Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Ερντογάν: Η Ελλάδα αποδέχεται το καθεστώς που κηρύξαμε στη Μεσόγειο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτίμησε ότι «η Ελλάδα έχει αρχίσει σιγά – σιγά να αποδέχεται το καθεστώς που κηρύξαμε στη Μεσόγειο».
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα «αρχίζει και αποδέχεται το καθεστώς που κηρύξαμε στη Μεσόγειο Θάλασσα» εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας νέα αναφορά στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», ο επικεφαλής της γειτονικής χώρας υπογράμμισε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη «ενδυναμώνει τις μεταβαλλόμενες ισορροπίες υπέρ της χώρας μας».

Ξεκαθάρισε δε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσεις για τη Λιβύη, ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής, έχουν αρχίσει «σιγά – σιγά να αποδέχονται το καθεστώς που έχουμε επιβάλει στη Μεσόγειο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης (Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητα – GNA) υπεγράφη στα τέλη Νοεμβρίου, καθορίζοντας κοινά σύνορα στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των δύο χωρών.
Η αντίδραση της Ελλάδας ήταν άμεση, καταγγέλλοντας το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ως «παράνομο» και εξηγώντας ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, αγνοώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.

Στο πλευρό της Ελλάδας τάχθηκε μια σειρά χωρών της ανατολικής Μεσογείου, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), ο οποίος αντιμάχεται τις δυνάμεις της GNA, στο πλαίσιο του λιβυκού εμφυλίου.
Τις επόμενες ημέρες, πάντως, ο ΟΗΕ αναμένεται να αναρτήσει και επισήμως τις συντεταγμένες που καθορίζονται στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, με την Άγκυρα να προαναγγέλλει την έναρξη ερευνών ανατολικά της Κρήτης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Yeni Safak», ειδικότερα, στην περιοχή αναμένεται να αποσταλεί το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis», το οποίο θα ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

https://sputniknews.gr/amyna/202002196394726-erntogan-I-ellada-apodehetai-to-kathestos-pou-kiryxame-sti-mesogeio/

https://greeknation.blogspot.com/2020/02/blog-post_112.html

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αχ, αυτοί οι Άγγλοι...
https://www.skai.gr/apoxorise-i-elliniki-antiprosopeia-apo-ti-syneleysi-tou-nato-tous-diekopte-o-proedros

Ανώνυμος είπε...

Έχει τεράστιες ευθύνες ο λαός για τους ηγέτες που επιλέγει. Αλλά πλέον υπάρχει εδώ και δεκαετίες μια αμοιβαία παρασιτική σχέση διαφθοράς μεταξύ λαού και ηγεσίας, που φοβάμαι είναι μη αναστρέψιμη. Δηλαδή, γίνονται π.χ. ημερίδες για εθνικά θέματα και μιλάει και ο κ. Παπανδρέου, που είχε δηλώσει το 2012:
Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γης λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείς, παρά να έχουμε ότι μας ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον κίνδυνο κάποιας ξαφνικής επίθεσης κακόβουλων γειτόνων εναντίον μας.
Τα ίδια είπε και στο ΕΛΙΑΜΕΠ που για δεκαετίες έβγαινε και έλεγε πόσο σωστή είναι η πολιτική κατευνασμού, γιατί δημιουργεί μια ευρωπαική, δημοκρατική Τουρκία που θα σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.
Ο σημερινός πρωθυπουργός που έχει επιλέξει ως συμβούλους του το ΕΛΙΑΜΕΠ , τι να πρεσβεύει άραγε; Τον πρωθυπουργό πάλι, ποιος τον ψήφισε;
Πότε η Ελλάδα θα ξαναποκτήσει εθνική εξωτερική πολιτική, όταν οι μουσουλμάνοι θα γίνουν πλειοψηφία, όπως στο Λίβανο;

Ανώνυμος είπε...

Σημειώστε καλά ότι ο Μπιολιούκμπασι .... έγραφε τό 2011, ότι: «υπό τον όρο “συνοριακές διαφορές” του Διεθνούς Δικαίου εντάσσονται, πέραν της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, επίσης θέματα εναέριου χώρου στο Αιγαίο, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και το καθεστώς των νησιών, βραχονησίδων και βράχων, όπως τα Ιμια [στο πρωτότυπο Κάρντακ], η κυριαρχία των οποίων αμφισβητείται».
Και γεννάται το ερώτημα, αν αυτό εννοούν και κάποιοι "δικοί μας" ως "συνοριακές διαφορές", ακόμη και σήμερα, και δεν μας το λένε ευθέως.
Επίσης γενναται το ερώτημα, αν αυτές είναι οι διεκδικήσεις από την Τουρκία, σε βάρος της αυτονόητης εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδος, ως τάχα "συνοριακές διαφορές", ποιές είναι οι αντίστοιχες διεκδικήσεις από την Ἑλλάδα, σε βάρος της κρατικής κυριαρχίας της Τουρκίας, ως αντίστοιχες "συνοριακές διαφορές"....π.χ. Ίμβρος και Τένεδος; Πόντος; Κύπρος κατεχόμενη παρανόμως στον βορρά της;