Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Τίνος είναι η Iερωσύνη;


Τίνος είναι η Iερωσύνη;

Ατυχώς, είναι ορατό και δια «γυμνού οφθαλμού» ότι, παρά τις θριαμβολογίες, η Εκκλησία μας (στην κοινωνική της εικόνα και υπόληψη) είναι πλέον πολύ κουρασμένη και πολύ πίσω από την εποχή της.
Έχοντας διαταχθεί να είναι αλάτι και φως (Ματθ. 5, 13-14), καταλήγει τελικώς να ‘ναι φορμόλη και συντήρηση. Η παρέμβασή της στα θέματα και τις αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου έχει παλιώσει, οι ναοί είναι άδειοι (εκτός και αν ευτυχούμε από τις virtual εικόνες των ημερών της Μ. Εβδομάδος.), η γραφειοκρατία αυξάνει, πνίγοντας την εν Χριστώ ελευθερία και γεμίζοντας την ατμόσφαιρα ανασφάλεια, κι εμείς μείναμε με τελετές λειψάνων και εικονοπροσκυνήσεις και πομπώδη άμφια!!
Βρήκαμε στο διαδίκτυο τον λόγο του επισκόπου του Λος Άντζελες στην χειροτονία επτά ιερέων και ακούγοντάς τον και βλέποντας και το Μυστήριο, μάς συνέβη το Ευαγγελικό «να εκπλαγούμε από την χαρά».
Λόγος θεολογικά μεστός, άμεσος και ανθρώπινος και τυπικό και ατμόσφαιρα αποστολική. «Μην αφήσεις "ανεπιμέλητο" το χάρισμα που έχεις και που σου δόθηκε όταν έβαλαν τα χέρια τους στο κεφάλι σου και σε χειροτόνησαν οι πρεσβύτεροι» (Α΄ Τιμ. 4, 14-15). Υλοποίηση της αποστολικής υπενθύμισης κατά κυριολεξίαν. Όλοι οι επίσκοποι (που παρευρίσκονταν) και ΟΛΟΙ οι ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΙ ακούμπησαν τα χέρια τους στα κεφάλια των χειροτονουμένων. Και στο τέλος, όλοι οι επίσκοποι γονάτισαν μπροστά στους χειροτονηθέντες, οι οποίοι τους ευλόγησαν και οι επίσκοποι τούς φίλησαν τα χέρια !!!
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η Ιερωσύνη είναι του Χριστού και της Εκκλησίας Του και δεν είναι... βασιλική ευαρέσκεια προς... «ημετέρους». Για να μη θυμηθούμε τα κηρύγματα στον δικό μας χώρο σε ανάλογες αφορμές: περί ιερού ράσου και καμυλαυκίου (!), προσφοράς των ιερέων στο έθνος και... την Μακεδονία ( !!), που κατακλύζουν τέτοια μυστήρια.
Απολαύστε τον λόγο του επισκόπου του Λος Άντζελες στην χειροτονία ιερέων και δοξάστε τον Κύριο της Εκκλησίας, του Οποίου το Πνεύμα «ὅπου θέλει πνεῖ» και απαλλαγείτε από εγωκεντρικές χαζοαυταπάτες μοναδικότητας, «μελετώντας» τον λόγο του Χριστού στην παραβολή των εργατών του Αμπελώνος (Ματθ. 20, 1-16) επιμένοντας στην κατάληξή του (στίχος 16).

«Οι ιερείς είναι καρπός της οικογένειας του Θεού»[1]

