπει να αποβληθεί, γιατί παρουσιάζει τον πρώτο απατεώνα τον Ιακώβ που εξαπάτησε τον αδερφό του, τον πρώτο μαστρωπό τον Αβραάμ που εξέδιδε την γυναίκα του στους Αιγυπτίους, παρουσιάζει τον πρώτο μοιχό, και δολοφόνο, και βιαστή, ο Προφητάναξ (με ειρωνεία)..., ο Δαβίδ..., παρουσιάζει τις κόρες του Λωτ που μεθούν τον πατέρα τους για να κάνουν (...) μαζί του, παρουσιάζει τον Αυνάν (...).."

Γιατί δεν κάνει τον κόπο να διαβάσει όσα έχουν γράψει οι Πατέρες γι΄αυτά τα πράγματα αφού θέλει να λέγεται Χριστιανός;
Αλλά δεν είναι το θέμα τι λέει ο Πλεύρης, αλλά η ελευθερία που έχουν κάποιοι να τον υποστηρίζουν, όταν παράλληλα προσπαθούν να φιμώσουν τους άλλους. Την κύρια ευθύνη όμως για όσα συμβαίνουν την έχουν άλλοι. Γιατί καθένας μπορεί να λέει και να κάνει ότι θέλει όταν δεν υπάρχει κάποιο φρένο. Αυτό το φρένο είναι δουλειά των ιστολογίων. Αποκλειστικά και ξεκάθαρα. Γι αυτό και έχουν την ΚΥΡΙΑ ΕΥΘΥΝΗ για όσα συμβαίνουν. Αν πάλι δεν βάζουν φρένο συνειδητά, γιατί προφανώς συμφωνούν, τότε ας το κάνουν (είναι ελεύθεροι), αλλά να αφήσουν τις δήθεν χριστιανικές συστάσεις, και προτροπές προς τους άλλους (για να τους ανέχονται), και ας κοιτάξουν όσα λένε να τα εφαρμόσουν στον εαυτό τους.

Ανώνυμος είπε...

http://panayiotistelevantos.blogspot.com/2018/06/blog-post_874.html?m=0

Μαρία Π. είπε...

Να συμπληρώσω ότι είναι επίσης (επιεικώς) απαράδεκτος, ο τρόπος που υποστηρίζουν κάποιοι τις απόψεις τους, έστω και αν τις πιστεύουν με πάθος. Υπάρχει προσωπική επιθετικότητα, ειρωνεία και εμπάθεια, απέναντι στους άλλους, που μόνο χριστιανική δεν είναι.

amethystos είπε...

Δυστυχώς χάσαμε σάν λαός τήν αξιοπρέπειά μας, τόν αυτοσεβασμό μας, τό φιλότιμό μας. Τά δίνουμε όλα στήν εξουσία.

χαλαρωσε είπε...

Ερανισμα

Τις σε εφωτισεν εις την πιστιν της αγιας και προσκυνητης και ομοουσιου Τριαδος; ῍Η τις σοι εγνωρισε την ενσαρκον οικονομιαν του ενος της αγιας Τριαδος; Τις δε σε εδιδαξε τους περι ασωματων λογους η τους περι γενεσεως και συντελειας του ορωμενου κοσμου η περι της εκ νεκρων αναστασεως και της αιωνιου ζωης η περι της δοξης της βασιλειας των ουρανων και της φοβερας κρισεως; Ουχι η χαρις του Χριστου η ενοικουσα εν σοι, ητις εστιν ο αρραβων του αγιου Πνευματος; Τι μειζον ταυτης της χαριτος η τι κρειττον ταυτης της σοφιας και της γνωσεως; ῍Η τι τουτων των επαγγελιων υψηλοτερον; Ει δε εσμεν αργοι και αμελεις και μη καθαιρομεν εαυτους των μολυνοντων ημας και τον νουν ημων εκτυφλουντων παθων, ωστε δυνηθηναι τρανοτερον του ηλιου τους περι τουτων λογους οραν, εαυτους αιτιασωμεθα και μη την της χαριτος ενοικησιν αρνησωμεθα.
Ο επαγγειλαμενος σοι Θεος τα αιωνια αγαθα και τον αρραβωνα του Πνευματος εν τη καρδια δεδοκως ενετειλατο σοι επιμελεισθαι σου του βιου, ινα ο εσω ανθρωπος των παθων ελευθερωθεις αρξηται απεντευθεν της των αγαθων απολαυσεως.



Τουτο το μυστηριον προεγνωσθη προ παντων των αιωνων μονω τω Πατρι και τω Υιω και τω αγιω Πνευματι, τω μεν κατ᾽ ευδοκιαν, τω δε κατ᾽ αυτουργιαν, τω δε κατα συνεργιαν· μια γαρ η Πατρος και Υιου και αγιου Πνευματος γνωσις, οτι και μια ουσια και δυναμις. Ου γαρ ηγνοει του Υιου την σαρκωσιν ο Πατηρ η το Πνευμα το αγιον, οτι εν ολω τω Υιω το μυστηριον αυτουργουντι της ημων σωτηριας δια σαρκωσεως ολος κατ᾽ ουσιαν ο Πατηρ, ου σαρκουμενος αλλ᾽ ευδοκων του Υιου την σαρκωσιν, και ολον εν ολω τω Υιω το Πνευμα το αγιον κατ᾽ ουσιαν υπηρχεν, ου σαρκουμενον αλλα συνεργουν τω Υιω την δι᾽ ημας απορρητον σαρκωσιν.
Ειτε ουν Χριστον ειποι τις ειτε μυστηριον του Χριστου, τουτου την προγνωσιν μονη κατ᾽ ουσιαν εχει η αγια Τριας, Πατηρ και Υιος και Πνευμα αγιον. Και μηδεις διαπορηση πως ο Χριστος, εις ων της αγιας Τριαδος, υπ᾽ αυτης προγινωσκεται, γινωσκων οτι ουχ ως Θεος ο Χριστος προεγνωσθη, αλλ᾽ ως ανθρωπος, ηγουν η κατ᾽ οικονομιαν αυτου δια τον ανθρωπον σαρκωσις. Το γαρ αει ον εκ του αει οντος υπερ αιτιαν και λογον ουδεποτε προγινωσκεται· η γαρ προγνωσις των αρχην (≡14Γ_194≡> εχοντων του ειναι δι᾽ αιτιαν εστιν. Προεγνωσθη ουν ο Χριστος ουχ οπερ ην κατα φυσιν δι᾽ εαυτον, αλλ᾽ οπερ εφανη κατ᾽ οικονομιαν δι᾽ ημας γενομενος υστερον.


Η τους λογους της αγιας Γραφης, την περι του Χριστου (≡14Ε_114≡> ως Θεου και ανθρωπου, ηγουν την περι θεολογιας και οικονομιας, τρανοτεραν αυταις παρεχομενους εννοιαν. Ενα γαρ φησιν ο λογος αυτας εωρακεναι προς τη κεφαλη, και ενα προς τοις ποσι. Προς τη κεφαλη γαρ ειναι τον της θεολογιας λογον δια την θεοτητα του Χριστου, προς δε τοις ποσι τον της οικονομιας δια την σαρκωσιν, και Χριστου μεν κεφαλην την θεοτητα αυτου, ποδας δε την ανθρωποτητα αυτου λεγων τις του εικοτος ουχ αμαρτησεται.


συνεχ

χαλαρωσε είπε...

συνεχ

Προς αληθειαν ολικως: Την οικονομιαν ενταυθα φραζει καλως, οτι εις της Τριαδος επαθε. Σημειωσαι δε, οτι μια των υποστασεων ημιν εκοινωνησεν ολικως και οτι αυτον τον Κυριον ημων Ιησουν Χριστον απλουν ειπεν, ειτα συνθετον ανακαλουμενον προς εαυτον την ανθρωπινην εσχατιαν· καλως ουν λεγομεν, οτι εις της αγιας Τριαδος ην εν τω σταυρω.


Ελθων γαρ ο Υιος εκ του Πατρος και επιδημησας εν τω κοσμω ουδε τον Πατερα και το Πνευμα συνηγαγεν εν εαυτω, ουδε μην των οικειων εξελθων εκεινοις κατελιπεν, αλλ' αδιαιρετον της εαυτου μονης εποιησατο την εξοδον.


Το καθ' ημας: Ενταυθα περι της οικονομιας παλιν διαλαβων, τω Θεω Λογω ταυτην προσαπτει, μητε Πατρος, μητε του Πνευματος επικοινωνησαντων, πλην κατα βουλην μονην. Σημειωσαι δε την ακριβη της οικονομιας διηγησιν, οτι ουσιωθη ο υπερουσιος Θεος Λογος αναλλοιωτως, επει μεμενηκε Θεος, και ουσιωθη καθ' ημας εξ ημων ολικως, τουτεστι, σωμα και ψυχην λογικην κατα αληθειαν εσχηκως, και οτι Θεος Λογος εστι κατ' αληθειαν ο παθων, δηλονοτι σαρκι, και οτι ανθρωπικη αυτου εστι θεουργια παντα τα εν τη οικονομια, και οτι ουκ εκοινωνησεν εις ταυτα Πατηρ, ουτε το Πνευμα το αγιον, ει μη τη ευδοκια και βουλησει της σαρκωσεως και εις το συνεργαζεσθαι τω Υιω Θεω τας θεοσημειας.


Διακεκριται: Τουτ' εστι κεχωρησθαι του τριαδικου και θεολογικου Λογου το καθ' ημας εξ ημων ολικως και αληθως σαρκωθηναι, τουτ' εστιν ο της ενανθρωπησεως και σαρκωσεως του Χριστου Λογος, και δρασαι και παθειν οσα της ανθρωπικης αυτου θεωριας εστιν εκκριτα. Αδιατηρητα φησι και εξαιρετα, τουτ' εστιν καθαρα και αδιαβλητα της ανθρωπινης αυτου φυσεως, ατινα εστι τοκος, νηπιοτης, αυξησις, διψα, κοπος, λυπη, δακρυον, πτυελος, αιμα, τρησις, φθορα, ρυσις, εκουσιος νεκρωσις, αφθεγξια, ακινησια, και τα ομοια. Τουτοις γαρ ο Πατηρ και το Πνευμα κατ' ουδενα τροπον η λογον κεκοινωνηκεν, ειμη τις φαιη κατ' ευδοκιαν τε και βουλησιν.