Είναι μεγάλη η χαρά μας για την Αρχιεπισκοπή του Λος Άντζελες, γιατί σήμερα είδαμε την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος στη ζωή της Τοπικής μας Εκκλησίας, καθώς συγχρόνως αναμένουμε, αυτό το Σαββατοκύριακο, την γιορτή της έλευσης του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους κατά την αγία Πεντηκοστή.
Λοιπόν, αγαπητοί μου αδελφοί, από σήμερα, ο Θεός και όλοι εμείς, θα σας θεωρούμε ιερείς Του. Τα λόγια του Χριστού, που ακούστηκαν σήμερα το πρωί στο Ευαγγέλιο, είναι για εσάς προσωπικά. Ο Χριστός προσεύχεται στον Πατέρα Του για εσάς. Ο καθένας από εμάς τους ιερείς, έχει νοιώσει την ιδιαίτερη δύναμη αυτών των λόγων Του: «Με την αλήθεια σου ξεχώρισέ τους από τον κόσμο· ο δικός σου ο λόγος είναι αλήθεια. Όπως εσύ έστειλες εμένα στον κόσμο, έτσι κι εγώ έστειλα στον κόσμο αυτούς· και για χάρη τους αφιερώνω τον εαυτό μου σ’ εσένα, ώστε κι αυτοί, με τη βοήθεια της αλήθειας, να είναι αφιερωμένοι σ’ εσένα» (Ιω. 17, 17-19).
Αγαπητοί μου αδερφοί, σήμερα λάβατε τον δικό Του καθαγιασμό. Ο Χριστός σας στέλνει στον κόσμο να συνεχίσετε την αποστολή Του· και αφιέρωσε τον εαυτό Του για εσάς και για μένα και για όλους τους ιερείς. Αλλά τι μπορεί αυτό να σημαίνει; Ότι πρέπει πάντα να έχουμε το βλέμμα μας στον Ιησού, στη ζωή Του, στα λόγια Του, στα έργα Του και στα πάθη Του. Κατ’ αυτό τον τρόπο μας δίνει το πρότυπο της ιεροσύνης μας. Επομένως, θεωρήστε τον Ιησού ως πρότυπό σας, ως φίλο σας. Αν σε κάθε στιγμή της ζωής σας υπάρχει η παρουσία του Ιησού τότε, όταν θα Τον κοιτάτε, θα βλέπετε ποιοι είστε τώρα! Όταν κοιτάμε τον Ιησού, βλέπουμε έναν ιερέα που αγαπάει τον Θεό και τους ανθρώπους Του περισσότερο από τη ζωή του. Ο Ιησούς ήξερε τι ζητούσε από αυτόν ο Θεός. Ήξερε τι θα έπρεπε να υποφέρει για την αγάπη και υπέφερε ούτως ή άλλως. Ο πιο σημαντικός λόγος του Ιησού για έναν ιερέα είναι εκείνος στη Γεθσημανή την Μ. Πέμπτη: «ας μη γίνει το δικό μου θέλημα, αλλά το δικό σου» (Ματθ. 26, 39).
Το να είσαι ιερέας σημαίνει να υπάρχεις για τον Ιησού και τους άλλους κάνοντας το θέλημα του Θεού και όχι το δικό σου. Φυσικά, η χειροτονία δεν αλλάζει το γεγονός ότι είστε κανονικοί άνθρωποι. Από σήμερα θα εξακολουθήσετε να είστε αμαρτωλοί, που αγωνίζονται να γίνουν άγιοι. Όπως ήσασταν και χθες· όπως είναι όλοι οι γύρω σας· και όλοι αυτοί που καλείστε να υπηρετήσετε. Παρά τις αδυναμίες σας, ο Ιησούς σάς εμπιστεύεται σήμερα την μεγάλη ευθύνη να γίνεται στους ανθρώπους το εμφανές σημάδι της παρουσίας Του και της δύναμής Του στον κόσμο. Δηλαδή θα είστε ό,τι ο Ιησούς για τον λαό Του. Θα γονατίζουν μπροστά σας και θα κάνουν ταπεινές εξομολογήσεις, θα ζητούν να τους συγχωρέσετε και την ευλογία σας.
Ακούω τα λόγια ενός πρόσφατου Αγίου: «Δεν μπορώ να κοιτάξω κανέναν χωρίς να θέλω να δώσω άφεση»!! Αυτό είναι το πνεύμα και η καρδιά του Ιησού και πρέπει να κάνετε αυτό το πνεύμα και την καρδιά δικό σας. Πρόκειται να γίνεται οι πνευματικοί πατέρες του Λαού του Θεού και γι’ αυτό να είστε πάντα φιλεύσπλαχνοι, όπως και ο Πατέρας μας είναι Ελεήμων. Ο ιερέας πρέπει να έχει ανοιχτή καρδιά και να ακούει τις ψυχές των ανθρώπων. Πρέπει να ανακαλύψει προς τα πού οδεύουν οι άνθρωποι και από πού έρχονται. Επίσης, γνωρίζουμε ότι ο καθένας έχει άλλη αφετηρία. Ποτέ δύο ψυχές δεν είναι ίδιες. Ο καθένας αποτελεί μια διαφορετική διαδρομή προς τον Θεό. Επομένως, αδελφοί μου, έχουμε το πανέμορφο προνόμιο να τους βοηθούμε να βρουν τον Θεό· να βρουν τον δρόμο τους προς τον Θεό. Και όταν προσφέρετε την Θεία Ευχαριστία και έχετε στα χέρια σας τον Άρτο και τον Οίνο στρέφοντας το βλέμμα σας στον Ουρανό λέγοντας τις καθαγιαστικές ευχές, να θυμάστε ότι φέρνετε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, την ζωντανή Του παρουσία, στις ζωές των ανθρώπων.
Έτσι, αγαπητοί μου αδελφοί, σήμερα ο Κύριος, στέλνοντάς σας στον κόσμο, σας καλεί λέγοντάς σας: «Πορευθείτε με χαρά και αυτοπεποίθηση». Αφιερώστε τον εαυτό σας στους ανθρώπους κηρύττοντας, διδάσκοντας και παρηγορώντας. Αφιερώστε τις θυσίες και τις δυσκολίες που θα συναντήσετε σε αυτούς. Αγιάστε κάθε ψυχή φέρνοντάς την στον Ιησού. Προσεύχομαι ώστε να γίνετε άγιοι ιερείς που πάντοτε θα προσπαθείτε να μοιράσετε γύρω σας τη χαρά του Θεού αυξάνοντας την αγιοσύνη και την αγάπη σας.
Αγαπητοί μου αδελφοί, ας συνεχίσουμε να προσευχόμαστε για τους νέους μας ιερείς. Οι άγιοι ιερείς είναι οι καρποί της οικογένειας του Θεού.

[1] Κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου Λος Άντζελες με θέμα «Χειροτονία στην Ιερωσύνη για την Αρχιεπισκοπή του Λος Άντζελες» (Ordination to the Priesthood for the Archdiocese of Los Angeles) στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Αγγέλων (Our Lady of the Angels), Σάββατο 3 Ιουνίου 2017.



ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΕ- ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΤΙΨΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΜΟΝΟΚΟΥΠΑ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΟΥ- ΟΤΙ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΣΤΗΜΕΝΟ;

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σαν να έχεις δίκιο Αμέθυστε. Είναι μάλλον στημένο για τα Φαναριώτικα συμφέροντα τα οποία επιμελώς και μόνιμα προβάλει. Θέλει να κρυφτεί αλλά δεν τα καταφέρνει. Πηγαινοέρχεται σε διάφορα μέρη. Όλο τον Οκτώβριο ήταν Αυστραλία, γιατί άραγε; Μας είπε ότι είχε συναντήσεις με εκκλησιαστικούς και ομογενειακούς κύκλους (τυχαία η περίοδος;) υπήρξαν εξελίξεις αυτές τις μέρες. Πάει στην Ρώμη συχνά και στο Παρίσι (τυχαίο και αυτό;). Την Κυριακή 12-5 είναι στην Κωνσταντινούπολη (άραγε ήταν και στην εκλογή του Αυστραλίας; Ποιος να ξέρει;) για να πάρει οδηγίες; Ποιος να ξέρει τι μαγείρεψαν στο Φανάρι; Μετά την Κωνσταντινούπολη την ίδια ημέρα Κυριακή είναι στο Ελευθέριος Βενιζέλος (Αθήνα) και το βράδι φωτογραφίες στην Κύπρο (αεροδρόμιο Λάρνακας). Μα ποιος είναι; Μήπως είναι ο ιπτάμενος Φαναριώτης;

amethystos είπε...

Μεταφέρει τό αγιον φώς φαναρίου στίς αρχιεπισκοπές τού κόσμου, στά κέντρα εξουσίας, προάγοντας τήν αποταμίευση στά φαναριώτικα χρηματοκιβώτια.

χαλαρωσε είπε...

αυτο δειχνει και το δαιμονικο του πραγματος. ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΠΡΑΤΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗΣ ΚΕΝΟΔΟΞΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΩΝΗ.

Η ΛΥΔΙΑ ΛΙΘΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ. ΤΡΙΦΤΗΚΕ ΚΑΙ ΠΝΙΓΗΚΕ ΣΤΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΟΜΑΝΙΑΣ ΤΟΥ. ΘΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΓΙΑ ΕΜΑΣ. ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΔΙΟ ΔΟΞΗΣ ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΧΑΛΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΠΕΤΑΞΕ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ Ο ΑΡΧΟΝΤΩΝΗΣ. ΑΚΟΥΣ ΕΚΕΙ Ο ΑΡΧΕΚΑΚΟΣ ΟΦΙΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΕ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ. ΟΥΣΤΤΤ ΠΑΠΟΣΚΥΛΟ...

amethystos είπε...

Απίστευτη ελληνική σύγχρονη δουλοπρέπεια στούς θεσμούς. Η μόνη εξήγηση είναι η αδέσποτη λογική. Η οποία είναι εκ φύσεως υπηρέτρια. Σήμερα τού Εγώ μας. Ανυπόστατη, ανούσια, κενόδοξη. Απαίδευτος ο σημερινός Ελληνας πρέπει κάπου νά ανήκει γιά νά υπάρχει από τήν στιγμή πού ταυτίστηκε μέ τήν υποκειμενική του λογική.